Ο «νέος Βωβός» της Αθήνας, το όχι του Προκοπίου στο «Scorpios» και ο δύσκολος αποχαιρετισμός στην Εθνική Τράπεζα ///


 

-Χαίρετε! Tώρα, εγώ, ούτε μάντης κακών είμαι ούτε και προτείνω να ξανακλείσουμε το σύμπαν και να περιμένουμε… τον Αύγουστο να ανοίξει η αγορά, αλλά όταν θα δείτε (συντόμως) στις 5.000 τα κρούσματα μη λέτε ότι δεν σας τα γράφαμε. Όλα τα ξέρουμε εμείς, μην κοιτάτε που τα γράφουμε διακριτικά, όπως π.χ. την επίσκεψη εν Αθήναις του «μετόχου» στο Ελληνικό για να δει τι γίνεται (και τι δεν γίνεται) γιατί δεν είναι και εύκολη εποχή, ακόμα και ένα διαμέρισμα να πουλήσεις, θέλεις ενδιάμεσο -κάτι σαν μεσίτη- που λένε. Άσε που κυκλοφορούν και κάτι e-mail από στόμα σε στόμα.

-Το κυβερνητικό σχέδιο μετεγκατάστασης εννέα υπουργείων στην περιοχή του Υμηττού και συγκεκριμένα στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο Κ. Μητσοτάκης, προφανώς το έχετε πληροφορηθεί. Πρόκειται για σημαντικό project real estate που ενεργοποίησε αντανακλαστικά στην αγορά και ακούω ότι πριν καν δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία δυναμικά διεκδικεί το έργο ο Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand, ο επονομαζόμενος στην πιάτσα και «νέος Βωβός». Κι όχι άδικα γιατί ο νέος Βωβός είναι (και κοιτάζει να είναι) σε όλες τις δουλειές μέσα. Για παράδειγμα, εκτός από το project ΠΥΡΚΑΛ-Υπουργεία ακούω ότι διεκδικεί ενεργό ρόλο και στο project Βοτανικός- Λ. Αλεξάνδρας, ενώ ταυτόχρονα τρέχει (με Prodea και ΕΒRD) το project εκμετάλλευσης του πύργου στον Πειραιά και επιπλέον χειρίστηκε (μαζί με Grivalia) το project του Παπαστράτου, επίσης στον Πειραιά.

-Για την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Κ. Μιχαηλίδη από την Εθνική Tράπεζα δεν θέλω σήμερα να επεκταθώ. Πρώτα να συνέλθω από το σοκ επειδή η στήλη είναι κυριολεκτικά συντετριμμένη. Πού θα ξαναβρούμε τόσο καλό πελάτη; Όμως, περισσότερο στενοχωρημένοι κι από το Dark Room, ακούω ότι είναι στη Μεγάλη Βρετανία και στο Grand Resort Lagonissi. Αυτοί κι αν χάνουν έναν εξαιρετικό πελάτη. Αλλά πες ο τουρισμός θα ξαναπάρει εμπρός κι οι ξενοδόχοι κάπως θα βολευτούν. Εμείς τι θα γράφουμε, ειδικά αν πράγματι (μην το θεωρείτε ακόμη ως δεδομένο) προορίζεται για τη θέση του Προέδρου ο Γκίκας Χαρδούβελης; Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να ξαναβρούμε έναν πρόεδρο ο οποίος π.χ. να μαλλιοτραβιέται για να αναλάβει και πρόεδρος στην ΕΕΤ; Πάντως, ο αποχαιρετισμός του προέδρου από την Εθνική δεν ήταν ούτε εύκολος, ούτε απλός. Υπάρχει ενδιαφέρον παρασκήνιο σχετικά με το πώς οδηγηθήκαμε στην ανακοίνωση αποχώρησης, αλλά οι πηγές με δέσμευσαν για λίγες ημέρες. Οπότε κάντε λίγη υπομονή.

-Τώρα επειδή η κουβέντα είναι για τις τράπεζες, να σας πω ότι το βιβλίο για την Πειραιώς θα ανοίξει στις 21 Απριλίου, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι τελικά το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό μικρότερο του 30%.

-O εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, tycoon της ναυτιλίας με μεγάλη αδυναμία στο real estate, αδυναμία που έγινε γνωστή και διεθνώς, όταν αγόρασε τη μοναδική Villa Christina στο Πορτοφίνο αφού διασταύρωσε το ξίφος του με τον πανίσχυρο τότε Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον οποίο και τελικά νίκησε στη διεκδίκηση του εμβληματικού ακινήτου. Ο Γ. Προκοπίου παρά την εντυπωσιακά μεγάλη οικονομική επιφάνεια που διαθέτει, παραμένει ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος, διακριτικός και πολύ ψύχραιμος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραμένει πάντοτε γαλήνιος όταν εκνευριστεί.

-Στη συλλογή ακινήτων του εφοπλιστή ανήκει και ένα παλιό ξενοδοχείο στην παραλία στο Καβούρι, ακριβώς πάνω στο κύμα, δίπλα στη Β πλαζ Βούλας που ανέλαβε να αξιοποιήσει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και μπροστά από το παλιό ξενοδοχείο Καβούρι που έχει περάσει στον επίσης εφοπλιστή Ν. Τσάκο. Ο Προκοπίου σκέφθηκε να αξιοποιήσει το ακίνητο του και μετά από τη σχετική έρευνα απευθύνθηκε στους Γερμανούς που τρέχουν το «Scorpios» στη Μύκονο και είναι υπεύθυνοι για το succes story του beach club στην πιο απαιτητική και ανταγωνιστική τουριστική αγορά της χώρας.

-Τους ζήτησε λοιπόν μια πρόταση και μετά από μερικές εβδομάδες οι Γερμανοί επανήλθαν με ένα ολοκληρωμένο project για το ακίνητο και την παραλία μπροστά από αυτό, τo οποίo παρουσίασαν στον Γιώργο Προκοπίου. Τρόπος του λέγειν το «παρουσίασαν» γιατί στα πρώτα δέκα λεπτά ο εφοπλιστής τους έδωσε να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος με το project που του παρουσίασαν. Μη με ρωτάτε λεπτομέρειες, αλλά η συνάντηση έληξε άμεσα και άδοξα, με τους Γερμανούς να αποχωρούν υπό τους ήχους των «γαλλικών» του εφοπλιστή.

-Όσον αφορά τις διεργασίες στην Quest Συμμετοχών του Θόδωρου Φέσσα –που γράφαμε και χθες- είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον ιταλικό όμιλο NEXI για το μέλλον της Cardlink.

-Την τελευταία μετάθεση της πληρωμής δανείων της MIG στην Πειραιώς, λίγες ημέρες μετά την επίσημη ολοκλήρωση της πώλησης της Vivartia, ενέκρινε το Δ.Σ. της MIG που έδωσε (προφανώς σε συνεννόηση με την Πειραιώς) μία ακόμη παράταση αποπληρωμής των δανείων έως τις 30 Απριλίου. Συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου το Δ.Σ. της MIG και αφού έλαβε υπόψη την έκθεση του ορκωτού Αν. Προκοπίδη της «PKF Ευρωελεγκτική Α.Ε» για το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής ενέκρινε και παρείχε την άδεια για την τροποποίηση, των υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτελεί συνδεδεμένο μέρος, καθότι ο μεγαλύτερος μέτοχος και πιστωτής της MIG.

-Οι βασικές τροποποιήσεις αφορούν τη χρονική μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής του υπολοίπου ύψους 25 εκατ. ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού και του κεφαλαίου των δύο κοινών ομολογιακών δανείων (εκείνου που εκδόθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2016, αρχικού ύψους 150 εκατ. και σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου 142,5 εκατ., και του ομολογιακού με ημερομηνίες εκδόσεως 19 Μαρτίου 2015 και 21 Οκτωβρίου 2016, αρχικού ύψους 115 εκατ. και σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου 81,25 εκατ.), καθώς και τη μετάθεση της λήξης των αντίστοιχων εκτοκιστικών περιόδων έως την 30 Απριλίου 2021 (με αναδρομική ισχύ από την 31.12.2020). Επίσης, τη μετάθεση της λήξης της εκτοκιστικής περιόδου του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, έκδοσης στις 31 Ιουλίου 2017, έως την 30 Απριλίου 2021 (με αναδρομική ισχύ από την 29.1.2021).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.