-Χαίρετε, συνεχίζεται σχεδόν με αμείωτο ρυθμό η «Γεωργουλιάδα» η οποία φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια με τις δυο ακόμα καταγγελίες «stagier» υπαλλήλων του ευρωβουλευτή. Η μια κοπέλα που δούλευε στο γραφείο του έχει βρει γνωστό δικηγόρο των Αθηνών και ετοιμάζεται να του κάνει αγωγή για ξυλοδαρμό και παρενόχληση και ένας ακόμη νεαρός -που δούλευε σ’ αυτόν- για «εργασιακό μπούλινγκ», μου λένε. Φταίει γι’ αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, άραγε; Απαντώ ευθέως, κατά τη γνώμη μου, εφόσον δεν το ήξεραν, ασφαλώς όχι. Φταίνε όμως γιατί βάζουν σε τέτοιες θέσεις άτομα σαν τον Γεωργούλη, που προφανώς και φαινόταν… από απόσταση ότι δεν κάνει για ευρωβουλευτής. Φταίει επίσης 100% ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί χρέωσε τον παιδοβιαστή Μίχο στη ΝΔ (ακόμα και στον Μητσοτάκη) έτσι… απλά και ωραία γιατί τον βόλευε να κάνει αντιπολίτευση. Και τώρα φυσικά, πληρώνει και τον Γεωργούλη, πληρώνει και την υποψήφια βουλευτή – μητέρα της αθλήτριας Κατερίνας Στεφανίδη, η οποία έκανε κάτι γελοίες αναρτήσεις για το θέμα και μετά αναγκάστηκε να τις πάρει πίσω- και, ενδεχομένως με τέτοιους υποψηφίους που έχει διαλέξει θα βρει κι άλλα μπροστά του. Αυτή είναι η αλήθεια, τελεία και παύλα.

Πόσο στοιχίζει;

-Ρώτησα ειδήμονα στα δημοσκοπικά για την υπόθεση Γεωργούλη και πήρα την απάντηση, «δεν πιστεύω ότι θα κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σαφώς και δεν βοηθάει να αμύνονται και να σπαταλούν ημέρες και χρόνο μ’ αυτό».

Ο «κάλος» των αναποφάσιστων

-Σας έγραφα και χθες ότι μεταπασχαλινά γκάλοπ θα δούμε από αύριο σιγά σιγά τι γίνεται, γιατί οι περισσότερες εταιρείες ξεκίνησαν χθες το πρωί. Όμως από τα Focus groups που γίνονται όλον τον τελευταίο μήνα, σας μεταφέρω το εξής: Λέει λοιπόν η πηγή μου «αυτό που τρελαίνει τους ερωτώμενους που μπορεί να καταχωρηθούν ως αβέβαιοι ή αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, είναι η προοπτική μιας κυβέρνησης ηττημένων ή και συγκυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο δε οι πιο ενημερωμένοι εξ αυτών, αντιλαμβάνονται πως τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη βγάζουν θεωρητικά κυβέρνηση, τόσο περισσότερο… φρικάρουν». Έτσι εξηγείται λοιπόν ότι η στρατηγική της Ν.Δ. ειδικά στα social media (Ομάδα Αλήθειας, πολύ tik tok κ.λπ.) επικεντρώνεται στο φρεσκάρισμα της μνήμης της διακυβέρνησης 2015-19. Επαναλαμβάνω ότι σκανδαλοθηρικά θέματα (καλή ώρα Γεωργούλης) είναι γι’ αυτούς καλοδεχούμενα, αλλά όχι και προτεραιότητα. Βέβαια, όλα αυτά θα τα δούμε καλύτερα και στην τελική ευθεία, αφού οι εκλογές θα προκηρυχθούν το Σάββατο. Και όπως λέει η πηγή «μέχρι τις 2 Ιουλίου, έχουμε… 9 ½ εβδομάδες, κοίτα μη γίνει της γνωστής, θρυλικής ταινίας…».

Τι 40, τι 150, τι 500 εκατομμύρια

-Kαμένα; Το ερώτημα για το κοστουμάκι των περίπου 40 εκατ. που βάζουν οι συστημικές τράπεζες στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλον όχι, είναι η απάντηση. Εδώ η Πειραιώς έκαψε περισσότερα από 150 εκατομμύρια για τη MIG και το θεωρούν επιτυχία. Τα 40 κάτι εκατομμύρια λοιπόν το λες και επιτυχία, μπορείς ακόμη να το πεις και τζάμπα, γιατί έτσι και πηγαίναμε σε άλλες λύσεις η κάθε συστημική τράπεζα θα καλείτο να εισφέρει από 500 εκατ.

Η Μεγάλη Πέμπτη της Τράπεζας Αττικής

-Το κοστούμι υπέρ Αττικής προέκυψε για τις τράπεζες τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ώρα που στις εκκλησίες διάβαζαν τα 12 Ευαγγέλια, στην Τράπεζα Αττικής είχαν μαζευτεί οι εκπρόσωποι των μετόχων και διάβαζαν τη λίστα με τα προβλήματα. Η Thrivest είχε θέσει μια σειρά θεμάτων τα οποία ο Α. Εξάρχου απέσυρε στο σύνολό τους για να προχωρήσει η διαδικασία. Εκεί ο Κ. Μακέδος έθεσε όμως ένα νέο θέμα: Ζήτησε μείωση στα ποσοστά των warrants που θα εκδοθούν στη δεύτερη ΑΜΚ της Αττικής για τη Thrivest, ώστε να καλυφθούν παρελθούσες ζημίες του ΤΜΕΔΕ από την έως τώρα συμμετοχή του στην Αττικής. Ο Εξάρχου αντέδρασε λέγοντας πως δεν διοίκησε η Thrivest για να έχει ευθύνη για την κατάσταση της τράπεζας, πως βάζουν την Παγκρήτια για την οποία έχουν δώσει 100 εκατ. και τέλος πως δεν έχουν κεφάλαια στην Αττικής σε κίνδυνο και συνεπώς τα warrants αποτελούν το δέλεαρ για τα 64 εκατ. που βάζουν στη αύξηση. Ο Μακέδος από την πλευρά του επέμενε στην άποψή του, ενώ γενικότερα το κλίμα ήταν ήδη βαρύ, καθώς η εντύπωση των υπολοίπων είναι ότι η ηγεσία του ΤΜΕΔΕ το είχε πάρει εξ αρχής στραβά και αντιδρούσε στη συγχώνευση, ενώ σε κάθε προσπάθεια στοίχιζε δίπλα κι ένα νέο πρόβλημα.

Γ. Στουρνάρας :“Ντίνο μου, τότε…”

-Τη λύση στο αδιέξοδο έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας που έκοψε τον γόρδιο δεσμό λέγοντας “Ντίνο μου, τότε…”. Το κενό που άφησε ο Ντίνος κάλυψαν οι συστημικές τράπεζες με τον Γ. Στουρνάρα να τηλεφωνεί στους CEO Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο και έτσι το βράδυ εκτός από την Ανάσταση του Κυρίου είχαμε και την ανάσταση του σχεδίου διάσωσης της Τράπεζας Αττικής. Το χρονοδιάγραμμα τρέχει και το σχέδιο σε αδρές γραμμές είναι το εξής: ΑΜΚ 490 εκατ. ως το τέλος του μήνα. Έπεται η συγχώνευση Παγκρήτιας - Αττικής, ακολουθεί έτερη ΑΜΚ και έκδοση warrants από τη νέα τράπεζα και εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο. Σε αυτό το στάδιο οι συστημικές τράπεζες μπορούν να ρευστοποιήσουν στο ΧΑ και να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους και τις όποιες υπεραξίες. Γι' αυτό και προηγουμένως η απάντηση στο ερώτημα αν καίγονται τα κεφάλαια των συστημικών ήταν μάλλον όχι.

Θα συνεχίσει το “αντάρτικο” στη ΜΙG o Ηλιόπουλος;

-Το ύψος των συναλλαγών που έκανε χθες η μετοχή της MIG -άλλαξε χέρια σχεδόν το 10% της εταιρίας και η Πειραιώς πρέπει να ελέγχει πλέον περίπου το 72%- παραπέμπει σε πωλήσεις και από την πλευρά του block Ηλιόπουλου που γνωρίζουμε ότι έλεγχε το 13,81%. Οι πηγές υποστηρίζουν πως πράγματι χθες πουλήθηκαν μετοχές από το block Ηλιόπουλου, αλλά μόνον ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό σε σχέση με τη συνολική θέση που διαθέτουν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση του Ηλιόπουλου είναι να διατηρήσει στον έλεγχό του ποσοστό που θα του επιτρέψει να συνεχίσει το “αντάρτικο”. Τι να σας πω; Δυσκολεύομαι να καταλάβω πού βγάζει μελλοντικά αυτή η στρατηγική αφού το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για τη ΜIG θα προχωρήσει κανονικά, αλλά σε αυτόν τον κόσμο όλα είναι δυνατά.

Μέχρι τέλος Ιουνίου η μεταβίβαση των μετοχών για το Project Skyline

-Η συμφωνία της Dimand / Premia για το Project Skyline αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ακινήτων (αμιγώς) στον χώρο της ελληνικής κτηματαγοράς κατά τα τελευταία χρόνια, με τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων να έχει συμφωνηθεί στο ποσό των 438 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank μεταβιβάζει στο σχήμα Dimand (75%) / Premia (25%) τo 65% της εταιρείας «Skyline» και κρατά το 35%, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται 573 ακίνητα διαφόρων χρήσεων (γραφεία, εμπορικά καταστήματα, κατοικίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις/logistics, κ.λπ.), με συνολική μεικτή επιφάνεια περίπου 500.000 τ.μ., μεταξύ των οποίων το εμβληματικό συγκρότημα κτιρίων επί των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους καθώς και το κτίριο επί της οδού Σταδίου και Κοραή. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως η μεταβίβαση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επίσης, η Dimand αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις για το 2022 πως στο πλαίσιο της συμφωνίας θα παράσχει στη Skyline μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους έως 240.000.000 εκατ. Επίσης η στήλη αλίευσε από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας πως στο τέλος Μαρτίου (28/3/23) εκδόθηκε 3ετούς διάρκειας ομολογιακό δάνειο με ομολογιούχο την Εθνική Ασφαλιστική και εκδότη την Dimand, ποσού έως 10.000.000 και σταθερού επιτοκίου 8%, με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης ή/και του επενδυτικού προγράμματος της Dimand.

Υπογραφές για Καλαμάτα - Μεθώνη και παράταση για ΒΟΑΚ

-Εβδομάδα υπογραφών αλλά και παρατάσεων είναι αυτή που διανύουμε για τα μεγάλα οδικά έργα. Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα πέσουν οι υπογραφές για τη ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη με ανάδοχο την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Ιντρακάτ, συνολικού προϋπολογισμού 312 εκ. ευρώ. Το υπουργείο κατόπιν αιτημάτων από τρεις υποψηφίους έδωσε παράταση στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το μεγάλο έργο της παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, «Κίσσαμος Χανίων-Χερσόνησος» ύψους 1,7 δισ. ‘Έτσι, ενώ ήταν προγραμματισμένη η υποβολή προσφορών για σήμερα 20 Απριλίου, ο σχεδιασμός μετακινείται για τις 8 Μαΐου. Όρκο όμως δεν παίρνω ούτε για αυτό το χρονοδιάγραμμα. Αφενός γιατί είναι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, αφετέρου γιατί υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη σύμβαση από τους εργολάβους που κρίνεται αρκετά περίπλοκη και με ένα αδύναμο χρηματοοικονομικό μοντέλο λόγω των περιορισμένων εσόδων από τις εκτιμώμενες διελεύσεις (διόδια). Μια παράμετρο που έβαλε πρόσφατα στη συζήτηση κορυφαίος παράγοντας του κλάδου είναι και οι ανώριμες μελέτες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η έναρξη της κατασκευής θα απαιτήσει από 2,5 έως 3 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο ΟΠΑΠ ανεβάζει τον πήχη για τις ίδιες μετοχές και η Eurobank την τιμή-στόχο

-Την ερχόμενη εβδομάδα (27/4) ο ΟΠΑΠ πραγματοποιεί την ετήσια τακτική Γ.Σ. των μετόχων του και μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας ατζέντας υπάρχει η ανανέωση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών (share buyback). Το προηγούμενο πρόγραμμα λήγει στις 16 Ιουνίου 2023 και είναι απαραίτητη η ανανέωσή του και η επανέγκριση από τους μετόχους και η εξουσιοδότηση του ΔΣ. Το νέο πρόγραμμα θα είναι ξανά διετές και θα έχει ισχύ από τις 17/6/23 έως τις 17/6/25 αλλά με υψηλότερη την ανώτατη τιμή. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο πρόγραμμα που λήγει τον προσεχή Ιούνιο είχε ως ανώτατη τιμή αγοράς των ιδίων μετοχών τα 17 ευρώ, ενώ το νέο πρόγραμμα που θα διαρκέσει μέχρι το 2025, τα 20 ευρώ ανά μετοχή. Στο ταμπλό ο ΟΠΑΠ έχει ξεπεράσει ήδη τα 15 ευρώ και επιχειρεί να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα τιμών του 2011. Την ίδια στιγμή η Eurobank Equities, που καλύπτει επενδυτικά εδώ και χρόνια την εταιρεία, σε νέο της report εντοπίζει κρυφή αξία στον ΟΠΑΠ που μπορεί να προσθέσει 5 ευρώ στη μετοχή και κατά συνέπεια ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 19,90 ευρώ (περιθώριο ανόδου 16,5%). Η αξία αυτή προέρχεται από τον χαμηλό πραγματικό φορολογικό συντελεστή για τη Stoiximan λόγω του συστήματος επιστροφής φόρων που ισχύει στη Μάλτα και τα πιθανά κέρδη που σχετίζονται με το πωληθέν μερίδιο του ΟΠΑΠ στην Betano και τα οποία, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, έχουν περάσει απαρατήρητα από την αγορά.

Βήματα σημειωτόν…

-Η αγορά μας άκουσε τις εκκλήσεις για μια ψύχραιμη, μικρή διόρθωση, έπειτα από 11 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Σχετικά χαμηλότερος ο πτωτικός τζίρος, ακολουθεί τα βήματα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που επίσης αποφάσισαν να σταματήσουν και να πάρουν μια ανάσα, για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα των αγορών. Στη στάση αναμονής των αγορών συνετέλεσε και η ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία εκτινάχθηκε στο 10,1%. Είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός ανάμεσα στις G7 και διπλάσιος του πληθωρισμού των ΗΠΑ. Με απλά λόγια, οι Βρετανοί ετοιμάζονται για μία νέα αύξηση επιτοκίων της Λίρας. Από τον Δεκέμβριο του 2021, η Bank of England έχει αυξήσει τα επιτόκια της Λίρας 11 φορές, στο 4,25% αλλά ο διψήφιος τιμάριθμος διαψεύδει τις αισιόδοξες προβλέψεις των Βρετανών αναλυτών.

Αντίστροφη μέτρηση για την Κλουκίνας-Λάππας

-Η αγορά περιμένει, μέσα στις επόμενες μέρες, να ολοκληρωθεί το πρώτο μεγάλο real estate εγχείρημα της νέας Intracom Holdings που με την απόκτηση της Κλουκίνας-Λάππας θα δημιουργήσει την Intracom Properties. Μέχρι στιγμής έχει μεταβιβαστεί μόνον το ποσοστό του Λουκά Σπεντζάρη (27,6%) και σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεσμευτικού μνημονίου συναντίληψης με την οικογένεια Λάππα ήρθε η ώρα για την πώληση ενός ακόμη ποσοστού 46,60%. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα πρέπει ο νέος μεγαλομέτοχος να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για να αποκτήσει τις μετοχές των μικρομετόχων που θα θελήσουν να πουλήσουν στην ίδια τιμή.

Τα Public στρέφονται στις υπηρεσίες

-Την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται επισήμως ο γάμος των Public με την υπηρεσία audiobooks BookVoice. Με άλλα λόγια ο όμιλος Public, μετά το instacar στον χώρο του αυτοκινήτου, το douleftaras στον χώρο των μικροεπισκευών και των άλλων startup εταιρειών, από τη Δευτέρα μπαίνει στον καινούργιο -για την Ελλάδα- χώρο των βιβλίων που δεν διαβάζονται, αλλά ακούγονται. Το κόστος παραγωγής αυτών των ακουστικών βιβλίων είναι περίπου ίδιο με το κόστος που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι όμως η ελληνική αγορά τόσο μεγάλη και δυναμική ώστε να εξασφαλίσει έσοδα μεγαλύτερα του κόστους παραγωγής και διανομής; Το επόμενο συμπέρασμα είναι ότι συστηματικά ο Όμιλος Public επενδύει πλέον όχι μόνον στις πωλήσεις προϊόντων και ψηφιακών gadgets αλλά και υπηρεσιών.

Η Τουρκία αγοράζει χρυσάφι

-Η τιμή του χρυσού ίπταται στα υψίπεδα των 2.000 δολαρίων η ουγκιά. Χθες μόνο, επειδή ανέβηκε λίγο η ισοτιμία του δολαρίου, έπεσε λίγο κάτω από τα 2.000 δολάρια ο χρυσός. Ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού στον κόσμο είναι -πιστέψτε το- η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Στους τελευταίους 15 μήνες έχει αγοράσει περισσότερο από 204 τόνους χρυσού. Μετά την Κίνα, η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο.

Τους Γερμανούς τους ρώτησαν;

-Στις Βρυξέλλες, οι τεχνοκράτες εκπονούν σχέδια για να βρεθεί ένας σοβαρός, συστημικός, κοινός ευρωπαϊκός κανόνας ώστε όταν πρέπει να κλείσει μια μικρή ευρωπαϊκή τράπεζα, να μη ζημιώνεται ούτε ο καταθέτης αλλ΄ ούτε και ο Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης. Θέλουν δηλαδή να δημιουργήσουν ένα απόθεμα MREL κεφαλαίων σε κάθε τράπεζα από τα οποία, σε περίπτωση εκκαθάρισης, θα καλύπτονται οι κεφαλαιακές ανάγκες χωρίς να πληρώνει τη ζημιά ο καταθέτης που απλώς θα μεταφέρει τις αποταμιεύσεις του σε μία άλλη, υγιέστερη τράπεζα. Το πρόβλημα που έχουν αυτά τα υψιπετή, τεχνοκρατικά σχέδια των Βρυξελλών είναι ότι δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις περιβόητες Sparkassen, τις μικρές τράπεζες των Γερμανών. Τα γερμανικά ταμιευτήρια (Sparkassen) λειτουργούν κάτω από ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ σκοτεινό, προστατευτικό καθεστώς αλλά τώρα πρέπει να προβούν σε τεράστιες αναπροσαρμογές της αξίας των δικών τους επενδύσεων λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων. Οι Γερμανοί ούτε που θέλουν να ακούσουν για αλλαγές στο μικρό αποταμιευτικό τους οικοδόμημα, από το οποίο με σιδηρά πυγμή (από την εποχή Σόιμπλε και όχι μόνον) φρόντισαν να κρατήσουν μακριά τις Βρυξέλλες.