-Χαίρετε, διάβασα χθες στην Καθημερινή το ρεπορτάζ που «συνομιλητές του πρωθυπουργού τονίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός μέχρι τις εκλογές» και φυσικά δεν έχω καμία αμφιβολία για την προέλευση και την εγκυρότητα της πηγής και του ρεπορτάζ, άλλωστε αυτά είναι γνωστά στη δική μας πιάτσα και ως «διαρροές», γεγονός που σημαίνει ότι αυτό ήθελε να βγει προς τα έξω το Μ.Μ. και αυτή είναι τούτη την ώρα η πρόθεση. Άλλωστε, χθες το είπε δημοσίως στο Προεδρικό Μέγαρο κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Πηγαίντε διακοπές, δεν θα γίνουν ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμός». Μάλιστα, το «ακούω», αλλά προσωπικά αμφιβάλλω αν η ζωή θα δικαιώσει την πρόθεση αυτή -να πάει το ίδιο ακριβώς σχήμα- έως το τέλος. Μια γνώμη λέω και σημειώστε τη όμως παρακαλώ, γιατί κι άλλα έχουμε ακούσει στην πολιτική ότι δεν γίνονται και στο τέλος γίνονται. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, οπότε καθίστε να δούμε.

Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω (Αλ. Σακελλάριος - Μ. Χατζηδάκης)

-Διάβασα με ενδιαφέρον την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να επιλέξει ουσιαστικά ως στρατηγικό εταίρο σε πρώτη φάση και ίσως να κάνει και «έξοδο» από το πολύπαθο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν τη Euromedica -ουσιαστικά, δηλαδή, τη Farallon- μεγάλο αμερικανικό Fund που ελέγχει τη Euromedica. Δεν ξέρω, μπορεί και να είναι μια καλή δουλειά και για τις δυο πλευρές, απλά υπάρχει ένα ερώτημα, αν η Τράπεζα Πειραιώς… ρώτησε και κανέναν άλλον ενδιαφερόμενο πριν επιλέξει προνομιακά το Fund αυτό. Δηλαδή, πώς αποκλείεις κάποιον που θέλει να ακουμπήσει, π.χ., ας πούμε, cash, πάνω από 120 εκατ. ευρώ που χρωστάει το Ντυνάν; Παρεμπιπτόντως, για όσους λένε ότι… ρώτησε πριν, αλλά μόνο το Μ.Μ., εμένα μου είπαν ότι κι εκείνοι το έμαθαν κατόπιν εορτής.

Το επόμενο deal στην ιδιωτική υγεία

-Γενικά πάντως, όπως γράφαμε και πρόσφατα, παρά την αβεβαιότητα της περιόδου και τη ραστώνη της θερινής περιόδου, στην αγορά γίνονται δουλειές. Στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, ο κύκλος της συγκέντρωσης εξελίσσεται καθώς μαζεύτηκαν αρκετά μεγάλα παιδιά, με βαθιές τσέπες. Οι πρόσφατες εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στον κλάδο, δημιουργούν εκ των πραγμάτων πίεση στην Ευρωκλινική και στο Ιατρικό Κέντρο. Υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών, το Ιατρικό Κέντρο είναι πολύ πιθανόν έως βέβαιο πως θα επιδιώξει να συσφίξει περαιτέρω τους δεσμούς με τον όμιλο της Βιοϊατρικής, με τον οποίο ούτως ή άλλως συνήψαν πέρυσι στρατηγική συνεργασία με στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλο το φάσμα τής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Η Εθνική βγήκε από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας...

-Κινητικότητα όμως καταγράφεται και στο μέτωπο των τραπεζών. Πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στο τέλος Ιουνίου, η Εθνική ολοκλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις και εξήλθε του προγράμματος αυξημένης παρακολούθησης και αναδιάρθρωσης που επιβλήθηκε σε όλες τις συστημικές τράπεζες το Φθινόπωρο του 2015 έναντι της χρηματοδότησης που έλαβαν τότε. Οι άλλες τράπεζες έχουν απαλλαγεί από τα δεσμά του προγράμματος εδώ και καιρό, αλλά η Εθνική καθυστέρησε, αφενός επειδή άργησε να ολοκληρώσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής κι αφετέρου επειδή η θυγατρική στην Κύπρο δεν στάθηκε δυνατόν να πουληθεί και τελικά έγινε συμφωνία δραστικού περιορισμού των δραστηριοτήτων της. Οπως και να έχει πλέον, οι δύο όροι που εκκρεμούσαν στο επιχειρησιακό πλάνο της ΕΤΕ εκπληρώθηκαν και από τις 30 Ιουνίου η τράπεζα δεν δεσμεύεται πλέον από τις αυστηρές υποχρεώσεις του συγκεκριμένου προγράμματος.

...και ανησυχούν για γάμο με το ζόρι

-Αυτό το οποίο δεν γνωρίζαμε όμως είναι ότι οι δεσμεύσεις του προγράμματος, ειδικά για την Εθνική Τράπεζα, λειτουργούσαν ταυτόχρονα και ως ασπίδα. Δηλαδή, ανάμεσα στις άλλες υποχρεώσεις (π.χ. να πουλήσει θυγατρικές σε εσωτερικό και εξωτερικό) ήταν και η απαγόρευση νέων επεκτατικών κινήσεων και ανοιγμάτων στον κλάδο. Αν, για παράδειγμα, το Δημόσιο ήθελε να "δώσει" στην ΕΤΕ μια μικρή τράπεζα, η Εθνική δεσμευόταν από το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο. Για να μη μακρηγορώ, η ουσία είναι ότι τώρα που έπεσε η "ασπίδα", στην ΕΤΕ ανησυχούν ιδιαίτερα τι τους φέρνει το 2023. Με υψηλό πληθωρισμό, απειλή ύφεσης προ των πυλών και ενεργειακή κρίση, το τραπεζικό τοπίο θα επαναξιολογηθεί μετά τις εκλογές. Οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δημιουργούν διάφορες στρεβλώσεις που επηρεάζουν τις τράπεζες, π.χ. τεράστιο χάσμα μεταξύ κεφαλαίων και κεφαλαιοποίησης, φόβους για νέα γενιά κόκκινων δανείων κ.λπ. Με το Δημόσιο να έχει το 40% της Εθνικής και ταυτόχρονα την τράπεζα να διαθέτει ισολογισμό με αντοχές και περιθώρια, στην ΕΤΕ θεωρούν περισσότερο από πιθανό ότι μετά τις εκλογές θα κληθούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα deal δημιουργίας εθνικού πρωταθλητή, που ουσιαστικά θα είναι ένας υποχρεωτικός γάμος.

Βαθιά ανάσα στις τράπεζες από SRB

-Εχουμε ένα ευχάριστο νέο για τις τράπεζες που παίρνουν μια βαθιά ανάσα από το Single Resolution Board (SRB). Λοιπόν, οι επαφές που έγιναν με το SRB είχαν αίσια κατάληξη και παίρνουν παράταση εφέτος για την έκδοση νέων ομολόγων. Οπως είναι γνωστό, βάσει εποπτικού πλαισίου οι τράπεζες συνολικά πρέπει να εκδώσουν ομόλογα ύψους 11 δισ. μέχρι το 2025, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ήταν η υποχρέωση που εκκρεμούσε για φέτος. Δεν ξέρω πώς τα παρουσίασαν στις επαφές που είχαν με τους εκπροσώπους του SRB (ούτε και θέλω να μάθω) αλλά δόθηκε παράταση για το 2022 και η πίεση νέων ομολογιακών εκδόσεων σε ένα περιβάλλον απαγορευτικών επιτοκίων σταματά.

Στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκινά η μάχη για τα Δικαστήρια Πειραιά

-Δουλίτσα στον Πειραιά θα έχουν αυγουστιάτικα (μεγαλο)ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και λοιπές δυνάμεις του εγχώριου real estate για ένα πολυσυζητημένο project κι έναν διαγωνισμό άνω των 80 εκατ. ευρώ που ακυρώθηκε προ μηνών κατόπιν ουκ ολίγων ενστάσεων και επαναπροκηρύχθηκε τώρα. Ο λόγος για τα Δικαστήρια Πειραιά, για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έως τις 8 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν τις προσφορές τους, μετά την προκήρυξή του από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ) και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για την αγορά ακινήτου για τη στέγαση των δικαστηρίων/ δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά, με ανώτατο όριο τιμήματος 80,954 εκατ. ευρώ και με κριτήριο κατακύρωσης «την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής χαμηλότερης τιμής». Το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων της δημοτικής ενότητας Πειραιά του δήμου Πειραιώς και θα πρέπει να περιλαμβάνει ή να πρόκειται να περιλάβει αυτοτελές κτίριο επιφάνειας 30.000 τ.μ (+/-5%) και να μεταβιβασθεί στον αγοραστή από τον πωλητή έτοιμο με το ‘’κλειδί στο χέρι’’. Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής για ποσό ίσο με το εικοστό του αιτούμενου συνολικού τιμήματος του ακινήτου, ήτοι έως 4,048 εκατ. ευρώ. Η στήλη σάς υπενθυμίζει ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό, στις αρχές του έτους, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Dimand με 78,5 εκατ. ευρώ για οικόπεδο ιδιοκτησίας της στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά -εκεί όπου η εταιρεία έχει προχωρήσει με το μεγάλο project της ‘’πράσινης’’ αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος- ισραηλινά κεφάλαια- μεγαλοϊδιοκτήτες του παλιού εργοστασίου της ‘’Κεράνης’’ με πρόταση 79 εκατ. ευρώ, αλλά και η AVAX (η πρόταση της οποίας, ωστόσο, είχε μείνει πιο πίσω).

Βασιλάκης με Φουρλή, ενώ έρχονται και ενισχύσεις

-Και με την ευκαιρία, αφού ο λόγος είναι για δουλειές, σημειώστε πως η στρατηγική συμμαχία του Ευτύχη Βασιλάκη με τον Βασίλη Φουρλή δείχνει ότι στην εποχή του πληθωρισμού και της μεγάλης ακρίβειας, οι δυνάμεις της κατανάλωσης πρέπει να ισχυροποιούνται. Γι’ αυτό άλλωστε η συμμαχία αυτή θα έχει και άλλες προσθήκες…

Τα «νέα» της Estee Lauder και ο «απογαλακτισμός»

Estee Lauder Hellas προχώρησε σε νέο ανασχηματισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της που σηματοδοτεί και τον πλήρη «απογαλακτισμό» από την οικογένεια Σαράντη. Συγκεκριμένα, μετά το «διαζύγιο» της Σαράντης με τον μητρικό όμιλο της Estee Lauder στις 15 Ιουνίου, παραιτήθηκαν από το Δ.Σ. ο μέχρι τότε Πρόεδρος και Διευθύνων Γρηγόρης Σαράντης και το μέλος Ν. Αραπογιάννης και παρέμενε ως Αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σαράντης. Ομως, στις 7 Ιουλίου, δημοσιοποιήθηκε ότι παραιτήθηκε και ο Κωνσταντίνος Σαράντης, τη θέση του οποίου, ως νέα Αντιπρόεδρος, κατέλαβε η Αμερικανίδα Tracey Travis. Ως γνωστόν, τη θέση του Προέδρου έχει αναλάβει ο Ολλανδός Henk Van der Mark, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις των μελών παραμένουν ως είχαν τα προερχόμενα από τις ΗΠΑ και ειδικότερα τη Ν. Υόρκη, στελέχη της Estee Lauder, Robert Aquilina, Frank Joseph Romeo και Peter Johannes Jueptner. -Εχω νεότερα όμως και για τις επιδόσεις του ελληνικού βραχίονα της Estee Lauder κατά την τελευταία χρήση 1/7/2020-30/6/2021. Η εταιρεία λοιπόν σημείωσε πωλήσεις ύψους 86.358.348,83 ευρώ έναντι 89.072.799,09 ευρώ την προηγούμενη χρήση, έχοντας επηρεαστεί από την πανδημία και το σταδιακό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα 10.130.953,18 ευρώ έναντι 9.521.931,67 ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 7.613.978,17 ευρώ έναντι 6.588.721,54 ευρώ. Σημειώνεται ότι η βελτίωση της κερδοφορίας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, λόγω της υιοθέτησης των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την έκθεση του Δ.Σ. κρατάμε ότι η αύξηση του κόστους ενέργειας και καυσίμων, η κρίση στην Ουκρανία, καθώς και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης του 2022, οδήγησαν σε ποσοστιαία μείωση πωλήσεων που εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου στο -15% (μέχρι τον Μάιο του 2022).

Στην Alvarez & Marshall ο Γ. Κοφινάκος

-Και συνεχίζω με μια αποχώρηση λόγω καλύτερων προοπτικών, αυτήν του Γιώργου Κοφινάκου, ο οποίος μετοίκησε στο Λονδίνο καθώς ανέλαβε καθήκοντα Senior Advisor στην Alvarez & Marshall. O Γ. Κοφινάκος είναι γνωστός στην ελληνική αγορά από τη θητεία ως CEO στη Citigroup με αρμοδιότητα Global Markets και στη συνέχεια ως Senior Advisor στη Stormharbour Λονδίνου, όπως και από τη συμμετοχή του σε ΔΣ διαφόρων εταιριών.

Τρεις Οικονομολόγοι υποψήφιοι για την Ακαδημία Αθηνών

-Γιώργος Αλογοσκούφης - Λούκα Κατσέλη - Τάσος Γιαννίτσης. Τρία πολύ διαφορετικά βιογραφικά, τρεις διαφορετικές φιλοσοφικές προσεγγίσεις στην Οικονομία, υποψήφιοι για μία θέση στην Ακαδημία Αθηνών. Μια -πολύ δύσκολη- διαδικασία εκλογής που πρέπει να διαχειριστούν με διακριτικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα, οι πιο «παλιοί» στην Ακαδημία Αθηνών, οι καθηγητές-τραπεζίτες Λουκάς Παπαδήμος και Βασίλης Ράπανος με τη συνδρομή του ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου.

Εμπλοκή για Πηλαδάκη - Πειραιώς

-Περιπλέκεται η υπόθεση του Κ. Πηλαδάκη (καζίνο Ρίο, Κέρκυρας, Αλεξανδρούπολης) και των δανειακών οφειλών που έχουν επιχειρήσεις του προς την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας δεν επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης με την Τρ. Πειραιώς, η οποία προέβλεπε πως από τα 149 εκατ. θα διαγράφονταν τα 125 εκατ. και τα υπόλοιπα θα καταβάλλονταν σε διάστημα 20 ετών.

Το bypass Πιερρακάκη για τις ταυτότητες

-Ίσως να θυμάστε πως μία από τις πολύ πρώτες εξαγγελίες του νέου -τότε- Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη, το μακρινό πια 2019, ήταν ο περιβόητος διαγωνισμός για τις νέου τύπου Αστυνομικές Ταυτότητες, απαραίτητες για να μπορούν οι Έλληνες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη. Ο διαγωνισμός έμπλεξε στα γρανάζια των δικαστικών διαδικασιών και προσφυγών. Mόλις πρόσφατα φαίνεται ότι «ξεπάγωσε» από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακόμη και τώρα όμως, για να υλοποιηθεί το έργο θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια. Ο πολυμήχανος Πιερρακάκης, έπαθε κι έμαθε. Αποφάσισε λοιπόν να παρακάμψει τα προβλήματα και να πιέσει με τον δικό του τρόπο τους υποψήφιους επενδυτές ώστε να σταματήσουν τα δικολαβικά παιχνίδια και να επιταχύνουν. Μεθαύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με κάθε επισημότητα (εφόσον, φυσικά, οι πυρκαγιές το επιτρέψουν) θα ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας της νέας ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές. Όλοι οι Έλληνες θα μπορούν να έχουν στο smartphone τους (μόνο σε μία συσκευή) ένα ψηφιακό αποθετήριο ταυτοποιητικών εγγράφων (τα στοιχεία που αφορούν στο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και στην άδεια οδήγησης οχήματος). Διακοπές με την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό. Έτσι, επιταχύνονται οι εξελίξεις και στους άλλους διαγωνισμούς

Στη Motor Oil μπορούν και χωρίς δάνεια

-Στη διοίκηση της Motor Oil, καθώς κλείνει και ο 7ος μήνας του έτους, υπάρχουν κορυφαία στελέχη που κάνουν την πρόβλεψη ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της ΑΝΕΜΟΣ, χωρίς οποιασδήποτε μορφής δανεισμό. Μόνον η κερδοφορία από τα εκπληκτικά περιθώρια που προσφέρει η διύλιση φέτος, θεωρούν ότι είναι αρκετή. Με σωστή οργάνωση, προγραμματισμό και λίγη τύχη, μπορεί και να τα καταφέρουν.

Το Χρηματιστήριο και τα αποτελέσματα των τραπεζών

-Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Πολλά από τα ξένα funds που επενδύουν στην Ευρώπη, έχουν χάσει μεγάλα ποσά στις αγορές και δεν έχουν καθόλου διάθεση να ασχοληθούν με τη μικρή, ρηχή, ελληνική αγορά, που προσφέρει προοπτικές αλλά όχι μεγέθη. Όλοι όσοι κάνουν προβλέψεις σήμερα, απλώς εκφράζουν επιθυμίες και ευχές. Μεθαύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα η Eurobank και η Εθνική. Στις 2 Αυγούστου έρχεται η Alpha και την επομένη η Τρ. Πειραιώς. Τα αποτελέσματα θα είναι καλά κι ενθαρρυντικά. Δεν μπορούν όμως να προδικάσουν το μέλλον…

Οι ψηφιακοί γίγαντες ανοίγουν τα χαρτιά τους

-Πέρυσι, ήταν το πιο καυτό θέμα συζήτησης στον πλανήτη. Όλοι μιλούσαν με ενθουσιασμό για το επερχόμενο κύμα εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας που θα άλλαζε τη ζωή μας. Το Φθινόπωρο, το Facebook έβαλε όλα τα λεφτά του στην ιδέα και άλλαξε το όνομά του σε Meta Platforms. Οι τεχνολογικές μετοχές είχαν εκτοξευθεί. Φέτος, τα πράγματα άλλαξαν και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί 30% από το υψηλό όλων των εποχών που είχε σκαρφαλώσει τον Νοέμβριο. Οι επενδυτές της Wall Street, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, τώρα μετρούν κέρδη και ζημίες. Αυτήν την εβδομάδα, η Alphabet, η Amazon.com, η Apple, οι μητρικές Meta Platforms του Facebook και η Microsoft θα ανακοινώσουν αποτελέσματα. Η Microsoft Azure, η Nvidia, η Roblox, μαζί με το πρώην Facebook μοιάζουν να προηγούνται… Όπως και η Autodesk.