-Χαίρετε, χθες δεν σας έγραψα στη στήλη τίποτα σχετικό με την υπόθεση Γεωργούλη γιατί πραγματικά είχα αρκετά «κενά» που δεν μπορούσα να εξηγήσω με τη λογική. Προτίμησα να περιμένω να κάνω ρεπορτάζ μερικές ώρες προκειμένου να μάθω κάτι περισσότερο, απ’ όλα όσα γράφονται από προχθές.

Ήξερε ο ΣΥΡΙΖΑ;

-Καταρχήν μοιάζει όντως εντυπωσιακό να υπάρχει μία έγγραφη καταγγελία στο ευρωκοινοβούλιο για ευρωβουλευτή σου από το 2020 και το κόμμα (οι άνθρωποί του εκεί) να μην έχουν πάρει χαμπάρι. Παρά ταύτα η σοβαρή πηγή μου στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας δεν είχε ιδέα, το έμαθε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κέρκυρα και κεραυνοβολήθηκε. Σας το μεταφέρω και όρκο δεν παίρνω, αλλά προσωπικά δεν μου φαίνεται απίθανο να το αγνοούσε. Τέτοια θέματα, ειδικά σε χώρες σοβαρές, όπως το Βέλγιο, δεν διαρρέουν… πριν την ώρα τους, έτσι συνέβη και με την υπόθεση Καϊλή, βγήκε όταν έπρεπε.

ΠΑΣΟΚ

-Το ίδιο λένε και στο ΠΑΣΟΚ, ότι δεν είχαν ιδέα και ότι κράτησαν και το θέμα όσο μπορούσαν σε επίπεδο ιδιωτικότητος (να μη διαρρεύσει το όνομα της Χρονοπούλου) για να την προστατεύσουν. Και εδώ… έχω κενά γιατί πραγματικά όταν ένα στέλεχός σου που ετοιμάζεσαι να το βάλεις και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει κάνει μία τόσο βαριά καταγγελία για χρήση βίας (ποινικά αδικήματα αναφέρει η ίδια η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ) πόσο μπορεί να κρυφτεί; Και ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει ότι δεν ήξερε τίποτα ούτε και άκουσε τίποτα αυτές τις ημέρες, λίγο πριν από το Πάσχα, που βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για να παραιτηθεί και τυπικά από ευρωβουλευτής και να χαιρετήσει φίλους και γνωστούς στις Βρυξέλλες. Οκ και αυτό δεκτό, αλλά εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι πάλι πώς η κοπέλα αυτή δεν είπε τίποτα στον αρχηγό του κόμματός της. Εκτός αν δεν ήξερε ότι θα γνωστοποιηθεί το γεγονός τώρα.

Επιμύθιο

-Συμπέρασμα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση Γεωργούλη «λούζεται» τώρα μερικά εξ αυτών που έκανε κατά τη διάρκεια της αντιπολιτευτικής του θητείας. Λύσσαγε για Λιγνάδηδες, παιδοβιαστές (που ήταν και παντελώς άσχετος ο τύπος) και ό,τι άλλο έβρισκε μπροστά του, με αποτέλεσμα να τα βρίσκει μπροστά του. Ήξερε η Μενδώνη, έπρεπε να ήξερε ο Μητσοτάκης, κολλούσαν και μια φωτο από πάνω και να το σκάνδαλο. Πάρ’ το τώρα να το ‘χεις! Και κάτι ακόμα, επιτέλους κάποια ώρα αυτό με τα ψευτοσελέμπριτι ας το ξανακοιτάξουν (όλοι)…

Προεκλογικά

-Κατά τα άλλα, από χθες βράδυ, μπορεί και σήμερα το πρωί, ξαναρχίζουν οι δημοσκοπήσεις για να δουν όλα τα κόμματα πού βρίσκεται η κατάσταση μετά το Πάσχα. Μια καλή εικόνα θα έχουμε την Παρασκευή.

Αντώναρος – άρες μάρες…

-Ως μέγας οπαδός του twitter (δεν είμαστε πλέον… και πολλοί) βλέπω και τα πολύ συχνά tweets του Αντώναρου, ξέρετε, αυτά που προέβλεπε έως το 2019 τα μυστικά γκάλοπ να δίνουν μία μονάδα διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ… το επιτελείο Μητσοτάκη να ετοιμάζει εκλογές εν μέσω πανδημίας το 2020 κ.λπ. Χθες διάβασα μία νέα… πονηριά με βάση ένα βίντεο που έπαιζε στο Mega, τον Μητσοτάκη να επιστρέφει με το πλοίο από την Τήνο το μεσημέρι της Δευτέρας. «Ναι, αλλά πώς πήγε στην Τήνο δεν μας είπατε» αναρωτιόταν στο twitter αυτός ο γάτος ο Αντώναρος, υπαινισσόμενος ότι ο Μητσοτάκης γύρισε μεν με πλοίο αλλά πήγε με… κανένα ελικόπτερο, σκάφος, διαστημόπλοιο, ξέρω 'γω. Στο μεταξύ, ο Μητσοτάκης πήγε στην Τήνο ακριβώς όπως γύρισε με το ίδιο πλοίο και τον είδαν περί τα χίλια άτομα που ήταν εκεί. Πού τον βρήκαν αυτόν τον τύπο, αλήθεια τώρα!

Κοστουμάκι 40-50 εκατ. για τις συστημικές τράπεζες υπέρ Τρ. Αττικής

-Από ό,τι ακούω στην πιάτσα, οι συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να κόψουν ένα κοστουμάκι της τάξης των 40 με 50 εκατ. συνολικά για να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Ποιοι «χτύπησαν» τις συναλλαγές Suez και Heliopolis

-Έχω περισσότερα νέα για τα πασχαλιάτικα πακέτα των κόκκινων δανείων. Έλεγα ότι η συναλλαγή Suez –2.000 στεγαστικά δάνεια του Νόμου Κατσέλη με λογιστικό υπόλοιπο 200 εκατ.– είναι μόνον για μερακλήδες, αλλά δεν είχα δίκιο καθώς κατατέθηκαν δύο καλές οικονομικές προσφορές από Fortress και Brace Bridge. Ο λόγος είναι ότι από τα 2.000 στεγαστικά δάνεια (με υποθήκες 2.200 ακίνητα) το 92% είναι υποθέσεις δανειοληπτών που έχουν τελεσιδικήσει και πληρώνουν τη δόση που καθόρισε το δικαστήριο, οπότε υπάρχει μια σημαντική πρόσοδος για όποιον αποκτήσει το πακέτο. Τα συμπεράσματα για το πώς κινείται η αγορά των NPLs υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, θα εξαχθούν από το Heliopolis, ένα πακέτο 7.000 δανείων, κυρίως μικρών επιχειρήσεων και στεγαστικών δευτερευόντως. Για το Heliopolis έδωσαν προσφορές η σύμπραξη Mount Street με Pepper και απέναντι είναι η Forttress.

Party - Party λόγω MSCI

-Hμέρα προεξόφλησης πολλών θετικών εξελίξεων ήταν η χθεσινή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που ήδη ξεχωρίζει με απόδοση της τάξης +14% από την αρχή του έτους. Με τον δείκτη DAX στη Γερμανία να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών, με τον δείκτη S&P στη Wall Street να απολαμβάνει τα πρωτοφανή καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των αμερικανικών τραπεζών, εδώ στην Αθήνα οι τραπεζικές μετοχές πήραν τα ηνία στην 11η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το επικείμενο rebalancing του Δείκτη MSCI (θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, με ισχύ τέλος Μαΐου και επηρεάζεται από τις συναλλαγές μέχρι την 28η Απριλίου), θα φέρει νέες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό στις τραπεζικές μετοχές. Και το παιχνίδι συνεχίζεται. Η αγορά προεξοφλεί ομαλές πολιτικές εξελίξεις, επενδυτική βαθμίδα και πλημμυρίδα νέων επενδύσεων από την επόμενη φιλο-επενδυτική κυβέρνηση.

Τράπεζα Πειραιώς – Ηλιόπουλος 2-0

-Μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, τη Μεγάλη Πέμπτη η Πειραιώς έβαλε και το δεύτερο γκολ παίρνοντας την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη MIG και αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο η δημόσια πρόταση να εξελιχθεί σε απόλυτο θρίλερ. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς “αφηνίασε” χθες στο ΧΑ και έκλεισε στα 2,366 ευρώ με κέρδη 6,10%, καθώς έχει ξεκινήσει το παιχνίδι της προεξόφλησης πως η μετοχή θα επιστρέψει στον δείκτη MSCI. Ελπίζω σε αυτό το παιχνίδι να μην μπερδεύεται το retail γιατί οι μαντεψιές με τον MSCI είναι πάντα υψηλού ρίσκου και τουλάχιστον οι επαγγελματίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεφορτώσουν τις μετοχές στα index funds.

Ο γάτος του Μπλε Κέδρου

-Τη Μεγάλη Παρασκευή η Γενική Συνέλευση της Μπλε Κέδρος ομόφωνα αποφάσισε την παροχή ειδικής αδείας για την απόκτηση από την εταιρεία ακινήτου επί της οδού Φειδίου 8 που ανήκει σε εταιρεία που ελέγχεται από τον μέτοχο της εταιρίας και Πρόεδρο του ΔΣ Μιχαήλ Ευμορφίδη έναντι τιμήματος τεσσάρων εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων ευρώ (4.100.000,00). Υποθέτω ότι θα υπήρχαν και έξοδα για φόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες κ.λπ. αλλά ο Μιχαήλ Ευμορφίδης είναι μεγάλος γάτος, καθώς το ακινητάκι στην οδό Φειδίου που αγόρασε 510.000 ευρώ, το πούλησε στην εισηγμένη 4.100.000 ευρώ. Συνεπώς, το κέρδος του Μιχαήλ Ευμορφίδη ανέρχεται σε 3.590.000 ευρώ, ποσό από το οποίο βέβαια θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα έξοδα που προαναφέραμε. Πάντως, Μεγάλη Παρασκευή με κέρδος 3,59 εκατ. είναι ρεκόρ.

Φλερτ, καφές και… συμπάθεια

-Με μεγάλη καθυστέρηση η Marinopoulos Coffee Company, που διαχειρίζεται την αλυσίδα Starbucks στη χώρα μας, δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το… 2021. Εντάξει, η οικογένεια γενικότερα έχει ένα θέμα με την αντίληψη του χρόνου όταν αυτός αφορά τους ισολογισμούς. Εδώ η μεγαλύτερη (ομώνυμη) αλυσίδα σούπερ μάρκετ βούλιαξε και δεν καταλάβαμε πώς έγινε… Για να επιστρέψουμε στον καφέ, τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα σε σχέση με το 2020, κάτι λογικό λόγω πανδημίας. Έτσι ο τζίρος αυξήθηκε στα 14,63 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημίες 1,97 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το 2020. Στο αποτέλεσμα της χρήσης περιλαμβάνεται και ζημιά από τακτοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων χρεωστικών και πιστωτικών υπολοίπων ύψους 1,1 εκατ. περίπου. Κατά τα άλλα, η κατάσταση παραμένει «μαύρη», καθώς στα τέλη του 2021 το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερέβαινε το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά 37,66 εκατ. και η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 35,5 εκατ.

Έχουν να πληρώσουν από το 2016!

-Όσο για τα δάνεια που έχουν φτάσει τα 26,1 εκατ. ευρώ, όπως… ευθαρσώς σημειώνεται «στη χρήση του 2021 αλλά και μέχρι τη σύνταξη του παρόντος (23 Φεβρουαρίου 2023) η εταιρεία εξακολουθεί να μην εξυπηρετεί τους όρους των υφιστάμενων δανείων της σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ικανοποιητική συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες για πλάνο αναδιοργάνωσης για το σύνολο των δανείων της Εταιρείας σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να δοθεί παράταση τόσο στην αποπληρωμή όσο και στη μείωση του ύψους του περιθωρίου». Με άλλα λόγια… δεν τρέχει και τίποτα. Μπορεί να έχουν να πληρώσουν από το 2016, αλλά καφές και… συμπάθεια με τις τράπεζες… Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι, «η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Starbucks για την πολυετή ανανέωση της συμφωνίας δικαιόχρησης (Franchise Agreement), η οποία ναι μεν έληξε στις 30/5/2022, αλλά έχει ήδη εγγράφως παραταθεί εξαμηνιαίως δύο φορές - έως 30/5/2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί επιτυχώς το προσεχές διάστημα».

Ευτυχώς οι Μαρινόπουλοι αισιοδοξούν

-Πάντως, η διοίκηση, στην οποία συμμετέχουν τρεις Μαρινόπουλοι, δηλώνει αισιόδοξη για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων τόσο με τις πιστώτριες τράπεζες, όσο και με τη Starbucks. Έτσι, συνεχίζει «απρόσκοπτα και επιτυχώς» τη λειτουργία μέχρι σήμερα και μάλιστα μας δίνει και μια γεύση για τις περσινές επιδόσεις (φαντάζομαι ότι θα τις μάθουμε περί το… 2025) αναφέροντας ότι «τα αποτελέσματα και η απόδοση της εταιρείας το 2022 ήταν αρκετά ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά και ξεπέρασαν τα προ-πανδημίας επίπεδα και παράλληλα, βελτίωσαν σημαντικά το EBITDA». Πάντως, για το «φλερτ» που ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα με κυπριακό fund δραστήριο στην ελληνική αγορά, το οποίο θέλει να την εξαγοράσει δεν υπάρχει λέξη. Οπότε ή ναυάγησε η υπόθεση ή θέλει κάποιο καιρό ακόμη μέχρι να «δέσει».

Ανησυχίες

-Οι διηγήσεις όσων συμμετείχαν στις φετινές εαρινές συναντήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, εξακολουθούν να μην αποπνέουν αισιοδοξία. Περιγράφουν τον θρίαμβο των αιώνιων globaphobicos που υπογράμμιζαν διαρκώς το σκηνικό του δύσκολου παγκόσμιου περιβάλλοντος και γενικώς ένα κλίμα υποτονικότητας και απαισιοδοξίας. Οι Αμερικανοί μιλούσαν διαρκώς για την κρίση στην αγορά εμπορικών ακινήτων. Ίσως και οι δικοί μας real estate developers θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον. Όταν τα επιτόκια δανεισμού ξεπερνούν το 7%, για να επιτευχθούν αποδόσεις ενοικίων στο 5% ετησίως πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των ακινήτων. Οι αισιόδοξοι Αμερικανοί προεξοφλούν ήδη την αρχή της πτώσης των επιτοκίων της FED από το ερχόμενο καλοκαίρι. Προς το παρόν, το Κογκρέσο των ΗΠΑ προετοιμάζεται για μια σκληρή πολιτική αναμέτρηση με την επέκταση του ανώτατου ορίου χρέους, με τον γνωστό πλέον εκβιασμό για τη στάση πληρωμών στο αμερικανικό δημόσιο και τις συναφείς αβεβαιότητες.

Περί τραπεζικών κρίσεων

-Η τραπεζική κρίση του 2023 στις ΗΠΑ είχε «μόνον» δύο θύματα: Τη Silicon Valley Bank και τη Signature Bank. Συνολική αξία Ενεργητικού (τους) 319 δισ. δολάρια. Ωστόσο, από το 2007 μέχρι το 2015 στις Η.Π.Α. κατέρρευσαν 500 τράπεζες με αποπληθωρισμένο Ενεργητικό 960 δισ. δολαρίων. Από το 1980 μέχρι το 1995, χρεοκόπησαν 2.900 τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο το 1989, στις ΗΠΑ «έσβησαν» 534 τράπεζες με ενεργητικό 389 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα που απασχολεί σήμερα τους αναλυτές είναι αν θα επιβεβαιωθεί η προηγούμενη ιστορική εμπειρία που θέλει τις τραπεζικές κρίσεις να έρχονται με κατάρρευση πολλών τραπεζών και όχι μόνον με δύο μικρές μη συστημικές, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Σήμερα πρωταγωνιστεί το Netflix

-Σήμερα το απόγευμα, ξεκινά ο χορός της ανακοίνωσης κερδών των εταιρειών τεχνολογίας -θα διαρκέσει 3 εβδομάδες- με πρώτο το Netflix. Θα είναι η πρώτη φορά που το Netflix θα ανακοινώσει αποτελέσματα χωρίς να δώσει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την αύξηση των συνδρομητών. Θα μας πει μόνο ότι το καθαρό σύνολο πρέπει να είναι θετικό. Επίσης για πρώτη φορά το Netflix θα ανακοινώσει αποτελέσματα χωρίς τον ιδρυτή του, τον Reed Hastings ο οποίος πρόσφατα μετατέθηκε στον ρόλο του εκτελεστικού προέδρου. Ο Ted Sarandos και ο Greg Peters είναι πλέον συν-CEOs. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια τέτοια πλατφόρμα περιεχομένου να παρουσιάσει σχέδιο ανάπτυξης εν μέσω μιας αδύναμης οικονομίας, του ολοένα και πιο επιθετικού ανταγωνισμού και μιας φαινομενικά κορεσμένης αγοράς streaming στις ΗΠΑ.