-Χαίρετε, ζούμε και πάλι εφιαλτικές ώρες από τις πυρκαγιές, έτσι όπως ήταν τον Ιούλιο και ίσως χειρότερα, αφού ο μηχανισμός γενικά είναι καταπονημένος από την τεράστια προσπάθεια όλου του καλοκαιριού και οι αβεβαιότητες μεγάλες. Τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα περισσότερο στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και ίσως και της περιουσίας. Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να διαφυλαχθεί πλέον και το φυσικό περιβάλλον με 90 φωτιές την ημέρα, σε συνθήκες θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Γιατί στον Εβρο;

-Το ερώτημα που τίθεται από προχθές επιτακτικά είναι πώς γίνεται να πιάνουν δεκάδες φωτιές σε «άσχετο σημείο», στα διασυνοριακά δάση, στον Εβρο ή και αλλού. Στο Μ.Μ. λένε ότι «στοιχεία αυτή την ώρα ότι υπάρχει σχέδιο Ερντογάν, για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν έχουμε. Όμως γνωρίζουμε ότι πολλές φωτιές προκαλούνται πιθανότατα εξ αμελείας των παράνομων μεταναστών που -προσπαθώντας να έρθουν μέσα στη χώρα- στρατοπεδεύουν στα βουνά και βάζουν φωτιές ψήνοντας ή καπνίζοντας κ.λπ.». Αυτή πάντως, ας μου επιτραπεί, είναι μία εκδοχή, γιατί η άλλη είναι ότι ορισμένοι τύποι που έρχονται εδώ και ως επί το πλείστον δεν είναι και αθώες περιστερές, μπορεί και να καίνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, από φθόνο και μανία.

Μπίζνα μεγαλύτερη από τα ναρκωτικά

-Το άλλο που συμβαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες είναι ότι υπάρχει και πάλι τρομερή έξαρση του παράνομου μεταναστευτικού, αφού κάθε μέρα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- αποπειρώνται να μπουν στη χώρα πάνω από 1.000 άτομα από ξηράς και θαλάσσης. «Πρόκειται για μία τεράστια πλέον μπίζνα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως, πολύ οργανωμένη όπου λαμβάνουν υπόψη και την παραμικρή λεπτομέρεια. Από την υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα και τον ενδοκυβερνητικό καυγά της Μελόνι με τους εταίρους της στην Ιταλία, μέχρι τον καιρό, τις άδειες των διωκτικών αρχών κ.λπ.», είπε η ίδια πηγή του Μ.Μ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η κλιματική αλλαγή, που καθίσταται το πρώτο θέμα για τη χώρα, να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Δεν βλέπω τον λόγο να μη δαπανηθεί ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης στην Πολιτική Προστασία. Όσο κοστίζει…

Ο Ινδός Πρωθυπουργός έρχεται στην Αθήνα

-Μια σημαντική πολιτική είδηση με πολλές business προεκτάσεις: Την Παρασκευή 25/8 έρχεται στην Αθήνα ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Είναι μια συνάντηση που δεν έχει προηγηθεί (η συνήθης) πολύμηνη προετοιμασία αφού η ευκαιρία προέκυψε καθώς ο Μόντι θα επιστρέφει από τη Σύνοδο των BRICS (22 – 24/8) στο Γιοχάνεσμπουργκ. Από το 1983 που ο Α. Παπανδρέου είχε υποδεχθεί στην Αθήνα την Ιν. Γκάντι, άλλος Ινδός Πρωθυπουργός δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε κατευθείαν το αίτημα γιατί θέλει η χώρα να αναπτύξει σχέσεις με την Ινδία, μια ισχυρή χώρα με την οποία οι οικονομικές μας σχέσεις σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη με 1,4 δισ. κατοίκους, οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η χώρα έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατ. ατόμων υψηλού εισοδήματος.

Συναντήσεις με 12 επιχειρηματίες

-Την ώρα που το αεροπλάνο του Ναρέντρα Μόντι θα πετά από το Γιοχάνεσμπουργκ προς την Αθήνα, από το Νέο Δελχί προς την Αθήνα θα πετά ένα άλλο αεροπλάνο το οποίο θα μεταφέρει 12 Ινδούς επιχειρηματίες καθώς λόγω του ελάχιστου χρόνου προετοιμασίας του ταξιδιού δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια να προγραμματιστούν περισσότερες συναντήσεις. Κώστας Φραγκογιάννης και Αλέξης Πατέλης έχουν αναλάβει και οργανώνουν τις συναντήσεις που θα έχουν με Έλληνες επιχειρηματίες. Οι Ινδοί μετά το Brexit αναζητούν έναν σταθερό σύμμαχο που θα μπορούσε να αποτελέσει την πύλη εισόδου για ινδικές επιχειρήσεις στην ΕΕ. Στο Μ.Μ. τους συναρπάζει μια τέτοια προοπτική και θέλουν να “χτίσουν” το κατάλληλο πλαίσιο κατανόησης που θα βοηθούσε να αναπτυχθεί μια τέτοια σχέση συνεργασίας των δύο χωρών. Για αυτό και θα ακολουθήσει επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ινδία, με μεγάλη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών.

Βusiness σε τουρισμό, τεχνολογία, φάρμακα και τρόφιμα

-Στο Μ.Μ. πιστεύουν ότι μπορεί να αναπτύξουμε οικονομική συνεργασία στον τουρισμό (οι Ινδοί δεν ταξιδεύουν την καλοκαιρινή σεζόν, γιατί από ζέστη έχουν χορτάσει), να συζητηθούν θέματα εργατικού δυναμικού, τεχνολογίας καθώς έχουν προηγμένες εταιρίες στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και εμπορικές συνεργασίες στον φαρμακευτικό κλάδο, στα τρόφιμα κ.ά. Στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε τον ινδικής καταγωγής Καναδό Πρεμ Γουάτσα της Eurobank και την GRM που μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευάζουν και θα “τρέξουν” το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης και το Switz Group του Τ. Κορακιγουάλα που έχει εξαγοράσει πλειοψηφικά μερίδα στις Κρητών Αρτός, Κουλουράδες, Οlympic Foods Αρτιζαν Ελλάς (και συντόμως στην Ιωνική Σφολιάτα) άλλες γειτνιάσεις με τον ινδικό επιχειρηματικό παράγοντα δεν έχουμε. Κι όσον αφορά τα μεγέθη, μια λεπτομέρεια: Η GRM μόνον στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί που διαχειρίζεται σερβίρει καθημερινά 270.000 γεύματα.

Τα σχέδια του Σ. Θεοδωρόπουλου για την ΙΟΝ χωρούν σε 100 στρέμματα

-Είμαστε ακόμη στην περίοδο της καλοκαιρινής ραστώνης, αλλά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει μεγάλα σχέδια για την ΙΟΝ και δουλεύει για να τα πραγματοποιήσει. Οι πληροφορίες είναι ότι ο επιχειρηματίας προχώρησε στην αγορά έκτασης 100 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζει να μεταφέρει και να αναπτύξει το νέο εργοστάσιο της ΙΟΝ. Ούτως η άλλως η παλιά μονάδα της σοκολατοποιίας είναι “στριμωγμένη” και υπάρχουν σχέδια ώστε το ακίνητο να αξιοποιηθεί με άλλες χρήσεις. Στα 100 στρέμματα ο Σ. Θεοδωρόπουλος σχεδιάζει να δημιουργήσει τη νέα Chipita, όπως λένε στην αγορά.

Η Μυτιληναίος διευρύνει το πελατολόγιο λιανικής στην ενέργεια

-Μεθοδικά και συστηματικά ο όμιλος Μυτιληναίου με μια σειρά αλλεπάλληλων εξαγορών διευρύνει την πελατειακή βάση του ενεργειακού τομέα. Μετά τη Watt and Volt, ήρθε η σειρά της Voltera και τώρα ακολούθησε μέσα στο καλοκαίρι μια ακόμη εξαγορά, αυτή της EfaEnergy. Με τη νέα εξαγορά ο όμιλος αθροίζει 11.000 νέους πελάτες κυρίως σε παροχές φυσικού αερίου σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία.

Σενάρια για Jumbo

-Οι διαψεύσεις από την πλευρά του Α. Βακάκη είναι κατηγορηματικές και αφορούν όλο το εύρος των σεναρίων που κυκλοφορούν στην αγορά για την εισηγμένη, από πώληση της εταιρίας μέχρι placement και συζητήσεις με μεγάλα επενδυτικά funds για στρατηγικό επενδυτή κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ωστόσο, πηγή από το Λονδίνο - που συνήθως αντιλαμβάνεται εγκαίρως την ιδιαίτερη κινητικότητα που παρουσιάζουν ελληνικές εισηγμένες - επιμένει πως με την Jumbo υπάρχει κάποιο επιχειρηματικό παρασκήνιο που δεν έχει οσμιστεί ακόμη η χρηματιστηριακή αγορά.

Το εστιατόριο στη Μύκονο με τζίρο 7,65 εκατ.

-Μια χαρά τα πήγε η Moda Bagno του Νίκου Βαρβέρη κατά την περσινή χρήση, ανεβάζοντας τον τζίρο της στα 20,9 εκατ. ευρώ, έναντι 15,6 εκατ. το 2021. Εννοείται ότι για μια ακόμη φορά «ναυαρχίδα» του ομίλου αποδείχθηκε το luxury resto της Μυκόνου “Interni” που έκανε από μόνο του τζίρο 7,65 εκατ. ευρώ… Δεν τα πήγε όμως και τόσο καλά ο κ. Βαρβέρης στο σκέλος της αξιολόγησης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας. Με βάση το αρχικό κείμενο που υπήρχε στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022 «μετά την ολοκλήρωση της εργασίας και με βάση τα τεκμήρια που αποκτήθηκαν σχετικά με την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου (ΣΕΕ) της Εταιρείας με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο ως άνω Αξιολογητής χορήγησε την με ημερομηνία 31.03.2023 Έκθεση Αξιολόγησης, το συμπέρασμα της οποίας συνίσταται στο ότι υφίστανται ορισμένες αδυναμίες τόσο σε επίπεδο θυγατρικών όσο και για την μητρική εταιρεία του Ομίλου σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές οι οποίες δεν κρίνονται ουσιώδεις. Τα ευρήματα δεν αποτελούν ουσιώδεις αδυναμίες αλλά αποκλίσεις από τις βέλτιστες πρακτικές των προτύπων που δεν επηρεάζουν ούτε θα μπορούσαν να επηρεάσουν την συμμόρφωση της Εταιρείας [και των σημαντικών θυγατρικών της] με το κανονιστικό πλαίσιο σε καμία περίπτωση».

Το λάθος του Βαρβέρη

-Ακολούθησε «διευκρινιστική-διορθωτική ανακοίνωση» σε συνέχεια σχετικών παρατηρήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με σκοπό την ακριβέστερη και προσήκουσα ενημέρωση του επενδυτικού κοινού… Εκεί λοιπόν αναφέρεται ότι «στη σελίδα 41 της Δημοσιευθείσας Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης (και πιο συγκεκριμένα στην Ενότητα 1.4.4 "Αξιολόγηση Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου") η τελευταία παράγραφος εκ παραδρομής, προδήλου αστοχίας και αβλεψίας κατά τη σύνταξή της, φέρει περιεχόμενο μη ακριβές. Η ορθή διατύπωση αυτής έχει ως ακολούθως: «Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας και με βάση τα τεκμήρια που αποκτήθηκαν σχετικά με την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου (ΣΕΕ) της Εταιρείας με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο ως άνω Αξιολογητής χορήγησε την με ημερομηνία 31.03.2023 Έκθεση Αξιολόγησης, το συμπέρασμα της οποίας συνίσταται στο ότι υφίστανται αρκετές αδυναμίες τόσο σε επίπεδο θυγατρικών όσο και για τη μητρική εταιρεία του Ομίλου σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές οι οποίες κρίνεται ότι χρήζουν βελτίωσης σχεδόν σε όλους τους τομείς κατά το συντομότερο δυνατόν. Τα ευρήματα αποτελούν αδυναμίες και αποκλίσεις από τις βέλτιστες πρακτικές των προτύπων που εφόσον δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα και έγκαιρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμμόρφωση της Εταιρείας και των σημαντικών θυγατρικών της με το κανονιστικό πλαίσιο. Τα ζητήματα αυτά θα εξετασθούν επισταμένως στην επόμενη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας». Τώρα, εδώ δεν μιλάμε για «ορθογραφικό λάθος», αλλά για εντελώς διαφορετικό συμπέρασμα… Για αυτό και στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης που συγκαλείται στις 8 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνεται και θέμα για «Ζητήματα αποτελεσματικότερης και πληρέστερης εφαρμογής των κανόνων της Εταιρικής Διακυβέρνησης»…

Ελβετικό φέσι: Πώς ξεφορτώνεσαι βάρη 41 δισ. δίνοντας μόλις 1,44 δισ.

-Επειδή υπάρχουν διάφοροι (άσχετοι ή εκ του πονηρού, συνήθως) που διαμαρτύρονται για τις εποπτικές αρχές, τον χρόνο επιβολής κυρώσεων κ.λπ., σας παραθέτω τα εξής: Η UBS πλήρωσε 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια υπόθεση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με ομόλογα, με ενέχυρο παλιά στεγαστικά δάνεια. Είναι μια παλιά υπόθεση όταν η UBS τιτλοποίησε περισσότερα από 41 δισεκατομμύρια δολάρια ενυπόθηκων δανείων που αποδείχθηκαν «καταστροφικές αποτυχίες» οι οποίες έριξαν ακόμη περισσότερο νερό στον μύλο της μεγάλης τραπεζικής κρίσης του 2008 που εξελίχθηκε σε παγκόσμια οικονομική κρίση κι έφερε τα μνημόνια στην Ελλάδα. Μιλάμε για ωμό οικονομικό έγκλημα καθώς η τράπεζα ξεφορτώθηκε τα σαπάκια πουλώντας τα σε επενδυτές. Μόλις 23 χρόνια αργότερα, η UBS έκλεισε τον φάκελο των δικών της ευθυνών πληρώνοντας 1,44 δισ. δολάρια από τα κέρδη που αποκόμισε τον τελευταίο καιρό.

Στο 20% οι πιθανότητες ύφεσης κατά την Goldman Sachs

-Η Goldman Sachs πιστεύει τώρα πως η πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική και κατ’ επέκταση στη Δυτική οικονομία, τους επόμενους 12 μήνες, μειώνεται στο 20%. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από τη μέση πρόβλεψη της αγοράς που πιστεύει ότι οι πιθανότητες ύφεσης φτάνουν το 60%. Είναι μια ακόμη ένδειξη, ότι το στρατόπεδο της «ομαλής προσγείωσης» στη Wall Street («soft landing») μεγαλώνει γρήγορα. H λογική όμως (και το παρελθόν) δεν συναινούν. Εάν η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, ύστερα από πληθωρισμό 9%, θα γράψει ιστορία.