Γιατί «πλακώθηκαν» στην Attica Bank, σε ποιoν δικηγόρο έβγαλε κόκκινη κάρτα το ΥΠΟΙΚ και ο εμφύλιος των χρηματιστών ///


 

 

-Η στήλη περίμενε πρώτα μερικές ημέρες να καθίσει η σκόνη πρoτού ασχοληθεί με τον καυγά που είχαμε στην Attica bank. Η αλήθεια είναι ότι εμείς το μάθαμε τώρα, αλλά Πρόεδρος και CEO της τράπεζας δεν τα πήγαιναν καλά από την πρώτη ημέρα. Διαφωνούσαν στα πάντα και εφ’ όλης της ύλης. Όπως αναφέρει πηγή της τράπεζας: «Αν ο ένας έλεγε θα πάμε δεξιά περπατώντας, αμέσως ο άλλος πρότεινε να πάμε αριστερά και τρέχοντας».

-Οι διαφωνίες ήταν συνεχείς και κλιμακούμενες. Την κατάσταση κατά καιρούς προσπάθησε πυροσβεστικά να εκτονώσει με τηλεφωνήματα αλλά και συναντήσεις, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. Μάταια, όμως, γιατί οι παρεμβάσεις του πήγαν στον βρόντο. Όταν οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου -λίγες ημέρες μετά τις διαβεβαιώσεις για pax Atticabank που είχαν δοθεί και πάλι στην ΤτΕ- η παραίτηση ήταν αναπόφευκτη.

-Την προηγουμένη της παραίτησης του Κ. Μητρόπουλου, στην Attica bank συνεδρίασε το ΔΣ. Σύμφωνα με άλλη πηγή, «ευτυχώς που ήταν τηλεδιάσκεψη χωρίς φυσική παρουσία, γιατί οι τόνοι μεταξύ Κ. Μητρόπουλου και Θ. Πανταλάκη ανέβηκαν επικίνδυνα». Η στήλη δεν ήταν παρούσα στο ΔΣ, αλλά φημολογείται ότι μεταξύ των δυο ανδρών εξελίχθηκε ένα πινγκ πονγκ, με αφορμή την τιτλοποίηση Άρτεμις της τράπεζας. Εκεί λέγεται ότι διατυπώθηκαν διάφορες ερωτήσεις, όπως π.χ. «θα πουληθούν mezzanine ομόλογα αξίας 38 εκατ. στο par;», «δόθηκε ισόποσο δάνειο στον servicer με μοναδική εγγύηση τα ομόλογα που πήρε;» και άλλα τέτοια. Αυτά φημολογείται ότι συνέβησαν στο ΔΣ και την επομένη πληροφορηθήκαμε την παραίτηση.

-Πάμε τώρα σε ένα άλλο επεισόδιο που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου εξελίχθηκαν κωμικοτραγικές σκηνές. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο ήταν προγραμματισμένη διαδικτυακά η συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που ασχολείται με αλλαγές στη νομοθεσία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου των χρηματιστών.

– Σημαντική δουλειά, αλλά ταυτόχρονα ρουτίνα. Οι εκπρόσωποι των διαφόρων φορέων έμπαιναν στην ψηφιακή πλατφόρμα για να ξεκινήσει η σύσκεψη κι όλα κυλούσαν ομαλά και βαρετά, μέχρι που οι υπάλληλοι του υπουργείου -άγνωστο γιατί- απαγόρευσαν την πρόσβαση στον δικηγόρο Στάθη Ποταμίτη. «Μα, εκπροσωπώ την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών» έλεγε ο γνωστός δικηγόρος που -μεταξύ άλλων- τελευταία έφτιαξε τον νέο Πτωχευτικό, ενώ είναι ενεργός και στο παζάρι που είναι σε εξέλιξη στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

-Τι κι αν επέμενε ο άνθρωπος ότι πρέπει να συμμετάσχει, οι υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ δεν σήκωναν κουβέντα. Έγινε φασαρία, οπότε η νομοπαρασκευαστική πάγωσε προσωρινά και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις αν πρέπει να συμμετάσχει ή όχι ο Στάθης Ποταμίτης. Τελικά αποφασίστηκε ότι μπορεί, αλλά μόνον για δέκα λεπτά ώστε να εκθέσει τις απόψεις για το Συνεγγυητικό και στη συνέχεια να αποχωρήσει για να ξεκινήσει η νομοπαρασκευαστική.

– Λίγες ημέρες μετά έγινε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου ο Σ. Ποταμίτης συμμετείχε χωρίς πρόβλημα. Γιατί το ΥΠΟΙΚ με επιμονή του απαγόρευε την είσοδο παραμένει μυστήριο. Σημειώστε πως για το Συνεγγυητικό και τις αλλαγές στη νομοθεσία έχει ξεσπάσει υπόγεια εμφύλια σύγκρουση μεταξύ των χρηματιστών.

Έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα μεταξύ των μικρότερων χρηματιστηριακών που εκπροσωπούνται από τον ΣΕΠΕΥ όπου εκτός του κ. Ι. Πολυχρονίου κινείται δραστήρια και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Η. Ρούπας και των μεγαλύτερων χρηματιστών που εκπροσωπούνται δια του ΣΜΕΧΑ και του Σπ. Κυρίτση. Προφανώς λόγω και της σύγκρουσης, η ζημιογόνος λειτουργία του Συνεγγυητικού αποτέλεσε αντικείμενο ακόμη και ερώτησης του ΚΙΝΑΛ στον υπουργό Οικονομικών.

-Παρά τα διάφορα επιμέρους θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, οι πληροφορίες επιμένουν πως εντός της εβδομάδας θα έχουμε την προκήρυξη της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μάλιστα, οι εκπλήξεις φαίνεται ότι θα είναι πολλές, καθώς η τελευταία πληροφορία της στήλης είναι ότι είναι πιθανόν το νέο ΔΣ να είναι πενταμελές.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.