Έχει σύννεφα απόψε στον Ελλάκτωρα, αειφορία, υγεία και ευεξία στη ΔEH με το αζημίωτο και πολύ ενδιαφέρον για τη Λάρκο ///


 

-Χαίρετε! Ξεκινάει από σήμερα η επαναφορά της αγοράς και ο Θεός βοηθός με τόσα κρούσματα, αλλά κι αλλιώς απλώς δεν γίνεται, γιατί όπως βλέπετε και στις εικόνες από τους δρόμους ο κόσμος… δεν ακούει τιμόνι και γι’ αυτό είναι μάλλον κι ατυχής η απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε κάποιες πόλεις που είναι πιο πολλά τα κρούσματα. Τέλος πάντων, τέλεια λύση δεν υπάρχει, εμβόλια, καλύτερος καιρός και υπομονή, ένας μήνας είναι θα βελτιωθεί η κατάσταση λένε και στο Μέγαρο Μαξίμου που όλη την προηγούμενη εβδομάδα ασχολούνταν με το «θρίλερ του Μένιου», ποιος δηλαδή διέθεσε ευμεγέθη φρουρά στον κύριο Φουρθιώτη. Τελευταία εκδοχή ότι είχε βάλει το χεράκι του ο καθηγητής Γεραπετρίτης, προώθησε, λένε οι κακές γλώσσες, το αίτημα του κυρίου Φουρθιώτη αρμοδίως και έγινε το ρουσφετάκι. Τρεις ολόκληρες χιλιάδες αστυνομικοί φυλάνε «στόχους» στην Ελλάδα εκ των οποίων μόλις 47 είναι σε πρόσωπα σχετιζόμενα με την ενημέρωση, οι υπόλοιποι στη συντριπτική πλειοψηφία είναι αποσπασμένοι σε πολιτικούς μας – εν ενεργεία και πρώην- καθώς επίσης και σε πάμπλουτους επιχειρηματίες. Αυτό ίσχυε πάντα και όχι τώρα επί ΝΔ αλλά και πριν, επί ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά πιο πριν επί ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό, λοιπόν καλό θα ήταν να το «μαζέψουν» αυτό ας πούμε στο ένα τρίτο στα τελείως απαραίτητα, να βάλουν όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους αστυνομικούς ήτοι εφοπλιστές, βιομήχανους, επιχειρηματίες και να τελειώνουν μια και καλή την ξεφτίλα. Επίσης, καλό θα ήταν να κοιτάξει σιγά σιγά και ο πρωθυπουργός τα κυβερνητικά αλληλοκαρφώματα γιατί σε εμάς τους παλαιότερους θυμίζουν την κλασική – παλαιάς κοπής – διακυβέρνηση της ΝΔ όπου το «ρουφιανέψτε αλλήλους» πήγαινε σύννεφο.

-Αυξημένη κινητικότητα καταγράφουν οι αντένες της στήλης στον όμιλο InfoQuest του Θ. Φέσσα. Και η στήλη δεν αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη «Δημητρίου» που αντιπροσωπεύει τα κλιματιστικά Toyotomi. O Θ. Φέσσας βρίσκεται ενώπιον στρατηγικών διλημμάτων (τι ωραία και κομψά που το έθεσα) για δύο σημαντικά και δυναμικά τμήματα του ομίλου: Την ACS και την Cardlink. Προσέξτε ότι πρόκειται για δραστηριότητες σε δύο τομείς που αφενός ευνοούνται ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία κι αφετέρου αναδιατάσσονται εσπευσμένα.

-Ανησυχητικά εξελίσσεται η κατάσταση για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς η σύγκρουση Ολλανδών-Μπακοκαϋμενάκηδων εγκλωβίζει τον όμιλο σε ένα επικίνδυνο τέλμα, όσο δεν μπαίνει το χέρι (των μετόχων) στην τσέπη. Και πριν αρχίσετε να κάνετε πονηρές σκέψεις για τα κίνητρα της στήλης, εξηγούμαι: Ενώ, θεωρητικά, έχουμε πλούσιους μετόχους, βλέπω ταυτόχρονα τις τράπεζες να παίρνουν αποστάσεις ασφαλείας. Για παράδειγμα, όταν στον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ κι ενόψει της δικαστικής απόφασης για την Εγνατία, ξενύχτησαν προσπαθώντας να φτιάξουν πρόταση για να καταθέσουν στον διαγωνισμό, αναζήτησαν μια εγγυητική 15 εκατ. Τελικά τη βρήκαν από ασφαλιστικό οργανισμό (όπως προβλέπει ο νόμος) κι αφού προηγουμένως εισέπραξαν αλλεπάλληλες αρνήσεις από το τραπεζικό σύστημα. Παράδειγμα δεύτερο: Η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 50 εκατ. προσφέρεται, αλλά με επιτόκιο 6,75%. Χρηματοδότηση για δύο μόνον μήνες, σε μια εταιρία που υποτίθεται ότι αναδιαρθρώνεται κι ο ένας μέτοχος έχει 2,5 δισ. και οι άλλοι 40 καράβια, με επιτόκιο 6,75%;

-Επιπλέον, για να ζητήσουν αναβολή οι Μπακοκαϋμενάκηδες (ενώ γνωρίζουν την οικονομική πίεση που δέχεται η κατασκευαστική του ομίλου) σημαίνει προφανώς ότι η συνέλευση αν μετρούσε τα κουκιά, η ΑΜΚ θα εγκρινόταν. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν έχουν (κι αν ναι, αν θέλουν να βάλουν) τα κεφάλαια που τους αναλογούν. Γιατί η πλευρά των Ολλανδών ισχυρίζεται ότι η εταιρία Αiolos ανήκει στη Farallon και για αυτό δεν μπορούσε να ψηφίσει. Ότι τα δικαιώματα ψήφου στην Αiolos τα έχει κρατήσει η Farallon, επειδή οι Μπακοκαϋμενάκηδες εξοφλούν με δόσεις έως τον Ιούλιο. Δηλαδή, ότι απλώς πλήρωσαν τους τόκους στη Farallon και ανέλαβαν το δάνειο. Ισχυρίζονται ακόμη ότι πίσω από τους Μπακοκαϋμενάκηδες υπάρχει ακόμη ο Σάκης. Κι αν αυτά που ισχυρίζονται οι Ολλανδοί αληθεύουν, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και το κατασκευαστικό σκέλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορεί να βρίσκεται ενώπιον δραματικών εξελίξεων.

-Πρώτα ήταν η δεκαετία του ‘90 που ήταν η χρυσή εποχή για χρηματιστές. Μετά ακολούθησε η περίοδος της βασιλείας των τραπεζιτών. Ύστερα ήρθε η κρίση, τα μνημόνια, οι πτωχεύσεις και ξεκίνησε η χρυσή εποχή για δικηγόρους. Όχι ότι τώρα χάθηκαν οι δουλειές για αυτούς αλλά με το κλείσιμο των δικαστηρίων οι δουλειές κόπασαν. Τώρα η χώρα και η οικονομία μετασχηματίζεται (ή τέλος πάντων προσπαθεί) και ανατέλλει η χρυσή εποχή για συμβούλους. Και για του λόγου το αληθές σημειώστε πως διαγωνισμό για σύμβουλο έχουν τα ΕΛΤΑ, διαγωνισμό για σύμβουλο έχει η ΔΕΗ, διαγωνισμό για σύμβουλο τρέχει και η Εκκλησία. Γενικώς, η Ανοιξη προχωρεί και φουντώνει η ζήτηση για συμβούλους που θα διαχειριστούν έργα και προϋπολογισμούς που δεν τους λες και ευκαταφρόνητους… Εχουμε λοιπόν και λέμε: Τα ΕΛΤΑ αναζητούν ανάδοχο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα οικονομικής διαχείρισης αναφορικά με την υλοποίηση του επιχειρησιακού μετασχηματισμού του ομίλου. Εκτιμώμενη αξία σύμβασης 5,08 εκατ. (μαζί με ΦΠΑ) για 24 μήνες με καταληκτική ημερομηνία στις 5 Μαΐου. Η ΔΕΗ θέλει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για την «υποστήριξη της υπηρεσίας στον ενεργειακό σχεδιασμό και πιστοποίηση αειοφορίας όσον αφορά την υγεία και ευεξία των ανθρώπων στο κτίριο του νέου εταιρικού διοικητηρίου» προϋπολογισμού 300 χιλ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ αυτοί ) με την ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών να ξεκινά από σήμερα 5/4 και καταληκτική ημερομηνία στις 21/4. Μια μέρα πριν, έως τις 20/4, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προσφορές στον διαγωνισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον σύμβουλο που θα αναλάβει να δημιουργήσει τη βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των ακινήτων «ώστε να καταστεί εφικτή η βέλτιστη διαχείρισή τους, και κατ’ επέκταση, η βέλτιστη εκμετάλλευσή τους προς όφελος των κοινωνικών και προνοιακών δράσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος», όπως επισημαίνεται σχετικά. Το έργο είναι προϋπολογισμού 2,35 εκατ. ευρώ (μαζί κι ο ΦΠΑ για 24 μήνες).

-Δεν ικανοποίησαν (και πώς θα μπορούσαν, άλλωστε;) τον Πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη τα πρόσφατα σχόλια της στήλης περί επικείμενης αποχώρησής του. Οπότε εκπρόσωπός του ανέλαβε να διαβεβαιώσει το Dark Room ότι η συνεργασία του με τον υπουργό Ενέργειας είναι άψογη και ικανοποιητική για όλες τις πλευρές, ότι δεν έχουν καμία ένδειξη περί απομάκρυνσής του, ότι η συνάντηση με τον Σκρέκα έγινε (τελικά) την περασμένη Παρασκευή σε καλό κλίμα, ότι σε αυτήν συζητήθηκαν όλα τα θέματα με πρωταρχικό το Μοναστήρι (που μπλόκαρε το έργο) και γενικά ότι είναι αρμονικά. Συνεπώς -λένε οι συνεργάτες του – δεν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης και αποδίδουν τη σχετική φημολογία σε ιδιοτελή κίνητρα. Ωστόσο, οι πηγές της στήλης (που στην προκειμένη περίπτωση έχουν και τα μαχαίρια έχουν και τα πεπόνια) επιμένουν στο σενάριο της απομάκρυνσης που διαψεύδει ο Μ. Μανουσάκης. Συγκεκριμένα του αποδίδουν “πολύ Google συμπεριφορά”. “Τι σημαίνει αυτό;” ήταν η λογική απορία της στήλης που εισέπραξε την απάντηση για ένα υπεροπτικό, σχεδόν αλαζονικό management. “Nα, πάρε παράδειγμα το μοναστήρι. Πήγε ο Σκρέκας μίλησε μαζί τους, βρέθηκε εναλλακτική όδευση και το έργο προχωράει.”. Οπότε, δεν απομένει παρά να περιμένουμε το επόμενο διάστημα, ώστε να μάθουμε όλοι μαζί αν ο Μ. Μανουσάκης απλώς δημιουργεί αντιπάθειες σε όλη την αγορά επειδή συμπεριφέρεται σαν να είναι η ενσάρκωση του Τόμας Εντισον στη Ελλάδα ή πράγματι ετοιμάζονται να του δώσουν πόδι.

-Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της «νέας» ενιαίας εταιρείας της οικογένειας Ιωάννου στα ξενοδοχεία, Donkey Hotels, που προέκυψε μετά τη συγχώνευση της Αθήναιον με τη YES Hotels. Βασικό θέμα θα ήταν η εκλογή του νέου Δ.Σ. καθώς μέχρι τη Γ.Σ. που έγινε πράγματι στις 19 Μαρτίου, η εταιρεία πήγε με ένα, κατά κάποιο τρόπο, «υπηρεσιακό» σχήμα με τη συμμετοχή του Χρήστου Ιωάννου βεβαίως, -ως προέδρου-, και των Θ. Γκιόλμα, Χ. Γεωργιάδη, Στ. Χριστοδούλου και Α. Σαμουήλ ως μη εκτελεστικών μελών. Στο νέο και «κανονικό» Δ.Σ., λοιπόν, που η θητεία του προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το μακρινό 2026, είχαμε «εξόδους», αλλά και ενδιαφέρουσες «εισόδους». Το «πηδάλιο» ασφαλώς κρατάει ο Χρήστος Ιωάννου, ενώ στο όργανο μπήκε και ο αδελφός του, Στέλιος Ιωάννου, καθώς και οι γενικοί διευθυντές των hotels, δηλαδή ο Πάνος Παναγιωτόπουλος που διοικεί τη «ναυαρχίδα» του Intercontinental και η Στεφανία Φλέγγα των «21», “NewHotel”, «Περισκόπιο» και «Σεμίραμις». Αντιπρόεδρος ανέλαβε ο Θωμάς Γκιόλμας ενώ παραμένουν στο Δ.Σ. ο εξ Ελβετίας εξάδελφος Στέλιος Χριστοδούλου και ο Κύπριος επιχειρηματίας Ανδρέας Σαμουήλ. Από τη σύνθεση απουσιάζει ο Χαρ. Γεωργιάδης, ενώ νωρίτερα, τον Ιανουάριο είχε παραιτηθεί ο Λουκάς Χριστοδουλίδης.

-Δεν ξέρω πόσοι θα παραμείνουν τελικά, αλλά πολύς κόσμος μαζεύτηκε στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ. Κι όχι μόνον οι εγχώριοι που λίγο πολύ τους περιμέναμε αλλά και εξωτικοί. Για παράδειγμα η Trafigura, ένα group από τη Σιγκαπούρη που ασχολείται με εμπόριο και μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και μετάλλων σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αμερική κ.ά. Το group ιδρύθηκε το 1993 και ο τομέας μετάλλων εμπορεύεται χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο, νικέλιο και πολύτιμα μέταλλα. Η ΑD Holdings, που είναι οι συνέταιροι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το διαγωνισμό, είναι εταιρία που κάνει trading εμπορευμάτων. Στο ΔΣ είναι ο Α. Δασκαλάκης, γιός του Κ. Δασκαλάκη παλιού διοικητικού στελέχους της ΛΑΡΚΟ την περίοδο 1995-2004. Η οικογένεια Δασκαλάκη φέρεται να έχει συμμετοχές στην ΑD Holdings και στην Arrow Resourses, στην οποία CEO είναι ο Α. Δασκαλάκης. Ο πατέρας του Κ. Δασκαλάκης που είχε διατελέσει και Πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ φερεται να εκπροσωπούσε fund με συμμετοχές σε ορυχεία ανά τον κόσμο και είχε διατελέσει CEO της Feni Industries στα Σκόπια που παράγει νικέλιο.

-Έσπευσε η MLS και ο Γ. Καματάκης να ενημερώσουν προ ημερών ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Leftwich (συμφερόντων Δ. Παπαδημητρίου) που κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2020 και ζητούσε τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εισηγμένης και του επιχειρηματία απερρίφθη. «Ξέχασαν», όμως να πληροφορήσουν τις αρμόδιες Αρχές και το επενδυτικό κοινό ότι η Leftwich επανήλθε με νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και μάλιστα ότι στις 22 Μαρτίου της χορηγήθηκε νέα προσωρινή διαταγή, με την οποία δεσμεύεται η περιουσία της MLS και όχι μόνο του Καματάκη, όπως έγραφε προ ημερών η στήλη, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης τον προσεχή Ιούνιο. Θα μου πείτε, εδώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο για αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω E.E. και η κατάθεση του σχεδίου έγινε πριν από ένα χρόνο, σε τέτοιες λεπτομέρειες θα στέκονταν; Όμως, όλα αυτά σύντομα τελειώνουν. Όπως λένε από την εταιρεία (εδώ και μήνες, βέβαια, αλλά και αυτό είναι μια λεπτομέρεια στο σύμπαν της MLS), θα δημοσιοποιήσουν τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις του 2019. Να μάθει και ο στρατηγικός επενδυτής που ακόμη κάνει due diligence στην εταιρεία ποια είναι η αξία της MLS.

-Μεθαύριο λογικά τελειώνει (ή αρχίζει) και το σίριαλ με τη Ναυτεμπορική. Έως τις 11:00 την ερχόμενη Τετάρτη λοιπόν θα πρέπει να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και μένει να φανεί ποιοι τελικά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει από την ειδική διαχειρίστρια την ίδια ημέρα, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι πλειοδότες.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή