-Χαίρετε, ήταν μαθηματικώς βέβαιον ότι η πύρινη δοκιμασία θα ερχόταν και φέτος στην Αττική με 7άρια και 8άρια μποφόρ ανέμους, Ιούλιο μήνα. Ευτυχώς για την ώρα, η αντίδραση του μηχανισμού είναι καλή και δεν έχουμε χειρότερα, αλλά δυστυχώς υπάρχει μπροστά μας πάνω από ένας πολύ δύσκολος μήνας. Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, έχουν ανατραπεί όλοι οι κυβερνητικοί προγραμματισμοί (χθες ο Μητσοτάκης με τον Δημητριάδη πήγαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων μόλις ξημέρωσε) ανεβλήθησαν όλες οι εκδηλώσεις και για την ώρα… δεν βλέπω και σαββατοκύριακα.

Η cool Christine, τα κλειδιά των αγορών και τα κόλλυβα

-Για να μην ξεχνιόμαστε, σήμερα περιμένουμε την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν θα ανέβουν 0,25 ή 0,50. Θα δούμε τι θα επιλέξουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, αλλά το έως τώρα cool style της Λαγκάρντ δεν βοήθησε ούτε το ευρώ, ούτε και στο μέτωπο του πληθωρισμού. Το σημαντικό όμως σήμερα από την ΕΚΤ δεν είναι τα επιτόκια, αλλά οι λεπτομέρειες που περιμένουμε να παρουσιάσει η Φρανκφούρτη για το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο προσδοκούμε να περιορίσει τη διεύρυνση των spreads των χωρών του Νότου. Αν φανεί ότι η ΕΚΤ βάζει πάνω στο τραπέζι ένα ισχυρό όπλο, τότε θα ευνοηθούν ιδιαίτερα οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης (δηλαδή και οι ελληνικές), εξέλιξη που θα δώσει ανάσες στο Χρηματιστήριο. Στην περίπτωση που οι αγορές δεν βρουν πειστικό και αποτελεσματικό το εργαλείο της ΕΚΤ, είναι καλύτερα να σταματήσουμε τη συζήτηση και… να βράσουμε κόλλυβα.

Επιχειρηματικές ανακατατάξεις ενόψει

-Με εντύπωση η στήλη σημειώνει ότι, αν και είμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο, αν και η ορατότητα για τις οικονομικές εξελίξεις είναι πολύ περιορισμένη και, επιπλέον, η αβεβαιότητα και τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται, η αγορά όχι μόνον δεν κινείται στους ρυθμούς της θερινής ραστώνης, αλλά -αντιθέτως- οι επιχειρηματικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Νομίζω ότι κινούνται οι τεκτονικές πλάκες του συστήματος και δημιουργούνται οι επιχειρηματικές ισορροπίες των επομένων ετών. Και δεν μιλώ μόνον για την ενέργεια, τα ξενοδοχεία ή τις κατασκευές. Στον χορό των ανακατατάξεων είναι και οι τράπεζες.

Mega deal στο real estate με προίκα NPL

-Και εξηγούμαι αμέσως: Αυτή την περίοδο σχεδιάζεται η δημιουργία του μεγαλύτερου real estate advisor με αφορμή (και μαγιά) τα NPL. Mιλάμε για μέγεθος που δεν υπάρχει σήμερα στην ελληνική αγορά και θα δημιουργηθεί με προικοδοτήσεις, συγχωνεύσεις, συνενώσεις δυνάμεων κ.λπ. Το deal δουλεύεται ήδη στο παρασκήνιο και θα φέρει στην ελληνική αγορά ένα νέο ισχυρό πρόσωπο από το εξωτερικό, a new kid οn the block, τον οποίο -προς το παρόν- ας τον αποκαλέσουμε Βilly the Kid, καθώς το μικρό του όνομα παραπέμπει στον γνωστό πιστολά και παράνομο που άφησε ιστορία στην άγρια Δύση. Aν κατάλαβα καλά, δεν είναι δουλειά που θα αργήσει, καθώς τα μαντάτα θα μας έρθουν -εκτός απροόπτου, πάντοτε - μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Σημειώστε πως ο σχεδιασμός έχει υποπέσει στην αντίληψη του ανταγωνισμού, ο οποίος εξετάζει από την πλευρά του τη δυνατότητα ανάλογων κινήσεων.

Aνατροπή στην «Αριάδνη» με κρυφούς άσσους Pepper (ΚΚR) και Intrum

-Μην ξαναλέμε τα ίδια. Έχουμε το χαρτοφυλάκιο NPL «ΑΡΙΑΔΝΗ» των 5,2 δισ. ευρώ της PQH, το οποίο διεκδικούν δύο σχήματα. Το φαβορί ήταν η ισχυρή κοινοπραξία Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal. Απέναντί τους στεκόταν η αμερικανική Ellington. Και εδώ έχουμε την έκπληξη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Ellington, που υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή, αποκάλυψε τη συμμετοχή δύο ακόμη ισχυρών συμμάχων. Συγκεκριμένα, Intrum και Pepper, συμμετέχουν στο επενδυτικό σχήμα της Ellington, διαμορφώνοντας μια νέα ανταγωνιστική πρόταση σχετικά με το τελευταίο μεγάλο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Βασικός μέτοχος στην Pepper είναι το γνωστό επενδυτικό fund KKR, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 479 δισ. δολαρίων. Η είσοδος της Pepper -και εμμέσως του αμερικανικού κολοσσού KKR- αλλάζει τους συσχετισμούς στην αγορά των ελληνικών NPLs και μάλιστα σε βαθμό που οι πληροφορίες φέρουν το σχήμα των Ellington, Pepper, Intrum να έχει κάνει την ανατροπή και να αγγίζει την Αριάδνη.

Υπερκάλυψη για το ομόλογο της Capital

-Για μεγάλη επιτυχία πάει το επταετές ομόλογο της ναυτιλιακής Capital. Χθες ήταν η πρώτη ημέρα της δημόσιας προσφοράς και αποδείχθηκε... παραπάνω από αρκετή, καθώς το βιβλίο κάλυψε ήδη την έκδοση των 100 εκατ. Δεδομένου ότι η δημόσια προσφορά ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, από σήμερα μπορούμε να μιλάμε για υπερκάλυψη. Το εύρος απόδοσης των ομολογιών (ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ, εκάστη) ορίστηκε μεταξύ 4,40% έως 4,90%, ενώ την έκδοση εγγυάται η "CAPITAL PRODUCT PARTNERS L.P.".

Επιστολή Πατέλη σε θεσμικούς και διαχειριστές

Μια λιτή αλλά πλούσια σε στοιχεία, όσο και ευγενική επιστολή, έστειλε σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Με επιχειρήματα και διαγράμματα, ο Α. Πατέλης εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν είναι τόσο ευάλωτη, όσο θεωρούν ορισμένοι. Το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια (20+ έτη) από άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία περίπου 8 χρόνια, Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 5 χρόνια), με τη συντριπτική πλειονότητα του χρέους να καθορίζεται μέσω swaps με μέσο επιτόκιο 1,4%. Το ιδιωτικό χρέος δεν παρουσίασε σημαντική πιστωτική αύξηση από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, γράφει ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα θα διατηρηθεί στο 2% παρά τις μεγάλες επιδοτήσεις που χορηγεί η κυβέρνηση για την προστασία των νοικοκυριών από την αύξηση των τιμών ενέργειας. Η νομοθεσία για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα (στόχος 2 GW έως το 2030) ψηφίζεται από το κοινοβούλιο τον Ιούλιο, προσθέτει και καταλήγει: «Μια καλή επένδυση είναι τελικά ο εντοπισμός της εξαίρεσης από τους κανόνες. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αξίζει της προσοχής σας». Ο Α. Πατέλης στην επιστολή του επισημαίνει ότι εκπροσωπεί μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που έχει ψηφίσει περισσότερα από 330 νομοσχέδια και μειώνει σταθερά τους φόρους εργασίας και κεφαλαίου.

Μια συναλλαγή που πέρασε απαρατήρητη (Νο 1)

Ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο, αλλά μάλλον πέρασε απαρατήρητο. Η Τράπεζα Πειραιώς μεταβίβασε τις μετοχές της «Attica Συμμετοχών» (την παλιά «Επιχειρήσεις Αττικής», δηλαδή), σε μια ιρλανδέζικη εταιρεία, τη STRIX Holdings L.P. Από την ανακοίνωση μαθαίνουμε ότι η «STRIX Holdings L.P.» ελέγχεται, μέσω αλυσίδας επιχειρήσεων, από την πολύ γνωστή και ενεργή στην Ελλάδα «BLANTYRE CAPITAL (CAYMAN) LTD», μια επενδυτική εταιρία με έδρα στις Νήσους Κέιμαν, η οποία ελέγχεται από τον κ. Mubashir Mukadam. Η Τράπεζα Πειραιώς, προφανώς με μια Over The Counter συναλλαγή, μεταβίβασε τις μετοχές που έχει στην Attica Συμμετοχών σε ένα επενδυτικό Όχημα Ειδικού Σκοπού (SPV), πιθανόν γιατί έχει δρομολογήσει την πώληση αυτών των μετοχών σε κάποιον υποψήφιο επενδυτή. Δεν έχει ανακοινωθεί σε ποιο τίμημα έγινε αυτή η συναλλαγή. Είναι όμως σημαντικό να μάθουμε το αντίτιμο που θα εισπράξει τελικά η Πειραιώς εφόσον πωλήσει τις μετοχές της Attica Συμμετοχών, τις οποίες “κληρονόμησε” από τη Marfin Investment Group. Πηγές της Πειραιώς διευκρίνιζαν  ότι η STRIX  είναι εταιρεία της  BLANTYRE CAPITAL και ενεργεί όπως η Intrum Hellas για λογαριασμό της Intrum Σουηδίας. Δηλαδή η κυριότητα των μετοχών του Attica Group παραμένει στην Πειραιώς και η διαχείριση έχει περάσει στην BLANTYRE. Oταν θελήσει ο θεός και πουληθεί η Attica Group, ο Μubashir θα πάρει τις προμήθειές του και η Πειραιώς θα εισπράξει το αντίτιμο της πώλησης. Μπερδεμένα πράγματα...

Και μια ακόμη συναλλαγή που πέρασε απαρατήρητη (Νο 2)

- Ο διαχειριστής επενδύσεων σε ακίνητα Invel Real Estate ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση του μεριδίου της στην PRODEA Investments SA. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το νεοεκδοθέν 15ετές ομόλογο 600 εκατ. ευρώ καλύφθηκε πλήρως από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Από την αρχική απόκτηση μεριδίου 66% το 2013, η Invel αύξησε τη συμμετοχή της στην Prodea ασκώντας το δικαίωμα αγοράς της το 2019, ενώ αναφέρεται ότι τα τελευταία εννέα χρόνια, υπό την ενεργό διεύθυνση της Invel, η Prodea αύξησε το Gross Asset Value από τα 900 εκατ. ευρώ σε 2,4 δισ. ευρώ και επέστρεψε πάνω από 700 εκατ. ευρώ στους μετόχους της. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται οι όροι της αναχρηματοδότησης.

Πωλείται ο Πλούτος

-Πριν από 12 χρόνια, μια ομάδα έμπειρων στελεχών του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, ίδρυσαν την εταιρεία Wealth Financial Services (όλοι οι επαΐοντες την αποκαλούσαν Wealth, Πλούτος) που ασχολούνταν με τη διαχείριση χαρτοφυλακίων πλούσιων και ευυπόληπτων πολιτών. Η εταιρεία συμμάχησε με μια μεγάλη ΑΧΕΠΕΥ, την Euroxx και για πολύ καιρό πρωταγωνιστούσε στo investment banking, παρά τις δυσκολίες της εποχής. Το 2017, η Wealth συμμάχησε με το Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα, που απέκτησε το 22% των μετοχών της, συμμετοχή όμως που ο τραπεζίτης έχει ρευστοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό. -Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό, για τις μετοχές της Wealth Financial Services έχουν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον αρκετοί επενδυτές. Είναι μια εταιρεία που σήμερα διαχειρίζεται περίπου 600 εκατ. ευρώ (under management) για λογαριασμό 2.000 πελατών, εμφανίζει κύκλο εργασιών της τάξης των 5,8 εκατ. ευρώ, με ΕBITDA 2,2 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 2,5 εκατ. ευρώ. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ΑΝ ο… πλούτος (wealth) τελικά θα περάσει στο χαρτοφυλάκιο κάποιας συστημικής Τράπεζας που θέλει να επεκταθεί στο Asset Management. Άλλωστε, τελευταία είναι στη μόδα τέτοιες κινήσεις και μάλιστα με αποτιμήσεις εξόχως γοητευτικές.

Ο χαμένος θησαυρός της Φλώρινας

-Το είδαμε κι αυτό. Με απόφαση που έλαβε στις 15 Ιουλίου η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δόθηκε «Έγκριση επέμβασης, για ανεύρεση θησαυρού από τον κ. Μ.Χ. σε δημόσια δασικού εν γένει χαρακτήρα έκταση του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 ως ισχύει, εμβαδού 17.251,86 τ.μ., στην περιοχή Κοινότητας Κέλλης, του Δήμου Αμυνταίου, της Π.Ε. Φλώρινας». Στα διαλαμβανόμενα περιλαμβάνονται απόφαση (στις 06-05-2022) του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για χορήγηση άδειας εκσκαφής για την ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού και συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και εποπτείας των ερευνών, με τους όρους που τίθενται σε αυτή, η Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερομένου Μ.Χ., Αρχιτέκτονα Μηχανικού, περί απαλλαγής από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης της αιτούμενης επέμβασης, καθώς και η αίτησή του «για χορήγηση έγκρισης επέμβασης για την ανεύρεση δημοσίου θησαυρού σε δασική εν γένει έκταση, εμβαδού 17.251,86 τ.μ.». -Αφού λοιπόν όλοι συμφώνησαν, δόθηκε η άδεια. Έτσι, «η επέμβαση θα διενεργηθεί για δύο (2) ημέρες επί της παραπάνω αναλυτικά περιγραφόμενης ευρύτερης έκτασης εμβαδού 17.251,86 τ.μ. και συγκεκριμένα σε ένα (1) σημείο εντός αυτής, με μέγιστη επιφάνεια εκσκαφής σημείου τα 4,0 τ.μ., το οποίο θα υποδειχθεί και οριοθετηθεί από τον ενδιαφερόμενο την ημέρα της επέμβασης, ενώπιον των μελών της αρμόδιας επιτροπής». Τίθενται βέβαια καμιά 15αριά προϋποθέσεις, αλλά βρες, άνθρωπέ μου, τον θησαυρό, μπας και σωθούμε…