Ο νέος Πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το χαρούμενο ΔΣ της Πειραιώς και το ανάποδο τιμόνι της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ///


Η κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας, ποιος πήρε το τιμόνι της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ο νέος πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ακόμη, σήμερα διαβάστε για το… χαρούμενο ΔΣ της Πειραιώς, τα δικαστικά μαλλιοτραβήγματα του εφοπλιστή με τους πρώην και με ποιoν επιχειρηματία ξεκίνησε τη δουλειά η ενοποιημένη Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος.

 

Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας. Με ένα τίτλο πολλαπλής ανάγνωσης η στήλη κάνει σήμερα ντεμπούτο με μοναδική φιλοδοξία να προσφέρει συνοπτική πληροφόρηση που αποτυπώνει φωτογραφικά την πραγματικότητα αλλά και τους μύχιους πόθους της επιχειρηματικής σκηνής. Το dark room ξεκινά σε μια δύσκολη συγκυρία. Στην Κυβέρνηση γνωρίζουν οτι έχουν εισέλθει πλέον στην “καυτή ζώνη” των 15 ημερών που πρέπει να διαχειριστούν τα δύσκολα της πανδημίας και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για τον Δεκέμβριο, ενώ οι στατιστικές παραμένουν δυσοίωνες.

-Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος δεν ήθελε… με τίποτα να κλείσει και τα δημοτικά σχολεία, αφού όπως ο ίδιος λέει στο περιβάλλον του «δεν προκύπτει από τα στοιχεία των λοιμωξιολόγων καμία επιβάρυνση από τα ίδια τα σχολεία». Ελα όμως που… προκύπτει και παραπροκύπτει από τις μανάδες των παιδιών που δεν κάθονταν σπίτι τους. Στην Επιτροπή έγινε την Παρασκευή επί τρίωρο εξαντλητική συζήτηση και οι γιατροί του το απέδειξαν με στοιχεία: «Πρόεδρε, το φορτίο είναι μεγάλο έξω από τα σχολεία και κάνει ζημιά, ας μην φταίνε τα παιδιά μέσα, φταίνε οι γονείς απ’ έξω» του είπαν κι έτσι επείσθη ο Μητσοτάκης. Ο ίδιος εξακολουθεί να «τρέφει μια ελπίδα» (η έκφραση δική του παρακαλώ) ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, αλλά φυσικά ακόμα είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς …φωναχτά.

-Ωστόσο η ζωή και οι business συνεχίζονται και το αποδεικνύει η κυοφορούμενη συμφωνία Cenergy-NEXANS. Το deal δεν ανήκει στην κατηγορία των επιχειρηματικών συμφωνιών που μας έχει συνηθίσει ο όμιλος Στασινόπουλου κατά το παρελθόν, καθώς συνήθιζε να διαχειρίζεται χωρίς συνεταίρους τις διάφορες δουλειές του. Η δουλειά με τα καλώδια είναι δείγμα της νέας γενιάς που ανέλαβε τα ηνία του ομίλου και ο λόγος φυσικά για τον Ιπποκράτη –Γιάννη Στασινόπουλο του Νικολάου, ο οποίος ανέλαβε CEO, τη θέση δηλαδή που μέχρι πρότινος κατείχε ο εξ αγχιστείας συγγενής της οικογένειας, Βαγγέλης Μουστάκας. Ο νέος ισχυρός άνδρας του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα 52 χρόνια του ανέλαβε τα ηνία του ομίλου και αποτελεί την ελπίδα για την επόμενη ημέρα. Το DNA πάντως του φανατικού εργένη και αγνώστου για το ευρύ κοινό Ιπποκράτη-Γιάννη, έρχεται κατευθείαν από τον πατέρα του Νίκο καθώς και αυτός αποφεύγει με επιμονή κάθε δημοσιότητα. Το New Money δημοσιεύει σήμερα σχετικό ρεπορτάζ που συνοδεύεται από δυσεύρετες φωτογραφίες του Ιπποκράτη-Γιάννη Στασινόπουλου.

-Και αφού ο λόγος είναι για business, το hot νέο της εβδομάδας θα έρθει από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσα στην εβδομάδα θα προκηρυχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που επισφραγίζει τη συμφωνία του Reggenborgh Invest με τους αδελφούς Σάκη και Δημήτρη Καλιτσάντση. Θεωρείστε δεδομένο οτι πλέον το πάνω χέρι στον όμιλο έχει το Reggenborgh, το οποίο και αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τους αδελφούς Καλιτσάντση. Τώρα για τις διάφορες πτυχές της συμφωνίας και τον τρόπο που θα υλοποιηθεί, η στήλη συμβόλαιο δεν υπογράφει γιατί είναι ένα… δυναμικό φαινόμενο σε συνεχή εξέλιξη, οπότε επιμέρους αλλαγές σε τμήματα της συμφωνίας δεν πρέπει να αποκλείονται.

-Ανακεφαλαιώνοντας με βάση τα όσα γνωρίζουμε -και με επιφυλάξεις ως προς τα τελικά νούμερα- έχουμε και λέμε:

1. Η έκτακτη γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει αλλαγές στο ΔΣ και αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ως προς το ύψος της αύξησης η στήλη έχει ακούσει τρία διαφορετικά σενάρια, αλλά θεωρείστε ως πιθανότερο ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. με ενδεχόμενο τελικά να προστεθούν ή αφαιρεθούν 5 – 10 εκατ.

2. Το Farallon πουλάει και αποχωρεί. Από το περίπου 25,5% που έχει ενέχυρο βάσει του δανείου που έδωσε στους αδελφούς Καλιτσάντση, το πιθανότερο είναι να περάσει στους Ολλανδούς περίπου το 18%.

3. Οι διοικητικές αλλαγές είναι δεδομένες και ριζικές ενώ θα δρομολογηθούν από την έκτακτη Γενική Συνέλευση. Ως πρόγευση η στήλη σας μεταφέρει ότι νέος Πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ φέρεται ο Γιώργος Μυλωνογιάννης, διαπρεπής νομικός και ετέρος του γραφείου Φορτσάκης, Διακόπουλος Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες.

-Στην τράπεζα Πειραιώς τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τις συνήθιζαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο που πήγαιναν στο ΤΧΣ τις προτάσεις Πόλσον. Στη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου η διοίκηση ενημέρωσε τα μέλη για τις εξελίξεις μετά τις αποφάσεις του SSM, ενώ συζητήθηκαν οι διαδικασίες κρατικοποίησης, οι επαφές με το ΤΧΣ και την εποπτεία και εν γένει τα επόμενα βήματα, καθώς υπάρχουν διάφορες εκκρεμότητες, όπως πχ οι σύμβουλοι που προσλήφθηκαν για τις κεφαλαικές ενέργειες που θα συνόδευαν την αύξηση των 800 εκατ. των κ.κ. Πόλσον, Μυστακίδη και Bienville. Για το κλίμα στο ΔΣ η στήλη δεν χρειάζεται να αναφερθεί ιδιαίτερα. Κανονικό μνημόσυνο, μόνον ένας παππάς έλειπε. Αλλωστε οι επιρροές Πόλσον στη σύνθεση του Συμβουλίου είναι γνωστές και θεωρείστε ζήτημα χρόνου την απομάκρυση κάποιων μελών του.

-Αν ρωτάτε τη στήλη τι πιστεύει για τη δικαστική κόντρα του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη με τα πρώην στελέχη και «συνεταίρους», θα σας απαντήσει ότι στο τέλος θα βρουν μια άκρη μεταξύ τους. Εναν συμβιβασμό βρε αδελφέ, που λένε.Τα λεφτά που λείπουν από την τράπεζα είναι πολλά, τα συμφέροντα ακόμη περισσότερα και οι «λερωμένες φωλιές» μεγάλες, μα πολύ μεγάλες, με άκρες παντού και ψηλά. Πολύ ψηλά ακόμα και σε Μέγαρα. Τώρα που τρέχει και η δουλειά με την πώληση …κάτι ΑΠΕ που θεωρεί ότι έχει λαμβάνειν κάτι ο στριμωγμένος οικονομικά Ελληνοαμερικάνος εφοπλιστής, μάλλον χρειάζεται ησυχία και όχι …μαγκιές δια του Τύπου. Η όχι;

-Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την ανανέωση της θητείας του προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων κ. Ευαγγελου Καραγρηγορίου που τυπικά έχει λήξει από τον Ιούλιο, κρατήστε αυτό αν και ακόμα το…παλεύει.

Μυστήριος τύπος ο «Λατινοαμερικανός», που εμφανίστηκε προ 7ετίας περίπου και σάρωσε την αγορά ακινήτων σε Αθηνα και Μύκονο και σχεδόν τα πιο πολλά ακίνητα που αγόρασε, κάθεται και τα κοιτάει ακόμα. Με καλές άκρες στον ΣΥΡΙΖΑ …λόγω καταγωγής , δεν τον πείραζε κανένας παρά τα «ραπορταρίσματα» της τράπεζας που ζαλίστηκε από τα εκατομμύρια. Τώρα μου είπε η πηγή μου (πολύ καλή!) ότι τον ανέλαβε η νέα Εισαγγελία που προήλθε από την συγχώνευση «Διαφθοράς» και «Οικονομικής» και ζητά στοιχεία από τα ξένα. Λέτε;

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή

Απόρρητο Απόρρητο