-Χαίρετε, αυτή η κυβερνητική θητεία είναι (πώς να το κάνουμε…) η χαρά των media, νομίζω τόσα γεγονότα back to back (κολλητά, ελληνιστί) δεν έχουμε ξαναζήσει, Τούρκοι και επακουμβήσεις μαζί με Εβρο, πανδημία, παγκόσμια ενεργειακή κρίση και με έναν (ατέρμονο) πόλεμο στην Ευρώπη. Στο καπάκι φωτιές και τώρα πάμε για δεκαήμερο καύσωνα λένε. Είπατε κάτι; Πάρα ταύτα η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη δημοσκοπικά (περισσότερα την Κυριακή, στο Πρώτο Θέμα).

Κεραμέως… βεβαίως, βεβαίως!

-Τώρα που έγραψα για τα κυβερνητικά, θυμήθηκα το σούσουρο στα υπουργικά γραφεία από ένα από τα (πολλά) απόνερα του νόμου Κεραμέως (Niki for President). Λοιπόν, ας το πάρουμε λίγο από την αρχή, το 2009 η κυβέρνηση της ΠΑΣΟΚάρας διόρισε διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά νομό, με τα γνωστά… απολύτως δημοκρατικά κριτήρια του πράσινου ήλιου. Μόνο ΠΑΣΟΚ. Όταν ήρθε η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων δεν άλλαξαν, γιατί έβαλε βέτο το ΠΑΣΟΚ «αυτοί είναι δικοί μας, δεν αλλάζουν». Όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν οι περισσότεροι και, ως κλασικοί δημόσιοι λειτουργοί, οι περισσότεροι εξ αυτών… έγιναν ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε τώρα λοιπόν η έξυπνη η Κεραμέως και έφτιαξε έναν νόμο που μοριοδοτεί όσους εκ των υποψηφίων έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Και, φυσικά, μεγαλύτερη εμπειρία (άρα και μόρια) έχουν όσοι με κομματικά κριτήρια ήταν σ’ αυτές τις θέσεις 13 χρόνια τώρα. Έτσι, λοιπόν, εκπαιδευτικοί διευθυντές ανά νομό (λένε οι Νεοδημοκράτες) μπαίνουν πλέον οι πρώην Πασόκοι και νυν Συριζαίοι. Μάλιστα, τεράστια επιτυχία μού φαίνεται. Όχι γιατί δεν διορίζονται οι γαλάζιοι, αλλά γιατί επιβραβεύονται οι κομματικοί και, μάλιστα, εκ μεταγραφής!

Άγγιξαν... αλλά δεν χούφτωσαν την Αριάδνη

-Μείζονα ήττα συνιστά η ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση των 5,2 δισ. NPLs των bad banks, γνωστή ως συναλλαγή Αριάδνη. Τράπεζα Ελλάδος και PQH ασχολήθηκαν με τη συναλλαγή σχεδόν μια διετία, ενώ όλοι σχεδόν οι παίκτες της αγοράς κόκκινων δανείων ασχολήθηκαν με αυτή τη συναλλαγή το τελευταίο 8μηνο. Υπάρχουν ευθύνες στη Morgan Stanley που έτρεχε τη δουλειά ως σύμβουλος του πωλητή γιατί έγιναν δυο λάθη: 1) Βγήκαν τα 5,2 δισ. όλα μαζί σε μια συναλλαγή. 2) τέθηκε πήχης ελάχιστης προσφοράς στα 730 εκατ. και παρέμεινε αμετακίνητος... στο ύψος του, ενώ ανεβαίνουν τα επιτόκια και μειώνονται οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Έβλεπαν τις αμαρτίες και πάγωναν

-Το μέγεθος της συναλλαγής τρόμαξε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να ενωθούν. Fortress, DEVA, DK, BAIN, καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, do value και Cepal βρέθηκαν στην ίδια ομάδα. Επειδή η ισχυρή κοινοπραξία έχει αποκλειστικές συνεργασίες με τις τράπεζες, η Εllington βρέθηκε χωρίς χρηματοδότηση από ελληνική τράπεζα. Το πρόβλημα λύθηκε με τη σύμπραξη των INTRUM και Pepper (KKR), οπότε είχαμε δύο ισχυρούς ομίλους και πηγαίναμε για σκληρή μονομαχία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Αριάδνη είναι σαν τη μυθολογική μέδουσα. Όποιος έβλεπε το χαρτοφυλάκιο πέτρωνε από τον τρόμο, καθώς κουβαλούσε κάθε είδους δανειακές αμαρτίες του παρελθόντος.

Πού έπασχαν οι δύο προσφορές

-Το αποτέλεσμα ήταν ο ένας όμιλος να δώσει πρόταση για το 75% του χαρτοφυλακίου και ο άλλος για όλο, αλλά με αιρέσεις και, κατά αδιασταύρωτη πληροφορία, κάτω από τα 730 εκατ. Μετά από αυτά, η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν μονόδρομος, οπότε οι πωλητές σφύριξαν κι έληξε, λέγοντας ότι «οι δεσμευτικές προσφορές δεν ήταν και τόσο δεσμευτικές». Τώρα, το πιθανότερο σενάριο είναι η Αριάδνη να σπάσει σε μικρότερα χαρτοφυλάκια και να επαναληφθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες με άλλους όρους.

Νέα πώληση NPLs έρχεται από την Αlpha Bank

-Αντίθετα με τις δυσκολίες της Αριάδνης, η διοίκηση της Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συναλλαγή Skyline και περιμένετε μέσα στις επόμενες ώρες να ανακοινώσει μια ακόμη πώληση ενός πακέτου κόκκινων δανείων. Το Skyline είναι χαρτοφυλάκιο με 575 ιδιοχρησιμοποιούμενα και ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank επέλεξε ως προτιμητέο επενδυτή το σχήμα Dimand – Premia, μια σημαντική επιτυχία και για τη νεοεισαχθείσα στο ΧΑ Dimand. Η στήλη επιβεβαιώθηκε καθώς ανακοινώθηκε η δεσμευτική συμφωνία με την Hoist Finance για το Project Light

Πάει για ρεκόρ το ομόλογο της Capital

-Στα θετικά νέα της ημέρας η στήλη χρεώνει προκαταβολικά και το ομόλογο της ναυτιλιακής Capital. Η δημόσια προσφορά για το επταετές ομόλογο λήγει σήμερα το απόγευμα και το μοναδικό ερώτημα είναι πόσες φορές θα καλυφθούν τα 100 εκατ. της έκδοσης, καθώς η ζήτηση είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος απόδοσης του ομολόγου είναι 4,40% έως 4,90%.

Πόσα πλήρωσαν οι Μπάκοι για το Action

-ΚΑΙ καναλάρχες είναι από χθες οι αετοί της Φουτζέιρα καθώς απέκτησαν το ACTION 24. Θα πείτε, το ξέρουμε. Επειδή όμως η στήλη πάντα πασχίζει να προσφέρει στους αναγνώστες της το κάτι παραπάνω, θα σημειώσω πως η αγορά του τηλεοπτικού σταθμού τούς κόστισε κάπου 3 με 4 εκατ. ευρώ, εκτός φυσικά από τις δανειακές και άλλες υποχρεώσεις του τηλεοπτικού σταθμού που ανέλαβαν. Εύχομαι να αποδειχθούν αετοί και στα τηλεοπτικά, γιατί οι πολλές πίστες ταυτόχρονα -συνήθως- ζαλίζουν.

Έρχεται νέος γύρος τραπεζικών stress tests

-Επανέρχομαι στις τράπεζες που καλούνται και πάλι σε μια ευτυχή συγκυρία (χιούμορ χαμηλής ποιότητας) να αντιμετωπίσουν το βάσανο των stress tests. Η Εuropean Banking Authority (EBA) αποφάσισε ότι τα stress tests θα διενεργηθούν με βάση τους ισολογισμούς 2022 και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουνίου 2023. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΒΑ άλλαξε τη μεθοδολογία των stress tests και εισάγει την αρχή της αναλογικότητας για τα κεφάλαια, αλλάζει τον τρόπο που στρεσάρει τις τραπεζικές προμήθειες και βάζει στο μοντέλο της μεγαλύτερο αριθμό τραπεζών. Για όλους εμάς ο Ιούνιος του '23 φαίνεται μακριά, αλλά οι τράπεζες θα χρειαστεί να ξεκινήσουν την προετοιμασία αμέσως μετά τις διακοπές.

Επιτέλους, ξεκίνησε ο νέος Αναπτυξιακός

-Έφυγε χθες για το Εθνικό Τυπογραφείο, η πρώτη προκήρυξη για έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ στα πλαίσια του πολυαναμενόμενου νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Το πρώτο πρόγραμμα - καθεστώς που θα ενεργοποιηθεί είναι στον κλάδο «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα». Θα ακολουθήσει η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υπέβαλε προτάσεις και πήρε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες. Υπήρξε μια ολιγοήμερη καθυστέρηση, γιατί η Ελλάδα ζήτησε και πήρε (εγκρίθηκαν την περασμένη Παρασκευή) αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για τις περιοχές που τελούν υπό ενεργειακή μετάβαση. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προκηρυχθεί και τα 13 καθεστώτα του νέου νόμου. Κάθε καθεστώς έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 75 εκατ. αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή επιχορήγησης και τα υπόλοιπα 75 εκατ. είναι φορολογικές απαλλαγές. Το μέγιστο ύψος της επιχορήγησης – επιδότησης καθορίστηκε στα 3 εκατ. ευρώ. Το μέγιστο ποσό φορολογικής απαλλαγής είναι 5 εκατ. ευρώ.

Ο Δ. Λιτσικάκης ήρθε, όμως δεν είναι παντού ευπρόσδεκτος

Δημήτρης Λιτσικάκης έγινε πολύ γνωστός στην Ελλάδα γιατί ήταν ο πρώτος country manager της Revolut Bank που μεγαλούργησε στην εποχή των capital controls και σήμερα είναι η αγαπημένη αόρατη πιστωτική κάρτα των νέων που ταξιδεύουν πολύ. Κατόπιν ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της De Vere, υπεύθυνος του τομέα e-money αλλά τώρα που η λάμψη των κρυπτονομισμάτων χάνεται, ο Λιτσικάκης εγκατέλειψε αυτή την προσπάθεια. Σήμερα έχει αναλάβει επικεφαλής της νέας ψηφιακής τράπεζας που ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς με την γιαννώτικη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Natech με στόχο τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας η οποία θα παρέχει μακρόθεν χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες. Η νέα και απολύτως ψηφιακή τράπεζα, θα έχει μεν τη διοίκησή της στην Αθήνα, αλλά η νομική έδρα της θα είναι στα Ιωάννινα. Το ερώτημα είναι αν αυτή η δραστηριότητα του Δ. Λιτσικάκη, εμπλέκεται με τις άλλες e banking πρωτοβουλίες του Ομίλου Πειραιώς π.χ. με την αναβάθμιση του win-bank, τις ψηφιακές κάρτες κ.λπ. Η απάντηση που πήρε η στήλη, είναι ένα μάλλον θυμωμένο «όχι», με την έννοια ότι η νέα ψηφιακή τράπεζα θα είναι ανεξάρτητη από την… παραδοσιακή Τρ. Πειραιώς. Μέχρι πότε, είναι το επόμενο ερώτημα...

Γιατί η Φρανκφούρτη έφερε χαμόγελα στην Αθήνα

-Οι ανακοινώσεις της Λαγκάρντ έγιναν δεκτές με πολύ ικανοποίηση από την Αθήνα. Αυτό φάνηκε και στο Χρηματιστήριο. Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν κάτω από την απόλυτη προστασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, επιπλέον, το γεγονός ότι το Ευρώ περνά επιτέλους σε θετικά επιτόκια, στηρίζει σημαντικά την κερδοφορία των τραπεζών. Περίπου 9 στα 10 από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεταβλητό επιτόκιο, ενώ η ισχυρή καταθετική βάση των 180 δισ. ευρώ εγγυάται μια ομαλή προσαρμογή για το σύνολο του τραπεζικού μας συστήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την Εθνική Τράπεζα η αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ συνεπάγεται βελτίωση στα έσοδα από τόκους της τάξης των 80 εκατ. Η διοίκηση της Alpha Bank προσβλέπει σε μια αύξηση των εσόδων από τόκους κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, η Eurobank κατά 230 εκατ. και η Τράπεζα Πειραιώς περίπου 160 εκατ.