-Χαίρετε, η κοινή γνώμη βρίσκεται και σήμερα σε σοκ καθώς συνεχίζεται η διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών που δυστυχώς γίνεται με DNA λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, ενώ ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων φτάνει τους 57 αλλά θεωρείται δυστυχώς απολύτως βέβαιο ότι η θλιβερή λίστα θα αυξηθεί σημαντικά.

Πολιτική κατάσταση - Εκλογές

-Μοιραία στη χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε το ερώτημα αφορά στον χρόνο των εκλογών και όπως έγραφα χθες, ο Μητσοτάκης σκεφτόταν να μην αλλάξει την 9η Απριλίου γιατί απλά δεν θέλει να δίνει την εντύπωση ότι «παίζει με τα γεγονότα» και γενικά αλλάζει με γνώμονα το συμφέρον του. Για αυτό άλλωστε δεν άλλαξε προ μηνών τον εκλογικό νόμο ή δεν έκανε αιφνίδιες εκλογές όταν στην πρώτη φάση της πανδημίας… μετρούσε 45%. Όμως υπάρχουν, μαθαίνω, δεύτερες σκέψεις από αρκετούς συνεργάτες του που του λένε, «ας αφήσουμε την κοινή γνώμη να πενθήσει συμπαραστεκόμενη στις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους και μετά πάμε σε εκλογές». Άλλοι πάλι μιλάνε για μετάθεση πλέον τον Μάιο είτε στις 14 είτε στις 21, όπου το γεγονός θα έχει μείνει αρκετά πιο πίσω στη συλλογική μνήμη του κόσμου.

Μετράνε και κάνουν focus groups

-Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησαν κάποια πρώτα focus groups, σε μερικές ημέρες και δημοσκοπήσεις ώστε να εξαχθούν καλύτερα συμπεράσματα. Προσωπικά θα μου φανεί παράξενο να χάσει σοβαρό ποσοστό από ένα τέτοιο γεγονός όταν γίνουν εκλογές, όχι στις πρώτες δημοσκοπήσεις, εκεί κάτι θα φαίνεται. Ούτε καν στις μετρήσεις μετά από 15 ημέρες, άλλωστε έτσι έγινε και στο Μάτι και στις φωτιές της Ηλείας, ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Καραμανλής δεν έχασαν από αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα, παρά το αρχικό σοκ της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να δώσουμε την πραγματική εικόνα, χθες οι περισσότεροι συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μ.Μ. ήταν υπέρ της αναβολής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τους ακούσει ο Μητσοτάκης, τουλάχιστον αν δεν δει τις μετρήσεις και τα focus group τις επόμενες επτά ημέρες.

Η διαχείριση και η διαφορά με το Μάτι

-Εδώ μάλιστα έχουμε δυο μεγάλες διαφορές, τουλάχιστον συγκρίνοντας το Μάτι. Πρώτον, δεν έγινε λάθος διαχείριση της τραγωδίας, αλλά δεν υπήρχαν συστήματα αυτόματης ασφάλειας στις σιδηροδρομικές γραμμές και μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο. Στο 70% των σιδηροδρομικών γραμμών υπήρχε, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μόλις στο 15%. Όμως δεν ολοκληρώθηκε το έργο και γι’ αυτό ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε, παρ’ ότι προχώρησε το έργο στο 70% και θα τελείωνε σε 8 μήνες σε όλο το δίκτυο. Δεύτερον, το τραγικό δυστύχημα συνέβη από σφάλμα ενός ανθρώπου, του σταθμάρχη. Τελεία και παύλα. Στο Μάτι ολιγώρησε όλος ο κρατικός μηχανισμός και κορόιδευε την κοινωνία όλη η κυβέρνηση για 10 ημέρες.

Η ασφαλιστική κάλυψη της Hellenic Train

-Σύμφωνα με αυτά που κυκλοφορούν στην ασφαλιστική πιάτσα, η πρωταγωνίστρια του δράματος στα Τέμπη, η πολυσυζητημένη Hellenic Train είναι ασφαλισμένη για αστικά και εργοδοτικά θέματα στην Generalli. Αυτή τη στιγμή πάντως είναι αδύνατον να εκτιμηθούν οι τυχόν οικονομικές επιπτώσεις αυτής της ασφαλιστικής κάλυψης, όπως και οι πιθανές απαιτήσεις που θα εγερθούν στο μέλλον και ασφαλώς δεν είναι ένα θέμα της παρούσης.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την Attica Bank

-Άντε να τελειώνουμε επιτέλους με το σίριαλ της Attica Bank που παρατράβηξε. H Deloitte που διεξήγαγε το due diligence στην Αticca Bank για λογαριασμό της Thrinvest των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, τελειώνει την άλλη εβδομάδα και ξεκινούν πλέον οι διαπραγματεύσεις της Thrinvest με τo TΧΣ και το ΤΜΕΔΕ. Η Thrinvest, που έχει για τη συγκεκριμένη υπόθεση νομικό σύμβουλο το γραφείο Ζέπος – Γιαννόπουλος, έχει θέσει μια σειρά προϋποθέσεων για να συμμετάσχει στην αύξηση. Αυτές είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που αρχίζει την άλλη εβδομάδα.

Μόνον η Coca Cola ταιριάζει στην οικογένεια Δαυίδ

-Τελικά φαίνεται ότι η οικογένεια Δαυίδ μόνον στην Coca Cola τα πάει περίφημα. Όλα τα άλλα ανοίγματα που έκανε κατά καιρούς, από τη Nutriart (Κατσέλης- Αλλατίνη) μέχρι τον Παπουτσάνη, δεν τα κατάφερε και τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να πάρουν αποστάσεις και από τη Frigoglass. Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση της Frigoglass η οικογένεια Δαυίδ στάθηκε πολύ άτυχη. Εκεί που η εταιρία “ίσιωσε” αφήνοντας πίσω την πρώτη περιπέτεια με την αθέτηση του χρέους της προς τους ομολογιούχους και η Frigoglass παρουσίαζε 75-80 εκατ. EBITDA, πήρε φωτιά το εργοστάσιο στη Ρουμανία. Έκαναν την πιο λογική (για τότε) επιλογή: Μετέφεραν την παραγωγή στο εργοστάσιο της Ρωσίας. Ύστερα ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, τα ομόλογα έμειναν απλήρωτα και η Frigoglass πιθανότατα θα γίνει τώρα μια νέα εταιρία με τις πλάτες των ομολογιούχων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική αγορά βλέπει μια τέτοια ανώμαλη προσγείωση. Το έχουμε ξαναζήσει με τον Σαουίρις και τη Wind. Σίγουρα όμως είναι είναι πικρό να παρακολουθούμε μια μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια με σημαντικές επιτυχίες στην εμφιάλωση και στη ναυτιλία, να ρίχνει λευκή πετσέτα.

Ρεσάλτο των ομολογιούχων στη Frigoglass

-Πάντως, όσοι παρακολουθούν τη Frigoglass (ή, ακόμη χειρότερα, είναι μέτοχοι) είναι συνηθισμένοι στις δυσνόητες και ασαφείς ανακοινώσεις της εταιρείας που πρέπει κανείς να έχει νομικές γνώσεις για να κατανοήσει. Έτσι και με την πρόσφατη ανακοίνωση, μέσα από τις ασάφειές της προέκυπτε πως δεν πληρώθηκε η δόση του ομολογιακού της εταιρείας και οι ομολογιούχοι – funds που είχαν χρηματοδοτήσει τη Frigoglass θα κληθούν να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας. Η ανακοίνωση της Frigoglass βγήκε Τετάρτη πρωί και το Χ.Α., μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής. Τώρα η Frigoglass βρίσκεται (για μια ακόμη φορά) σε συζητήσεις με τους πιστωτές της με άγνωστη – εν πολλοίς - κατάληξη για επενδυτές και αγορά. Είναι όμως ορατό ότι τον πρώτο λόγο στην εταιρεία -που αποτελεί έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά Επαγγελματικών Ψυγείων (ICM)- θα αποκτήσουν οι ομολογιούχοι και όχι οι μέτοχοι.

Οι business με το Netflix και ο Παπακαλιάτης στη Νέα Υόρκη

-Το διεθνές του ντεμπούτο κάνει το «Μαέστρο» στις 17 Μαρτίου στο Netflix με τον τίτλο Maestro in Blue σε παγκόσμια προβολή, μεταγλωττισμένη σε όλες τις γλώσσες. Είναι η πρώτη ελληνική σειρά που μπαίνει στη γνωστή πλατφόρμα, ενώ είχε προηγηθεί η ταινία Short Fuse των Ανδρέα Λαμπρόπουλου και Κώστα Σκύφτα, με παραγωγό τον Κωνσταντίνο Μουτσινά και executive producers τους Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση και Τέρι Ντούγκα, που πλέον είναι διαθέσιμη σε Apple TV και σε Amazon Prime Video. Μετά το Μαέστρο πάντως λέγεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες ελληνικές παραγωγές, καθώς ο δίαυλος με το Netflix και τον ελληνικής καταγωγής co-CEO Τεντ Σαράντος έχει ανοίξει για τα καλά. Προ το παρόν αναμένουμε το διεθνές ντεμπούτο της σειράς ενώ στις 13 Μαρτίου ο Χρ. Παπακαλιάτης είναι επίτιμος καλεσμένος στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση που πραγματοποιεί το ελληνικό προξενείο και η Capital Link.

Πενθεί και το Χρηματιστήριο

-Οι αλλοδαποί αγοραστές παραμέρισαν χθες στο Χρηματιστήριο υπό τον φόβο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, πιο βιαστικοί, βλέποντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές εντολές από το εξωτερικό, έσπευσαν να ρευστοποιήσουν κυρίως για να μη μείνουν με χαρτιά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας χθες, έγινε ξανά μια μικρή αγορά 2.000 κωδικών που αγοράζουν και πουλάνε μεταξύ τους τα πιο ευφάνταστα -όχι πάντα θετικά- σενάρια για το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση όλοι περιμένουν την πολυπόθητη «διόρθωση» της αγοράς, με χαμηλότερους τζίρους, ώστε να πάρει δύναμη για νέα υψηλά. Θα περιμένουν τη λήξη των Συμβολαίων στο Χρηματιστήριο Παραγώγων (τρίτη Παρασκευή του μήνα, δηλαδή 17 Μαρτίου) για να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους.

Μυστακίδης Vs Mουνδρέα με προβάδισμα του πρώτου

-Δύο είναι τελικά οι μονομάχοι που πήραν το «πράσινο φως» και σε 10 μέρες θα διεκδικήσουν το 55% των μετοχών της Aegean Baltic Bank με μία δεύτερη, καθοριστική, δεσμευτική προσφορά. Από την μία πλευρά, ο Τέλης Μυστακίδης μαζί με τον εφοπλιστή Αλέκο Τομάζο, με τον πρώτο να είναι προφανώς ο κυρίαρχος χρηματοδότης. Από την άλλη πλευρά, η συμμαχία των εφοπλιστών Μουνδρέα – Σιγάλα. Αμφότεροι οι διεκδικητές, προσφέρουν τίμημα 1,1 φορά τη λογιστική αξία της ΑΒΒ (περίπου 65 εκατ. ευρώ για το 55% του μ.κ.). Από τους δύο, σαφές προβάδισμα έχει η προσφορά Μυστακίδη – Τομάζου η οποία αξιολογείται από τους συμβούλους και τον κ. Αφθονίδη ως πιο ολοκληρωμένη, πιο άμεση και με τελικό στόχο τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας. Επίσης προβλέπει και τα επόμενα βήματα της ΑΒΒ, με μια γενναία αύξηση κεφαλαίου άνω των 60 εκατ. ευρώ που θα ανεβάσει το ποσοστό τους στο 67%. Το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου, οι δύο πλευρές θα υποβάλλουν τις νέες οριστικές προσφορές τους, με βάση τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν με τους συμβούλους και τους βασικούς μετόχους.

Ο ακτιβιστής Μάριος της SeaJet παρών και στην Aegean B B

-Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ξαφνική εμπλοκή του Μάριου Ηλιόπουλου (SeaJet) o οποίος ενώ έδινε τη μάχη για τη MIG, παράλληλα συζητούσε με το Orasis Fund του George Elliot για να αποκτήσει το 7% των μετοχών της ΑΒΒ και να μπει στο παιχνίδι δια της πλαγίας οδού. Είχαν όμως γνώση οι φύλακες και -προς το παρόν- απέτρεψαν το σχέδιο, διατηρώντας ακέραιη τη μονομαχία των δύο διεκδικητών. Ωστόσο φαίνεται πως ο Μάριος εξελίσσεται σε επενδυτή - ακτιβιστή.

Ο Πέτρος... ο λαγός

-Τελικά, κανείς δεν πάει χαμένος. Στο Δ.Σ. της ΑΒΒ είχε τοποθετηθεί από τους Γιάννη Κούστα και Νίκο Τσάκο ένας συνταξιούχος τραπεζικός, ο Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην αναπληρωτής CEO της Εθνικής (διοίκηση Τουρκολιά), ο οποίος στην αγορά φέρεται να είναι πίσω από διαρροές καθώς προφανώς φροντίζει οι δύο εφοπλιστές να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος από τη συναλλαγή.

Κάλιο αργά, παρά ποτέ

-Αφού η μετοχή της Τράπεζας Αττικής έγινε γιο γιο στο Χρηματιστήριο, καθώς σε ελεύθερη διαπραγμάτευση (free float) βρίσκεται μόνον το 2,2% των μετοχών της, συνολικής αξίας μόλις 10 εκατ. ευρώ, το Χρηματιστήριο πήρε τώρα τις σωστές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, η Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου θέσπισε νέους κανόνες για τις μετοχές με μικρή διασπορά, ώστε να προστατέψει την αξιοπιστία της αγοράς. Και καλά έκανε, αν και παλαιότερα υπήρχε ειδικό πλαίσιο για τις μετοχές με περιορισμένη εμπορευσιμότητα που άγνωστο γιατί καταργήθηκε.