-Χαίρετε, το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης - αγροτών συνεχίζεται ενώ το Μ.Μ. περίμενε την επιστολή των αγροτών την οποία και έλαβε χθες.  Το ενδιαφέρον που μου έλεγαν, βεβαίως, είναι ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία κυλιόμενων μετρήσεων, οι πολίτες δεν δείχνουν καθόλου υποστηρικτικοί απέναντι στην προοπτική μπλόκων που θα κλείνουν τους δρόμους, σε αντίθεση με τα ευρήματα μερικών ημερών πριν, με βάση τα οποία αντιμετώπιζαν με κατανόηση τα αιτήματα των αγροτών. Άρα και οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με μια ισορροπία τρόμου, καθώς θέλουν να κλιμακώσουν, αλλά ξέρουν ότι δεν πρέπει να το... παρατεντώσουν.

Οι προϋποθέσεις για συνάντηση από βδομάδα

-Ρώτησα, βεβαίως, μια σοβαρή πηγή μου στο Μ.Μ. αν την επόμενη εβδομάδα -που οι αγρότες προγραμματίζουν να κατέβουν στην Αθήνα- ο Μητσοτάκης θα τους δεχθεί. "Αρχικά, πρέπει αυτοί να θέλουν να έρθουν. Και μετά, πρέπει να αποφασίσουν ποιοι από αυτούς θα έρθουν και με ποια αιτήματα, καθώς δεν είναι όλα ρεαλιστικά, ούτε υπάρχει μια ιεράρχηση", μου απάντησε ο άνθρωπός μου. Δεν μου απέκλεισε, πάντως, την προοπτική ραντεβού, αν και ο Μητσοτάκης θέλει να ξέρει τι μπορεί να συζητήσει. Διότι, όπως σας έλεγα και χθες και διαπιστώνεται από το Μ.Μ., πιο μπροστά έχουν βγει οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ που κάνουν και τη γνωστή επαναστατική γυμναστική.

Μητσοτάκης-Κουρέτας

-Να κλείσω τα των αγροτών με την ενδιαφέρουσα "σύμπτωση" σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχουμε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος προ ημερών άσκησε σκληρή κριτική για την πορεία αποκατάστασης της περιφέρειάς του, καθώς ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Βεβαίως και στη Θεσσαλία ακόμα, τον Κουρέτα δεν τον έχουν "νιώσει" ακόμα ιδιαίτερα ως περιφερειάρχη.

Το δείπνο Μεϊμαράκη στους Ευρωπαίους

-Αρχίζουν από σήμερα οι αφίξεις κεντρικών στελεχών του ΕΛΚ στην Αθήνα για το διήμερο συνέδριο που θα γίνει Παρασκευή και Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης και ενόψει ευρωεκλογών. Σήμερα ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βέμπερ θα βρεθεί στο Μαξίμου, ενώ το βράδυ μαθαίνω ότι θα του κάνει το τραπέζι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον "Διόνυσο", με θέα την Ακρόπολη. Προσκεκλημένοι ο Βέμπερ, ο γ.γ. του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, ο αντιπρόεδρος Ζίγκφριντ Μουρεσάν και άλλοι που θα έρθουν "καρφί" από το Στρασβούργο, ενώ από τη μεριά της ΝΔ παρόντες θα είναι η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα και ο γενικός διευθυντής Γιάννης Σμυρλής.

Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση στον Χριστοδουλάκη

-Μπορεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης να αδειάστηκε χθες μεγαλοπρεπώς από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο, για την παρουσία του στην εκδήλωση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς με Τεμπονέρα-Αχτσιόγλου, δεν έχει υπάρξει όμως καμία επικοινωνία της Χαριλάου Τρικούπη μαζί του. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. "Τον πήρε ο Ανδρουλάκης;", ρώτησα πηγή μου εκεί. "Όχι, βέβαια", μου απάντησε. "Τον πήρε κάποιος άλλος;", επέμεινα. "Όχι, παιδί μου, μην επιμένεις. Ο καθένας αποφασίζει και σταθμίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις του", μου απάντησε η πηγή και... κατάλαβα ότι ο βουλευτής θα δοκιμάσει τις ευεργετικές ιδιότητες του... πάγου το επόμενο διάστημα.

Τα γενέθλια του Ανδρουλάκη

-Κατά τα άλλα, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χθες ήταν μια χαρούμενη μέρα, καθώς είχε τα γενέθλιά του. Μου λένε ότι το απόγευμα, όταν πήγε στα γραφεία, καθώς είχε εξωτερικά ραντεβού, οι συνεργάτες του τού έφεραν μια τούρτα και του ευχήθηκαν για τα 43 χρόνια που έκλεισε.

Ακροδεξιό σύμφωνο συμβίωσης

-Ο γάμος των ομόφυλων φέρνει - για πρώτη φορά μετά τις εκλογές - πιο κοντά τα δεξιότερα κόμματα της Βουλής. Όπως πληροφορούμαι, Βελόπουλος - Νατσιός ετοιμάζουν σύμφωνο συμβίωσης με κατάθεση κοινού αιτήματος για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Βλέπετε, Ελληνική Λύση και Νίκη δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να καταθέσουν αυτόνομο αίτημα (απαιτούνται 15). Ωστόσο, η ανάγκη να ακουστεί το δικό τους “όχι” και τα “ναι” της ΝΔ σε κάθε Μητρόπολη τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν τη μεταξύ τους σύγκρουση και να συνεργαστούν. Το σύμφωνο συμβίωσης δεν αποκλείεται να γίνει και “πολυγαμικό” συμβόλαιο - με την πολιτική έννοια πάντα - με τη συμμετοχή του Σπαρτιάτη Στίγκα.

Καταψηφίστε ησύχως

-Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχεί για την ονομαστική ψηφοφορία καθώς το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία από 5 κόμματα. Δεν ανησυχεί ούτε για την τελική εικόνα της “γαλάζιας” ΚΟ, καθώς φαίνεται πως περίπου 110 θα υπερψηφίσουν και οι διαφοροποιήσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 45. Για τον λόγο αυτόν η προσπάθεια των τελευταίων ημερών δεν είναι για να αλλάξουν τη γνώμη προβληματισμένων βουλευτών, αλλά στο να εκφράσουν τη διαφωνία τους μόνο στην κάλπη και όχι από το βήμα με ομιλία.

Το ψαροντούφεκο του Πολάκη

-Αντίθετα, ανησυχία υπάρχει σε άλλα κόμματα. Στο ΠΑΣΟΚ καταγράφονται 12-15 διαφοροποιήσεις και η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να τις περιορίσει σε μονοψήφιο νούμερο. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο μεγάλος πονοκέφαλος έχει να κάνει με την τελική στάση του Πολάκη που λέει ότι την ημέρα ψήφισης θα είναι στα Χανιά. Ίσως για ψαροντούφεκο. Λέτε να υπάρξει και υποβρύχια διαγραφή; Και κάτι τελευταίο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει αντίστοιχο πρόβλημα “απειθαρχίας” και στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, αν βεβαίως επιλέξει την καταψήφιση.

Ανοίξαμε (κατασκευαστικές) δουλειές στη Σερβία

-Και περνώ στα νέα της αγοράς με δύο πολιτικοοικονομικές ειδήσεις, ξεκινώντας με αυτή που αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο. Την προσεχή Δευτέρα θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, τον Κ. Φραγκογιάννη και τα λοιπά στελέχη της οικονομικής διπλωματίας, στην οποία θα συμμετέχουν και στελέχη από όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας. Η Σερβία έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει την παγκόσμια έκθεση Expo 2027 και οι τοπικές αρχές υπολογίζουν ότι λόγω της διεθνούς έκθεσης θα υποδεχθούν 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Το επιχειρηματικό ταξίδι προέκυψε μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Σερβίας για τη διοργάνωση της EXPO 2027 σχετικά με τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις μιας εκδήλωσης τέτοιας κλίμακας (η έκθεση διαρκεί τρεις μήνες). Οι Σέρβοι υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν επενδύσεις 300 εκατ. καθώς το συγκρότημα της EXPO 2027 εκτείνεται σε 167 εκτάρια και περιλαμβάνει την κατασκευή του Εθνικού Σταδίου, τον συνοδευτικό οικιστικό χώρο αλλά και εμπορικές και εκθεσιακές εγκαταστάσεις. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι ένα business forum, στο οποίο θα μιλήσουν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς. Κατόπιν ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μαζί με άλλους υπουργούς θα κάνουν αναλυτική παρουσίαση των έργων που χρειάζεται η EXPO 2027. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις one to one Ελλήνων επιχειρηματιών από τον κατασκευαστικό και συναφείς κλάδους με Σέρβους επιχειρηματίες, καθώς επίσης και από τον τραπεζικό κλάδο. Η αποστολή αναχωρεί Δευτέρα πρωί με ειδική πτήση και επιστρέφει το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Στουρνάρας-Παπασταύρου-Παπακωνσταντίνου

-Η δεύτερη πολιτικοοικονομική είδηση αφορά τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος πέρασε χθες το κατώφλι του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να έχει συνάντηση με τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα και την υποδιοικήτρια, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Οι τρεις τους γνωρίζονται από τα χρόνια της κρίσης, μιας και είχαν στενή συνεργασία που μετεξελίχθηκε σε σχέση εμπιστοσύνης. Μαθαίνω ότι στην ατζέντα βρέθηκε και η έκθεση για το μέλλον της Ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι σημαντικές, θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Άλλωστε, είναι ένας τομέας που αποτελεί διαχρονικά πεδίο συνεργιών για την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση.

Αγρότες

-Και αφού σήμερα το ρίξαμε στα πολιτικοοικονομικά, να σας δώσω κι ένα tip: Όπως μου μετέφερε φίλος από τη Θεσσαλονίκη, στη συμπρωτεύουσα μάλλον ικανοποιήθηκαν από την πρόσφατη κάθοδο των αγροτών με τα τρακτέρ. Τα εστιατόρια της πόλης γέμισαν και δεν έβρισκες τραπέζι ούτε με μέσον, τα καταστήματα έκαναν τζίρους και γενικά φαίνεται ότι η διαμαρτυρία, εκτός των άλλων, αναζωογόνησε την τοπική οικονομία.

Ο Χρήστος Μεγάλου προετοιμάζεται για τον Άγιο Βαλεντίνο

-Για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προετοιμάζεται ο Χρήστος Μεγάλου με στόχο να εντυπωσιάσει τους επενδυτές, καθώς στις 14 Φεβρουαρίου η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 2023, ενώ θα δώσει στους αναλυτές και το νέο τριετές business plan. Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων business plan σηματοδοτεί και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το placement τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Στην τράπεζα μιλούν για τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Οι πληροφορίες είναι πως τα NPΕs της Πειραιώς υποχωρούν στο 3,5% με ποσοστό κάλυψης 60%, ενώ το business plan για την περίοδο 2024, 2025 και 2026 προβλέπει ετήσια αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 5% με 6%.

Υψηλές παρουσίες και... selfies στο Χρηματιστήριο για το Ελ. Βενιζέλος

-«Μεγαλεία» χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην εκδήλωση για την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος». Ουρά τα αυτοκίνητα στην είσοδο, οι παρκαδόροι που επιστρατεύτηκαν για το vallet parking ευτυχώς ήταν σβέλτοι, ενώ εντός του κτιρίου οι κάμερες και οι φωτογράφοι γέμισαν κυριολεκτικά τον εξώστη για να πάρουν πλάνα από τις ομιλίες και το «καμπανάκι» που χτύπησε ο CEO του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης. Σύντομες ομιλίες έκαναν κατά σειρά ο Γιάννος Κοντόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δημήτρης Πολίτης και η Βασιλική Λαζαράκου. Στον εξώστη για το «καμπανάκι» (όπου δεν έλειψαν και οι... selfies) και πιο μετά για τις αναμνηστικές φωτογραφίες, εκτός από τους επικεφαλής του ΧΑ, του ΤΑΙΠΕΔ, της Επ. Κεφαλαιαγοράς και του Υπερταμείου, απαθανατίστηκαν η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των μετόχων του ΔΑΑ, η Ελμίνα Κοπελούζου, η Νατάσσα Στάμου της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Μαρίνα Κουρή, Senior Project Manager ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος πρόεδρος του ΔΑΑ Μιχάλης Κεφαλογιάννης κ.α. Ο Κ. Χατζηδάκης λόγω υποχρεώσεων αποχώρησε σχετικά σύντομα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών. Έτσι, on camera δηλώσεις έκανε ο Γιάννης Παράσχης, ο οποίος πάντοτε λακωνικός απάντησε σε σχετικό σχόλιο «αφού με ξέρετε, δεν λέω πολλά, τα λένε οι τουρίστες για εμάς», δίνοντας πάσα στον Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη του Υπερταμείου που... λαχταρούσε να κάνει δηλώσεις. Ο ισόγειος χώρος του Χρηματιστηρίου ήταν πάντως κατάμεστος και εκτός από τους επισήμους έδωσαν το «παρών» και αρκετοί θεσμικοί παράγοντες της αγοράς. Όσο για το ντεμπούτο της μετοχής, έκλεισε με άνοδο 11,71%, ενώ έφθασε να κερδίζει στο άνοιγμα μέχρι και 15%.

Ποιοι τρύπωσαν στη δημόσια εγγραφή του «Ελ. Βενιζέλος»

-Επιτυχημένη αναμφίβολα η έκδοση του «Ελ. Βενιζέλος», αλλά η κατανομή των μετοχών για τους μετόχους εξωτερικού ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με τους Έλληνες επενδυτές. Μάλιστα, ειδικά οι τελευταίοι πήραν τόσο λίγες μετοχές που ήταν σαν να μοίρασαν μια... σοκολάτα σε 100.000 ανθρώπους. Αυτή την άνιση μεταχείριση σε βάρος των Ελλήνων επενδυτών προσπάθησαν οι εμπλεκόμενοι να τη δικαιολογήσουν, με το επιχείρημα ότι ήθελαν να προσελκύσουν νέους ξένους επενδυτές. Πρόκειται όμως για ένα επιχείρημα το οποίο δεν στέκει, καθώς στο placement της Εθνικής, που προσέλκυσε καλής ποιότητας ξένους, ίσχυσε ακριβώς το αντίθετο: Δηλαδή οι Έλληνες έτυχαν καλύτερης μεταχείρισης στην κατανομή των μετοχών σε σχέση με τους ξένους. Η ουσία όμως στην περίπτωση του «Ελ. Βενιζέλος» είναι πως όσοι γράφτηκαν από το εξωτερικό πήραν σημαντικά περισσότερες μετοχές σε σχέση με τους Έλληνες. Και το ερώτημα είναι αν όλοι όσοι συμμετείχαν στη δημόσια εγγραφή από το εξωτερικό ήταν πράγματι πιστοποιημένοι επαγγελματίες επενδυτές ή μέσω των omnibus accounts... τρύπωσαν και Έλληνες πελάτες από τα private banking των ξένων τραπεζών. Ποια φαντάζεστε ότι είναι η απάντηση;

Τα μαϊμούδια οι Χούθι και ο Βακάκης

-Το αδιαχώρητο έγινε και πάλι χθες στη Γενική Συνέλευση της Jumbo, η οποία πραγματοποιείται ακριβώς έξω από το γραφείο του Απόστολου Βακάκη, καθώς αμέσως μετά την τζαμαρία που διαχωρίζει το γραφείο του από τον υπόλοιπο χώρο τοποθετεί καρέκλες για τους μετόχους. Χαλαρός και αρκετά ευδιάθετος, με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο δεν άφησε ερώτηση αναπάντητη, επιμένοντας ότι η Jumbo δεν θα εκμεταλλευτεί την αναμπουμπούλα για να βγάλει υπερκέρδη και ότι θα “τιμωρηθούν” απ’ την αγορά όσοι επιχειρηματίες το κάνουν. Μιλώντας για την κρίση στη Μ. Ανατολή είπε: “Λένε θα κλείσει το Σουέζ. Εάν κλείσει το Σουέζ, θα κλείσει και η Αίγυπτος. Άρα, η δική μου λογική λέει ότι δεν πρόκειται να αφήσουν μερικές ρουκετίτσες - σαν τις δικές μας που έχουμε για το Πάσχα, και μάλιστα έχουμε περισσότερες - να διαταράσσει το παγκόσμιο σύστημα. Απλά βολεύει τώρα. Γι' αυτό λέμε ότι αυτό το παραμύθι είναι παροδικό. Δεν μπορεί κάποιοι ρακένδυτοι, μαϊμούδια Χούθι, να σταματήσουν την παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι αστείο. Εάν μπει η Ρωσία ή το Ιράν ok, το καταλαβαίνω, όχι όμως τώρα! Δεν είναι ικανοί για κάτι τέτοιο αυτοί”.

Το γουνάκι του Καρόλου και οι ανάλγητοι επιχειρηματίες

-Μιλώντας για την υπογεννητικότητα, ο Βακάκης έφτασε μέχρι στον Κάρολο της Αγγλίας, λέγοντας για “προβλήματα πλουσίων! Εμείς έχουμε πιο ρεαλιστικά προβλήματα, τα προβλήματα των φτωχών! Δεν θα κλάψω για τον Κάρολο της Αγγλίας, τον είδα με ένα γουνάκι σήμερα. Εμείς δεν έχουμε γούνα, τι να κάνουμε… εμείς πρέπει να τα κάνουμε όπως τα κάνει η Κύπρος”. Χαρακτήρισε “ανάλγητους” όσους επιχειρηματίες δεν αύξησαν τους μισθούς στους εργαζομένους τους φέτος. Αναφέρθηκε ακόμα στη συμμετοχή της Jumbo στο Road Show της Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ στο Παρίσι λέγοντας: “Δεν πήγα εγώ, το τμήμα μετόχων. Πρέπει να δουλεύει κι αυτό! Μας εξέπληξε υπερβολικά θετικά το επίπεδο των ανθρώπων που συναντήσαμε. Είδαμε πάνω από 15. Ήταν διαβασμένοι, συγκροτημένοι. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Κάποτε, όταν λέγαμε ''πάμε στη Γαλλία'', ήταν για φαγητό… εξεπλάγην πόσο διαβασμένοι ήταν οι άνθρωποι”.

Οι προβλέψεις για την αγορά ακινήτων

-Πολλά τα ονόματα των εταιρειών από τον χώρο των ακινήτων που έδωσαν το «παρών» στο βραδινό, κλειστό κάλεσμα στο Grand Hyatt της Συγγρού την περασμένη Δευτέρα, της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Colliers Greece και της Arbitrage Real Estate με αφορμή τον έναν χρόνο συνεργασίας με την Colliers International, αναδεικνύοντας και το πόσο ενδιαφέρον προσελκύει αυτή τη στιγμή το εγχώριο real estate. Εκεί λοιπόν ήταν ο Πωλ Γομόπουλος της Hines (με διπλό ρόλο και ως… οικοδεσπότης, αφού το δίδυμο των Hines-Ηenderson είναι ιδιοκτήτες του mega ξενοδοχείου της Συγγρού), ο CEO του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο CEO της Alpha Real Estate Services Γιάννης Γκάνος, ο CEO Παναγιώτης Καπετανάκος της Noval Properties ΑΕΕΑΠ και πλήθος μεγαλοστελεχών από τις Εθνική, Πειραιώς, Εurobank, Attica Bank, Intrum, doValue, Prodea Investments AEEAΠ, OTE Estates, Ιntracom Properties, Hellenic Properties κ.ά. Εκεί ήταν και ο Νίκος Βέττας από το ΙΟΒΕ, ο οποίος ανέφερε ότι οι τρέχουσες τάσεις στα μακροοικονομικά είναι σε θετικό πρόσημο, υπάρχουν όμως δύο ‘’αν’’: «Οι ανοδικές αυτές τάσεις θα συνεχίσουν αν έχουμε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα περαιτέρω επενδύσεις, αλλά και αν σε μεσοπρόθεσμη τάση συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις». Για το εγχώριο real estate το γενικότερο συμπέρασμα, με βάση και τους αναλυτές της Colliers International, είναι ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, βρίσκεται στον ευρωπαϊκό επενδυτικό χάρτη, κι έστω κι αν δεν είναι τόσο μεγάλος επενδυτικός προορισμός, λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς και των αντίστοιχων projects, ωστόσο προσφέρεται σε αυτή τη συγκυρία για επενδύσεις κυρίως στον τουρισμό και τα «εναλλακτικά» ακίνητα, όπως π.χ. τα data centers.

Τα σενάρια παράτασης για το Ταμείο Ανάκαμψης

-Η Ελλάδα πάει καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και πάλι, στο θέμα της απορρόφησης, της χρήσης και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, καταγράφει σημαντικές καθυστερήσεις. Ήδη στις Βρυξέλλες, οι λομπίστες διαφόρων κυβερνήσεων έχουν επιδοθεί σε αγώνα επιρροής και πειθούς, για να δοθεί παράταση δύο ετών στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του RRF. Χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που έχουν πολλά χρήματα να απορροφήσουν, εμφανίζουν μεγάλη καθυστέρηση ακόμη και στην υποβολή προτάσεων. Μοναδικό πρόβλημα για να ληφθεί μια απόφαση παράτασης του χρονοδιαγράμματος του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι ότι το έχει προτείνει πρώτος, το «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», ο Βίκτορ Όρμπαν. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται να συνταχθούν με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό. Αντιθέτως, αν την πρόταση υποβάλλει -κάποια στιγμή- ο Μακρόν ή κάποιος άλλος αξιόπιστος Ευρωπαίος ηγέτης, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απόφαση για παράταση μέχρι το 2028. Η Ελλάδα έχει στόχο να απορροφήσει 36 δισ. ευρώ μέχρι το 2026. Δυσκολεύεται να βρει τους ιδιωτικούς πόρους και τα αξιόπιστα επενδυτικά προγράμματα. Έχουμε διανύσει μεγαλύτερο έδαφος από τους υπόλοιπους εταίρους, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Σπορ και θέαμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

-Με την κεφαλαιοποίηση ολόκληρου του Χρηματιστηρίου στα 97 δισ. ευρώ (στο υψηλότερο σημείο από τις 13 Νοεμβρίου 2009) και τον τζίρο της αγοράς στα 231,7 εκατ. ευρώ (είχαμε δει και 327 εκατ. ευρώ στις 8 Δεκεμβρίου 2023, με τη μεγάλη συναλλαγή της Helleniq Energy), είναι προφανές ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι στα καλύτερά του, τουλάχιστον σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Από τα 231,7 εκατ. ευρώ της χθεσινής αξίας συναλλαγών, τα 90 αφορούσαν πράξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα 40 εκατ. αφορούσαν τη ΔΕΗ, ειδικά μετά τις δύο το μεσημέρι όταν κυκλοφόρησε ευρέως η είδηση για την ανακοίνωση της Κομισιόν που αφορούσε προκαταρκτικό πόρισμα περί εικαζόμενης δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ. Η φετινή χρονιά εξελίσσεται θεαματικά, με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 112,8 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά για τις λίγες πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου ο μέσος όρος στον τζίρο ανεβαίνει στα 167 εκατ. ευρώ. Χθες, δεν υπήρχε χρόνος και χώρος για άλλες προσυμφωνημένες συναλλαγές (μόλις 6,5 εκατ. ευρώ) και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.397,14 μονάδες με απώλειες 0,47%, με υψηλό τις 1.407,71 (+0,28% - νέα κορυφή από τον Μάιο του 2011) και χαμηλό στις 1.382,38 (-1,52%). ΔΕΗ και Τράπεζες μετρίασαν τον επενδυτικό ενθουσιασμό που προκάλεσαν οι υψηλές πτήσεις του Αεροδρομίου της Αθήνας, έτσι όμως βρήκαν χώρο οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να αναδείξουν τα θέλγητρά τους…

Στον FTSE Global Equity Index Series μπαίνει το ΕλΒεν

-Από τη Δευτέρα, η μετοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας θα περιλαμβάνεται στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου μας και από την Τετάρτη θα συμμετέχει στη διαμόρφωση του FTSE Global Equity Index Series. Ήδη από χθες, η κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ βρέθηκε στα 2,74 δισ. ευρώ (από τα €2,46 δισ. της εκκίνησης) που το κατατάσσει στη 12η θέση μεταξύ των εισηγμένων στο ΧΑ. Παρά τον επενδυτικό ενθουσιασμό των πρώτων ωρών, η μετοχή έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας, αλλά με ορατό το θεσμικό επενδυτικό ενδιαφέρον, γεγονός που προοιωνίζεται μια εξίσου καλή συνέχεια τις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή του ΔΑΑ χθες ήταν εκτός των «λογαριασμών margin». Με απλά λόγια, η πτώση των άλλων «βαριών» μετοχών δεν ενεργοποίησε αυτόματες πωλήσεις στα επενδυτικά καλάθια μόχλευσης που χρησιμοποιούν αρκετοί θεσμικοί επενδυτές.

Η Sarantis θέλει να μείνει στον δείκτη FTSE 25

-Tα αδέλφια Γρηγόρης και Κυριάκος Σαράντης εδώ και αρκετό καιρό αγοράζουν συστηματικά μετοχές της εταιρείας τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό, χωρίς φυσικά να το κρύβουν. Η χθεσινή άνοδος +5,57% στα €9,67, σε μια πτωτική συνεδρίαση, δείχνει ότι υπάρχει σχέδιο. Από την αρχή του χρόνου η μετοχή Sarantis έχει αυξήσει τη χρηματιστηριακή της αξία κατά +14% στα 646 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα η μετοχή κέρδισε 10%. Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος εδώ και έναν χρόνο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η διοίκηση της εταιρείας, εκτός των άλλων, θέλει να παραμείνει ο Sarantis στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.

Ποιος θέλει να χαλάσει το πάρτι της ΔΕΗ

-Για την ουσία της υπόθεσης περί «δεσπόζουσας θέσης» της ΔΕΗ, την περίοδο 2013-2019, θα ασχοληθούν τα δικαστήρια και οι ειδικοί, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτά που επισημαίνονται στην έκθεση της Κομισιόν σήμερα δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι μήπως η -μικρή έστω- πιθανότητα επιβολής προστίμου (με πρόχειρους υπολογισμούς, θα μπορούσε έπειτα από χρόνια να φτάσει έως 500 εκατ. ευρώ υπό πολλές αρνητικές προϋποθέσεις) επηρεάσει το επενδυτικό πρόγραμμα και τη μερισματική πολιτική που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι αυτού του είδους οι μεγαλόφωνες διαρροές προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο της ΔΕΗ σε άλλους τομείς δραστηριότητας, πέραν της ενεργειακής. Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή πτώση της μετοχής -3,84% στα 12 ευρώ έφερε τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ στα 4,59 δισ. ευρώ και η οποιαδήποτε δικαστική εξέλιξη θα έρθει ύστερα από αρκετά χρόνια.

Το φυλάκιο του ΕΜΠ

-Δεν ξέρω αν συνδέεται με την πρόσφατη πρωτοβουλία του ΕΜΠ να ανοίξει (επιτέλους) η πύλη του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων, πάντως στα σημερινά θέματα της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) το 4ο θέμα είναι “Έγκριση ή μη τοποθέτησης μεταλλικού οικίσκου φυλακίου, επί μπετονένιας βάσης, στην Πύλη της οδού Πατησίων εντός της περίφραξης του κτηριακού συγκροτήματος του «Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου», που περιβάλλεται από τις οδούς Πατησίων, Στουρνάρα, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, στον δήμο Αθηναίων, στην Περιφέρεια Αττικής”.

Πάλι τραπεζικά προβλήματα στις ΗΠΑ

-Η New York Community Bank ήταν η τράπεζα που έσωσε, πριν από 11 μήνες, τη μικρή περιφερειακή Signature Bank από την καταστροφή, εξαγοράζοντας τα περιουσιακά της στοιχεία. Προχθές, η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της New York Community Bank στην κατηγορία «junk», αφού διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές και ρυθμιστικές απαιτήσεις της FED. Tο μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατάρρευση της αξίας των εμπορικών ακινήτων τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Signature Bank. Ήδη η μετοχή της New York Community Bank καταγράφει πτώση μεγαλύτερη από 70% από την αρχή της χρονιάς, βρίσκεται στη χαμηλότερη τιμή από το 1997 κι έχει χάσει 7 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το ιδιωτικό χρέος στις ΗΠΑ έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ 17,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αναλύεται σε 12,3 τρισ. $ σε στεγαστικά δάνεια, 1,6 τρισ. $ σε δάνεια αυτοκινήτων, 1,6 τρισ. $ σε φοιτητικά δάνεια και 1,1 τρισ. $ σε χρέη πιστωτικών καρτών (κατά 50% αυξημένα από το 2020). Χθες, το Reuters ανέφερε ότι τα ποσοστά «κόκκινων χρεών» σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτων έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.