-Χαίρετε, καλά ντε, θα πάμε στα συριζέικα, μην κάνετε έτσι, καθίστε όμως να πούμε και τίποτα… κανονικό, που ενδιαφέρει τον κόσμο, γιατί από παρλαπίπα για τον Stefanos πήξαμε. Λοιπόν χθες ο Μητσοτάκης πριν φύγει για Βερολίνο συγκάλεσε σύσκεψη στο Μ.Μ. για το φορολογικό, ξέρετε, αυτό για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ελάχιστη φορολόγησή τους κ.λπ. Εκεί ήταν όλο το υπουργείο Οικονομικών, Χατζηδάκης, Θεοχάρης, Πετραλιάς και ο Βορίδης που «κοιτάει» τα νομοσχέδια, όχι μόνο τη νομική τους πλευρά αλλά και την ουσία, καθώς και τον πολιτικό τους αντίκτυπο. Η πηγή μου λοιπόν μου είπε ότι η συζήτηση ήταν αρκετά έντονη και κατέληξε μετά σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση του ίδιου του Μητσοτάκη με τον Χατζηδάκη, προκειμένου να γίνουν αρκετές διορθώσεις στο νομοσχέδιο. «Ολοι θέλουμε φορολογική δικαιοσύνη και να πληρώνουν έστω κάτι λίγο όσοι εμφανώς φοροδιαφεύγουν, αλλά όχι και να την πληρώσουν και ειλικρινείς πολίτες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κλείσουν τα βιβλία τους και να χάσουμε και στο τέλος και έσοδα από εκεί», μου είπε η πηγή. Αναφέρεται κυρίως στις περιπτώσεις πολιτών που έχουν εισόδημα πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό που ορίζει ο νόμος, από άλλες πηγές όπως ενοίκια, μερίσματα, μετοχές κ.λπ. και ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα επιπροσθέτως, χωρίς να περιμένουν να ζουν από αυτό. Εχω την εντύπωση ότι θα δούμε ορισμένες πολύ ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, χωρίς φυσικά να το απονευρώσουν. Τώρα κοντά, σε λίγες ημέρες.

ΣΥΡΙΖΑ

-Ας γυρίσουμε όμως στο ρεπορτάζ για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάνουμε όμως δυο παρατηρήσεις. Παρατήρηση 1: Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι από τους 45 βουλευτές και τα εκατοντάδες στελέχη που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν… κυκλοφορεί σχεδόν ούτε ένα στα κανάλια ή στα social media να υπερασπιστούν τον αρχηγό. Από την Κυριακή το βράδυ έχει εμφανιστεί ο ίδιος ο Κασσελάκης να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο Πολάκης να βρίσει (τον Τσακαλώτο) και ο Παππάς επίσης να πει κάτι ενδιάμεσο, υπέρ του προέδρου και κατά της Ομπρέλας. Αυτοί και μόνο αυτοί, ούτε ένας πλην τεσσάρων - πέντε τρολ και ένα, δυο γραφικών τύπων που λειτουργούν σαν τρολ. Ολόκληρος ΣΥΡΙΖΑ και νέος αρχηγός και τον υπερασπίζονται η… Πεν Νταλαούρα, η Λίνα, η Marca2 και η Kokaliara, όλοι fake λογαριασμοί στο διαδίκτυο. Τι συμβαίνει άραγε, προφανώς και ντρέπονται να υποστηρίξουν τον Κασσελάκη, παρότι δεν γουστάρουν τους Ομπρελίνους ή την Έφη.

Η πλάτη του Αλέξη και οι έδρες

-Παρατήρηση No2: Οι πιο παλιοί θα θυμάστε ότι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια μιας θητείας πάντοτε 5-6 βουλευτές αποχωρούν από το κόμμα τους ή διαγράφονται. Ουδέποτε αστικά, κανονικά κόμματα όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν επισήμως ζητήσει από τους βουλευτές τους να παραδώσουν την έδρα τους, η κουλτούρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας «θεωρεί» ότι οι βουλευτές επιλέγονται πέραν του κόμματος και ως πρόσωπα που εκπροσωπούν την περιφέρειά τους. Αμ δε, ο Στεφανάκος από τα Hamptons (του είπανε) να πει στην ομιλία του ότι πρέπει οι βουλευτές «να παραδώσουν την έδρα που πήραν στην πλάτη του Αλέξη». Απίθανο έτσι; Τελευταία φορά αν δεν κάνω λάθος το άκουσα από τον Καμμένο όταν ο Τσίπρας του άρπαξε τους βουλευτές για να ψηφίσουν μαζί το όνομα της Μακεδονίας.

Τι θα κάνει η Έφη

-Στον απόηχο του «σ.κ., ωραία ατμόσφαιρα» στον ΣΥΡΙΖΑ, το πιο ενδιαφέρον θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, ποιο είναι το επόμενο έργο, η επόμενη παράσταση που θα ανέβει στο κόμμα της αξιωματικής -δεν το βλέπω- αντιπολίτευσης. «Τι θα κάνει η κοπέλα;», ρώτησα την καλή πηγή μου και μου απάντησε: «Κοίτα, αν ήθελε αυτός να το τραβήξει κι άλλο μετά την ανακοίνωση της Αχτσιόγλου που τον αποκαλεί φασισταριό (alt right) θα την καλούσε σε απολογία, αλλά δεν θα το κάνει. Οπότε μένει να δούμε τι θα κάνουν η Έφη με την παρέα της (ξεκαθαρίζω ότι η πηγή είναι… ορθόδοξη, άρα με τον Πατριάρχη της παράταξης Αλέξη). Τα γεγονότα έχουν βέβαια πολλές φορές τη δική τους δυναμική αλλά είναι πιο πιθανό να περιμένουν να βουλιάξει αυτός ο κουτός μόνος του μέχρι τις ευρωεκλογές και να τον αμφισβητήσουν από το να φύγουν πιο νωρίς, Ισως όμως δεν τα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι την Άνοιξη, ίσως και ο Κασσελάκης δεν τα καταφέρει έτσι όπως το πάει». Βέβαια η άλλη πηγή μου, εξίσου καλή αλλά από την πλευρά της Έφης, λέει άλλα. «Δεν πάει μακριά η βαλίτσα ή τώρα κοντά ή έως το συνέδριο αρχές έτους τέλος, φεύγουμε». Στοιχήματα;

Ο Μητσοτάκης, ο Σολτς και το καλώδιο

-Αρκετά ευρεία θα είναι η ατζέντα του τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς σήμερα στην Καγκελαρία, καθώς στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη και ένα "χοντρό" παζάρι για τα χρήματα του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και η χώρα μας ζητά περισσότερα για τη μετανάστευση και τις φυσικές καταστροφές. Ακούω, πάντως, ότι στο τραπέζι είναι και ένα ενδιαφέρον project ενεργειακής διασύνδεσης με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο, σαν αυτό με την Αίγυπτο, το λεγόμενο Green Aegean. Οι συζητήσεις που έχει κάνει και ο ΑΔΜΗΕ με τις γερμανικές εταιρίες είναι η όδευση να ξεκινά από Ελλάδα και μέσω Αδριατικής, Σλοβενίας και Αυστρίας να καταλήγει στη Νότια Γερμανία. Ένα καλώδιο win-win, καθώς οι Γερμανοί χρειάζονται πράσινη ενέργεια και εμείς θέλουμε να είμαστε εξαγωγείς. Για το project απαιτείται και πολιτική εξουσιοδότηση, αν και, βεβαίως, η τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας δεν είναι και στα καλύτερά της.

Κοινωνική πολιτική by Παπασταύρου

Επανέρχομαι στα κυβερνητικά και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Η χθεσινή πρόσκληση στην ΕΣΑΜΕΑ και σε 30 σωματεία ατόμων με αναπηρία να επισκεφθούν την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου και να συζητήσουν για την Εθνική Στρατηγική για τα ΑΜΕΑ -που θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα εξειδικευτεί από τα συναρμόδια υπουργεία- έχει έναν βασικό εμπνευστή: τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έστειλε ένα μήνυμα κοινωνικής πολιτικής στην πράξη. Αυτό, παράλληλα, είναι και η πρακτική εφαρμογή του δόγματος του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», για τον οποίο μιλάει ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνει δράσεις σε πολλά πεδία «χαμηλής πολιτικής» που θεωρητικά δεν «έκοβαν εισιτήρια».

Τα “γρανάζια” για το deal Αlpha Bank - Unicredit και το placement της ETE

-Η πώληση του 8,97% της Αlpha Bank έφερε με θετικά σχόλια την ελληνική οικονομία στα διεθνή μέσα, με το Bloomberg να σχολιάζει χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα προχωρεί με το σχέδιο πώλησης των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες, σηματοδοτώντας ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος επιστρέφει στην κανονικότητα έπειτα από τη δεκαετή κρίση χρέους. Το deal της Alpha Bank έκλεισε το περασμένο Σάββατο μετά την απευθείας διαπραγμάτευση one to one που ξεκίνησε από το απόγευμα της Παρασκευής μεταξύ του CEO του ΤΧΣ Η. Ξηρουχάκη και του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή της Unicredit, Τζιάκομο Μαρίνο. Από τη στιγμή που η Unicredit αφενός ήταν καλόπιστος επενδυτής λόγω της αρχικής προσφοράς των 1,33 ευρώ με premium και αφετέρου δεν εκδηλώθηκε από κανέναν τρίτο ενδιαφέρον για το 8,97%, δεν είχε καμία υποχρέωση να βελτιώσει την προσφορά της. Οπότε η αύξηση του τιμήματος ουσιαστικά στο επίπεδο που έκλεισε η μετοχή την περασμένη Παρασκευή, είναι επιτυχία. Επίσης για το deal Αlpha Bank -Unicredit σημαντικός ήταν ο ρόλος της Lazard που ζύγισε σωστά και αρνήθηκε να δώσει fairness opinion για την τιμή των 1,33 ευρώ. Επιπλέον από την περασμένη Παρασκευή και όλο το Σαββατοκύριακο, το ΤΧΣ ήταν σε ανοικτή γραμμή και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, της οποίας τα στελέχη δούλεψαν ακόμη και το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου το Ενημερωτικό Δελτίο για την Εθνική Τράπεζα να είναι έτοιμο και να εγκριθεί από το ΔΣ τη Δευτέρα το πρωί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Τα σχέδια της Εθνικής και το γεύμα σε 30 ισχυρούς

-Τα βλέμματα στρέφονται στην Εθνική Τράπεζα καθώς από σήμερα τρέχει η αποεπένδυση του 20-22% των μετοχών της που έχει το ΤΧΣ. Χθες όλη η ισχυρή ελληνική επιχειρηματικότητα βρέθηκε στο Μέγαρο Μελά, όπου ο CEO Π. Μυλωνάς, ο ΓΔ εταιρικής τραπεζικής Βασ. Καραμούζης και ο CFO της τράπεζας Χρ. Χριστοδούλου παρέθεσαν δύο γεύματα εργασίας. Το ένα τραπέζι αμέσως μετά το άλλο, με περίπου 15 επιχειρηματίες στο καθένα από αυτά. Ποιοι ήταν; Φανταστείτε τoυς επικεφαλής των επιχειρήσεων του FTSE 25, αφαιρείτε δυο - τρεις από αυτούς όπως και τις τράπεζες και προσθέτετε μερικούς ισχυρούς εφοπλιστές και μη εισηγμένους επιχειρηματίες. Μυλωνάς, Καραμούζης και Χριστοδούλου παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής και μίλησαν στους επιχειρηματίες για τα μελλοντικά σχέδια της τράπεζας ενόψει του placement.

Ξεκίνησε το ντέρμπι για τα τηλεοπτικά δικαιώματα Champions League

-Χωρίς φωνές και επίσημες δηλώσεις, αλλά με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, στρατηγικές συμμαχίες και προληπτικές χρηματοδοτικές συμφωνίες, έχει ξεκινήσει το μεγάλο ντέρμπι για τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων Champions League, Europa League και Conference League. Το συμβόλαιο της Cosmote λήγει το καλοκαίρι του 2024 αλλά μέσα στον επόμενο μήνα, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχει υπογραφεί η συμφωνία με την ΤΕΑΜ Marketing, για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2024 – Αυγούστου 2027. Για την Cosmote, αυτό το συμβόλαιο είναι αγώνας ζωής και θανάτου αφού έχει συνδέσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη συνδρομητική τηλεόραση (650.000 συνδρομητές), με τον συνδυασμό ταινιών, σειρών και μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Από την άλλη πλευρά για τη Nova (430.000 συνδρομητές), το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα βρει τα λεφτά, αφενός για να διεκδικήσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων (σήμερα έχει το δικαίωμα Euroleague στο μπάσκετ και βρετανικό, ισπανικό και γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου), αφετέρου -εάν χάσει τον διαγωνισμό- να έχει τραυματίσει οικονομικά την Cosmote ανεβάζοντας ανταγωνιστικά το τίμημα, σε μια περίοδο που η μητρική Deutsche Telekom περικόπτει δαπάνες και στρέφει αλλού το επενδυτικό της ενδιαφέρον.

Γεφύρι της Άρτας στο... λιμάνι της Θεσσαλονίκης

-Τελικώς δεν είχαν άδικο όσοι υποστήριζαν πως η μεγάλη επένδυση που ο ΟΛΘ είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει για τον προβλήτα 6 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αγνοείται... Η κριτική που είχε ασκηθεί για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου φάνηκε να κινητοποιεί (επικοινωνιακά, όπως αποδεικνύεται) τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία αφού είχε αποδώσει τις καθυστερήσεις στο πάγωμα του κρατικού μηχανισμού λόγω εκλογών και στη θερινή γραφειοκρατική ραστώνη για το απαιτούμενο ΠΔΕ, εμφανιζόταν να βάζει μπρος τις μηχανές για να τρέξει το έργο. Σε διάφορες ημερίδες μάλιστα που πρόσφατα μίλησαν στελέχη του ΟΛΘ, έλεγαν πόσο σημαντικό είναι το έργο για το λιμάνι και την πόλη. Όλα αυτά μέχρι χθες καθώς με μια λιτή ανακοίνωση ο ΟΛΘ γνωστοποίησε πως την περασμένη Παρασκευή το ΔΣ αποφάσισε να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου του έργου και να ξεκινήσει από την αρχή. Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόφαση λήφθηκε λόγω των νέων απαιτήσεων που προέκυψαν από τη νομοθετική μεταβολή του τρόπου αδειοδότησης, ώστε να επιτευχθούν οι βέλτιστοι όροι για την εταιρεία. Σημειώνεται πως έχουν περάσει 6 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης του ΟΛΘ, στο σκέλος των υποχρεωτικών επενδύσεων της οποίας αιχμή αποτελεί ο περίφημος προβλήτας 6.

Η κυρία υποδιοικητής χορεύει

-Το Σαββατοκύριακο, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση Βύρωνα Νικολαΐδη της PeopleCert έγιναν τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ναού της Παναγίας του Μπαλινού στην Κωνσταντινούπολη. Ο επιχειρηματίας παλεύει, στον βαθμό που περνά από το χέρι του, με υποτροφίες, δωρεές και στοχευμένες επενδύσεις στην επανασυγκρότηση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο γιατί στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης αναφέρω δυο άσχετα στοιχεία που μου έκαναν εντύπωση: Πρώτο, πόσο καλά πάει το Ελληνικό με τον Πύργο. Ο Νικολαΐδης έχει αγοράσει εκεί ένα διαμέρισμα και έλεγε στους συνομιλητές του πως υπάρχει τέτοια ζήτηση που μπορεί να το πουλήσει βγάζοντας κέρδος. Έλεγε ακόμη ότι στα τέλη Μαρτίου 2026, το έργο θα παραδοθεί στους δικαιούχους αφού στο μεταξύ θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές και φυσικά η εσωτερική διαμόρφωση των χώρων. Οπότε, δια στόματος Νικολαΐδη, θετικό πρόσημο στον Οδ. Αθανασίου. Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν οι δεινές χορευτικές ικανότητες που επέδειξε στην εκδήλωση στην Πόλη η υποδιοικητής της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία κατά τους μάρτυρες παίζει το ενδεχόμενο να έχει θητεύσει στη Δώρα Στράτου ή στο Λύκειο Ελληνίδων ή όπου αλλού τέλος πάντων διδάσκεται το ελληνικό χορευτικό ρεπερτόριο. Τι δουλειά είχε η κυρία Υποδιοικητής στην εκδήλωση του Νικολαΐδη; Είναι παντρεμένη με τον πρέσβη στο ΝΑΤΟ - αδελφό του επιχειρηματία - δωρητή. Ferrero Rocher δεν προσφέρθηκαν.

Το νέο Δ.Σ. στη «Σφακιανάκης»

-Από τη Γενική Συνέλευση της «Σφακιανάκης» που έγινε στις 30 Οκτωβρίου μπορεί να μην προέκυψαν κάποια νεότερα για τα (πολλά) δάνεια που κουβαλάει η εταιρεία, ωστόσο είχαμε τουλάχιστον νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Από το οποίο εντύπωση κάνουν όχι τόσο οι νέες παρουσίες, όσο οι… απουσίες. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στο Δ.Σ. που εξελέγη προ τριετίας συμμετείχαν εκτός των άλλων ο Γιώργος Τανισκίδης, ως Αντιπρόεδρος, καθώς και σε θέσεις μελών ο Χρήστος Χαρπαντίδης, αλλά και ο Νικόλαος Καυκάς. Έκτοτε ο Γ. Τανισκίδης αποχώρησε προφανώς λόγω των καθηκόντων του ως Προέδρου της Optima bank και τη θέση του κατέλαβε ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος. Από τα τέλη του 2022 παραιτήθηκε και ο Χρήστος Χαρπαντίδης που προφανώς είναι ιδιαίτερα φορτωμένος με τη διακυβέρνηση της «Παπαστράτος». Στο τελευταίο Δ.Σ. παρατηρήσαμε ότι απουσιάζει πλέον και ο Ν. Καυκάς. Ασφαλώς Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Σταύρος Τάκη, ενώ θέσεις μελών εξακολουθούν να κατέχουν οι γιοι του, Κρίστιαν-Όλιβερ και Νικόλαος-Μύρων.

Το σφυρί λόγω… Πύργου Αθηνών

-Η στήλη είχε αναφερθεί στο παρελθόν στην υπόθεση ενός πλειστηριασμού στον οποίο εμπλέκεται ο Πύργος των Αθηνών και στρέφεται κατά ενεργειακής εταιρείας για μέγεθος οφειλής 8.564,98 ευρώ. Ε, λοιπόν, η ώρα του σφυριού έφτασε καθώς αναμένεται να χτυπήσει αύριο Τετάρτη, εκτός κι αν στο παρά πέντε βρεθεί «μια κάποια λύσις». Επισπεύδουσα είναι η Συνιδιοκτησία του Κτιριακού Συγκροτήματος «Πύργος Αθηνών» που εδρεύει στην Αθήνα, Λ. Μεσογείων αρ. 2-4 και οφειλέτιδα η εταιρεία Blue Energy Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. που εδρεύει στου Ζωγράφου και η οποία μέσα από αυτή τη διαδικασία κινδυνεύει να χάσει ένα οικόπεδο στο Πικέρμι, αξίας 325.000 ευρώ, όπως είναι και η τιμή πρώτης προσφοράς. Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή της Διώνης (στα όρια της πρώην κοινότητας Πικερμίου Αττικής και νυν του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου) μία από τις ανερχόμενες περιοχές των Μεσογείων, με σημαντική οικοδομική δραστηριότητα και έχει έκταση 1.000,07τ.μ. Επίσης, κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το οικόπεδο είναι αδόμητο, απερίφρακτο, επίπεδο και έχει μέσα λίγα δένδρα. Ακόμη, κατά την ημέρα εγγραφής της κατάσχεσης, τον περασμένο Απρίλιο, δεν κουβάλαγε άλλα «βάρη»…

Νέο έργο από το Καζίνο Λουτρακίου: δήμος εναντίον μετόχων

-Το παρασκήνιο γύρω από τον τρόπο που διοικείται το καζίνο στο Λουτράκι αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ο Δήμαρχος της πόλης Γ. Γκιώνης εξερράγη εναντίον του Ασημάκη Ασημακόπουλου, Προέδρου της Κοινοπραξίας για το καζίνο, όπου ο δήμος έχει το 16% και η πλευρά των αδελφών Κόμερ το υπόλοιπο. Σύμφωνα με αποσπάσματα από το Δ.Σ. του Λουτρακίου ο Δήμαρχος ξέσπασε κατά του συνεταίρου του και προέδρου της κοινοπραξίας, επειδή δεν γνώριζε πως κατατέθηκε αίτηση 106Β του Πτωχευτικού κώδικα για την εξυγίανση του Καζίνο. Ο Δήμαρχος απασφάλισε γιατί "παρακαλάω από πέρσι να κλείσει το 106Β αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Δυστυχώς, μάθαμε, χωρίς να έχουμε άμεση ενημέρωση, ότι κατατέθηκε το 106Β. Μια συμπεριφορά αισχρή, ανέντιμη και απαράδεκτη απέναντι στον συνέταιρό τους”. Οπως εξηγεί ο Γ. Γκιώνης “οι Νομικοί μας εξετάζουν το κείμενο που κατατέθηκε για να δούνε πού μπορούμε να πάθουμε ζημιά” και προσθέτει λίγο αργότερα: “θέλουμε να δούμε τι θα πουν οι νομικοί μας για κάποια θέματα που είχαμε θίξει και ο κ. Ασημακόπουλος είχε πει "ναι σε όλα". Αν γνώριζα κάτι, θα το είχα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν γνώριζα όμως τίποτα. Είμαι εντελώς ανενημέρωτος για αυτό το θέμα”. Και αφού αναφέρει ότι είναι σε επαφή με τους δικηγόρους που παρακολουθούν για λογαριασμό του το θέμα και θα μιλήσει με τον μέτοχο, καταλήγει: “Γι' αυτό είπα 3 λέξεις: Αισχρή, ανέντιμη και απαράδεκτη. Μέχρι εκεί. Ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά απέναντι σε εμένα”. Για εταιρική διακυβέρνηση φυσικά ούτε συζήτηση, καθώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για το καζίνο Λουτρακίου, αφού δεν τηρούσε ούτε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Δήμαρχος πιάστηκε στον ύπνο από τους συνεταίρους στο καζίνο ή είναι η αρχή ενός νέου ελιγμού για να βαλτώσει η εξυγίανση;

Παραμένουν αυστηροί οι στόχοι για τις εκδόσεις MREL των τραπεζών

-Παρεξήγηση. Οι συναντήσεις που είχαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών με τους εκπροσώπους του SRB (Single Resolution Board) όταν επισκέφθηκαν την Αθήνα, δεν έφεραν τελικά την πολυπόθητη νέα μετακίνηση της προθεσμίας. Οι εκδόσεις των ομολόγων MREL (Ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2025. Δεν δόθηκε καμία παράταση καθώς η προθεσμία που έχει τεθεί ως τις 31.12.2025 είναι αποτέλεσμα παράτασης. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2024 οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν ομόλογα ύψους 3 δισ. ευρώ έναντι των στόχων MREL και άλλα τόσα το 2025.

Ο ψηφιακός εφιάλτης των Κινέζων τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη

-Η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, η κινέζικη ICBC στη Νέα Υόρκη, δέχθηκε σοβαρή κυβερνοεπίθεση. Η υπόθεση αυτή τράβηξε την προσοχή όλων των μεγάλων τραπεζών του πλανήτη γιατί δεν έχει προηγούμενο. H Industrial and Commercial Bank of China βρέθηκε ξαφνικά να χρωστά στην Bank of New York Mellon 9 δισεκατομμύρια δολάρια από συναλλαγές ομολόγων που δεν εκκαθαρίστηκαν γιατί οι χάκερ ζητούσαν λύτρα εκατομμυρίων προκειμένου να δώσουν «Άδεια λειτουργίας» στην τράπεζα. Το Πεκίνο αναγκάστηκε επειγόντως να στείλει λεφτά στη θυγατρική της Νέας Υόρκης για να διευθετήσει τις πράξεις. Από την περασμένη Πέμπτη, οι συναλλαγές της ICBC σε Αμερικανικά Ομόλογα εκκαθαρίζονται με στικάκια στους υπολογιστές, αφού το σύστημα της τράπεζας δεν μπορεί πια να συνδεθεί με το κεντρικό σύστημα Εκκαθάρισης συναλλαγών. Φανταστείτε τους υπαλλήλους να στέλνουν τα στοιχεία των συναλλαγών με στικάκια και μέσω του messenger.