-Χαίρετε, ασφαλώς και η αναδίπλωση του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν είναι θέμα που μπορεί να θίξει τα ελληνικά συμφέροντα, ούτε και το να «κλωτσήσει» η Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα ήταν, εντέλει, καλό για εμάς. «Ασε να ηρεμήσει λίγο ο Ερντογάν, έχει εκλογές και το χρειάζεται, έχουμε κι εμείς καλοκαίρι και κατόπιν βλέπουμε τι θα αποφασίσει για εκλογές ο αρχηγός», είπε η πηγή μου στο Μ.Μ. Οσον αφορά το ραντεβού του Μπάιντεν με τον Ερντογάν -στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και τις συζητήσεις για F-16 κ.λπ.- ε, εντάξει, εσείς τι θέλατε, να άρει το βέτο ο Σουλτάνος… έτσι, δωρεάν, χωρίς να πάρει κάτι; Άλλωστε, δεν πέρασε ούτε μια ώρα από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν και αμέσως η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 20+20 μαχητικών F-35. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα...

Τα τρία χρηματιστηριακά deal

-Tρίτωσε! Ο λόγος για τα χρηματιστηριακά deals, καθώς στα δύο που τρέχουν στην αγορά και είναι γνωστά προστέθηκε κι ένα τρίτο. Για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ και την ΤΕΝΕΡΓΑ δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Για το πρώτο έχουμε συμφωνία που πρέπει να την κάνουν απτή οι δικηγόροι, για το δεύτερο είμαστε σε καλό δρόμο και, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο deal, θέλει χρόνο για να ωριμάσουν συνολικά οι διαδικασίες. Το τρίτο deal, λοιπόν, θα έρθει από τον κλάδο της Πληροφορικής, ενώ παρουσιάζει και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Άλλωστε, αν δεν παρουσιαστεί κάποιο απρόοπτο, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Και προσεχώς έρχεται τέταρτο deal

-Αρκετοί ανέμεναν στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ την παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη έχοντας κατά νου τις εξελίξεις για την είσοδο των Μπάκου – Καϋμενάκη στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Τελικώς δεν έδωσε το «παρών», παρ' όλα αυτά η διοίκηση ερωτήθηκε σχετικά. Ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κούτρας προσπάθησε με, ομολογουμένως, πολύ διπλωματικό τρόπο να αποφύγει την καυτή πατάτα, λέγοντας ουσιαστικά πως οι όποιες απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από τον βασικό μέτοχο. Επειδή, όμως, η συμφωνία πήρε τον δρόμο για να γραφτεί, η μετοχή απογειώθηκε και έκλεισε χθες στο +13,40%. Αυτό, όμως, που είναι ίσως το πιο χειροπιαστό από όλα είναι πως ο Σωκράτης Κόκκαλης έβαλε πορεία για την πώληση μιας ακόμη εταιρείας του ομίλου που δημιούργησε. Θυμίζουμε πως πέρυσι τον Νοέμβριο η Intracom Holdings πούλησε την Intrasoft International έναντι 185 εκατ. ευρώ στη δανέζικη Netcompany Group. -Στην Intralot ετοιμάζεται ΑΜΚ μέσω της οποίας θα εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής η αμερικανική Standard General, ενώ τώρα -πριν καλά καλά κλείσει η συμφωνία για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ- υπάρχουν συζητήσεις και για την Intracom Defence. Είναι πρόωρο ακόμη για να πούμε ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά σημειώστε πως στην αγορά κυκλοφόρησαν και φήμες που έφεραν τα στελέχη της Intracom Defence -σε μια μεγάλη διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας, που έγινε στο Παρίσι, με 1.800 εκθέτες από 62 χώρες- να ήρθαν αρκετά κοντά με τα στελέχη της γερμανικής Rheinmetal. Η τελευταία (που, μεταξύ άλλων, παράγει τα τεθωρακισμένα Leopard) σημειώστε πως είναι πολύ της μόδας μεταξύ των fund managers του Λονδίνου που αγοράζουν αμυντικές βιομηχανίες, καθώς η αποτίμησή της υπολείπεται σημαντικά των αντίστοιχων αμερικανικών βιομηχανιών.

Το «ολικό comeback» του Telemaque Lavidas

-Από το περασμένο καλοκαίρι δίνει το «παρών» στο Δ.Σ. της Lavipharm ο Τηλέμαχος Λαβίδας. Ο γιος τού πρόωρα χαμένου Θανάση Λαβίδα, μετά τη γνωστή περιπέτεια στις ΗΠΑ με το σκάνδαλο του insider trading, έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις ευθύνες της φαρμακοβιομηχανίας. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο Telemaque Jean Lavidas, όπως αναγράφεται επίσημα, καθότι είναι Αμερικανός υπήκοος, γεννημένος στη Ν. Υόρκη, ήταν ο μόνος που την πλήρωσε στο colpo grosso με τις μετοχές κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών. Αντίθετα, ο θεωρούμενος και «εγκέφαλος» της υπόθεσης Γιώργος Νίκας (της γνωστής οικογενείας που είχε τα αλλαντικά ) πρόλαβε να φύγει για Ελλάδα, όπου -σαν να μην τρέχει τίποτα- συνεχίζει τις business του, -που ειρήσθω εν παρόδω περιλαμβάνουν πλέον και την «πράσινη» ενέργεια, με φωτοβολταϊκά projects-, αλλά και τις αποδράσεις του στη Μύκονο, σε εμβληματικό παραθαλάσσιο μαγαζί της οποίας εθεάθη πέρυσι το καλοκαίρι. -Αντίθετα, ο Λαβίδας καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου και πέρασε κάποιους μήνες στις ομοσπονδιακές φυλακές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, που αφέθηκε ελεύθερος. Πάντως, στο Δ.Σ. της Lavipharm, αν και πρόεδρος είναι ο Μηνάς Τάνες, με αντιπρόεδρο τη Λουκία Λαβίδα, ο Telemaque Lavidas με την ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους διαθέτει αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ δεσμεύει και εκπροσωπεί την εταιρεία «με μόνη την υπογραφή του». Ενδιαφέρον έχει ακόμη το γεγονός ότι ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. είναι από πέρυσι το καλοκαίρι και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, κατά κόσμον James Christopoulos, ανώτερο στέλεχος του CVC Capital στις ΗΠΑ…

To Helikon ξεφόρτωσε μετοχές της ΔΕΗ

Το κουρασμένο και απρόθυμο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σήμερα θα προσπαθήσει να κινηθεί για να διαμορφώσει κάπως καλύτερες αποτιμήσεις στα χαρτοφυλάκια, την τελευταία μέρα του εξαμήνου. Η επανεκλογή Γ. Στάση στη θέση του CEO της ΔΕΗ έδωσε ώθηση στη μετοχή, μαζί με την αποκάλυψη που έκανε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ότι έχει ήδη πληρώσει για τα δικαιώματα ρύπων CO2 ολόκληρης της χρονιάς, επομένως δεν φοβάται τις μελλοντικές διακυμάνσεις. Η μετοχή της ΔΕΗ είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι είδους επενδυτές χρειαζόμαστε πλέον στο Χρηματιστήριο. Είδαμε το «βιαστικό» Helikon Fund να μην αντέχει την πίεση της μετοχής και να πουλά όσο όσο. Είδαμε και το CVC Capital που έχει αγοράσει το 10% της ΔΕΗ, με μακροπρόθεσμη προοπτική, να βλέπει τη μετοχή στα χαμηλά αλλά να μην ανησυχεί, γιατί βλέπει μπροστά -χωρίς αγωνία- για το τι θα γράψει στο εξάμηνο.

Νέες εκδόσεις ομολόγων

Παρά, όμως, τη συγκυρία καταγράφεται κινητικότητα στην αγορά ομολόγων. Με στόχο να ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 200 εκατ. ευρώ, ξεκινά τον Γολγοθά (υπό τις παρούσες συνθήκες), της έκδοσης του «πράσινου ομολόγου» της, η Lamda Development. Με το ελληνικό κρατικό ομόλογο να φλερτάρει διαρκώς με το 4%, είναι λογικό η απόδοση του εταιρικού ομολόγου Lamda, που στοχεύει σε «πράσινες επενδύσεις», να είναι υψηλότερη. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα και από ναυτιλιακές εταιρίες που ετοιμάζουν να εκδώσουν νέα ομόλογα. Βέβαια, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Στις ναυτιλιακές τα ομόλογα «πατάνε» πάνω σε συγκεκριμένα πλοία, νέων τεχνολογιών, με συγκεκριμένα πολυετή συμβόλαια, σε συγκεκριμένη τιμή, με ελκυστική απόδοση κ.λπ.

Πονοκέφαλος η επιστροφή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

Μεγάλος πονοκέφαλος για τους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης, η επαναφορά του Ειδικού Τέλους που είχε -προσωρινά- ανασταλεί ως «μέτρο COVID». Η κυβέρνηση είχε δηλώσει εξαρχής ότι η αναστολή του Ειδικού Τέλους 10% ήταν προσωρινό μέτρο λόγω της πανδημίας, αλλά η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, από την πλευρά της, επικαλείται τον διεθνή ανταγωνισμό και τις μεγάλες πολυεθνικές streaming πλατφόρμες που θα συνεχίσουν να προσφέρουν φθηνότερες συνδρομές, καθώς δεν πληρώνουν φόρους και τέλη στην Ελλάδα.

Όλοι φοβούνται τη λέξη από «R»

Η απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, η μεγάλη υπερχρέωση του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από δανειακά κεφάλαια που καθημερινά γίνονται ακριβότερα, ο μεγάλος ασθενής που λέγεται ιταλικό κράτος και η αδυναμία της Γαλλίας να παίξει τον ρόλο της λοκομοτίβας τώρα που η Γερμανία δεν μπορεί, όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως οδηγούν τους αναλυτές σε μία και μόνη λέξη: Ύφεση (Recession). Όλοι -και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού- αποφεύγουν τη λέξη, όλοι όμως γνωρίζουν πως δύσκολα θα αποφύγουν την ύφεση. Στην Ελλάδα δεν ανησυχούμε τόσο για την ανάπτυξη, όσο για τη δραματική επιδείνωση του Εμπορικού Ισοζυγίου και του Ισοζυγίου Πληρωμών.

Ελληνική (δικηγορική) διάκριση

-Μπορεί συνήθως να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών, υπάρχουν όμως και αυτές των Ελλήνων επιστημόνων. Στη λίστα των κορυφαίων δικηγόρων παγκοσμίως κάτω των 40, μπήκε ο Ορέστης Ομράν. Πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα που διακρίνεται ως Rising Star από τον αμερικανικό οργανισμό Law 360. Στα ετήσια βραβεία του τιμά τον Έλληνα δικηγόρο ο οποίος, αν και ζει στις Βρυξέλλες, έχει ενεργή παρουσία και στην Ελλάδα ως εταίρος της DLA Piper και επικεφαλής του ελληνικού της τμήματος, ενώ ειδικεύεται στα θέματα ενέργειας, τραπεζών και του κατασκευαστικού κλάδου.