-Χαίρετε, την εβδομάδα που πέρασε είδαμε δυο δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, GPO) με σχεδόν πανομοιότυπα αποτελέσματα για τις τάσεις της κοινής γνώμης, δηλαδή τη ΝΔ περίπου στα ίδια με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, τον ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο αρχηγό περί τις δυο μονάδες πιο κάτω και το ΠΑΣΟΚ με ελάχιστα κέρδη παρά την κάμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εως εδώ «καλά, τα ξέραμε», θα πείτε, «γιατί μας το λες;», μα γιατί το ρεπορτάζ έχει και συνέχεια πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Οπως είναι γνωστό λοιπόν, στο Μ.Μ. κάνουν κι εκεί έρευνες κοινής γνώμης και μάλιστα πιο σύνθετες και εξελιγμένες, με τη βοήθεια ξένων ειδικών που μετράνε και με τις δικές τους μεθόδους, focus groups και ερωτηματολόγια, για να αντιλαμβάνονται καλύτερα τάσεις και προοπτικές. Τα έκαναν λοιπόν… όλα αυτά και κατέληξαν μεν στα ίδια περίπου νούμερα με τις δυο εταιρείες δημοσκοπήσεων, δηλαδή τη ΝΔ περί το 38%-39%, τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 14,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 13% και το ΚΚΕ στο 10% και κάτι ακόμα.  Αν συνεχιστεί αυτή η τάση έως τις Ευρωεκλογές, μπορεί να δούμε το ΚΚΕ δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ τρίτο και τον «θα είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός» Stefanos τέταρτο και καταϊδρωμένο. Το projection αυτό (τώρα, έτσι μου το είπαν από το Μ.Μ., έτσι το γράφω) προκύπτει και από την πολύ κακή εικόνα του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τον άοσμο Νίκο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον συμπαθή και χαλαρό Κουτσούμπα που κερδίζει σε δημοφιλία σχεδόν από όλους τους πολιτικούς χώρους. «Αν το ΚΚΕ παίξει και λίγο με τις υποψηφιότητες στις Ευρωεκλογές (θα γίνουν με σταυρό, ίσως κατατμημένη η Επικράτεια σε πέντε περιφέρειες) και βάλουν λίγο αλατοπίπερο στα ονόματα που θα επιλέξουν, μην αποκλείεις να πάμε στην πιο μεγάλη έκπληξη της γενιάς μας, αξιωματική αντιπολίτευση το ΚΚΕ». Ωραίος ο Κουτσούμπας, έφτιαξε και καινούργια μέση μετά το χειρουργείο, έκοψε και την προβατίνα για δίαιτα και πάει για μεγάλες δόξες.

Προσωρινό τέλος στη «λευκή απεργία»

ολιγοήμερη ανακωχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο έφερε τη μεριά της Έφης Αχτσιόγλου στην απόφαση να λήξει προσωρινά τη «λευκή απεργία» που είχε κηρύξει, συμμετέχοντας στην αντιπολίτευση που ασκείται. Έτσι, ακόμα και αν δεν είναι τομεάρχες, Αχτσιόγλου και Χαρίτσης έβγαλαν ανακοινώσεις τις προηγούμενες μέρες και έτσι θα συνεχίσουν περιμένοντας τη συνέχεια. Προφανώς έχουν επιλέξει να μείνουν μέσα και να περιμένουν μέχρι να κάνουν την κίνησή τους, μιας και οι ουσιαστικές διαφωνίες δεν έχουν επιλυθεί.

Ο Μητσοτάκης στην Κίνα

μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα την ερχόμενη Παρασκευή έχει οριστικοποιηθεί εδώ και καιρό. Θα δει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα στους πρώτους μήνες της θητείας του το 2019 και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Όπως μου έλεγε πηγή του Μ.Μ., αυτή την περίοδο όλοι μιλάνε με όλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μπάιντεν που θα δει τον Σι τις επόμενες μέρες στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι υπουργοί σε Πεκίνο-Σαγκάη

-Ο Μητσοτάκης, πάντως, δεν θα είναι μόνος του στην Κίνα. Θα προηγηθεί η άφιξη του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη που θα φτάσουν στα μέσα της εβδομάδας και θα πάνε πρώτα Πεκίνο και μετά Σαγκάη. Στη Σαγκάη λαμβάνει χώρα μεγάλη έκθεση εξαγωγών, στην οποία συμμετέχουν και ελληνικές επιχειρήσεις, όπως π.χ. η Kleemann με τους ανελκυστήρες και εταιρίες με μάρμαρα. Στην έκθεση αυτή θα βρεθούν Φραγκογιάννης-Σταϊκούρας και θα επιστρέψουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Η επίσκεψη στο Βερολίνο

-Τις επόμενες εβδομάδες ο Μητσοτάκης θα βρεθεί και στη Γερμανία. Συγκεκριμένα στο Βερολίνο όπου στα μέσα του μήνα είναι προσκεκλημένος να μιλήσει στο οικονομικό forum της Süddeutsche Zeitung και θα συναντηθεί και με τον Σολτς στη γερμανική Καγκελαρία. Προφανώς η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αν και ο γερμανικός τρικομματικός συνασπισμός δεν είναι και στα καλύτερά του.

Αντίστροφη μέτρηση για το 9% της Alpha Bank

-Ολο το Σαββατοκύριακο που εμείς το περάσαμε ευχάριστα στις παραλίες, οι δικηγόροι του ΤΧΣ, της Unicredit και τα στελέχη της Lazard συζητούσαν και διαπραγματεύονταν για να καταλήξουν στο Special Purpose Agreement (SPA), δηλαδή να συμφωνήσουν πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, σε ποια τιμή (συνήθως οι προσφορές περιλαμβάνουν εύρος τιμήματος) και άλλα ανάλογα. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση θα τρέξει η ανταγωνιστική διαδικασία για το 9% της Alpha Bank και θα ανακοινωθεί η προσφερόμενη τιμή. Οι εξελίξεις φαίνεται πως θα τρέξουν πολύ γρηγορότερα από ό,τι περιμένουμε και τα νέα πρέπει να τα περιμένουμε μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Η στήλη διατυπώνει τη συγκεκριμένη εκτίμηση βασιζόμενη σε δυο γεγονότα: Το πρώτο είναι η πολιτική βούληση να προχωρήσει η συμφωνία Alpha Bank – Unicredit, κάτι που είναι πασίδηλο και από τη χθεσινή ανάρτηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρεται εν συντομία στα καλά νέα από την ΕΛΣΤΑΤ (για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος) τη Eurostat (ελληνική πρωτιά στην αύξηση απασχόλησης) την επέκταση του προγράμματος Φ. Γεννηματά και άλλα θετικά βήματα της Κυβέρνησης, αλλά προτάσσει στην ανάρτησή του την "ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας: Τη συμφωνία Alpha Bank - Unicredit που ανακοινώθηκε την επαύριο της απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο S&P." Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τη συμφωνία mega deal, υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη είσοδος Ευρωπαίου στρατηγικού επενδυτή μετά από 17 χρόνια και κάνει λόγο για "το πρώτο σημαντικό βήμα απεμπλοκής του Κράτους από το ΤΧΣ που ευελπιστούμε ότι θα έχει και συνέχεια". Το δεύτερο γεγονός που κάνει τη στήλη να περιμένει άμεσα τις εξελίξεις, είναι ότι ο Η. Ξηρουχάκης του ΤΧΣ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το στέλεχος της Unicredit που διαχειρίζεται από την πλευρά των Ιταλών το deal, με την τελευταία συνάντηση την περασμένη Τετάρτη στη "Μεγάλη Βρεταννία". Αμέσως μετά προσλήφθηκε η Lazard, οι νομικοί σύμβουλοι και από την περασμένη Παρασκευή, η συζήτηση ΤΧΣ-Unicredit επικεντρώνεται στη διαδικασία. Ολα αυτά βέβαια γράφονταν χθες βράδυ καθώς όπως έγινε γνωστό σήμερα νωρίς το πρωί επήλθε συμφωνία και αναμένεται ανακοίνωση.

Το... σομπρέρο της Avramar

-Πάμε τώρα στην υπόθεση της Avramar όπου τα πράγματα παραμένουν ζόρικα. Οι τράπεζες πήραν στα χέρια τους και μελέτησαν το report της νορβηγικής εταιρείας συμβούλων (Inaq) για τη βιομάζα της εταιρείας, από το οποίο ευτυχώς δεν προκύπτουν αποκλίσεις. Οπότε, ένα μεγάλο ερωτηματικό έφυγε από τη μέση στην προσπάθεια εύρεσης λύσης για την εταιρεία που είναι αντιμέτωπη με δανεισμό άνω των 350 εκατ. ευρώ, αν και οι μέτοχοί της πραγματοποιούν κανονικά την αποπληρωμή των δανείων. Ωστόσο, αυτό δεν λέει πολλά γιατί στην αγορά υπάρχει πολύ μεγάλη γκρίνια (ευγενικά το λέμε). Και αυτό γιατί η εταιρεία, πέραν των πρώτων υλών, έχει πάει πολύ πίσω την αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε τρίτους προμηθευτές και όπως έλεγε κάποιος εξ αυτών, το φέσι έγινε... σομπρέρο. Η Avramar, που προήλθε από τη συγχώνευση των Ανδρομέδα, Νηρέα, Σελόντα και φιλοδοξούσε να γίνει ηγέτης στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, έχει ζητήσει ενδιάμεση χρηματοδότηση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, για την οποία οι τράπεζες έχουν ζητήσει ως αντάλλαγμα τη σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών και τη συναίνεση των μετόχων σε εγχείρημα πώλησης.

Οταν ο κυρ Παντελής έστησε μεγάλο επιχειρηματία

-Η στήλη που δεν είναι αγνώμων, οφείλει να αποδώσει τον τίτλο του Μέγα Ευεργέτη στον κυρ Παντελή τον μεγαλοξενοδόχο, γιατί τροφοδοτεί σταθερά και με εντυπωσιακή πρωτοτυπία το Dark Room. Διαβάστε λοιπόν μια πραγματικά ασυνήθιστη επιχειρηματική ιστορία από αυτές που μόνον ο κυρ Παντελής μπορεί να δημιουργεί. Ενας λοιπόν από τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες, επικεφαλής μεγάλου ομίλου, ενεπλάκη στην υπόθεση του Grand Resort Lagonissi προσπαθώντας να δοθεί μια λύση που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές. Στους χώρους του ξενοδοχείου θα χτίζονταν κάποιες βίλες, η διαμάχη με Δημόσιο και ΕΤΑΔ θα τελείωνε οριστικά, τα δάνεια θα διευθετούνταν και γενικότερα ήταν μια συμφωνία win win για όλες τις πλευρές. Η συμφωνία ωρίμασε σταδιακά και ο επιχειρηματικός όμιλος με το Grand Resort Lagonissi έφτασαν πολύ κοντά. Στα πρόθυρα λοιπόν των υπογραφών για να κλείσει το deal, o κυρ Παντελής κάλεσε τον επιχειρηματία που σε ρόλο από μηχανής θεού έδινε τέλος στη σύγκρουση που μαίνεται τα τελευταία χρόνια, για να τον ξεναγήσει στο συγκρότημα του ξενοδοχείου. Ο επιχειρηματίας έφτασε στο προγραμματισμένο ραντεβού του στο Grand Resort Lagonissi για την ξενάγηση και εκεί τον περίμενε μια πρώτου μεγέθους έκπληξη: Ο κυρ Παντελής απουσίαζε! Τον υποδέχθηκε λοιπόν κάποιο στέλεχος, δεν ξέρω τι επικαλέστηκε για την απουσία του κυρ Παντελή, τέλος πάντων έγινε, όπως έγινε, κάποια σύντομη ξενάγηση και αμέσως έφυγε για την Αθήνα. Την επομένη ημέρα ο επιχειρηματίας πληροφορήθηκε πως ο κυρ Παντελής είχε στείλει επιστολή στην ΕΤΑΔ όπου ανέφερε πως είναι σε προχωρημένες συνομιλίες για το ξενοδοχείο με ένα αραβικό fund. Μετά από αυτό το περιστατικό, όπως καταλαβαίνετε, κάθε γέφυρα με τον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο γκρεμίστηκε.

Εμφραγμα στην ΕΤΑΔ (και) με το «Αχίλλειο»

-Κι αφού η συζήτηση ήρθε στην ΕΤΑΔ, να προσθέσω πως στην εταιρεία τρέχουν και δεν φτάνουν με την Κέρκυρα, όπου χρειάστηκε να πάει και προσωπικά προ ημερών ο εκτελών χρέη CEO Παναγ. Μπαλωμένος. Οι τουριστικοί φορείς στον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό του Ιονίου είναι στα «κάγκελα» για το «Αχίλλειο», το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού και το 3ο σε επισκεψιμότητα μουσείο στην Ελλάδα, απ’ όπου αποχωρεί τώρα, στις αρχές Νοεμβρίου ο εργολάβος γιατί, με απλά λόγια, το έργο που ανέλαβε το 2021 με έκπτωση 49,4%… δεν βγαίνει. Πρόκειται για τη σύμβαση αποκατάστασης και ανάδειξης του συγκροτήματος, αρχικού ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, που έκλεισε με την ανάδοχο «Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ" στα 5,8 εκατ. ευρώ λόγω της έκπτωσης. Το έργο επρόκειτο να παραδοθεί αρχές του 2024, ώστε να είναι πλήρως επισκέψιμο την επόμενη σεζόν, ωστόσο, το μεγαλύτερο κομμάτι δεν έχει υλοποιηθεί. Στον ανάδοχο έχουν πιστοποιηθεί μόλις τα 1,7 εκατ. ευρώ, εκείνος ζήτησε συμπληρωματική σύμβαση λόγω πολυπλοκότητας εργασιών και ανόδου στο κόστος των υλικών, η ΕΤΑΔ αρνήθηκε και θα προχωρήσει στην επαναδημοπράτηση για τα έργα που απομένουν, πράγμα που σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον μιας διετίας. Η επικαιροποίηση των μελετών θα γίνει έως το τέλος του 2023, αλλά χρειάζεται δουλειά και στο θέμα της χρηματοδότησης (το ΕΣΠΑ 2014-2020 όπου ήταν ενταγμένο έληξε). Μέσω του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να ενταχθεί η καινούρια μελέτη σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα-γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, για νέο διαγωνισμό στις αρχές του 2024, εξ ου και οι συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί γι’ αυτή την εβδομάδα με εμπλεκόμενα τα υπουργεία Οικονομικών (Νίκο Παπαθανάση) και Πολιτισμού.

Αττική Οδός: Νούμερα που ζαλίζουν και προμέρισμα 35,12 εκατ.

-«Χρυσοφόρο» αποδείχθηκε και το φετινό 9μηνο για την Αττική Οδό. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 158,84 εκατ. ευρώ έναντι 145,12 εκατ. ευρώ που ήταν στο 9μηνο του 2022, με τα EBITDA να φτάνουν τα 118,25 εκατ. ευρώ (έναντι 95,18 εκατ. ευρώ), τα κέρδη προ φόρων στα 82,95 εκατ. ευρώ (από 61 εκατ. πέρυσι) και τα καθαρά κέρδη στα 64,73 εκατ. ευρώ έναντι 47,3 εκατ. ευρώ. Έτσι, οι βασικοί μέτοχοι (Άκτωρ Παραχωρήσεις-Avax) κατά η συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας που έγινε στις 20 Οκτωβρίου αποφάσισαν τη διανομή προμερίσματος ύψους 35,12 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το προμέρισμα που είχε δοθεί στο 9μηνο του 2022 ήταν 52,9 εκατ. ευρώ και το συνολικό μέρισμα για τη χρήση έφτασε τα 82,9 εκατ. ευρώ. Με τούτα και με κείνα, από το 2019 μέχρι και σήμερα, οι μέτοχοι της Αττικής Οδού υπολογίζεται ότι έχουν αντλήσει από τον αυτοκινητόδρομο πάνω από 470 εκατ. ευρώ (μερίσματα, επιστροφή κεφαλαίου) και έπεται συνέχεια καθώς θα συνεχίζουν να εισπράττουν ακόμη και μετά τη λήξη της παρούσας σύμβασης παραχώρησης, σε έναν χρόνο από σήμερα (Οκτώβριος 2024). Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η Αττική Οδός θα συνεχίσει να παράγει σημαντικές μερισματικές ροές και έσοδα από επιστροφή κεφαλαίου έως και το 2027, τα οποία υπολογίζονται περί τα 300 εκατ. ευρώ για Άκτωρ Παραχωρήσεις και Avax.

Γεωργάτος, Κοπελούζος και Six D.Ο.G.S. στην Αίγλη

-Και συνεχίζω με ένα πιο ανάλαφρο θέμα από τη νυχτερινή Αθήνα: Βλάσης Γεωργάτος και Χρήστος Κοπελούζος προχώρησαν στην ίδρυση της εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση της "Αίγλης" στο Ζάππειο. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της «1904 ΑΕ» ανέρχεται στα 1.470.000 ευρώ, εκ των οποίων το 51% (749.700 ευρώ) εισφέρει η Γρηγόρης και το 49% (720.300 ευρώ) η Foodcorp Investments, συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Κοπελούζου. Όσον αφορά στα πρόσωπα που απαρτίζουν το ΔΣ της νεοσύστατης εταιρείας, καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο Γιώργος Φιλιόπουλος, πρώην επικεφαλής του Enterprise Greece, ενώ ως μέλη συμμετέχουν στο ΔΣ ο Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, συνιδιοκτήτης του γνωστού μπαρ Six D.Ο.G.S. στην Αβραμιώτου, και ο Νίκος Λιάπης. Η εταιρεία θα έχει για είκοσι χρόνια τη διαχείριση της Αίγλης με βάση τον διαγωνισμό που κατακυρώθηκε προ μηνών από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και στον οποίο υπήρξε μόνο προσφορά απ' τη Γρηγόρης. Σημειωτέον ότι η Αίγλη πρωτολειτούργησε το 1904, εξ ου και το όνομα της κοινοπραξίας. Τα τελευταία χρόνια ο χώρος παρέμενε κλειστός λόγω των οικονομικών προβλημάτων της προηγούμενης εταιρείας που είχε τη διαχείρισή του, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Πάντως στην αγορά ακούγεται ότι ο Χ. Κοπελούζος δεν θέλει να εμπλακεί ενεργά σε αυτή τη δουλειά και για αυτό συζητά με επιχειρηματία από τον χώρο της εστίασης, προκειμένου να αναλάβει αυτός το πρόζεκτ.

«Χοντραίνουν» επώνυμα ηλεκτρονικά σφυριά

-Με την είσοδο στον νέο μήνα, αρχίζουν να… χοντραίνουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, τα σφυριά των πλειστηριασμών, με την έννοια ότι έρχεται η ώρα ορισμένων γνωστών περιπτώσεων για ακίνητα υψηλής αξίας. Την αρχή κάνει την ερχόμενη Τετάρτη 1η Νοεμβρίου η βίλα του Γ. Γλου στην Καστέλα που επί μήνες βγαίνει και ξαναβγαίνει χωρίς αποτέλεσμα. Προς ώρας έχει σχηματιστεί και «Οριστικοποιημένη Λίστα Συμμετοχών», που σημαίνει ότι κάποιοι το σκέφτονται σοβαρά να δώσουν 3,3 εκατ. ευρώ που είναι η τιμή εκκίνησης για την πολυτελή βίλα με την ανεμπόδιστη θέα στον Σαρωνικό. Ας κρατάμε βέβαια και μικρό καλάθι γιατί και άλλη φορά εμφανίστηκαν μνηστήρες που στην πορεία «λάκισαν»… Την ίδια μέρα θα χτυπήσει το σφυρί για ένα ακίνητο που φέρνει στο μυαλό των παλαιότερων την υπόθεση της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, δηλαδή του θεωρητικά μεγαλύτερου οφειλέτη του Δημοσίου με οφειλές που φέτος έχουν φτάσει στο εξωπραγματικό ύψος των 13,225 δισ. ευρώ… Ασφαλώς η εταιρεία, με βασικούς μετόχους, μεταξύ άλλων, τον εκλιπόντα Σοφοκλή Πρινιωτάκη και τον γιο του Θόδωρο, που συνδέεται με την ιστορία των λεγόμενων «δομημένων ομολόγων» έχει κατεβάσει ρολά από ετών και τυπικά βρίσκεται ακόμη «υπό ειδική εκκαθάριση». Ωστόσο, τώρα ο Θόδωρος Πρινιωτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με το σφυρί για πολυτελές ακίνητό του στον Γέρακα Αττικής, με επισπεύδουσα δικηγορική εταιρεία. Ο πλειστηριασμός αφορά μία μεζονέτα-μονοκατοικία, αποτελούμενη από δύο υπόγεια ισόγειο και όροφο, συνολικής επιφανείας 199,98τ.μ., η οποία αναπτύσσεται επί οικοπέδου 2.592 τ.μ. και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 611.200 ευρώ. Την κούρσα σε επίπεδο τιμής πάντως για αυτή την εβδομάδα οδηγεί η περίπτωση της κλινικής του προέδρου του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανού, στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε… ένα μικρό θρίλερ καθώς διαρκεί εδώ και περίπου τρία χρόνια. Στο παρελθόν το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ακύρωσε την πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ως καταχρηστική κι έτσι αποτράπηκε το σφυρί. Φέτος το καλοκαίρι όμως επανήλθε στην πλατφόρμα και ήδη έγινε πλειστηριασμός στις 19 Ιουλίου, αλλά ήταν άγονος. Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να ξαναχτυπήσει το σφυρί, με επισπεύδουσα ιδιωτική εταιρεία και τιμή εκκίνησης 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πολυώροφη οικοδομή επί της διασταυρώσεως των οδών Ιουστινιανού 28 και Γ. Μπακατσέλου, στη Θεσσαλονίκη, που αποτελείται από 8 ορόφους, με υπόγεια, γκαράζ κ.λπ., συνολικής επιφάνειας 2.400 τ.μ. Ο Γ. Σαραφιανός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την απειλή του πλειστηριασμού και για προσωπικό του ακίνητο, αλλά το σφυρί ανεστάλη.

Σήμα κινδύνου από Θ. Καλαντώνη για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

-Μόνο το γεγονός ότι ο έμπειρος επικεφαλής της doValue Θόδωρος Καλαντώνης, αισθάνθηκε την ανάγκη να δημοσιεύσει ένα άρθρο για τον ρόλο και τις μελλοντικές προοπτικές των servicers, δείχνει ότι η αγορά αυτή βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση. Ο Καλαντώνης υπενθυμίζει ότι "οι servicers κινούνται μέσα στο πολύ στενό πλαίσιο που ορίζουν αφενός η στρατηγική του κατόχου κάθε χαρτοφυλακίου και, αφετέρου, η υποχρέωση εκτέλεσης των επιχειρησιακών σχεδίων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ενεργοποίησης των κρατικών εγγυήσεων. Τα business plan δεν προβλέπουν μόνο μια γενική στοχοθεσία αλλά πολύ συγκεκριμένους στόχους για τις ανακτήσεις για κάθε προβλεπόμενο μέσο ξεχωριστά — ρυθμίσεις, συναινετικές πωλήσεις, αναγκαστική εκτέλεση. Επομένως, οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν αποτελούν επιλογή, αλλά υποχρέωση των servicers. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα πλειστηριασμοί, που περιλαμβάνουν και έναν όχι αμελητέο αριθμό ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία". Θέτει την αναγκαιότητα να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις και να προστατευτούν οι ευάλωτοι, αλλά δικαίως σημειώνει ότι "η προστασία της πρώτης κατοικίας, εντάσσεται στην κοινωνική πολιτική, η οποία ασκείται από το κράτος. Δεν μπορεί να μετατίθεται ούτε στη διακριτική ευχέρεια, ούτε στην ευθύνη των άλλων συμμετόχων στην οικονομική διαδικασία - τραπεζών, ή επενδυτών, ή εταιριών διαχείρισης". Θίγει επίσης το θέμα του φορέα που καθυστερεί, όπως και την άρνηση "ευάλωτων" να δεχθούν την άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να διαπιστωθεί η αντικειμενική οικονομική αδυναμία και καταλήγει πως με μια σχετικά χαμηλή συμβολή του Δημοσίου, της τάξης του μισού δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να ενταχθούν στον Φορέα τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια περί τις 10 χιλιάδες ακίνητα πρώτης κατοικίας ευάλωτων. Το πιο σημαντικό όμως, καταλήγει είναι να ξεκαθαρίσουν τα όρια μεταξύ επιχειρηματικής δραστηριότητας και κοινωνικής πολιτικής.

Το πιθανό (;) μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος

-Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, εγκαίρως και εγκύρως, ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών ότι οι επιτοκιακές συνθήκες σήμερα στη ζώνη του Ευρώ, δεν επιτρέπουν κερδοφόρο χρήση για το 2023, άρα ούτε τη… διανομή μερίσματος το 2024 που «παραδοσιακά» ενίσχυε με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ωστόσο, η προσεκτική διαχείριση εσόδων-εξόδων από την πλευρά της διοίκησης και τα περίεργα «γυρίσματα» στις αγορές, ίσως τελικά φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα στον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Το πρώτο τρίμηνο του έτους πήγε πολύ καλά, το δεύτερο όχι και τόσο καλά. Στο τέλος, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια -μικρή- ευχάριστη έκπληξη για τους μετόχους της ΤτΕ … της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τελευταίο δίμηνο…

Μια προσπάθεια να προβληθεί η μεσαία κεφαλαιοποίηση

-Προσεκτικά επιλεγμένο είναι το πρόγραμμα των παρουσιάσεων και των συναντήσεων που οργάνωσε η ΕΧΑΕ για αύριο στη Φρανκφούρτη. Στο roadshow (το τρίτο που πραγματοποιείται φέτος, μετά από αυτά στη Γενεύη και στο Παρίσι) συμμετέχουν 12 εισηγμένες από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η συνολική αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας. Το event θα πραγματοποιηθεί στο Hotel Frankfurt Messe και έχει την υποστήριξη των Alpha Finance, Eurobank Equities, NBG Securities και Πειραιώς, αλλά και της ιταλικής Banca Profilo. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Στις 27-28 Νοεμβρίου, στο επενδυτικό roadshow που διοργανώνει η Morgan Stanley στα γραφεία της στο Λονδίνο, με συμμετοχή αυτή τη φορά 30 εταιρειών, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός.

Περιμένοντας την Coca Cola 3E

-Όλες οι προσπάθειες πάντως συγκλίνουν στον πρώτο και βασικό στόχο της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς που είναι η αύξηση της αξίας συναλλαγών. Οι τελευταίες δύο εβδομάδες έδειξαν ότι στο Χρηματιστήριό μας ούτε οι αγοραστές ούτε οι πωλητές έχουν δυνάμεις να σηκώσουν ή να ρίξουν τον Γενικό Δείκτη από το στενό εύρος συναλλαγών ανάμεσα στις 1.100 και τις 1.200 μονάδες. Στην αυριανή συνεδρίαση το πρόσημο της έναρξης της συνεδρίασης θα το καθορίσουν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει -πριν το άνοιγμα της αγοράς- η Coca Cola. Την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η HelleniQ Energy και την Παρασκευή έρχεται η σειρά της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Στον απόηχο της συνεδρίασης των Αθηνών

συνάντηση των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών στην Αθήνα, θα καταγραφεί ως ιστορική. Όχι μόνον γιατί σηματοδοτεί την πρώτη παύση στην ανοδική κίνηση των επιτοκίων του Ευρώ αλλά -κυρίως- γιατί είναι η αφετηρία μιας μεγάλης περιόδου «θετικών επιτοκίων» στην Ευρωζώνη. Με απλά λόγια, το χρήμα θα παραμείνει ακριβό ανεξάρτητα από την πορεία του πληθωρισμού. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι τραπεζοκεντρική κι αυτό σημαίνει ότι τα «θετικά επιτόκια» θα επηρεάσουν άμεσα την αγορά. Καταρχάς, προφανώς ευνοούνται όσοι δεν είναι υπερ-δανεισμένοι και όσοι έχουν αποταμιεύσεις οι οποίες στο εξής θα προσφέρουν αποδόσεις. Επιπλέον, το ακριβό τραπεζικό χρήμα θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση πολλών εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων (όπως π.χ. τα Venture Capitals) σε βαθμό ανάλογο της αμερικανικής οικονομίας αλλά και στην ενοποίηση των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών ώστε να αποτελέσουν αξιόπιστο μηχανισμό χρηματοδότησης και αποταμίευσης. Για μας τους Έλληνες, η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στην Αθήνα, θα μας αφήσει ωραίες ευχάριστες αναμνήσεις, όπως το χαρούμενο περιβάλλον, με τραπεζίτες να χορεύουν ελληνικούς χορούς το βράδυ της Πέμπτης, τον συνήθως αυστηρό Βέλγο κεντρικό τραπεζίτη με το κεραμιδί παντελόνι και την Ισπανίδα σύζυγο ή τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη που μετά το τέλος της συνόδου των Αθηνών, ταξίδεψε μέχρι τα Τρίκαλα για να συναντήσει την… πεθερά του και την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία.