-Χαίρετε, λοιπόν τα νέα από τις επαφές του Μητσοτάκη με τον Σολτς στο Βερολίνο θα τα δείτε παρακάτω, εγώ σας μεταφέρω ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό, σε σημείο που «το τελευταίο που συζητάμε πια με τους Γερμανούς είναι η οικονομία, αφού είχαμε πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν, όπως είναι το μεταναστευτικό». Μάλιστα, ok, το καταλάβαμε, όπως (από χθες) καταλάβαμε ότι τις επόμενες ώρες (άντε λίγο παραπάνω) θα δείτε αρκετά πράγματα να αλλάζουν στο φορολογικό, γιατί «οι φόροι προκαλούν αλλεργία στον πρόεδρο», όπως είπε η πηγή στο Μ.Μ., αλλά «όχι και να μην πληρώνουν και τίποτα κάποιοι», πρόσθεσε άλλη πηγή - επίσης από το Μ.Μ.

Μητσοτάκης στο Βερολίνο

Ελλάδα και η Γερμανία είναι ισότιμοι εταίροι και η χώρα μας δεν είναι πιο ο αποσυνάγωγος της Ευρωζώνης. Αυτό ήταν το πνεύμα της συζήτησης Μητσοτάκη-Σολτς στα 45 λεπτά που έμειναν μόνοι τους στο γραφείο του Καγκελάριου, αλλά και στην περίπου μια ώρα που κράτησε η κουβέντα με τις αντιπροσωπείες. Για την οικονομία δεν χρειάζονται να ειπωθούν πολλά και για το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης κατάλαβε ότι το θέμα αγχώνει πολιτικά τους Γερμανούς που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό. Οι Γερμανοί δεν θα είναι το πρόβλημα στο παζάρι για τους επιπρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους που εμείς ζητάμε και, αν με ρωτάτε, πιο ενδιαφέρον πεδίο για business το επόμενο διάστημα είναι η ενέργεια. Οι Γερμανοί "καίγονται", μας αναγνωρίζουν κομβικό ρόλο και εμείς ενδιαφερόμαστε να "ανοίξουμε δουλειές", όπως μπορούμε.

Stefanos

-Τώρα, χθες ο Stefanos επέστρεψε στην αγαπημένη του συνήθεια, τη «δρομάτη συνέντευξη», όπου ένας άμοιρος ρεπόρτερ, που πρέπει και να ρωτάει και να κοιτάει μη σκοντάψει και να σταματάει στα μαγαζιά που αυθόρμητοι συριζαίοι αποθεώνουν τον πρόεδρο, τον ακολουθεί στην αδιαμεσολάβητη επαφή του ή καλύτερα στο promenade του με τον λαό. Τίποτα δεν είπε επί της ουσίας ως συνήθως ο Stefanos, εκτός από μια μπηχτή στον Αλέξη ότι επί των ημερών του χάσανε 600.000 ψήφους, αφού δεν φαντάζομαι ότι το 17% των εκλογών το χρεώνεται περισσότερο από τον Τσίπρα ο… Χαρίτσης ή ο Φίλης. Ασε που θυμήθηκε την περίφημη ιστορία με το μαξιλάρι των 37 δισ. που δήθεν μπορούσε να μοιράσει ο Τσακαλώτος (αλλά όχι ο πρωθυπουργός Τσίπρας;) και το… άφησε για τη Ν Δ. Ουδέν ανακριβέστερο γιατί απλώς τα 37 δισ. ευρώ ήταν απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα, προκειμένου να μη λάβει προληπτική πιστωτική γραμμή (που σήμαινε ουσιαστικά και τέταρτο μνημόνιο) και να μπορέσει κάποια στιγμή να βγει στις αγορές. Το ίδιο ισχύει και για την εκχώρηση της Δημόσιας Περιουσίας της χώρας για 100 χρόνια στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως και για πολλά άλλα μημονιακά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποχωρήσεις

-Μία πηγή μου λέει από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ομάδα της Εφης αρχίζει την έξοδο από Δευτέρα σταδιακά, αλλά μένει να το δω γιατί είπαμε, το πράγμα εξελίσσεται και έχει μία δυναμική.

Φεύγει και ο Πέτρος Κόκκαλης

-Αύριο Πέμπτη φεύγει από την ευρωομάδα της Αριστεράς και ο Πέτρος Κόκκαλης και εντάσσεται σε εκείνη των Πρασίνων. Αυτό θα γίνει τώρα και μετά θα επιχειρήσει να κάνει κόμμα στον χώρο της οικολογίας. Τελικά δεν έχω καταλάβει εκείνος ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσα κόμματα έκρυβε μέσα του τόσα χρόνια και εντέλει κατέληξε με αρχηγό τον Κασσελάκη!

Σήμερα το μεσημέρι η πρώτη εικόνα για το discount της Εθνικής

-To placement της Εθνικής εξελίσσεται σε grand succes και για αυτό η στήλη περιορίζεται να αποσαφηνίσει ορισμένα θέματα που ενδεχομένως παραβλέπονται λόγω της επιτυχίας. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Οι προσφορές των πέντε και κάτι δισ. αφορούν το σύνολο της έκδοσης, οπότε για την κατανομή έχει σημασία τι είναι Ελλάδα και τι εξωτερικό. Το κρίσιμο τώρα είναι η τιμή με την οποία θα πουληθούν οι μετοχές. Οι ανάδοχοι σήμερα αργά το μεσημέρι θα έχουν μια πρώτη καλή εικόνα για το discount. Aυτό που παρακολουθήσαμε χθες ήταν οι επενδυτές να αγοράζουν από το ταμπλό, γιατί λόγω αυξημένης ζήτησης είναι φανερό ότι ο αριθμός των μετοχών που θα πάρουν απέχει από αυτόν που ζήτησαν, οπότε η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 5,8% στα 5,80 ευρώ. Όπως συμβαίνει παγίως στα placement, το discount της μετοχής βασίζεται στην τιμή κατά την ημέρα της ανακοίνωσης της συναλλαγής. Δηλαδή πόσο χαμηλότερα θα δοθούν οι μετοχές σε σχέση με το 5,44 ευρώ που ήταν η τιμή όταν ανακοινώθηκε το placement και όχι με βάση το 5,80 ευρώ ή όσο θα αξίζει η μετοχή όταν τελειώσει η διαδικασία. Εξυπακούεται ότι όσο ανεβαίνει η τιμή της Εθνικής στην αγορά, τόσο πιο ελκυστικό γίνεται το placement, καθώς η ανώτερη τιμή διάθεσης είναι τα 5,44 ευρώ.

Πόλεμος στις ΑΧΕΠΕΥ επειδή το ΤΧΣ μοίρασε το πακέτο της ΕΤΕ

-Τώρα όσον αφορά ονόματα θεσμικών και άλλων επενδυτών που μπαίνουν στο placement η στήλη προτιμά να μην αναφέρει, καθώς όπως είπαμε σήμερα αργά το μεσημέρι οι ανάδοχοι θα δουν “πού κάθεται η μπίλια”. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο πόλεμος που ξέσπασε ήδη για τα πακέτα της Εθνικής, με τα πυρά να κατευθύνονται προς το ΤΧΣ. Το Ταμείο αποφάσισε πως το πακέτο της Εθνικής θα γίνει κατά το ήμισυ από την Εθνική Χρηματιστηριακή (απολύτως λογικό, αν και περιμέναμε πως θα κάνει όλη τη συναλλαγή) και κατά το υπόλοιπο ήμισυ από τη Euroxx. Άλλες χρηματιστηριακές εξεγέρθηκαν και κατηγορούν τον Η. Ξηρουχάκη για την απόφαση να μοιράσει τη συναλλαγή. Κανονικά η Εθνική Χρηματιστηριακή θα έπρεπε να εξεγερθεί που χάνει το μισό πακέτο, αλλά υποθέτω πως οι άνθρωποι για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα κάνουν ότι δεν κατάλαβαν. Οι χρηματιστές κατηγορούν τη Euroxx ότι δεν έχει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στο placement για να πάρει τις προμήθειες και τον τζίρο από το μισό πακέτο. Το ΤΧΣ απαντά ότι η Euroxx (μαζί με την Εθνική Χρηματιστηριακή) είναι συντονιστής κύριος ανάδοχος της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και πως βοήθησε στην ανακοίνωση σχετικά με την προσδιορισμένη αγορά. Οι χρηματιστές από την πλευρά τους λένε πως για πρώτη φορά συμβαίνει να μοιράζουν με το ζόρι το μισό πακέτο.

Αποχώρησε (αιφνιδίως) από την ΤτΕ ο Σ. Παντελιάς

-Μια άλλη σημαντική είδηση που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία είναι η αποχώρηση του Γενικού Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος Σπύρου Παντελιά. Κεραυνός εν αιθρία για την αγορά η αποχώρηση Παντελιά, καθώς μαζί με τον έτερο Γενικό Διευθυντή της ΤτΕ Γ. Πάσχα ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Γ. Στουρνάρα. Ο Παντελιάς ήταν στη συγκεκριμένη και ευαίσθητη θέση μόλις δύο χρόνια καθώς είχε αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή τον Νοέμβριο 2021 και τότε η ΤτΕ είχε ανακοινώσει τα νέα καθήκοντα Παντελιά και Πάσχα με την αναφορά πως «είναι καταξιωμένα, με μακρόχρονη επιτυχημένη θητεία σε επιτελικές θέσεις, καθώς και συσσωρευμένες γνώσεις και εμπειρίες στα αντικείμενα που τους ανατέθηκαν».

Τον αντικαθιστά ο Ι. Τσικριπής

-Τώρα η αποχώρηση Παντελιά δεν συνοδεύτηκε από ανάλογο κλίμα αλλά κοινοποιήθηκε εντός της τράπεζας με την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 11 της διοίκησης, η οποία με χθεσινή ημερομηνία σε μόλις 41 λέξεις αναφέρει πως “ανακοινώνεται ότι με απόφαση της διοίκησης ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Τσικριπής τοποθετήθηκε ως Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης. Ο ανωτέρω παράλληλα με τα ως άνω καθήκοντα του, θα συνεχίσει να ασκεί και τα καθήκοντα Διευθυντή της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”. Οι λόγοι της αντικατάστασης Παντελιά δεν έχουν γίνει γνωστοί, ενώ η αγορά αιφνιδιάστηκε καθώς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Γ. Στουρνάρας επέλεξε την υποδιοικήτρια Χρ. Παπακωνσταντίνου για νέο μέλος στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς εκπνέει η θητεία του Ηλία Πλασκοβίτη στη συγκεκριμένη θέση. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν η συγκεκριμένη επιλογή συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τις ανακατατάξεις που είχαμε στην ΤτΕ. Και δυο ακόμη πληροφορίες “γενικού περιεχομένου”: Α) Ο νέος Γ.Δ. Προληπτικής Εποπτείας υπήρξε συμφοιτητής και συγκάτοικος του Χρήστου Σταϊκούρα στα χρόνια των μεταπτυχιακών στο City University του Λονδίνου. Β) Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξει και νέος Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών με τη συνταξιοδότηση του Γ. Πάσχα.

Έρχονται οριστικές αποφάσεις για την Αvramar

-Πυκνώνουν οι εξελίξεις με την Αvramar και όλα δείχνουν πως είναι θέμα χρόνου οι τράπεζες να αναλάβουν οριστικές αποφάσεις. Η εταιρεία αναμένει την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από τις τράπεζες, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται ο Craig Tashjian, Managing Partner και Chief Investment Officer της Amerra Capital που μαζί με τη Μubadala ελέγχουν τον όμιλο. Ο Tashjian, ο οποίος μετέχει και στο ΔΣ της εταιρείας, είχε συναντήσεις σε υψηλότατο επίπεδο με τις πιστώτριες τράπεζες της Avramar, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την εταιρεία που βαρύνεται με δάνεια 350 εκατ. ευρώ και πλέον έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα. Και αυτό διότι, πέραν των άλλων, λόγω των υποχρεώσεων της Avramar έχουν αυξηθεί συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Η στήλη αντιλαμβάνεται πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να αναζητηθεί νέος στρατηγικός επενδυτής για την Avramar και ήδη η Deloitte, ως σύμβουλος των τραπεζών, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι τραπεζίτες στο Λονδίνο

-Τραπεζική... σύνοδο κορυφής θα έχουμε στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα. Η δεύτερη ημέρα (28/11) του Greek Investment Conference που διοργανώνει το Χ.Α και η Morgan Stanley ξεκινά με τραπεζικό πάνελ στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς). Οι τέσσερις τραπεζίτες θα συνομιλήσουν με τη Nida Iqbal Siddiqi, επικεφαλής του τμήματος EEMEA Banks Equity Research της Morgan Stanley. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται φυσικά στο προσκήνιο έπειτα από την αποχώρηση του ΤΧΣ αρχικά από τη Eurobank, την είσοδο της Unicredit στην Alpha Bank, την επιτυχία του placement της Εθνικής Τράπεζας και συνολικά τη θεαματική βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων. Την προηγούμενη ημέρα (27/11), όπως είπαμε ο Κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να συνομιλήσει με τον Luigi Rizzo, Vice Chairman of Investment Banking ΕΜΕΑ της MS και ο Αλέξης Πατέλης με την Ellen Zentner, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, ενώ θα έχουμε και ενεργειακό πάνελ στο οποίο έχουν κληθεί και αναμένεται να συμμετάσχουν οι Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Πέτρος Τζαννετάκης (ΜΟΗ), Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και ο Γιάννης Καράμπελας (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών).

Βαρύ το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Πίστη – Allianz

-Όλα του γάμου δύσκολα, σ’ αυτή την περίπλοκη διαδικασία απορρόφησης της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Μόλις προχθές το βράδυ, σε μια κλειστή σύσκεψη των ανώτερων στελεχών ανακοινώθηκε -μέσα σε κλίμα διαμαρτυριών και ενστάσεων- η δραματική περικοπή των bonus και των παροχών που προσδοκούσαν μαζί μ’ ένα ευρύ πρόγραμμα περιστολής των δαπανών. Ήδη πολλά στελέχη ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την εταιρεία και αναζητούν αλλού ασφαλιστική επαγγελματική στέγη. Προχθές γεννήθηκε και η Allianz Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων που προέκυψε από τη νομική συνένωση της Allianz ΑΕΔΑΚ και της Ευρ. Πίστης Asset Management και διαθέτει πλέον ενιαίο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η αποσυμπίεση του ελατηρίου

-Από τις 09:50 χθες το πρωί, πρώτη μέρα του placement της ΕΤΕ, διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες για τη χειμαρρώδη συμμετοχή επαγγελματιών επενδυτών απ΄ όλο τον κόσμο. Όπως συνήθως συμβαίνει, πρώτοι έσπευσαν οι διαχειριστές hedge funds αλλά γρήγορα το βιβλίο της Εθνικής πλημμύρισε με εντολές long only επενδυτών, πολλοί από τους οποίους είχαν τουλάχιστον 15 χρόνια να εμφανιστούν στην ελληνική αγορά. Ανάμεσά τους και ονόματα εταιρειών, τους εκπροσώπους των οποίων είχε συναντήσει ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη. Το ενθουσιώδες κλίμα μεταφέρθηκε σ’ όλο τα χρηματιστηριακό ταμπλό, με προφανή πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο που απορρόφησε το 50% της χθεσινής αξίας συναλλαγών. Από τον συνολικό τζίρο των 125,2 εκατ. ευρώ, τα 111,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25 που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Η Alpha Bank πανηγύρισε τη δική της επιτυχία με +6%, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι η UniCredit εκτός από το πακέτο αγόραζε μετοχές της και από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Όλα δείχνουν ότι το χρηματιστηριακό ελατήριο απελευθερώθηκε με δύναμη και τζίρο.

Οι αριθμοί που οδήγησαν σε υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ

-O Οίκος Moody’s πριν από λίγες ημέρες υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ διατηρώντας το Α. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Οίκος Fitch υποβάθμισε το ΑΑΑ των ΗΠΑ σε ΑΑ+. Την ίδια αξιολόγηση ΑΑ+ έχει δώσει εδώ και 12 χρόνια, η S & P Global. Οι αριθμοί στα οικονομικά των ΗΠΑ προκαλούν αίσθηση. Ρεκόρ 17,29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρέη νοικοκυριών. Ρεκόρ 12,14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε στεγαστικά δάνεια. Ρεκόρ 1,60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια αυτοκινήτων. Ρεκόρ 1,08 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρέη πιστωτικών καρτών. Πάνω σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το Δημόσιο Χρέος των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που δύσκολα πλέον εξυπηρετείται.