Η άγρια μάχη Cosmote – Forthnet και το μπάσιμο του Mega ///


 

-Μάτωσαν άσχημα. Ο λόγος για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ποδοσφαιρικών αγώνων των UEFA Champions League και Europa League για την τριετία 2021 – 2024. Η Forthnet μετά την έλευση των ΒC Partners -Νίκου Σταθόπουλου δεν είναι πλέον ο παρίας της αγοράς. Άλλωστε στον ΟΤΕ είχαν αντιληφθεί εγκαίρως τις επιθετικές διαθέσεις Forthnet /Σταθόπουλου καθώς εξασφάλισαν για τη NOVA το γερμανικό και ισπανικό πρωτάθλημα για την επόμενη τριετία.

-Επειδή λοιπόν ο πήχης σηκώθηκε με τη Forthnet να χτυπά γερά τον διαγωνισμό, η Cosmote υποχρεώθηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και κατάφερε τελικά να κρατήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των δύο διοργανώσεων, προσφέροντας 150 εκατ. (δηλαδή, 50 εκατ. τον χρόνο). Στον προηγούμενο διαγωνισμό η Cosmote είχε πάρει τα δικαιώματα προσφέροντας περίπου 90 εκατ. (3ο εκατ. τον χρόνο). Επίσης, σημειώστε ότι στον διαγωνισμό πλειοδότησε προσφέροντας πάνω από 15 εκατ. ευρώ και το ΜEGA, το οποίο και εξασφάλισε το καλύτερο ματς της Τετάρτης, τους τελικούς των διοργανώσεων και στιγμιότυπα των αγώνων.

-Αγρίεψαν (και πάλι) με τις τράπεζες οι Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης. Οι δύο υπουργοί ασκούν μεγάλες πιέσεις για να απορροφηθούν τα κονδύλια των εγγυοδοτικών προγραμμάτων που προσφέρουν χρηματοδότηση με κάλυψη έως 80% του δανείου. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που επανέφεραν στο τραπέζι την απειλή νέου καταμερισμού των σχετικών ποσών μεταξύ των τραπεζών.

-Αιτία της νέας έντασης υπουργών-τραπεζών είναι 70 εκατομμύρια που δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη από το πρώτο εγγυοδοτικό πρόγραμμα. Η εκκρεμότητα των 70 εκατ. σε συνδυασμό με το δεύτερο εγγυοδοτικό που «τρέχει» αυτό το διάστημα, οδήγησαν στην προειδοποίηση-απειλή ότι αν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου δεν απορροφηθούν μέσω χρηματοδοτήσεων οι διαθέσιμοι οι πόροι, τότε θα γίνει επανακαταμερισμός των κονδυλίων, μέτρο που «βγάζει στη σέντρα» τις τράπεζες με τις χαμηλότερες επιδόσεις.

– Σε boutique ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης -που κανονικά θα έπρεπε λόγω των συνθηκών να έχει κατεβάσει ρολά- οι ιδιοκτήτες κάνουν τον σταυρό τους, ευγνώμονες για τους Γάλλους που έχουν καταλύσει στη μονάδα επειδή προετοιμάζουν τη συμφωνία για την αγορά των 18 αεροσκαφών Rafale.

-Ένα από τα πιο σοβαρά και κρίσιμα γεγονότα που έχουμε μπροστά μας είναι η διαχείριση του εμβολιασμού για το COVID. Πρόκειται για πολύ σύνθετο ζήτημα που απαιτεί την επίλυση χιλιάδων τεχνικών και πρακτικών λεπτομερειών και η εξέλιξη του μπορεί να πυροδοτήσει σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Στις ΗΠΑ οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού ως τη μεγαλύτερη πρόκληση σε επίπεδο logistics που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα. Ευτυχώς στην Κυβέρνηση έχουν καταλάβει το πρόβλημα και τις δυσκολίες που καλούνται να διαχειριστούν, όπως φαίνεται από την ένταξη στο σχεδιασμό του εμβολιασμού των φαρμακείων και των ΚΕΠ.

-Στο φουλ οι μηχανές στην Εθνική για την τιτλοποίηση Frontier. Δόθηκε το πράσινο φώς από την Εκτελεστική Επιτροπή, αύριο Παρασκευή περνά από το Διοικητικό Συμβούλιο και την επόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι αιτήσεις για τις εγγυήσεις του Ηρακλή. Το πακέτο των κόκκινων δανείων είναι ύψους 6,1 δισ., αποτελείται κατά 85-90% από στεγαστικά δάνεια, έχει λάβει καλό rating και για αυτό αναμένεται να είναι μεγάλο το ποσοστό των senior ομολόγων που θα εκδοθούν.

-Μεγάλη προσπάθεια γίνεται να κλείσει προς τα τέλη Ιανουαρίου και οικονομικά η συναλλαγή για το Ελληνικό. Υπάρχουν ακόμη δύο εκκρεμότητες που συνδέονται με αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες και αναμένεται να εκδοθούν το επόμενο διάστημα. Η χρηματοδότηση του Ελληνικού είναι διασφαλισμένη από Εurobank και Πειραιώς. Η τεχνική συζήτηση στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση είναι σε εξέλιξη και κατά πληροφορίες η Εurobank είναι σε συζητήσεις μήπως συμμετάσχει και η Εθνική.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.