-Χαίρετε, ελάτε τώρα που σας πιάσανε οι κακίες για την Πόπη (Τσαπανίδου) που έγινε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος δημοσιογράφος που πάει σε κόμμα ή ο τελευταίος είναι, εδώ ο Ρουμπάτης έγινε από δημοσιογράφος εκπρόσωπος Τύπου και από εκεί Κυπατζής, τι σας πειράζει η κοπέλα. Στο κάτω κάτω τον Ηλιόπουλο αντικατέστησε.

Η Ν.Δ.;

-Ρωτάνε αρκετοί τι θα κάνει η Ν.Δ., αν θα βάλει κάποιο άλλο πρόσωπο πλην του Οικονόμου που πολιτεύεται στη Φθιώτιδα και δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, εκτός κι αν τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Και αναζητείται ίσως πρόσωπο, με δεδομένο ότι οι αρχικές σκέψεις να είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν προχώρησαν, αφού και ο ίδιος ο υπουργός ήθελε να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Κάποιες συζητήσεις είχαν γίνει παλιότερα για τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος δεν θέλει να κατέβει για βουλευτής, αλλά είναι ένα δημοφιλές πρόσωπο με καλό προφίλ στην κοινή γνώμη από τη θητεία του στην Πολιτική Προστασία, αλλά και τώρα ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Κάποιες άλλες πληροφορίες λένε ότι συζητείται και ένας άλλος «πρωινός» δημοσιογράφος, ο Δημήτρης Οικονόμου. Μου λένε ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει ακόμα.

Στη Βουλγαρία η επόμενη εξαγορά της ΔΕΗ

-Με την αγορά ακόμη δυο έργων ΑΠΕ δυναμικότητας 100 ΜW, στη Βουλγαρία αυτή τη φορά, ο Γ. Στάσσης ολοκληρώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση της ΔΕΗ και το 2023 θα βρει την επιχείρηση με 1 GW νέα έργα ΑΠΕ. Οι κινήσεις αυτές του management της ΔΕΗ αλλάζουν θεματικά την εικόνα της επιχείρησης και θέτουν τις βάσεις για τη νέα εποχή της επιχείρησης με υψηλότερη κερδοφορία και φυσικά καλύτερες αποτιμήσεις. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ αποκτά τα 13 αιολικά πάρκα ισχύος 534 ΜW από την ΕΝΕL Ρουμανίας, ενώ επιπλέον 210 ΜW αποκτά η ΔΕΗ από την πρόσφατη συμφωνία με τον όμιλο Μυτιληναίου. Στα 744 ΜW της Ρουμανίας, αν αθροίσουμε τα 100 ΜW στη Βουλγαρία (η συμφωνία ακόμη δεν έχει κλείσει) η ΔΕΗ θα διαθέτει 844 ΜW στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα υπάρχουν τα 550 ΜW στην Πτολεμαΐδα που έχει μειοδοτήσει για την κατασκευή τους η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ σε διαγωνιστική διαδικασία είναι ακόμη 210 ΜW στο Αμύνταιο. Σημειώνεται πως η επιχείρηση έχει σήμερα υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ 490 ΜW με την πλειονότητα (τα 409 ΜW) να είναι φωτοβολταϊκά. Το μέγεθος της αλλαγών που συντελούνται στη ΔΕΗ γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστούμε ότι σήμερα η επιχείρηση διαθέτει σε λειτoυργία 290 ΜW από ΑΠΕ (μεταξύ αυτών και τα 112 ΜW που αγοράστηκαν το καλοκαίρι από τη Voltera) και το πρώτο εξάμηνο του 23 σε λειτουργία θα είναι 600 ΜW.

Η... ΔΕΗ Ρουμανίας σε αντισταθμιστικό ρόλο

-Σε πλήρη εξέλιξη είναι το deal για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας και εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Είναι μια σημαντική δουλειά για τη γεωγραφική εξάπλωση της ΔΕΗ, με τις δυο πλευρές να βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας, η οποία φυσικά θα μετονομαστεί (πιθανώς σε ΔΕΗ Ρουμανίας) η επιχείρηση θα χρειαστεί να καταβάλλει πάνω από 1,2 δισ., όπως λένε οι πληροφορίες. Τίμημα που θα καλύψει η ΔΕΗ με ίδια κεφάλαια τουλάχιστον κατά 600 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα με δανεισμό. Πάντως, η κινητικότητα που παρατηρείται στο finish της χρονιάς από τον ενεργειακό γίγαντα της χώρας δεν είναι τυχαία. Δείχνει ότι η επιχείρηση διαθέτει όλα τα αντανακλαστικά για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες. Όπως έλεγε πρόσφατα ο Γ. Στάσσης, η εταιρεία οφείλει να μειώσει το μερίδιο αγοράς της στο 50% από 61% που είναι σήμερα και να μείνει με 3,5 εκατομμύρια πελάτες. Οι απώλειες πελατών από την υποχρέωση της μείωσης του μεριδίου της για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μπορούν να αναπληρωθούν από τα 3,1 εκατομμύρια πελάτες που θα φέρει η εξαγορά της εταιρείας στη Ρουμανία. Επιπλέον, η ΔΕΗ άδραξε την ευκαιρία που προσφέρουν οι συγκυρίες, καθώς σπάνια πουλιέται μια εταιρεία του μεγέθους της Enel Ρουμανίας και μάλιστα σε γεωγραφική περιοχή συγγενή με την Ελλάδα.

Είκοσι εκατομμύρια στο Ελ. Βενιζέλος για την πανδημία

-Κι αφού το σχέδιο είναι να εισαχθεί το 2023 στο Χρηματιστήριο το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όσοι παρακολουθείτε την εξέλιξη των μεγεθών του, σημειώστε πως με απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Σταϊκούρας και Καραμανλής δίνονται 20 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για τις επιπτώσεις που είχε στην κερδοφορία και στην επιβατική κίνηση από την πανδημία κατά το 2021.

Σε δυο εισαγωγές ελπίζει το ΧΑ για το 2023

-Με την ευκαιρία να πούμε πως μόλις ησυχάσουμε από την αναστάτωση που πάντα προκαλούν οι εκλογές στην Ελλάδα, ο ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος και η OPTIMA BANK είναι οι δυο εισαγωγές στις οποίες μπορεί βάσιμα να ελπίζει το ΧΑ το 2023, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά. Ας ελπίσουμε πως οι διαγραφές αλλά και τα dual listings δεν θα υπερτερούν αριθμητικά (αλλά και ποιοτικά).

Ένα «κίτρινο» σφυρί

-Η εμπλοκή του Γιάννη Γρανίτσα με τους πλειστηριασμούς μετράει περίπου μια πενταετία. Τον Μάρτιο του 2018 η Alpha Bank είχε βγάλει στο σφυρί τρεις μεζονέτες στην Εκάλη του άλλοτε ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ, με συνολική τιμή εκκίνησης περί το 1,5 εκατ. ευρώ. Τώρα ο άνθρωπος που πήρε την απόφαση να γκρεμίσει το παλιό γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας, με τη φρούδα, όπως αποδείχθηκε, ελπίδα ότι θα εντάξει την ανέγερση του νέου στα ολυμπιακά έργα, βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με το σφυρί για τη μία -εναπομείνασα, προφανώς- μεζονέτα του στην Εκάλη. Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά ανεστάλη και τώρα έχει οριστεί για την 1η Φεβρουαρίου 2023, με επισπεύδουσα την Intrum. Το εν λόγω ακίνητο αποτελείται από υπόγειο 65 τ.μ. και ισόγειο 241,28 τ.μ.. Επίσης, στην αποκλειστική χρήση του ανήκει τμήμα οικοπέδου 943,04 τ.μ., , ισόγειο παλαιό βοηθητικό κτίσμα, αλλά και μια ανοικτή πισίνα 52,20 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 765.000 ευρώ.

Ο Νίκος, ο σκύλος και η γάτα…

-Πριν από έναν χρόνο, ήταν Νοέμβριος του 2021 η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου ανακοίνωσε την εξαγορά της αλυσίδας Pet City στην πολλά υποσχόμενη αγορά περιποίησης των κατοικιδίων που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση με την πανδημία. Τώρα η Pet City ανακοίνωσε την εξαγορά του online shop gatoskilo.gr που οι πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος θα κλείσει το έτος με πωλήσεις της τάξης των 3 εκατ. ευρώ (τριπλάσιες του 2021). Τα κέρδη της Pet City φέτος θα φτάσουν τα 6 εκατ. ευρώ και η εξαγορά του gatoskilo.gr δείχνει πως αντιλαμβάνονται στην BC Partners το μέλλον στις λιανικές πωλήσεις: Ενα δίκτυο φυσικών καταστημάτων (στόχος τα 200 καταστήματα μέχρι το 2027) αλλά και υποστήριξη μ’ έναν online πάροχο.

Η αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

-Πρωτοχρονιάτικο δώρο ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Ελευσίνα. Όλα δείχνουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό κατέληξε στην επιλογή του για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με σημαντικά οφέλη όχι μόνον για την άμυνα, αλλά και για την τοπική οικονομία. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή και συντήρηση των κορβετών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis αυτομάτως δημιουργούνται προϋποθέσεις για 2.500 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και η περιοχή θα αποκτήσει και πάλι ζωή. Η κυβέρνηση έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση στους Γάλλους και στους Ιταλούς διεκδικητές της μεγάλης (ύψους 1,7 δισ. ευρώ προμήθειας) ένα μεγάλο μέρος της κατασκευής να γίνει σε ελληνικό ναυπηγείο και όλα δείχνουν πως η υπογραφή της συμφωνίας θεωρείται πλέον τυπική διαδικασία.

Γιατί φωνάζουν οι επιχειρηματίες στην Πληροφορική

-Τα έργα Πληροφορικής είναι πολλά στη χώρα μας. Οι απαιτήσεις της οικονομίας είναι μεγαλύτερες. Οι εταιρείες που καλούνται να υλοποιήσουν αυτά τα έργα είναι καλές, δεν είναι όμως ταμειακά ισχυρές και χρειάζονται τις κρατικές ενισχύσεις για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των έργων. Το Κράτος έχει έναν φορέα την ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας) που κάνει τους τεχνικούς ελέγχους και αξιολογεί ποιοι μπορεί να πάρουν τις επιδοτήσεις. Επειδή όμως το Κράτος λειτουργεί με ρυθμούς… Δημοσίου, οι τεχνικές αξιολογήσεις καθυστερούν. Οι εταιρείες περνούν τον οικονομικό έλεγχο, αλλά μετά περιμένουν 7 και 8 μήνες για την τεχνική αξιολόγηση. Έχουν άδικο που διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες;

Attica Group: Πίσω στο 2007 με κέρδη για όλους

-Ξεπέρασε ήδη τα 468 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Attica Group και οδεύει ολοταχώς προς το μισό δισεκατομμύριο. Τόσο ακριβώς άξιζε η ίδια εταιρεία (Επιχειρήσεις Αττικής ονομαζόταν τότε) όταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος προσέγγισε τον Περικλή Παναγόπουλο, το μακρινό 2007. Τότε βέβαια, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν ήταν 65 δισ. ευρώ (32% του ΑΕΠ) και μόνον η Εθνική Τράπεζα τότε άξιζε 18 δισ. ευρώ ενώ σήμερα, όλες οι συστημικές τράπεζες μαζί, αξίζουν 11 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Attica Group καταγράφει κέρδη +103%, η ΑΝΕΚ με την οποία συγχωνεύεται κερδίζει 151% και όλες μαζί προσθέτουν αξία στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και μια καλή αμοιβή για τη STRIX Αsset Management που διαχειρίζεται τις μη τραπεζικές συμμετοχές της Πειραιώς. Στο μεταξύ, οι μέτοχοι της MIG περιμένουν την επικείμενη γενική συνέλευση για να πληροφορηθούν τα σχέδια για το μέλλον του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου.