-Χαίρετε, λέγαμε χθες ότι ο Σύριζα θα πρέπει -όταν φτάσει η ώρα της κάλπης- να δικαιολογήσει τη σχεδόν πανθομολογούμενη απόφασή του -αν χρειαστεί- να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη - «αγάπη μου, κλείσαμε τις τράπεζες», το είπε άλλωστε ο Τσακαλώτος, μετά και ο Τζανακόπουλος. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσει εγκαίρως και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή όλη η κουβέντα συμφέρει τη ΝΔ και, όπως καταλαβαίνετε, θα τη βλέπουμε και θα την ακούμε όλο και πιο συχνά, ως αντεπιχείρημα. Και το θέμα αυτό είναι ένα ζήτημα για τον Ανδρουλάκη, καθώς το προηγούμενο σλόγκαν που έριξε «ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας για πρωθυπουργός», δεν του πήγε τόσο καλά.

Μπάκοι is back, I want the Intrakat...

-Τίτλος λογοπαίγνιο - παραφθορά της παλιάς επιτυχίας ''black is black'', γιατί η πληροφορία έρχεται από αξιόπιστη πηγή, που έχει πρωτογενή ενημέρωση: Η συμφωνία έκλεισε και οι Μπάκοι επιστρέφουν στις κατασκευές μέσω της ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ωστόσο, οι επίσημες πηγές που αποτάθηκα δεν επιβεβαίωσαν (ακόμη) μια τέτοια εξέλιξη. Τόνισαν μάλιστα ότι οι Μπάκοι δεν πάνε για... παραπαίδια και επιθυμούν τον έλεγχο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, άρα την απόκτηση του 54-55% που κατέχει ο Σωκράτης Κόκκαλης κι όπως σας έλεγα τις προάλλες, άντε τώρα να καταλάβει ο κοινός θνητός τι έχει στο μυαλό του ο Κόκκαλης. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τις επόμενες ημέρες οι πληροφορίες για συμφωνία, τότε θα έχουμε πολύ έργο μπροστά μας, γιατί οι Μπάκοι κινούνται από κοινού με τον Α. Εξάρχου, που φέρεται πως θα έχει ρόλο στη διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρίας.

Ο... Μadonnos

-Συνέβη στη διάρκεια των Ποσειδωνίων και συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου, στη δεξίωση που έδωσε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην κατοικία του. Ο Γ. Τσούνης απευθύνεται στους καλεσμένους του για τις προσωπικότητες που παρευρίσκονται στην εκδήλωση και λέει: Είναι κι ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται συστάσεις, δεν χρειάζεται καν να σας πω το επίθετό του, γιατί είναι όπως η Μαdonna που δεν έχει επίθετο, ο Άδωνις. -Ο Άδωνις λοιπόν -στη χθεσινή εκδήλωση για τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων logistics της ΒΙΑΝΕΞ, στον Γέρακα- ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός με τον Δ. Δέμο της DEMO AE, που είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες. Όταν ο επιχειρηματίας πλησίασε στο πηγαδάκι που ήταν ο Άδωνις, ο υπουργός τον αγκάλιασε, του είπε ότι είναι ο αγαπημένος του, ενώ ταυτόχρονα τον τσίμπησε στα μάγουλα. -Τι άλλο έμαθα στα εγκαίνια της ΒΙΑΝΕΞ; Ότι σήμερα θα ανακοινωθεί ο Σέρβος προπονητής Ράντονιτς της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Πολύς κόσμος θα μαζευτεί στο Λαγονήσι

-Στα πλαίσια του συνεδρίου του Economist -την ερχόμενη εβδομάδα, στο Λαγονήσι- ο Ευάγγελος Μαρινάκης θα συζητήσει με την Αγγελική Φράγκου, αλλά και τον Αμερικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενώ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα συνομιλήσει με τον διάσημο καθηγητή φιλόσοφο Francis Fukuyama. Για τις αγορές, θα μιλήσει ο περιβόητος Mohamed El-Erian, αλλά και ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners και ο Alex Φωτακίδης του CVC.

Η EY Ελλάδος μειώνει τις ώρες εργασίας

-Νέα εργασιακά ήθη: Η ΕΥ Ελλάδος προσφέρει περισσότερες μέρες θερινής άδειας στους 1.700 εργαζόμενους και ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας, το “EY Flex Day”. Από την 1η Ιουλίου και μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου, όλοι οι άνθρωποι της ΕΥ θα μπορούν να επιλέξουν να εργάζονται 3 ώρες λιγότερο κάθε εβδομάδα, δηλαδή 37 ώρες. Εναλλακτικά, έχουν δικαίωμα να πάρουν το μειωμένο αυτό ωράριο ως επιπλέον ημέρες άδειας στο ίδιο διάστημα. Επιπλέον, η ΕΥ καθιερώνει ως αργία την 4η Ιουλίου, παντού. Κατά συνέπεια, όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΥ παίρνουν μια βδομάδα επιπλέον άδεια, όχι μόνο τον Αύγουστο, αλλά από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Η ΕΥ θα εξοικονομήσει την ηλεκτρική ενέργεια (φώτα, υπολογιστές, air condition κ.λπ.) και οι 1.700 εργαζόμενοι θα πάρουν ενέργεια για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Οι «ορφανές» μετοχές του Κούμπα

-Μέσα στην καταιγίδα των πλειστηριασμών για ξενοδοχεία, βίλες, σπίτια, βιομηχανικά ακίνητα, σκάφη κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, κάποιες περιπτώσεις ξεχωρίζουν. Μία από αυτές αφορά τις «ορφανές» μετοχές του αείμνηστου Γιώργου Κούμπα στη Thermi A.E., τον γνωστό επενδυτικό όμιλο (συμφερόντων της οικογένειας Τακά και άλλων), που -μεταξύ άλλων- διατηρεί μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες δομές υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Β. Ελλάδας, ενώ δραστηριοποιείται ακόμη στο real estate, τις ΑΠΕ, αλλά και στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Στις 27 Ιουλίου, λοιπόν, έχει προγραμματιστεί να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί 131.174 μετοχές της Thermi Α.Ε. «οι οποίες ενσωματώνονται σε έναν τίτλο, που έχει εκδοθεί την 16/03/2018, με αύξ. αρ. τίτλου 2 και αυξ. αρ. μετοχών από 166.391 έως 297.564» κυριότητας της υπό εκκαθάριση «Κούμπας Συμμετοχών» (Koumbas Synergy Group). -Το σφυρί έρχεται «δυνάμει της από 28.06.2006 Συμβάσεως Παροχής Ενεχυρίασης Κινητών Αξιών, όπως τροποποιήθηκε δυνάμει της από 30.10.2018 πρόσθετης πράξης σύμβασης σύστασης ενεχύρου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η τιμή πρώτης προσφοράς για το μετοχικό πακέτο έχει οριστεί στις 822.898,23 ευρώ. Για όσους δεν θυμούνται, ο Γιώργος Κούμπας, που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2020, υπήρξε από τους πρωτοπόρους και δεινούς ασφαλιστές, αλλά και ιδιαίτερα τολμηρός επενδυτής. Έχοντας συνδέσει το όνομά του με τη Eurobrokers, έχτισε μεθοδικά την «Κούμπας Συμμετοχών», που την περίοδο 2007-2008 έφτασε να διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 100 εκατ. ευρώ, επενδεδυμένο κυρίως σε μετοχές εισηγμένων. Έτσι, ήταν μεγαλομέτοχος της MIG και των θυγατρικών της, ενώ είχε σημαντικές συμμετοχές και σε άλλες εταιρείες. Όταν έσκασε η φούσκα του Χρηματιστηρίου, άρχισε να σκάει και το οικοδόμημα του Κούμπα, που το 2012 οδηγήθηκε σε στάση πληρωμών. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν οι πλειστηριασμοί για τα υπέρογκα δανειακά ανοίγματα και έτσι βγήκαν στο σφυρί ακίνητα, ενώ τώρα και το εν λόγω μετοχικό πακέτο.

Ο Στιβ Τζομπς από το... Πανόραμα

-Ομολογώ πως είχα ακούσει για το κληρονομικό χάρισμα» των διαφόρων μέντιουμ, όχι όμως και για «εσωτερική κληρονομική δύναμη να βγάζει λεφτά» την οποία επικαλείται πως διαθέτει ο γνωστός φεσατζής της Θεσσαλονίκης. Βλέπετε, δεν είναι μόνο η εταιρεία τεχνολογίας που αφού φούσκωσε, στη συνέχεια έπεσε στα βράχια με αποτέλεσμα ομολογιούχοι και μέτοχοι να κλαίνε τα λεφτά τους και να αναθεματίζουν την ώρα που έχαψαν τα παραμύθια του Στιβ Τζομπς από το Πανόραμα. Υπάρχει και μια άλλη εταιρεία (από τις διάφορες τρίτες, παράλληλες δουλειές) παροχής ιατρικών υπηρεσιών με την επωνυμία KALIKA MEDCARE AE και έδρα στην Τεχνόπολη στην Πυλαία (τι σύμπτωση!) που κυριολεκτικά θησαύρισε λόγω πανδημίας με τα rapid tests και τις άλλες εξετάσεις λόγω κορωνοϊού. Στην εταιρεία αυτή, όπου παρεμπιπτόντως ως μέτοχοι εμφανίζονται τα τέκνα του, διαδραματίστηκαν ουκ ολίγα σουρεαλιστικά επεισόδια μεταξύ του αρχηγού «της οικογένειας που έχει εκατό χρόνια επιχειρηματική ιστορία», όπως τους έλεγε, και των δύσμοιρων μετόχων - ιατρών που αποφάσισαν να συνεταιριστούν μαζί του. Αποτέλεσμα; Οι τελευταίοι εξωθήθηκαν στην έξοδο από το μετοχικό σχήμα, ο επιχειρηματίας τώρα λέει (μέσω της εκπροσώπου του, φίλης της κυρίας Βίκυς...) πως θα ασχοληθεί σοβαρά με την εταιρεία και γι' αυτό θα απολύσει τους μισούς! Α, και μην ξεχάσω, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ διατείνεται πως αναμένει βοήθεια από ισχυρούς κυβερνητικούς παράγοντες για τη γνωστή του υπόθεση!

Κατοικίες και νέο ξενοδοχείο στην Πειραιώς

-Από το 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης που διοργάνωσε η ΕΘΕ, ο Παναγιώτης Καπετανάκος, CEO της Noval Property του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για δύο από τα μεγαλύτερα έργα που δρομολογεί η ΑΕΕΑΠ. Στην οδό Πειραιώς, στο συγκρότημα των πρώην βιομηχανικών κτιρίων του μητρικού ομίλου Viohalco και σε έκταση άνω των 70 στρεμμάτων (πέριξ των Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Φεστιβάλ Αθηνών), θα δημιουργηθεί μια νέα αστική ανάπλαση με μικτές χρήσεις, όπως κατοικίες, ξενοδοχείο, γραφεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού, επένδυση στην περιοχή των 150 εκατ. ευρώ. Στο Μαρούσι, το πρώην κτήριο της Kodak στο Μαρούσι, θα μετατραπεί από τις Noval και Brook Lane Capital σε τοπόσημο για την περιοχή καθώς θα δημιουργηθεί ένα «πράσινο» συγκρότημα γραφείων με μικτή δομημένη επιφάνεια άνω των 50.000 τ.μ., επένδυση που θα πλησιάσει τα 80 εκατ. ευρώ. Όσο για την εισαγωγή της Noval Property ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, η σχετική προθεσμία είναι η 15η Οκτωβρίου 2022.

Πέφτουν τα κρυπτονομίσματα, πέφτουν οι πωλήσεις Rolex και Nike

-Αν δεν ήταν τα πράγματα σοβαρά, θα αστειευόμουν λέγοντας πως η πρώτη προτεραιότητα σήμερα των κεντρικών τραπεζών δεν είναι το τέρας του πληθωρισμού, αλλά να αποδομήσουν τον μύθο και να αποδείξουν πόσο αναξιόπιστη είναι η φούσκα των κρυπτονομισμάτων. Τώρα που καταρρέουν τα κρυπτονομίσματα, ξαφνικά πέφτουν οι πωλήσεις των ρολογιών Rolex στη δευτερογενή αγορά αλλά και των ακριβών χειροποίητων αθλητικών παπουτσιών Nike στην Κίνα και την Αμερική. Αν συνεχιστεί η κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων, μπορεί να σταματήσει και η «μεγάλη παραίτηση», να επιστρέψουν στις κανονικές τους δουλειές οι Αμερικανοί για να πείσουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Δύσης ότι τελικά μια δουλειά 9 με 5, μ’ έναν κανονικό μισθό, μπορεί να έχει και αξία.