-Χαίρετε, οι πολίτες συνεχίζουν να βιώνουν ακόμα συλλογικά το σοκ του τραγικού δυστυχήματος, ίσως κάνοντας εικόνα στο μυαλό τους, ή και ταυτιζόμενοι, με τις οικογένειες αυτών των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα, που απλά δεν χωνεύεται ό, τι και να πει κανείς. Το πένθος, η θλίψη, η οργή και η αγανάκτηση για όλους και για όλα, το ανθρώπινο λάθος αλλά και για την ευθύνη του κράτους μπορεί να κυριαρχούν. Αλλά επειδή η ζωή συνεχίζεται, (δυστυχώς όχι και για όσους χάθηκαν, αλλά και για τους δικούς τους ανθρώπους), έχει σημασία το «παρακάτω». Πώς δεν θα ξαναγίνει αυτό το μεγάλο κακό ή κάποιο άλλο παρόμοιο που σίγουρα κάπου κρύβεται πίσω από το ελληνικό δημόσιο, τις παθογένειές του, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τη γραφειοκρατία του.

Μητσοτάκης

-Ο Μητσοτάκης, όπως συνηθίζει από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του, δεν κρύφτηκε, δεν το έκανε ούτε στην πανδημία όταν σε κάποια φάση δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα και είχαμε 50 νεκρούς την ημέρα. Ούτε στις φωτιές του 2021 που ναι μεν αποτράπηκαν οι θάνατοι, αλλά είχαμε μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Χθες ζήτησε ο ίδιος συγγνώμη, είπε ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε, ανέλαβε τις ευθύνες του και φυσικά μίλησε -με μια σύντομη αναφορά- και για τις ευθύνες όλων των άλλων κυβερνήσεων. Γιατί τώρα, αν πιστεύει κανείς ότι υπάρχει κόσμος που θα χάψει πως λειτουργούσαν τα συστήματα ηλεκτρονικής ασφαλείας στο παρελθόν ή επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα σταμάτησαν, απλώς είναι εκτός πραγματικότητος. Αν μάλιστα νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τις επόμενες ημέρες με τον Σπίρτζη και τον Παππά θα πείσουν ότι αυτοί τα κάνανε καλύτερα, απλά θα χάσουν μεγαλύτερο μερίδιο από εκείνο που τους αναλογεί στην περίοδο που κυβέρνησαν.

Τσίπρας

-Η πηγή μου λέει πάντως ότι από τον ίδιο τον Τσίπρα έχει γίνει αντιληπτό αυτό και μάλιστα έχει δοθεί γραμμή να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι από όσους θα αρχίσουν να μιλάνε στις τηλεοράσεις για το δυστύχημα. Αμφιβάλω ότι θα το κάνουν λόγω... της φύσης πολλών εξ αυτών. Ακούσατε τον Φίλη που άρχισε να μιλάει για ξέσπασμα της νεολαίας αλά Γρηγορόπουλο; Πόσο μίσος και τοξικότητα έχουν αυτοί οι άνθρωποι μέσα τους;

«Αντισυστημική έκρηξη»;

-Ο κόσμος είναι σε άλλο μήκος κύματος και η οργή του πιάνει όλους όσοι κυβέρνησαν, άρα από αυτή την κατάσταση μόνο Κασιδιάρηδες και Βαρουφάκηδες μπορεί να επωφεληθούν αν δεν τον χειριστούν με κάποια σοβαρότητα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά στο ΠΑΣΟΚ που... έχει μεγάλη διείσδυση στον ΟΣΕ, στα κομματόσκυλα. Γράψτε το κάτω να το θυμάστε, ο τυπάκος που διόρισε εκεί αυτό το γελοίο υποκείμενο τον σταθμάρχη, που πήρε στον λαιμό του τόσες οικογένειες, είναι συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ με πατέντα.

Μέτρα

-Την Τετάρτη ο νέος υπουργός Γεραπετρίτης θα ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα ασφαλείας για τους σιδηροδρόμους ώστε έπειτα από 15 ημέρες να ξανανοίξουν οι σιδηρόδρομοι και να υπάρχει έστω κάποια αίσθηση ασφάλειας για να μπορέσει να ξαναμπεί ο κόσμος σιγά σιγά στα τρένα. Διπλές βάρδιες προσωπικού, ό,τι γίνεται σε όλες τις χώρες που δεν έχουν ηλεκτρονικά συστήματα και φυσικά ό,τι κάνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, μην τρελαθούμε κιόλας, το τρένο θεωρείται -παγκοσμίως- μακράν το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Επίσης, θα επιχειρήσουν να συντομεύσουν κατά μερικούς μήνες την εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας και στο υπόλοιπο 30% της γραμμής, δηλαδή να πάει πριν από τον Σεπτέμβριο που η Alstom έχει δεσμευθεί συμβατικά ότι θα το παραδώσει.

Οι νονοί των προμηθειών

-Και επιτέλους επιβάλλεται πλέον ο Μητσοτάκης να πετάξει έξω τους «νονούς» των προμηθειών στον ΟΣΕ και στην ΕΡΓΟΣΕ που νέμονται τις προμήθειες ως ενδιάμεσοι, μια εικοσαετία τώρα. Ολοι τους ξέρουν, έλεος πια!

Εκλογές

-Κατά πάσα πιθανότητα οι εκλογές μετατίθενται στις 21 Μαΐου, μου λέει η πηγή μου στο ΜΜ, όχι τόσο γιατί ο Μητσοτάκης φοβάται τα νούμερα των δημοσκοπήσεων τα οποία άλλωστε ούτε υπάρχουν για την ώρα, αλλά και όσα θα υπάρξουν σίγουρα θα μεταβάλλονται σχεδόν καθημερινά. Θέλει και ο ίδιος να αισθανθεί καλύτερα από το σοκ και τη θλίψη για να μπορέσει έτσι κι αυτός και οι υποψήφιοι να ξεδιπλώσουν μια κανονική προεκλογική εκστρατεία, γιατί η ΝΔ πάει για θετική καμπάνια και δεν θέλει να μονοπωλήσει τις εκλογές η συζήτηση για το τραγικό γεγονός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει (από σημαντικούς) μόνο η Ντόρα που... λέγεται ότι μόνο εκείνη του λέει να πάει τώρα σε εκλογές, δηλαδή στις 9 Απριλίου. Νομίζω καταλάβατε...

Τηλεκαραγκιόζηδες

-Και κάτι τελευταίο, όλοι γνωρίζουν ότι η τηλεόραση παγκοσμίως πλέον φθίνει ως Μέσον Ενημέρωσης και καθίσταται περισσότερο Μέσον Ψυχαγωγίας, στην Αμερική η ελεύθερη-μη συνδρομητική- τηλεόραση έχει χάσει το 40% των εσόδων της την τελευταία πενταετία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Google και φυσικά το μερίδιο κερδίζει η digital ενημέρωση, δηλαδή τα sites. Σε καταστάσεις κρίσεων και μεγάλων γεγονότων βεβαίως όπως σεισμοί, φωτιές, μεγάλα δυστυχήματα κ.λπ., η εικόνα της TV είναι (ακόμα) αξεπέραστη και έστω 3-4 φορές τον χρόνο η κοινή γνώμη γυρνάει στα κανάλια για να δει και να ενημερωθεί από εκεί. Αυτό συνέβη και τώρα στα Τέμπη και πραγματικά σχεδόν όλοι οι σταθμοί είχαν πολύ δυνατές εικόνες, καλή κάλυψη και γρήγορα αντανακλαστικά στις ειδήσεις τους. Θλιβερή εξαίρεση κατι λίγοι τηλεκαραγκιόζηδες, υπολείμματα του παρελθόντος με θεατρικά ουρλιαχτά, επιθέσεις και γενικούς αφορισμούς, κορώνες και λογύδρια, ύβρεις ακόμα και σε απλούς εργαζόμενους στα τρένα που ανύποπτοι εκλήθησαν να πουν μια γνώμη. Μοιρολογίστρες και Ιεροεξεταστές για κανένα νουμεράκι παραπάνω, όχι ότι έγινε και τίποτα, αλλά πραγματικά τους είχαμε ξεχάσει.

Τα μερίσματα των τραπεζών και τα παιδιά του SSM

-Αλλάζω πίστα και περνάω στα νέα της αγοράς. Αυτήν την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, που η Eurobank ανοίγει τα χαρτιά της με τα αποτελέσματα 2022, λογικά θα μάθουμε ή έστω θα αποκτήσουμε μια βάσιμη αίσθηση πού πάει (αν πάει) το πράγμα με τα μερίσματα που θέλουν να διανείμουν Eurobank και ΕΤΕ. Λογικά στην τηλεδιάσκεψη της Eurobank οι αναλυτές θα ρωτήσουν, κι όποια απάντηση κι αν δοθεί -ακόμη και το "δεν μας έχουν πει ακόμη"- θα είναι ένας... οιωνός. Πάντως, η Eurobank τα "δίνει όλα" για να πάρει το «πράσινο φως» για το μέρισμα και μετά και την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία ανέβασε τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 15%, γεγονός που της επιτρέπει να διεκδικήσει με αξιώσεις το δικαίωμα διανομής μερίσματος. Η στήλη δεν γρουσουζεύει την προσπάθεια και μακάρι να εγκριθεί η διανομή ενός έστω μικρού μερίσματος, αλλά διατυπώνει μια ελαφρά ανησυχία γιατί άκουσα πως τα παιδιά του SSM που ήταν στην Αθήνα, έλεγαν πως η εποπτεία ρίχνει το βάρος της στην ποιότητα των κεφαλαίων γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν νέες επισφάλειες. Επιπλέον ακούγεται πως στη Φραγκφούρτη αναμένουν πως η άνοδος των επιτοκίων αρχικά θα ενισχύσει την κερδοφορία των τραπεζών, αλλά σε δεύτερη φάση θα προκαλέσει ζημίες και για αυτό το νέο ευαγγέλιο του SSM είναι η ποιότητα των κεφαλαίων, τομέας στον οποίο ως γνωστόν... δεν σκίζουμε. Υπομονή λοιπόν μέχρι να μιλήσει επίσημα ο SSM.

Μια κάποια ανησυχία… στην ατμόσφαιρα

-Και με την ευκαιρία, αφού πιάσαμε τα εποπτικά θέματα, να προσθέσω πως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) κατέβασε νέα οδηγία για τα χρήματα που πρέπει να εισφέρουν οι τράπεζες στα ταμεία εγγύησης των καταθέσεων, όπου εκτός φυσικά του όγκου των καταθέσεων η κλίμακα θα ορίζεται ανάλογα και με τους κεφαλαιακούς δείκτες της κάθε τράπεζας. Δηλαδή, σε δύο τράπεζες με ίδιο ύψος καταθέσεων, αυτή με τους χαμηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες θα εισφέρει περισσότερα χρήματα. Για αυτό λέω ότι φαίνεται σαν να έχει κάπως βαρύνει το κλίμα...

Οι τρεις Έλληνες της HIG που αγόρασαν το 80% της Βεϊνόγλου

-Το Σαββατοκύριακο που ίσως εσείς ξεκουραζόσασταν, υπήρχαν άνθρωποι που δούλευαν και τώρα θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Εκλεισε λοιπόν και θα ανακοινωθεί επισήμως η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του 80% της εταιρείας logistics και μεταφορών Βεϊνόγλου, από τη HIG Capital Advisors LLC. Το ραντεβού δόθηκε σε μεγάλο και γνωστό δικηγορικό γραφείο των Αθηνών για να πέσουν οι τελικές υπογραφές της συμφωνίας που απαίτησε μεγάλη προετοιμασία και πολύμηνες διεργασίες τις οποίες από πλευράς HIG χειρίστηκαν ο Στέλιος Θεοδοσίου, Managing Director της HIG Europe Realty, ο Κωνσταντίνος Παναγής. Associate HIG London και ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, εκπρόσωπος του fund στην Ελλάδα. To μάνατζμεντ της εταιρείας που πέρυσι έκλεισε τη χρονιά με τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ θα παραμείνει στα χέρια της οικογένειας Βεϊνόγλου και μετά την εξαγορά, ενώ η HIG έχοντας ήδη αποκτήσει σειρά εταιρειών στον κλάδο των μεταφορών προχωρά παράλληλα στη δημιουργία ενός Hull Logistics Park στον Ασπρόπυργο, ενός κέντρου δηλαδή διεθνών μεταφορών και συνδυασμένων μεταφορών (χερσαίων, σιδηροδρομικών και θαλάσσιων), επένδυση που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώστε πως πρόκειται να ανακοινωθούν και 2 ακόμη μικρότερες εξαγορές της HIG στον τομέα των logistics και μεταφορών.

Deal του ΕOS (Απ. Ταμβακάκης) με τη MED FRIGO

-Ενα άλλο deal για το οποίο έπεσαν οι υπογραφές μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι αυτό της ΕOS του Απ. Ταμβακάκη που απέκτησε συμμετοχή στη MED FRIGO. Πρόκειται για εξειδικευμένη μεταφορική εταιρία με στόλο άνω των 200 φορτηγών ψυγείων, με εγκαταστάσεις σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. H MED FRIGO παρέχει και υπηρεσίες logistics ενώ κυριαρχεί στις μεταφορές ειδικών φορτίων ελεγχόμενης θερμοκρασίας (π.χ. ψάρια κ.λπ.). Περισσότερα δεν γνωρίζω, γιατί η πληροφορία πραγματικά είναι επί του πιεστηρίου.

Τελική ευθεία για δυο μεγάλες δουλειές

-Επιπλέον έχουμε και τα deals που μπαίνουν τώρα στον θερμοθάλαμο για να σερβιριστούν το επόμενο διάστημα. Ξεκινούν λοιπόν οι διαπραγματεύσεις της Thrinvest με ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ... με την ευχή όλης της αγοράς για να μπει επιτέλους ένα τέλος στο ανέκδοτο του τραπεζικού συστήματος, την Attica Bank. Επίσης από τραπεζικές πηγές πληροφορούμαι ότι τελειώνει και το πολύ δύσκολο deal της ΤΕΝΕΡΓ, με τη First Sentier να αποκτά το 65% και έπεται η συνέχεια. Για την Attica Bank σημειώστε πως μεθαύριο αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής της. Ξεκινά η σύμπτυξη των μετοχών της Attica Bank κατά 150 φορές και στις 13 Μαρτίου θα επιστρέψει η νέα μετοχή της Attica Bank, με νέα τιμή. Με το reverse split, η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank αντί να γίνει στα 0,08 ευρώ θα πραγματοποιηθεί στα 13 ευρώ. H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 473,3 εκατ. ευρώ, με την έκδοση warrants της Attica Bank, είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου. Περιττό να πούμε πως είναι προφανές ότι μετατίθεται για τα τέλη Απριλίου.

Μεγάλου, Γναρδέλης για δουλειές στις ΗΠΑ

-Επέστρεψαν στην Αθήνα από το road show της Τράπεζας Πειραιώς στις ΗΠΑ, ο CEO Χ. Μεγάλου και ο CFO Θ. Γναρδέλης. Σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη συναντήθηκαν με 15 επενδυτές, κυρίως long, υφιστάμενους μεγάλους μετόχους αλλά και νέους. Σε γενικές γραμμές όλα εξελίχτηκαν θετικά, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στα έσοδα από τόκους, την κερδοφορία, την πιστωτική επέκταση και φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ανταπόκριση ήταν θετική, οπότε αυτό το καλό κλίμα θα πρέπει να αποτυπωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Αν μείνατε με την απορία, όχι, τον Πόλσον δεν τον συνάντησαν, καθώς υπήρξε επικοινωνία μαζί του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και JUMBO ανοίγουν τα χαρτιά τους

-Αύριο η ElvalHalkor, μεθαύριο η Cenergy και την Πέμπτη ο όμιλος Βιοχάλκο ανακοινώνουν αποτελέσματα, τα οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα κυμαίνονται σε ύψη ρεκόρ. Μεθαύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Jumbo που θα διανείμει στους μετόχους επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,155 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Ηλιόπουλος συνεχίζει

ήττα του Μάριου Ηλιόπουλου, στη γενική συνέλευση των μετόχων της MIG, δεν σημαίνει τέλος των εχθροπραξιών. Ο πραγματικός στόχος του Mr SeaJet είναι να μη γίνει η συγχώνευση του Attica Group με την ΑΝΕΚ και θα συνεχίσει τον αγώνα με νέα ασφαλιστικά μέτρα (με το επιχείρημα ότι Τρ. Πειραιώς και Strixis Fund είναι ένα και το αυτό) αλλά στόχος του είναι να επηρεάσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συγχώνευση Attica-ANEK. Στο μεταξύ κατηγορεί την Τράπεζα Πειραιώς πως παρανομεί, ότι λειτουργεί μονοπωλιακά, και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στην ακτοπλοΐα. Βαριές καταγγελίες, τις οποίες θα πρέπει να είναι έτοιμος να αποδείξει εάν κληθεί αρμοδίως. Στο μεταξύ, όμως, κάποιες άλλες, σοβαρές καταγγελίες εναντίον της ακτοπλοϊκής εταιρείας Seajets φαίνεται πως πέρασαν στο ντούκου. Συγκεκριμένα, προ λίγων εβδομάδων η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κατήγγειλε δημόσια ότι σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο πλοίο Tera Jet της Seajets, που την περίοδο εκείνη ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Πειραιά για εργασίες συντήρησης, βρέθηκαν 5 Έλληνες ναυτικοί ανασφάλιστοι και χωρίς ελληνική σύμβαση ναυτικής εργασίας. Επίσης, λέει η Ομοσπονδία το συγκεκριμένο πλοίο -αν και εκτελεί τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια εσωτερικού- εντούτοις δεν διατηρούσε ναυτολόγιο ή κατάσταση ναυτολογίου θεωρημένη από το Λιμεναρχείο και κατατεθειμένη στο ΝΑΤ. Απορώ, συμβαίνουν άραγε τέτοια πράγματα; *Απάντηση Μ. Ηλιόπουλου - Seajeats στην ΠΝΟ Σε σχέση με το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (13/1/23 -ΑΠ20) από την Seajet δηλώνουν τα εξής: «1. Το Tera Jet φέρει Κυπριακή σημαία και όλοι οι ναυτικοί είναι ασφαλισμένοι σύμφωνα με το καθεστώς ασφάλισης της σημαίας που φέρει το πλοίο. 2. Το πλοίο δεν εκτελεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και σήμερα τακτικά δρομολόγια όπως αναφέρετε, οπότε δεν οφείλει να διατηρεί ναυτολόγιο ή μισθοδοτική κατάσταση. Όταν το πλοίο εκτελεί δρομολόγια τηρεί ναυτολόγιο. 3. Συνεπώς διερωτώμεθα τέτοιου είδους ανυπόστατες καταγγελίες ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν.»

Tο λαϊκό δικαστήριο της ΜΙG

-Απ’ τα highlights της επεισοδιακής γενικής συνέλευσης της MIG την περασμένη Παρασκευή η στήλη καταγράφει την άφιξη του «πρωταγωνιστή» της βραδιάς, Μάριου Ηλιόπουλου, φορώντας το γνωστό πράσινο γιλέκο – μπουφάν και ένα άσπρο πουκάμισο, ο οποίος όμως δεν έκατσε και πολύ στην εξέλιξη του... έργου. Έφθασε με καθυστέρηση 10 λεπτών, και έφυγε νωρίς, αφού δεν έκατσε πάνω από 15 λεπτά, αφήνοντας τον νομικό του σύμβουλο για τα περαιτέρω. Βέβαια, πρώτα ανέγνωσε το μανιφέστο του, στο οποίο όμως ήταν ειλικρινής για τον λόγο που έχει ξεκινήσει αυτή τη «ναυμαχία». Κι αυτός δεν είναι το μέλλον της ίδιας της MIG αλλά της ακτοπλοϊκής εταιρείας του, SeaJets. «Δημιουργεί έτσι έναν κολοσσό – μονοπώλιο με χρήματα του ελληνικού λαού, για το δικό της συμφέρον. Υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων σε πολλά μέτωπα και αθέμιτος ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα. Η μεταβίβαση αυτή της Αttica Group είναι άκυρη και παράνομη», σημείωσε. Ο νομικός του σύμβουλος ήταν αυτός που συνέχισε τις προσπάθειες επιχειρώντας να προβάλει σε κάθε στιγμή ενστάσεις και λέγοντας ότι χωρίς την Attica Group ουσιαστικά η MIG μένει στον αέρα, καταγγέλλοντας ότι οι αποτιμήσεις των ακινήτων της σερβικής Robne Kuce Beograd (RKB), με την οποία θα μείνει στο χαρτοφυλάκιο η MIG, έχει ουσιαστικά το ένα τρίτο της αξίας απ’ αυτή που παρουσιάζεται. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η Strix αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με την Τράπεζα Πειραιώς και έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς όπως και μέτοχοι που επηρεάζονται από την τράπεζα δεν έπρεπε να ψηφίσουν στη Γενική Συνέλευση. Μάλιστα μία στις πέντε κουβέντες του πάντα περιείχε και τις «ποινικές ευθύνες» μέσα, κάνοντας τόσο την πλευρά της Διοίκησης της MIG όσο και τον εκπρόσωπο της Τρ. Πειραιώς να μιλήσουν για ευθείες απειλές που δεν έχουν καμία βάση, καθώς όλες οι διαδικασίες ήταν νόμιμες. Το δε τίμημα πώλησης για την πλευρά της MIG «πολύ ικανοποιητικό», όπως έλεγε ο Πρόεδρος Πέτρος Κατσούλας. Το κλίμα πάντως ήταν συγκρουσιακό. «Κύριε συνάδελφε, είστε στη ΓΣ μίας ΑΕ, εδώ γίνεται συζήτηση. Εσείς το κάνετε λαϊκό δικαστήριο», είπε κάποια στιγμή ο εκπρόσωπος της Τρ. Πειραιώς στον εκπρόσωπο του Μάριου Ηλιόπουλου. Στο τέλος της ΓΣ, όταν ο νομικός σύμβουλος της MIG απευθύνθηκε στον δικηγόρο του Μ. Ηλιόπουλου -να του πει ότι ο πελάτης του δεν κατέθεσε το κείμενο που ανέγνωσε για τα πρακτικά της ΓΣ- ακολούθησε η εξής στιχομυθία: «Μα, καλά, δεν τα σημειώσατε όσο τα έλεγε;». Για να λάβει την απάντηση: «Τα σημειώσαμε, όμως μήπως δεν προλάβαμε κάποιο κόμμα στη ροή του λόγου και ζητήσετε ποινικές ευθύνες…». Σημειώστε επίσης την απουσία, από την επεισοδιακή συνέλευση, της θυγατέρας του Μάριου Ηλιόπουλου, για χάρη της οποίας υποτίθεται ορίστηκε η επαναληπτική ΓΣ στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο απ’ την πλευρά της διοίκησης της MIG όταν ο νομικός εκπρόσωπος του Ηλιόπουλου προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τραβήξει τη συζήτηση προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα σε κάθε ευκαιρία: «Λυπηθείτε τους υπόλοιπους μετόχους. Πρέπει να τελειώνει η διαδικασία. Αποδεχθήκαμε την αναβολή της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης και την πραγματοποίησή της σήμερα στις 6 το απόγευμα. Το κάναμε μάλιστα για να βρίσκεται εδώ και η κόρη του κ. Ηλιοπούλου, όπως ζητήσατε. Αλήθεια, πού είναι η κυρία Ηλιοπούλου; Είναι Παρασκευή. Να προχωράμε λοιπόν…». Πάντως, στη ΓΣ και κάνα δυο μικρομέτοχοι που βρέθηκαν – οι συνήθεις φυσιογνωμίες – αν και δήλωσαν «παρών» εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι απ’ την εμπλοκή του Μ. Ηλιόπουλου στη διαδικασία αφού ανέβηκε η τιμή της μετοχής 9 φορές!

Η Μπλε Κέδρος και ο… Πιραντέλο

Επανερχόμαστε σήμερα, με μια καθυστέρηση είναι η αλήθεια, στο θέμα του ξενοδοχείου της Μπλε Κέδρος στην περιοχή της Ακρόπολης, καθώς η τελευταία αναφορά της στήλης την 1η Μαρτίου ώθησε την εταιρεία να εκδώσει δισέλιδη απάντηση και πολύ καλά έκανε καθώς είναι υποχρεωμένη ως εισηγμένη ΑΕΕΑΠ. Σε αυτήν την απάντηση -η οποία δημοσιεύθηκε φυσικά ολόκληρη στο newmoney.gr- η εταιρεία επαναλαμβάνει το ιστορικό της υπόθεσης και για το επίμαχο θέμα των προστίμων επιμένει αναφέροντας ότι «με την από 26.01.2023 απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ, τα επιβληθέντα πρόστιμα ακυρώθηκαν εν συνόλω και όχι μερικώς, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα». Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, η επίμαχη απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ αναφέρει επί λέξει ότι το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα: «-Απορρίπτει την προσφυγή της μισθώτριας εταιρείας “HOTEL CLUSTER Μονοπρόσωπη Τουριστική και Ξενοδοχειακή Ανώνυμη Εταιρεία», διότι το αρμόδιο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Δόμησης ορθώς προέβη στη σύνταξη της σχετικής έκθεσης αυτοψίας με την επιβολή των σχετικών προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, για το τμήμα που υπερβαίνει τα 27 μ., διότι το ΣτΕ έκρινε πλημμελή και την αρχική άδεια, λόγω έλλειψης της σχετικής έγκρισης του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. -Κάνει δεκτή εν μέρει την προσφυγή της ιδιοκτήτριας εταιρείας «ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» μόνο ως προς το ύψος των προστίμων, διότι έχουν υπολογιστεί για το σύνολο των επιφανειών ως στεγασμένος χώρος κύριας χρήσης. Η αρμόδια ΥΔΟΜ να προχωρήσει στην τροποποίηση του υπολογισμού των προστίμων, σχετικά με την επιφάνεια των εξωστών, υπολογίζοντας αυτά με αναλυτικό προϋπολογισμό και να προβεί σε επανέλεγχο των επιφανειών των κατόψεων και διαγράμματος κάλυψης (ό,τι είναι προσφορότερο) βάσει της τελευταίας αναθεώρησης. Κατά τα λοιπά ορθώς ελήφθησαν τα περιγράμματα από το ύψος των 24 μ. και άνω, καθόσον τα επιπρόσθετα τρία μέτρα (έως του ύψους των 27 μ. ) αφορούν χρήση βοηθητικών χώρων και φυτεμένου δώματος και όχι χώρους κύριας χρήσης που διαπιστώθηκε ότι είναι». Τώρα εάν αυτή την απόφαση η διοίκηση της Μπλε Κέδρος την «διαβάζει» ως ακύρωση των προστίμων «εν συνόλω», η στήλη παραπέμπει στο γνωστό «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» του Λ. Πιραντέλο… Όσο για την εκτιμηθείσα αξία του συγκεκριμένου ακινήτου επί της οδού Φαλήρου, για την οποία η στήλη επισήμανε τη ραγδαία μείωσή της στα 11,67 εκατ. ευρώ, από τα 27 εκατ. ευρώ που ήταν κατά την εισαγωγή της Μπλε Κέδρος στο ΧΑ, η εταιρεία απαντά ότι «η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου στην Κατάσταση Επενδύσεων της 31.12.2022, όπως και όλων των ακινήτων της εταιρείας, διενεργείται με την αποκλειστική ευθύνη ανεξάρτητου πιστοποιημένου εκτιμητή. Η Εταιρεία δεν συμμετέχει στη διαδικασία της αποτίμησης». Η στήλη, πάντως, δεν αναφέρθηκε στη διαδικασία αποτίμησης, αλλά μόνο στην ουσία