-Χαίρετε, αντιλαμβάνομαι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το σοκ και τη βαρύτατη ήττα είναι λογικό να ψάχνονται για την εικόνα, το μήνυμα, τη στρατηγική κ.λπ. Αν και είναι μάλλον αργά, αλλά φυσικά κάτι πρέπει να κάνουν. Η… συνταγή όπως καταλαβαίνω είναι ανάλογη με εκείνη του 2019, που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 25% στο 31,5%, να πείσουμε μια μερίδα του κόσμου ότι… έρχεται ο Μητσοτάκης να τους δαγκώσει. Αυτοδύναμη Δεξιά ίσον παντοδύναμη Δεξιά κ.λπ. Δυο τα προβλήματα, μου είπε η πηγή μου, επί πολιτικής στρατηγικής: «Πρώτον, ότι ο Μητσοτάκης δεν έρχεται τώρα, είναι εδώ από το 2019. Και όχι μόνο… δεν δαγκώνει αλλά επιδοκιμάστηκε βροντερά με την ψήφο απ’ όλες τις εργατικές συνοικίες και περιοχές της Αθήνας. Στο Πέραμα, στο Κερατσίνι κ.λπ. ο Μητσοτάκης και ο… μπαμπούλας της Δεξιάς πήρε 35%-38% και ο φιλεργατικός Αλέξης και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18%-20%. Τι συνέβη ακριβώς, υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις. Τους πήραν χαμπάρι ότι κοροϊδεύουν ή ότι είναι ασόβαροι, είδαν θέσεις εργασίας και γενικώς προσπάθεια από την κυβέρνηση ή κάτι ανάμεσα. Δεύτερον, ότι η ομάδα που καλείται να μπαλώσει την κατάσταση δηλαδή η Ράνια Θρασκιά, η Ράνια Σβίγκου (Ράνια Χ2) και οι λοιποί παράγοντες δεν κάνουν… κάτι φρέσκο στον κόσμο, ίδια πρόσωπα είναι με μοναδική διαφορά την ελπίδα ότι δεν θα κάνουν οι άνθρωποι τις χοντρές γκάφες της Θεανούς και του Κατρούγκαλου. Τι θα λένε όμως ότι ο Μητσοτάκης θα είναι παντοδύναμος γιατί πήρε… μια μονάδα παραπάνω από ό,τι το 2019, ε και λοιπόν; Μήπως φταίει αυτός που κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ;». Τάδε έφη η πηγή.

Γκάλοπ-αναλύσεις

-Στο μεταξύ, στη ΝΔ αναλύουν τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και ακούν διάφορους υπολογισμούς, όπου βέβαια αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα θέλουν μεγάλη προσοχή. Για παράδειγμα, αν το υπόλοιπο των ψήφων που μείνει εκτός Βουλής είναι 6%, το πρώτο κόμμα και με 39% σχηματίζει μια αδύναμη κυβέρνηση 151-152 εδρών, ενώ για να πάρει το bonus των 50 εδρών (κι όχι των 40) πρέπει να «πατήσει» το 40%, ούτε 0,1% λιγότερο. Ουσιαστικά λοιπόν μόνο για περίπατο δεν μιλάμε, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Κεντροαριστερά-μετακινήσεις

-Τι άλλο βλέπουν οι δημοσκόποι-αναλυτές; Υπάρχει ένα 8% του εκλογικού σώματος που κυρίως παίζει και μετακινείται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Εννοώ ότι οι ψηφοφόροι τους δηλώνουν τώρα «αν ήξερα το αποτέλεσμα αντί για ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζα ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ ή και το αντίστροφο κ.λπ.». Δεν παρατηρείται έντονη κινητικότητα στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Αυτή κινδυνεύει από τη χαλαρότητα και την αποχή. Οπότε προβλέπω ότι τα τσιτάτα Τσίπρα «εμείς δεν θα τα βάλουμε με την αντιπολίτευση», σύντομα θα πάνε περίπατο γιατί εδώ παίζεται η επιβίωση

Από την Εθνική CFO στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ

-Έχουμε μια μεγάλη μεταγραφή από τον τραπεζικό κλάδο. Ο λόγος για τον Κώστα Αδαμόπουλο της Εθνικής Τράπεζας που μετακομίζει στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ για να αναλάβει καθήκοντα CFO. Όποιος παρακολουθεί τις ελληνικές τράπεζες καταλαβαίνει ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του Αλεξ. Εξάρχου γιατί ο Αδαμόπουλος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Στρατηγικών Εργασιών και μέλος της Διευρυμένης Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής, είναι από τα στελέχη με μεγάλες ικανότητες που δουλεύουν αθόρυβα και αποτελεσματικά. Ο Αδαμόπουλος είναι αυτός που είχε ρίξει τη δουλειά στην Εθνική για να ολοκληρωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και σε μεγάλο βαθμό είναι αυτός που έτρεξε το project Frontier. Το γεγονός ότι φεύγει από την Εθνική αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους για την αγορά, επειδή τα στοιχήματα ήταν υπέρ του Αδαμόπουλου για να αναλάβει τη θέση της Φ. Ιωάννου και αυτό κάνει μεγαλύτερη την επιτυχία Εξάρχου.

Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς... στα βήματα της Alpha Bank

-Στο κέντρο θα παραμείνει τελικά η διοίκηση της Eurobank - και όπως όλα δείχνουν και αυτή της Τράπεζας Πειραιώς - αφού το σενάριο που αρχικώς είχε ανακοινωθεί για μεταφορά τους στο Ελληνικό ναυαγεί. Την ώρα που οι δυο τράπεζες σχεδίαζαν να έχουν… θέα παραλία, η Alpha Bank προχωρούσε τις διαδικασίες για την ανακαίνιση του τετραγώνου Σταδίου - Πεσμαζόγλου - Πανεπιστημίου - Κοραή, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου χώρου εργασίας με διεθνείς προδιαγραφές. Οι διαδικασίες έχουν ωριμάσει και οι ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα.

Ο γάμος της Lamda και οι... δύο γαμπροί

-Η στήλη είχε αναρωτηθεί την προηγούμενη εβδομάδα αν “η Lamda παντρεύεται;” κι είχε κάνει λόγο “πως θα χρειαστούν και νέοι συνεταίροι με τεχνογνωσία για την έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση του έργου”. Χθες έσκασε το νέο στον Τύπο, οπότε πηγές της Lamda Development εξηγούσαν πως πρόκειται για joint venture της Lamda με άλλη εταιρία που θα αναλάβει να φτιάξει τους γραφειακούς χώρους (εκεί που θα πήγαιναν οι τράπεζες, που λέμε παραπάνω) οι οποίοι είτε θα πουληθούν, είτε θα μισθωθούν, ανάλογα με τη ζήτηση. Οι ίδιες πηγές της εταιρίας που τρέχει το project του Ελληνικού, έλεγαν μάλιστα πως έκαναν market test το οποίο πήγε πολύ καλά. Η κοινή εταιρία για τους γραφειακούς χώρους θα συγκροτηθεί ως το τέλος του έτους, ενώ οι πηγές της Lamda αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τον συνέταιρο. Η στήλη πάντως από την πλευρά της αναφέρει πως θεωρητικά τόσο η Dimand όσο και η Prodea θα το συζητούσαν.

Σε θέσεις μάχης για το λιμάνι στο Ηράκλειο

-Ανοίγουν την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου στις 8/6, οι προσφορές για το λιμάνι του Ηρακλείου που διεκδικείται από δύο μεγάλους παίκτες: τον όμιλο Γκριμάλντι και την κοινοπραξία ΓΕΚΤΕΡΝΑ - Aviareps – Nectar Holdings. Ο ιταλικός όμιλος έχει αποκτήσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τίμημα που θεωρήθηκε ιδιαίτερα υψηλό και στην αγορά πιθανολογούν πως μπορεί να ανεβάσει ξανά τον πήχη, αν και πρέπει να σημειωθεί πως τα δύο λιμάνια έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και προοπτικές. Από την άλλη, ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ εκτός από τη δική του ισχύ η οποία του επιτρέπει να κοιτάει στα μάτια τον αντίπαλο, έχει συμπράξει με την Aviareps του εκ Κρήτης ορμώμενου Γιάννη Γρύλου, αλλά και τη Nectar Holdings, που επίσης διαθέτει ισχυρό εκτόπισμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν διεθνή όμιλο εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών, με έδρα στη Μ. Βρετανία και ειδικότητα στη διαχείριση φορτίου και στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών που διαχειρίζεται πάνω από 10 εκατ. τόνους φορτίου.

Νέα πρόσωπα στο ΔΣ της Viva Wallet

-Αλλαγές είχαμε στο ΔΣ της Viva Wallet καθώς προστέθηκαν τρία νέα μέλη, όλα προερχόμενα από την JP Morgan. Θέση στο νέο διοικητικό συμβούλιο της «VIVA WALLET ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ» (Viva Wallet) πήραν οι Tony Elliott (Head of EMEA Controls for Wholesale Payments), η Jessica Marlborough (Co-Head of Transformation Office, Public Cloud Enablement and Adoption) και ο James Grotty (JPMorgan Wholesale Payments Europe). Καθήκοντα προέδρου και CEO ασκεί ο Χάρης Καρώνης και αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Μαυρογιάννης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα COO του ομίλου τον περασμένο Απρίλιο, με θητεία μεταξύ άλλων στην Τράπεζα Πειραιώς, ως CTO στην Commercial Bank of Qatar και ως Group CIO στη Eurobank. Υπενθυμίζεται πως η JP Morgan έχει ήδη αποκτήσει το 48,5% της Viva Wallet, ενώ οι ιδρυτές Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παραμένουν μέτοχοι πλειοψηφίας διατηρώντας το 51,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet. Μετά το deal με την JPM, πλέον ο Όμιλος Viva Wallet αποτελείται από την εταιρεία συμμετοχών Viva Wallet Holdings, τις θυγατρικές Viva Payments, Vivabank, Viva Wallet.com Ltd (βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τη βρετανική FCA για ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος) και μικρότερες συμμετοχές σε Fraudio BV και στο σύστημα τοπικών πληρωμών ΔΙΑΣ.

Πού κατευθύνονται τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

-Τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (με επιτόκιο από 0,35% έως 1%), συνολικού ύψους 11,8 δισ. ευρώ, λειτουργούν ως πυξίδα για την επιχειρηματική κοινότητα με την έννοια ότι δείχνουν τον προσανατολισμό που θέλει η κυβέρνηση να δώσει στην οικονομία. Το 38% των μέχρι σήμερα χορηγηθέντων δανείων (έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια 2,5 δισ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια 6 δισ. ευρώ), έχουν «πράσινο» προσανατολισμό. Tο 20% αφορούν σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού. Κυριαρχούν τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. RWE-Mytilineos-Macquire-Kαράτζης κ.λπ.), μεγάλα έργα Ενεργειακής Εξοικονόμησης (π.χ. ο Σκλαβενίτης που αλλάζει όλο τον ψυκτικό του μηχανισμό), οπτικές ίνες, ηλεκτροκίνηση κ.λπ. Υπάρχει όμως και πολύ βιομηχανία στο μείγμα (Παπουτσάνης-Sunlight-Fulgor-Ελληνικά Καλώδια - Καραμολέγκος-Kleemann κ.λπ.). Τα δάνεια δεν αφορούν μόνο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, της Grantex, η οποία -πιστέψτε το- παράγει υδραυλικά φρένα για φορτηγά και τα εξάγει δυναμικά στη Γερμανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι τιμές των ακινήτων στα νησιά παίρνουν την ανιούσα

-Στη Μύκονο δύσκολα βρίσκεις να αγοράσεις αυτή την εποχή. Στην Πάρο γίνονται συναλλαγές ακινήτων στην τιμή των 10.000 ευρώ το τετραγωνικό. Στην Τήνο που τώρα τελευταία γίνεται της μόδας, τα καλά ακίνητα πωλούνται 8.000 ευρώ το τετραγωνικό. Σε άλλα νησιά όμως πχ. στη Ρόδο και την Κρήτη, ωραίες θερινές κατοικίες πωλούνται στην τιμή των 4.000 ευρώ το τετραγωνικό. Γενικά αυτή την περίοδο, οι πωλητές κατοικιών σε κλασικούς ελληνικούς καλοκαιρινούς προορισμούς ζουν μια νέα περίοδο «πανδημικού οργασμού», όπως την εποχή που όλοι οι πλούσιοι ήθελαν να αποκτήσουν μια βίλα για τις διακοπές τους ώστε να αποφύγουν τον συνωστισμό.

Η Αθήνα περνά και μόνη της καλά

-Στα 100 εκατ. ευρώ κυμάνθηκε χθες ο τζίρος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας παρά την απουσία επενδυτών από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Αυτονόητα σχεδόν, οι προσυμφωνημένες συναλλαγές (πακέτα) αφορούσαν μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Μπλε Κέδρος κ.λπ.). H Πληροφορική πρωταγωνίστησε, ειδικά οι εταιρείες που ετοιμάζονται για αναβάθμιση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Δεκαεννέα μετοχές βρέθηκαν χθες σε νέα υψηλά είτε ιστορικά είτε διετίας. Η Aegean πλησιάζει την κεφαλαιοποίηση του 1 δισ. ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ σε υψηλά διετίας έκλεισε στα 9,97€ και αξίζει πλέον 3,8 δισ. ευρώ. Λίγο πριν από τις εκλογές, στις 19 Μαΐου, η μετοχή της ΔΕΗ, με τους επενδυτές να φοβούνται το αμφίρροπο της εκλογικής μάχης, άξιζε 8 Ευρώ. Χθες έφτασε και τα 10 Ευρώ. Κέρδη 2 Ευρώ σε 40 μέρες δεν είναι μικρή υπόθεση.

Οι Χρηματιστές προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη του ‘99

-Η ελληνική αγορά έχει προεξοφλήσει -πολύ πριν και από τις εκλογές του Μαΐου- τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις και τη σταθερότητα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Το Χρηματιστήριο ατενίζει νέα υψηλά, με τη βοήθεια των 20 μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης που προσελκύουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Από τη δική τους πλευρά, οι χρηματιστηριακές εταιρείες προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους εισηγμένους επιχειρηματίες ότι πρέπει να βελτιώσουν τη διασπορά και το μετοχικό βάθος των εταιρειών τους ώστε η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση να μην επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενης χρηματιστηριακής φούσκας του ’99. Προσπαθούν να αυξήσουν τους συμμετέχοντες στην αγορά ώστε όλες οι κινήσεις -ανοδικές ή πτωτικές- να γίνονται ομαλά χωρίς φαινόμενα συνωστισμού και αγελαίας επενδυτικής συμπεριφοράς. Ζητούμενο είναι η αγορά στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση να έχει μικρότερο εύρος διακυμάνσεων και μεγαλύτερο βάθος στις συναλλαγές.

Πάει και η Ισπανία…

-Η ξαφνική προκήρυξη εκλογών στην Ισπανία για τον Ιούλιο δημιούργησε μία νέα πηγή αστάθειας και ανησυχίας στον Ευρωπαϊκό Νότο, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για μια νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Η υπερχρεωμένη Ιταλία ψάχνει με αγωνία δανειστές στις αγορές, για να χρηματοδοτήσει με 500 δισ. ευρώ φέτος μόνο, το τεράστιο χρέος της. Η Ελλάδα συνεχίζει απτόητη να κλείνει εκκρεμότητες με μικρά και συνετά βήματα. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο κυκλοφορεί στις αγορές με επιτόκιο 3,826%, όταν το ισπανικό 10ετές κοστίζει 3,5% το πορτογαλικό 3,16% και το ιταλικό μακριά από τους υπόλοιπους τιμολογείται σήμερα με 4,292%.

Στο -32% η Ντόρντμουντ - Δυο γκολ που στοίχισαν σχεδόν 300 εκατ.

-Δύο γκολ μέσα σε λίγα λεπτά δέχθηκε από τη Μάινζ η Μπορούσια Ντόρντμουντ και αυτά τα δύο γκολ της κόστισαν -μόνο χθες- περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η απώλεια του τίτλου της Bundesliga- κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια της- στοίχισε στην Μπορούσια Ντόρντμουντ το άνευ προηγουμένου sell off στη μετοχή της εταιρείας. Το -32% με το οποίο υποδέχθηκαν στη Φρανκφούρτη το αποτέλεσμα των αγώνων (τελευταία αγωνιστική) είναι το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών στην 23ετή χρηματιστηριακή παρουσία του συλλόγου της Βεστφαλίας. Στα 476,5 εκατ. ευρώ η αποτίμηση τη Δευτέρα το πρωί, από σχεδόν 700 εκατ. πριν από την έναρξη των αγώνων.