-Χαίρετε, μιας και στα κυβερνητικά… η ζωή συνεχίζεται με ένα ακόμη υπουργικό συμβούλιο σήμερα, με πολλά «μικρά» (ενδιαφέροντα θέματα), αλλά χωρίς κάτι σέξι προς σχολιασμό, το… γυρνάω σε ένα θέμα που έχει να κάνει με τη μόνιμη μανία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κανάλια. Εμείς κανάλια δεν έχουμε, οπότε δεν μπορεί να μας πει κανείς ότι έχουμε λόγο να τα αγαπάμε αλλά να, υπάρχουν… ορισμένα δυσεξήγητα. Χθες το μενού της επίθεσης στα κανάλια το ξεκίνησε από το πρωί ο Πολάκης που… την είπε στον σύντροφο (του) Δρίτσα γιατί κριτίκαρε τον Stefanos στο Σκάι. Λες και αν δεν έβγαινε στο Σκάι και έβγαινε στον Antenna θα είχε καμιά διαφορά. Τον άρχισε λοιπόν στα… «πας για πέντε λεπτά δημοσιότητα στον Σκάι της διαπλοκής» κ.λπ. Και καλά ο Πολάκης εντάξει, τα λέει αυτά πάντα και δεν πάει και στα κανάλια, αλλά ο σοβαρός και μετρημένος Φάμελλος, που δεν έχει αφήσει τηλεσυχνότητα που να μην εμφανιστεί, τον πείραξε που τα κανάλια (μεταξύ άλλων δεκάδων κατηγοριών) πήραν μια επιδότηση του 2022 με καθυστέρηση δέκα μηνών; Ερώτηση, αλήθεια, ποιος του είπε ότι τα κανάλια ήταν υποχρεωμένα ας πούμε να παίζουν τζάμπα τις φάτσες των πολιτικών και τα κόμματα προεκλογικά για… λόγους δημοκρατίας, όπως συμφωνήθηκε και καθιερώθηκε μεταξύ τηλεοπτικών σταθμών και κομμάτων στις τελευταίες εκλογές; Αν θυμάστε τα media και ειδικά τα κανάλια περίμεναν πώς και πώς τις εκλογές για να μαζέψουν λεφτά. Τέλος πάντων, εγώ δεν λέω ότι ούτε οι καναλάρχες ούτε τα media πένονται, για να εξηγούμαστε. Αλλά, αδελφάκι μου, οι Συριζαίοι έχουν τρέλα κατά των media, διαχρονικά. Με κορυφαίο τον πρώην αρχηγό Αλέξη, τον Παππά και όλο το dream team, αλλά και τον Stefanos που λίγο θέλει ακόμα να τα αρχίσει στις γρήγορες. Θεωρούν πως όποια ενίσχυση δοθεί στα media ισοδυναμεί με εξαγορά. Είναι απλά τα πράγματα για τους ανθρώπους οι οποίοι όταν ήταν στην εξουσία δεν ενίσχυαν ποτέ τα media ευθέως, γιατί έτσι θα βοηθούσαν πάνω στην κρίση και όλους όσους εργάζονται εκεί. Υπερενίσχυαν όμως τα μεγάλα αφεντικά (και) των media στις επιχειρήσεις τους όταν αυτοί κυβερνούσαν. Και μην αρχίσουμε να λέμε τώρα ονόματα και διευθύνσεις. Η άλλη εκδοχή αυτών των επιθέσεων τύπου Φάμελλου είναι ο Μπέος, που… λίγο πιο χαμηλά άρχισε το κοινό βρισίδι σε τοπικούς δημοσιογράφους. Αλλά μην πάτε μακριά, δεν πάνε να φωνάζουν έστω και οψίμως οι Σκουρλέτηδες για τα τρολ της Κουμουνδούρου και το dark web που τους βρίζει, χαμπάρι δεν παίρνουν τα τρολ τύπου Πένυ Νταλαούρα and friends στο τουίτερ και συνεχίζουν το εσωκομματικό ξεπάτωμα με σθένος. Αυτά τα ολίγα.

Η συνοδεία Κασσελάκη και ο αμανές

-Τώρα που λέμε τα συριζαϊκά, αυτόπτες μάρτυρες της προεδρικής τουρνέ του Στέφανου Κασσελάκη το Σαββατοκύριακο μου περιέγραψαν αρκετά περιστατικά που αποδεικνύουν ότι ορισμένοι συνεργάτες του έχουν πάρει μάλλον ψηλά τον αμανέ. Από την εκπρόσωπο του κόμματος Δώρα Αυγέρη, που μετά την παρέλαση του Σαββάτου έδινε παραγγέλματα στις κάμερες των καναλιών να πάνε… πιο πέρα γιατί «έρχεται ο πρόεδρος να κάνει δήλωση», έως την αστυνομική φρουρά του που απομάκρυνε οπερατέρ και δημοσιογράφους ενώ ο πρόεδρος τσούγκριζε ποτήρια με τσίπουρο γιατί δεν τους ήθελε κοντά.

700 προσλήψεις στην Πολιτική Προστασία

-Εκτός από το σχέδιο για το νέο μοντέλο πρόληψης που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και σε προσλήψεις. Για το 2024 προγραμματίζονται 700 προσλήψεις δασοπυροσβεστών, πολλοί εκ των οποίων θα είναι νέοι και με «καταδρομικά» χαρακτηριστικά. Αρκετοί, επίσης, θα προέλθουν από τη δεξαμενή των συμβασιούχων πενταετίας, των οποίων οι συμβάσεις αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται.

Στη σέντρα των πλειστηριασμών και το… Δημόσιο

-Μη νομίζετε ότι οι πλειστηριασμοί στρέφονται μόνο σε βάρος ιδιωτών ή εταιρειών. Για παράδειγμα, αύριο θα χτυπήσει ένα… σπάνιο σφυρί καθώς είναι σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα, για την 1η Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί -με επισπεύδουσα τη Cepal Hellas- πλειστηριασμός αυτοτελών, ανεξάρτητων και διακεκριμένων οριζόντιων ιδιοκτησιών (διαμέρισμα, αποθήκη και βοηθητικό κτίσμα) στην πολυκατοικία επί της οδού Νικηφόρου Λύτρα 29Β στο Ψυχικό, που βγαίνουν με συνολική τιμή εκκίνησης 805.000 ευρώ. Οφειλέτης εμφανίζεται «το ελληνικό Δημόσιο, νομίμως εκπροσωπούμενο από τον κ. Υπουργό Οικονομικών, υπό την ιδιότητα του Δημοσίου ως μοναδικού εξ αδιαθέτου κληρονόμου του Σπυρίδωνος Δρακόπουλου του Βασιλείου και της Αικατερίνης». Πρόκειται για τον ιδρυτή της εταιρείας πετρελαιοειδών Dracoil, η οποία μετά από μακρά πορεία στην αγορά οδηγήθηκε το 2014 σε λύση και εκκαθάριση, με το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησης να περνάει στη Revoil. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου 2023, βγήκε στο σφυρί, με οφειλέτη το ελληνικό Δημόσιο, ένα ακόμη ακίνητο στην Αθήνα, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που ανήκε επίσης στον εκλιπόντα Σπ. Δρακόπουλο και… κληρονομήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο πλειστηριασμός ανεστάλη…

Κλείνει το μεγάλο κατασκευαστικό deal

-Στα μέσα της εβδομάδας προβλέπεται να οριστικοποιηθεί το μεγάλο deal της ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ. Αύριο Τετάρτη, συγκαλείται η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να κλείσει και τυπικά η εξαγορά της τεχνικής εταιρείας. Εκτιμάται ότι η απόφαση θα εκδοθεί μια-δυο ημέρες μετά τη συνεδρίαση, δημιουργώντας νέες ισορροπίες στον κλάδο, καθώς πλέον ο όμιλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο που ξεπερνά τα 5 δισ. Με την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα υλοποιηθεί και το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα λάβει 100 εκατ. ευρώ (από τα οποία έχει ήδη πάρει 20 εκατ. ως προκαταβολή) και ταυτόχρονα η IΝΤΡΑΚΑΤ εγγυάται την αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων της ΑΚΤΩΡ ύψους 114 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους 19 μήνες. Θα αποσαφηνιστεί επίσης η μορφή που θα πάρει η εταιρεία στο νέο σχήμα καθώς ο Α. Εξάρχου έχει δηλώσει ότι σε πρώτη φάση θα παραμείνει 100% θυγατρική. Οι νέοι μέτοχοι έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για τη δυναμική επιστροφή της ΑΚΤΩΡ.

Ισραηλινές επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα

-Η πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογο του Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, εκτός από τις προφανείς γεωπολιτικές διαστάσεις είχε και μια νέα ενδιαφέρουσα επιχειρηματική παράμετρο. Η Ελλάδα θεωρείται ιδανικός, φιλικός προορισμός για εξωστρεφείς ισραηλινές επιχειρήσεις που θέλουν να συνεχίζουν να παράγουν και να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες στην Ευρώπη. Θα ακούσουμε πολύ σύντομα για αρκετές startups αλλά και περισσότερο ώριμες εταιρείες (π.χ. στον κλάδο των μεταφορών) που θα μεταφέρουν στην Αθήνα την έδρα τους. Πρόκειται για εταιρείες που απευθύνονται -κυρίως- στο διεθνές επενδυτικό κοινό και έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν για 2-3 συμβούλους που έχουν αναλάβει να διερευνήσουν τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για λογαριασμό επιχειρηματικών ομίλων του Ισραήλ. Μέσα στην καταιγίδα, η Ελλάδα μοιάζει με ασφαλές καταφύγιο που προσφέρει δυνατότητες και υποδομές για ανάπτυξη στους επιχειρηματικούς αιχμαλώτους του πολέμου. Σημειώστε επίσης πως αρκετά ξενοδοχεία της Αθήνας αναφέρουν πως συνεχώς πυκνώνουν οι Ισραηλινοί που έρχονται στη χώρα μας και εγκαθίστανται προσωρινά μέχρι να ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση. Μιλάμε κυρίως για οικογένειες με μικρά παιδιά. Το Bloomberg υπολογίζει στα 2,5 δισ. δολάρια τον μήνα, τις απώλειες για την οικονομία του Ισραήλ. Η Standard & Poor's προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 5% το τέταρτο τρίμηνο.

Γκριμάλντι και υιός

-Ανέλαβε καθήκοντα το νέο ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας μετά την αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών από τον Εμ. Γριμάλντι. Στη θέση του CEO παραμένει ο Αθ. Πορφύρης, ενώ καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο υιός Γκριμάλντι, Γκουίντο, με τον πατέρα Εμανουέλ να περιορίζεται σε θέση μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ. Αντιπρόεδρος ο Αθ. Κουλούρης που συμμετείχε στην κοινοπραξία με τον όμιλο Γκριμάλντι, ενώ το Συμβούλιο συμπληρώνουν τρεις Ελληνες που εκπροσωπούν το ΤΑΙΠΕΔ και δυο Ιταλοί.

Alpha Bank και κοινή λογική

-Όσον αφορά την Alpha Bank, το ΤΧΣ θα ζητήσει την αποτίμηση της εύλογης αξίας από ανεξάρτητους συμβούλους (που θα συνυπολογίσουν την Αναβαλλόμενη Φορολογία και τις προοπτικές της οικονομίας) και στο τέλος ο αγοραστής θα αποφασίσει αν θα καταθέσει βελτιωτική προσφορά ή όχι. Ουδείς λόγος υπάρχει για συναισθηματικές υπερβολές, γκρίνιες και υποψίες. Επιπλέον, το γνωστό επιχείρημα ότι «το Δημόσιο έχει πληρώσει 30 δισ. για τις μετοχές του ΤΧΣ και τώρα θα εισπράξει ψίχουλα» καλό είναι να θυμηθούμε ότι με το κούρεμα των ομολόγων (PSI) που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, το Δημόσιο απέφυγε την πληρωμή χρέους της τάξης των 25 δισ. ευρώ τουλάχιστον, με τα επιτόκια εκείνης της εποχής.

Προσοχή, «μαϊμού» στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

-Με προειδοποίηση που εξέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά από το κοινό να είναι προσεκτικό, γιατί επιτήδειοι -που παρουσιάζονται ως στελέχη ή και συνεργάτες της Επιτροπής- τηλεφωνούν και στέλνουν mail ισχυριζόμενοι πως βρέθηκαν χρήματα σε “παγωμένους” λογαριασμούς σε διαδικτυακές πλατφόρμες ή τράπεζες του εξωτερικού. Οι επιτήδειοι ζητούν προσωπικά στοιχεία για να επιστρέψουν τα χρήματα και, όπως αντιλαμβάνεστε, όποιος την πατήσει και δώσει τα στοιχεία του το μετανιώνει πικρά. Το ανησυχητικό είναι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε την προειδοποίηση για τους απατεώνες επειδή ξαφνικά δέχθηκε αρκετές καταγγελίες.

Μια σεμνή τελετή για 125 εκατ.

-Την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, σε μια σεμνή τελετή, θα υπογραφεί επισήμως η χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα -U.S. International Development Finance Corporation (DFC)- μέσω δανεισμού, με το ποσό των 125 εκατ. δολαρίων. Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο Πρωθυπουργός ο οποίος όμως θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Η σύμβαση που θα υπογραφεί τη Δευτέρα, είναι η πρώτη και μοναδική έως τώρα χρηματοδότηση από την DFC στην Ελλάδα, στην ιστορία των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων.

To report της Euroxx με άρωμα... Wood

-Έπειτα από καιρό η Euroxx ξεκίνησε εκ νέου την κάλυψη του ΟΠΑΠ, δίνοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή. Συγκεκριμένα, με αξιολόγηση οverweight, έδωσε τιμή - στόχο τα 18,8 ευρώ ανά μετοχή, δίνοντας ώθηση στη μετοχή που έκλεισε χθες με άνοδο 1,45% στα 15,42 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ο Οργανισμός, έχοντας μπροστά του ελάχιστες χρηματοδοτικές ανάγκες, θα συνεχίσει τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική του, προσφέροντας ισχυρές μερισματικές αποδόσεις στους επενδυτές. Το report, όμως, είναι ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο, καθώς υπογράφεται από τη Φανή Τζιουκαλιά, η οποία από το 2017 είχε θέση αναλύτριας στη Wood & Company και από το περασμένο καλοκαίρι εντάχθηκε στο δυναμικό της Euroxx. Την ίδια διαδρομή έκανε και ο Αλέξανδρος Μπουλουγούρης (πρώην CA Cheuvreux, Π&Κ Χρηματιστηριακή κ.ά.), ο οποίος την τελευταία δεκαετία κατείχε τη θέση του Head of Greece/Co-Head of Research στη Wood.

Crown Hellas Can: επενδύσεις σε ένα εργοστάσιο που έκλεινε;

-Η περίπτωση της Crown Hellas Can που έκλεισε και το εργοστάσιο της Πάτρας, με συνέπεια 121 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους, «παραπέμπει», τηρουμένων των αναλογιών, σε εκείνη της Siemens, που μετά το διαβόητο σκάνδαλο είχε υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, που ακόμη το περιμένουμε… Αντ' αυτού, όλοι θυμούνται ότι και το υφιστάμενο εργοστάσιο της BSH (πρώην Πίτσος) στου Ρέντη, με την οποία συνδεόταν μετοχικά η Siemens στο παρελθόν, ανέστειλε τον Απρίλιο του 2021 την παραγωγική του δραστηριότητα μεταφέροντας τις γραμμές παραγωγής στην Τουρκία και αλλού. Στην Crown Hellas Can δεν υπάρχει ασφαλώς σκάνδαλο, αλλά μια εταιρεία που με βάση τον τελευταίο ισολογισμό της για τη χρήση του 2022 (δημοσιοποιήθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή 27 Οκτωβρίου), έκανε πέρυσι τζίρο ύψους 185,27 εκατ. ευρώ, έναντι 176,84 εκατ. ευρώ το 2021, δηλαδή αυξημένο κατά 4,8%. «Η μεταβολή αυτή προέρχεται από την αύξηση των πωλήσεων δοχείων μπύρας & αναψυκτικών κατά €29,9 εκατ. συνδυαστικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον πωλήσεις δοχείων τροφίμων που το 2021 ήταν €21,47 εκατ.», όπως αναφέρεται στις σημειώσεις της διοίκησης. Από εκεί και πέρα βέβαια, τα υπόλοιπα μεγέθη μειώθηκαν σημαντικά (μικτό περιθώριο κέρδους, EBITDA, καθαρά κέρδη που έπεσαν στις μόλις 78.728 ευρώ έναντι 3,42 εκατ. ευρώ το 2021), λόγω εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους και του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ τα αποτελέσματα εις νέο είναι κέρδη 9,05 εκατ. ευρώ και το «ταμείο» στο τέλος της περιόδου είχε 47,71 εκατ. ευρώ. Πέραν λοιπόν των αιτίων που επικαλείται η διοίκηση για το λουκέτο στο εργοστάσιο της Πάτρας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις γίνεται λόγος για συνέχιση των επενδύσεων στα δύο εργοστάσια (Κόρινθο και Πάτρα) «σε αειφόρα έργα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μέσω μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας, την εφαρμογή ορθών βιομηχανικών πρακτικών και αυτοματισμών για την διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και την ασφάλεια τροφίμων, τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής & ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και την προσαρμογή μας σε διαφορετικές πρακτικές των αγορών, που απευθυνόμαστε». Μάλιστα, όπως τονίζεται, στο εργοστάσιο της Πάτρας έγιναν το 2022 επενδύσεις που αφορούσαν κυρίως σε βελτιώσεις της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και σε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία, δηλαδή, έκανε επενδύσεις σε ένα εργοστάσιο που είχε αποφασίσει να κλείσει;

Το «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» της Crown Hellas Can

-Υπενθυμίζεται ότι το 2021, με τον τζίρο της να αυξάνεται κατά 12,3% ως προς το 2020, αγγίζοντας τα 177 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο απόφασης του ομίλου για πώληση του ευρωπαϊκού της κλάδου παραγωγής λευκοσιδηρών προϊόντων, η Crown Hellas Can τον Ιούλιο του 2021 αποφάσισε τη μεταβίβαση της επιχείρησης συσκευασιών από λευκοσίδηρο έναντι 21,8 εκατ. ευρώ. Ακόμη, φέτος τον Ιούνιο πριν από το λουκέτο στο εργοστάσιο της Πάτρας, αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του Τμήματος Άκρων στο εργοστάσιο της Κορίνθου, με αποτέλεσμα άλλοι 39 εργαζόμενοι «να μην έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας» και να οδηγηθούν στην (εθελούσια) έξοδο. Κατά τα άλλα όμως, η διοίκηση αναφερόμενη στις κρίσεις, τους πολέμους στην περιοχή και στις προοπτικές του 2023, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «δεν αναμένει σημαντική επίδραση στη δραστηριότητά της, ούτε και απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις απομείωσης των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας την 31η Δεκεμβρίου 2022». Δηλαδή, «μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» ή «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι».

Η μυστική συνταγή της Coca Cola

-Σήμερα το πρωί η διοίκηση της Coca Cola HBC θα ανακοινώσει, όπως το συνηθίζει, μόνο το top line του ισολογισμού, δηλαδή τις πωλήσεις στις διάφορες περιοχές του κόσμου. Προφανώς η αγορά της Αφρικής θα της δώσει μια σημαντική ενίσχυση της τάξης του +8% αλλά και στις υπόλοιπες αγορές δεν πήγε άσχημα. Αποτελέσματα δεν θα ανακοινώσει σήμερα η Coca Cola αλλά τα δεδομένα είναι απλά: Η τιμή της Ενέργειας έπεσε. Η τιμή του Αλουμινίου έπεσε. Η τιμή της Ζάχαρης έπεσε. Αντιθέτως, οι τιμές των προϊόντων της Coca Cola αυξήθηκαν, ειδικά στην Ελλάδα δύο φορές. Αποκλείεται συνεπώς να μην έχει σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία της φέτος…

Οι 12 μικρομεσαίοι της Φρανκφούρτης

-Ούτε τα 60 εκατ. ευρώ δεν έφτασε η χθεσινή αξία συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε θετικός αλλά αυτό μικρή σημασία είχε. Από τα 57,6 εκατ. ευρώ, τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε πακέτα, ενώ πάνω από το 40% των συναλλαγών αφορούσε 3 μόνο μετοχές: Alpha Bank (που πρωταγωνιστεί ειδησεογραφικά και ανακοινώνει αποτελέσματα την Παρασκευή), Mytilineos και ΟΠΑΠ (που κόβει καθαρό προμέρισμα 0,951682818 €/μτχ την Πέμπτη…). Εντελώς απούσα η μεσαία κεφαλαιοποίηση που σήμερα έχει την τιμητική της στο road show της Φρανκφούρτης. Συμμετέχουν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, AustriaCard, ΟΛΠ, Dimand, EpsilonNet, Fourlis, IDEAL, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΛΒΑΛ και Cenergy. Ο CEO του Χρηματιστηρίου Γ. Κοντόπουλος και ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης θα έχουν επί σκηνής ένα fire side chat για να αναλύσουν τις προοπτικές της οικονομίας.

Πιστωτικές κάρτες με επιτόκια 33%

-Στις ΗΠΑ, τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών για αγορές λιανικής έχουν εκτιναχθεί στα δυσθεώρητα ύψη του 28% και 29% (28,93% είναι ο μέσος όρος). Σε σχέση με το 2021, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια, το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών έχει αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Υπάρχουν πιστωτικές κάρτες που σήμερα χρεώνουν τις αγορές με επιτόκιο 33%. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αν αγοράσετε ένα προϊόν με 1.000 δολάρια και επιτόκιο κάρτας 28,93%, εφόσον κάθε μήνα πληρώνετε μόνο το ποσό της ελάχιστης καταβολής, θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον $715 και θα μείνετε χρεωμένοι για 50 μήνες.