-Χαίρετε, δυο λόγια για τη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και την απίθανη προπαγάνδα που έγινε από όλα το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» για το ότι η χώρα καιγόταν κι αυτοί έκαναν πανηγύρια και δεξιώσεις. Συνήθως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, δεν θυμάμαι να μην υπάρχει στην Ελλάδα μια ή περισσότερες φωτιές, οπότε αν ήταν έτσι δεν θα γινόταν ποτέ η εκδήλωση αυτή, αν έχει κάποια αξία βεβαίως και για όποιους έχει ή σημαίνει κάτι. Δεύτερον, απ' ό,τι είδα ο Τσίπρας παρέστη κανονικά και θεσμικά χωρίς... αστερίσκους, άλλωστε η Πρόεδρος μάλλον πιο κοντά προς τα εκεί είναι, οπότε ας συνεννοηθούν να το ακυρώσουν και να το κάνουν από του χρόνου το Φθινόπωρο με τις δροσιές. Για να μην έχουμε και προβλήματα καύσωνα και πάνε οι καλλιτέχνες με σορτσάκια. Κι επειδή μας ζαλίσανε με τον… κακομοίρη τον μουσικό που πήγε με το σορτς, αλλά μετά άλλαξε και φόρεσε κοστούμι στην παράσταση. Εντάξει, στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας δεν πας ούτε πριν, ούτε μετά, ούτε ποτέ για δουλειά με την «αλλαξιά» σου, μεγάλε. Φροντίζεις να φορέσεις έστω κάτι πρόχειρο, ευπρεπές, που συνάδει με τον χώρο και μετά έστω να βάλεις το κοστούμι σου. Οπως έκαναν και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί σου. Παρατράβηξε...

Γίναμε Ριάντ (χωρίς όμως τα πετρέλαια)

-Αφού πια η Αθήνα έχει τόση ζέστη που θυμίζει Ριάντ, σήμερα μας έρχονται και οι Σαουδάραβες. Κι όχι ό,τι ό,τι, αφού μας έρχεται ο διάδοχος του Θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ο αποκαλούμενος “MBS”, μαζί με υπουργούς και 30 μεγάλους επιχειρηματίες. Για να καταλάβετε πόσα είναι τα λεφτά που θα προσγειωθούν σήμερα στην Αθήνα, η αποστολή καταφθάνει στο Ελ. Βενιζέλος με 4 διαφορετικά αεροπλάνα.

Business με Σαουδάραβες για Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Εurobank και Πειραιώς

-Σήμερα το απόγευμα θα πάνε στο ΜΜ και αύριο, Τετάρτη, εκτός από τα αμυντικά, θα υπογραφούν τρεις επιχειρηματικές συμφωνίες. Η μια αφορά ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδίου broadband για τη διακίνηση data από Σιγκαπούρη προς Γένοβα, ένα σημαντικό έργο στην παγκόσμια διακίνηση data καθώς είναι το πρώτο καλώδιο που θα συνδέει Ευρώπη και Ασία μέσω της ανατολικής Μεσογείου. Στην Κοινοπραξία από την Ελλάδα μετέχουν ΔΕΗ και ΤTSA, από την Κύπρο η CYTA και από τη Σαουδική Αραβία η Saudi Telecom. Η δεύτερη είναι μια μεγάλη ενεργειακή συμφωνία της Μυτιληναίος με την Ajlan & Bros. Holding Group και η τρίτη συμφωνία είναι στον τομέα της υγείας, όπου η Saudi Interhealth Company με ένα πακέτο επενδύσεων που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ στοχεύει στην μεν Τρ. Πειραιώς το “Ερρίκος Ντυνάν”, στη δε Eurobank / Do Value το ημιτελές ογκολογικό θεραπευτήριο Ερασίνειο. Υ.Γ.: Δεν γνωρίζω αν στην περίπτωση του Ερρίκος Ντυνάν η Saudi Interhealth Company είναι ο τρίτος παίκτης του deal (μετά το Farallon) που θα βάλει τα κεφάλαια σε μια αύξηση στο σχήμα Ντυνάν - Εuromedica δημιουργώντας νέα δεδομένα. Πάντως, οι Σαουδάραβες έρχονται σήμερα να υπογράψουν, εκτός κι αν τους πρόλαβαν οι Αμερικάνοι οπότε αρκεστούν στο Ερασίνειο. Λίγη υπομονή και θα μάθουμε.

Το χρηματιστηριακό δίλημμα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ...

-Σήμερα, με τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑ ολοκληρώνεται και η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που έκανε η θυγατρική της Reggeborgh, RB Ellaktor Holding B.V. στην τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή. Η Motor Oil, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της δεν θα προσφέρει στη Δημόσια Πρόταση τις μετοχές που κατέχει, αλλά φοβούμαι ότι θα είναι η εξαίρεση. Η μετοχή πριν από την υποβολή της δημόσιας πρότασης κινούταν μεταξύ 1,20 – 1,40 ευρώ και μετά τη δημόσια πρόταση βρέθηκε στην περιοχή των 1,70 ευρώ. Η δημόσια πρόταση, δηλαδή η ύπαρξη βέβαιου αγοραστή στα 1,75 ευρώ, προστάτευσε τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον κύκλο των χρηματιστηριακών πιέσεων το τελευταίο διάστημα. Σήμερα το απόγευμα όμως το μαξιλάρι ασφαλείας της μετοχής αποσύρεται και το ερώτημα είναι «τι θα πράξουν οι μέτοχοι;». Το πιθανότερο είναι ότι θα δώσουν τις μετοχές τους στο 1,75 ευρώ και θα πάνε διακοπές, κάτι που σημαίνει ότι η πρόθεση του Ολλανδού να πάρει το 8% έως 12% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν θα επαληθευτεί και θα βρεθεί με σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών.

...και οι προοπτικές της μετοχής

-Και εδώ είναι δίλημμα των μετόχων: Η Reggeborgh ελέγχει το 30,5%, η Motor Oil το 29,87% και το fund Atlas το 9,8%. Σύνολο των τριών 70,17%. Υπάρχει ακόμη ο εφοπλιστής Διαμαντίδης με 4%, ενώ 26% ανήκει σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Ο Ολλανδός υπολόγιζε να πάρει 8% με 12%, οπότε το block Oλλανδός, ΜΟΗ, Atlas θα κατείχε περίπου το 80%. Υπό τις σημερινές όμως συνθήκες (αν, δηλαδή, πράγματι οι μέτοχοι προτιμήσουν το ασφαλές 1,75 ευρώ) φαίνεται ότι οι τρεις τους θα ελέγχουν πιθανόν ακόμη και το 90%. Με τον Ολλανδό να είναι έμπειρος χρηματιστηριακός παίκτης και το free float της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μόλις στο 10%, τι προοπτικές έχει η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ;

Φέσι 200 εκατ. σε μια τιτλοποίηση από Attica Bank!

-Δυσάρεστες «μετ-εξελίξεις» στην Attica Bank καθώς… με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι για την τιτλοποίηση «Metexelixis» (ύψους 700 εκατ. ευρώ), η ζημιά θα φτάσει... τα 200 εκατ. ευρώ για να μπει στο πρόγραμμα «Ηρακλής»!

Ένωση Τραπεζών: Απαλαγάκη μέχρι νεωτέρας

-Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΕΤ… ολοκληρώνοντας τις οργανωτικές αλλαγές… κ.λπ. «ανέθεσε, υιοθετώντας σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, καθήκοντα acting Γενικού Διευθυντή στη σημερινή Γενική Γραμματέα κα Χαρούλα Απαλαγάκη, μέχρι την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας επιλογής Γενικού Διευθυντή».

Οι τράπεζες αλλάζουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους

-Πίσω από τυπικού χαρακτήρα ανακοινώσεις τραπεζών, π.χ. χθες ότι η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει πλέον στους πελάτες λιανικής (ιδιώτες, μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες), τη δυνατότητα να προγραμματίσουν πλήρως ψηφιακά συνάντηση με εκπρόσωπο της Τράπεζας, κρύβεται η προετοιμασία όλων των τραπεζών να κάνουν μεγάλες παρεμβάσεις στα δίκτυα των καταστημάτων. Το 2023 είναι η χρονιά που τα τραπεζικά καταστήματα θα αλλάξουν ρόλο και θα μετατραπούν σε κέντρα πώλησης προϊόντων. Αν προχωρήσουν τα σχέδια, από την επόμενη χρονιά η πρόσβαση της πελατείας στα καταστήματα δεν θα είναι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Στην Εurobank σχεδιάζουν η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού να είναι δυνατή μόνον λίγες ώρες την ημέρα. Σε άλλες τράπεζες σχεδιάζουν η πρόσβαση της πελατείας να γίνεται μόνον κατόπιν ραντεβού. Βέβαια, δεν είναι τόσο απλό γιατί υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, όπως π.χ. πώς θα κατατίθενται οι επιταγές. Αλλά ζήτημα χρόνου είναι να βρεθούν ψηφιακές λύσεις για όλα.

Το ακίνητο - φιλέτο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας

-Για την αγορά ακινήτων θα σας πω περισσότερα αύριο, αλλά για σήμερα σημειώστε πως πωλητήριο σε ένα από τα γνωστά ακίνητα πάνω στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, έχει βάλει εν μέσω θέρους το Ασυλο Ανιάτων, θεωρώντας ότι ακριβώς λόγω θέσης θα εισπράξει και το ανάλογο ενδιαφέρον στη διαδικασία που έχει οριστεί για τις 29 Ιουλίου. Πρόκειται για το βιοτεχνικό ακίνητο, σε οικόπεδο 3.750 τ.μ., στο 14ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού, στον ανισόπεδο κόμβο της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας (κόμβος Πύρνας), ιδιοκτησίας του Ασύλου, το οποίο πωλείται τώρα με ελάχιστη τιμή προσφοράς στα 2,4 εκατ. ευρώ. Το κτίριο είναι διώροφο βιοτεχνικό γνωστό και ως πρώην κτίριο Laro -το εργοστάσιο κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών και παιδικών επίπλων- επιφάνειας 6.525 τ.μ., κατασκευής του 1971 και επέκτασης Β’ ορόφου το 1976 και το «ατού» του θεωρείται η εύκολη πρόσβαση, σε μία συγκυρία όπου δεν είναι και λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που αναζητούν παλιότερα κτίρια για τη μετατροπή τους σε γραφεία με ‘’πράσινα’’ χαρακτηριστικά.

Το γιοφύρι της Cynergy

-Μα, γιατί δεν ανακοινώνεται -επιτέλους- η επιχειρηματική συμφωνία για την κοινή επένδυση στις Η.Π.Α. που θα δημιουργήσει μια μεγάλη μονάδα κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων για υπεράκτια αιολικά πάρκα; Η απάντηση είναι σχεδόν απλή. Γιατί αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να προβλέψει (δηλαδή, να ποσοτικοποιήσει) τις εξελίξεις και το λειτουργικό κόστος που θα προκαλέσει μια διακοπή της ροής φυσικού αερίου, από τη Ρωσία, με όλες τις δραματικές συνέπειες σε επίπεδο πληθωρισμού και επιτοκίων… Γιατί αυτή την εποχή η αμερικανική οικονομία περνά περίοδο μεγάλης αναστάτωσης. Γιατί η συμφωνία δεσμεύει τους Δανούς της Orsted για ένα επίπεδο EBITDA που με τα νέα κοστολογικά δεδομένα δεν θεωρείται ελκυστικό. Πώς να τιμολογήσεις και τελικά να υπογράψεις, μια συμφωνία όταν έχεις τόσες άγνωστες παραμέτρους;

Όλα είναι θέμα οπτικής

-Στις ελληνικές παραλίες, αυτό τον καιρό μπορείς να συναντήσεις πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους. Προχθές η στήλη γνώρισε έναν Γερμανό, υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz. Μετά μερικές μπύρες, μας αποκάλυψε ότι στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με την υπόθεση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής. «Και πόσα χρήματα είχατε προσφέρει τότε για την Εθνική Ασφαλιστική;» ρώτησα με προσποιητή αδιαφορία… «Μόλις 1 Ευρώ, τίποτα παραπάνω. Αυτή ήταν η προσφορά μας… Φυσικά, θα αναλαμβάναμε όλες τις υποχρεώσεις. Μας φόβισε όμως τότε η δύναμη των συνδικαλιστών» απάντησε αυθορμήτως. Αξίζει σήμερα να θυμηθούμε ότι η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε τελικά έναντι 150 εκατ. ευρώ στο CVC Capital που προφανώς έβλεπε διαφορετικά τα πράγματα. Από την άλλη όμως πλευρά, η Allianz δεν δίστασε να πληρώσει 200 εκατ. ευρώ για να αγοράσει μια προφανέστατα μικρότερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Θερινή ραστώνη

-Υπάρχει ένα μικρό μυστικό στη μικρή, ρηχή, Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Κάθε φορά που διαπιστώνουμε ότι το retail φοβάται ενώ οι θεσμικοί επενδυτές αγοράζουν, τότε η αγορά μας ετοιμάζεται για ένα μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας ανοδικό ράλι. Αυτό συμβαίνει τώρα τελευταία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά με μία σημαντική και ουσιώδη μικρολεπτομέρεια: Όλα εξελίσσονται σ’ ένα περιβάλλον χαμηλής έως ασήμαντης αξίας συναλλαγών, επομένως όλα είναι εύκολα ανατρέψιμα. Σε κάθε περίπτωση, η αξία της παρατήρησης εξακολουθεί να υφίσταται: Στην Ελλάδα, οι μικροί ιδιώτες επενδυτές τα έχουν μαζέψει κι έφυγαν για διακοπές, ενώ οι επαγγελματίες διαχειριστές και οι θεσμικοί εξακολουθούν να αναζητούν αγορές σε κάθε πτωτικό γύρισμα της αγοράς.