-Χαίρετε, «πάμε, που πάμε για εκλογές, κάθισες κι έγραψες ότι ο Μητσοτάκης δεν θα αφήσει κανέναν υπουργό στη θέση του εφόσον επανεκλεγεί, άντε τώρα να βρεις άνθρωπο να κάνεις τη δουλειά σου στην κυβέρνηση», μου είπε μια (καλή) πηγή. Αλλά, βέβαια, αγνοεί το γεγονός ότι και ημών η δουλειά είναι να γράφουμε ό,τι μαθαίνουμε (και το θεωρούμε αξιόπιστο). Όχι όμως ότι ο πρωθυπουργός… έκανε και συμβόλαιο, μπορεί να αλλάξει γνώμη και να μην του βγει αλλιώς ο σχεδιασμός και να αφήσει… ας πούμε τον Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, λέω εγώ.

Απρίλιος, αλλά πότε;

-Να, τώρα, για παράδειγμα, ένας σοφός γέρων που «συνεργάζεται» με το Μ.Μ., μου είπε ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει να συμπέσουν οι διερευνητικές εντολές (με την πρώτη κάλπη) μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα γιατί κατά τη διάρκεια αυτών «ο πρωθυπουργός έχει να θέσει ουσιώδη θέματα διακυβέρνησης και πολιτικά διακυβεύματα για την επόμενη ημέρα της χώρας, δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος η Μεγάλη Εβδομάδα που ο κόσμος βρίσκεται σε διάθεση διακοπών, σε μετακινήσεις για το Πάσχα κ.λπ.». Αν λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε μάλλον πάμε για μια εβδομάδα νωρίτερα, ήτοι 2 Απριλίου, αφού αν στηθούν οι πρώτες κάλπες μετά το Πάσχα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να φτάσουμε (στη δεύτερη κάλπη) μέσα στις πανελλήνιες εξετάσεις, κάτι που δεν θέλει κανείς.

Ο Κώστας... Μοράλες

-Είδα χθες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με διάφορους ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνoύς και της Αριστεράς, αλλά μ' έναν εντυπωσιάστηκα περισσότερο, τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Καλά, δεν είναι φτυστός ο Έβο Μοράλες με τον Κώστα Λαλιώτη, με… μαύρη περούκα; Μα, όμοιος…

Drag Pasok…

-Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ πάει από… επιτυχία σε επιτυχία, βγήκε η Λάσπα που είναι και λαϊκό κορίτσι κι αντιλαμβάνεται τον μέσο Έλληνα και δη Πασόκο και τοποθετήθηκε (που λέγανε και παλιά στις κομματικές συνάξεις) κατά του θέματος… να διαβάζουν παραμύθια στα πιτσιρίκια οι Drag Queens (τρομερά σοβαρό ζήτημα ε, τι να σας πω!). Και βγήκε η επίσημη ΠΑΣΟΚάρα να της την πέσει ότι δεν είναι σωστό και τέτοια. Ξεσηκώθηκαν κατά της ανακοίνωσης όλοι οι κανονικοί Πασόκοι Θεσσαλονικείς επειδή φυσικά συμφωνούν με την Κατερίνα που είναι και ντόπια, γέννημα θρέμμα. «Αυτά δεν είναι για εμάς, αλλά για Συριζαίους», λένε στη Σαλόνικα.

Τραπεζικά stress test ενόψει

-Το 2023 μας φέρνει και τα καθιερωμένα περιοδικά stress test στις τράπεζες, για τα οποία δεν νομίζω ότι έχουμε λόγο να ανησυχούμε ιδιαίτερα, καθώς οι τράπεζες το 2022 παρουσιάζουν καλή κερδοφορία κι άλλωστε αφού ξεπέρασαν τον σκόπελο των stress test σε πολύ χειρότερες εποχές, γιατί να έχουμε ατυχήματα τώρα; Τα οικονομικά σενάρια θα οριστικοποιηθούν ως τα μέσα του μήνα, κι από όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, το δυσμενές θα βασίζεται στην υπόθεση ύφεσης που θα μειώσει το ΑΕΠ 4% με 6%, με ανεργία άνω του 15% και πληθωρισμό άνω του 5%, με πτώση στις τιμές ακινήτων. Οι τράπεζες θα δώσουν τον Μάρτιο τα στοιχεία για τα test και τέλη Ιουλίου θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι φέτος οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι αναλυτικές και δεν θα αναφέρεται μόνον το αποτέλεσμα, όπως γινόταν ως σήμερα.

Το μυστήριο της ΑΒΑΞ

-Πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες μήπως και καταλάβω γιατί σε μια ημέρα με κλειστές τις αγορές σε Λονδίνο και Αμερική, μια ημέρα με τζίρο μόλις 19 εκατ. στο Χρηματιστήριο, η μετοχή της ΑΒΑΞ, ξύπνησε από τον λήθαργο κι έκλεισε στο +12,2%. Ποιος αγόρασε 378.000 τεμάχια μια τέτοια ημέρα, σαν να μην υπάρχει αύριο; Απάντηση αξιόπιστη δυστυχώς δεν βρήκα, παρά μόνον μια θολούρα από φήμες που μάλλον δείχνουν ότι η αγορά αιφνιδιάστηκε και δεν έχει σοβαρή ερμηνεία. Οπότε, αν δεν πρόκειται για κίνηση που συνδέεται με κάποια εσωτερική μεταβίβαση μεταξύ των βασικών μετόχων, τότε πρέπει να θεωρήσουμε πως κάτι συμβαίνει, καθώς η μετοχή της ΑΒΑΞ έως προχθές ήταν κλινικά νεκρή και, συνεπώς, δεν προσφερόταν για χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Ο Σπύρος παίρνει 29 εκατ. ευρώ

-Συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Chipita Foods για να αποφασίσει να προσκαλέσει τους μετόχους της εταιρείας σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 13 Ιανουαρίου. Το κύριο θέμα της ΓΣ είναι η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 29 εκατ. ευρώ (με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών κατά €0,34 ανά μετοχή) με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους. Ως γνωστόν η CHIPITA ΑΒΕΕ χωρίστηκε σε Chipita Global και Chipita Foods, με την πρώτη να περνά στον έλεγχο της πολυεθνικής Mondelez International και τη δεύτερη να μένει στον έλεγχο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Σε αυτήν πέρασαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που δεν απέκτησε η Mondelez, συμπεριλαμβανομένης της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας και της δραστηριότητας στην Ινδία (επένδυση μέσω της Britchip). Βασικός μέτοχος στη CHIPITA FOODS (μετά και την αποχώρηση του ομίλου Olayan) με ποσοστό 92% είναι η Cryred Investments, συμφερόντων Σπ. Θεοδωρόπουλου, στην περυσινή χρήση πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 58 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο πήρε και μέρισμα 1,6 εκατ. ευρώ από τη Chipita Holdings. Υποθέτω πως η επιστροφή κεφαλαίου με κάποιον τρόπο σχετίζεται με τα 29 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η Chipita Foods στα μέσα της χρήσης 2021 ως αύξηση στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της Chipita Holdings Ltd., με έδρα στην Κύπρο, μέσω της οποίας ελέγχεται η Νίκας.

Οι ανακοινώσεις και το P/E της Μυτιληναίος

-Τηρώντας την πρακτική της ενημέρωσης χωρίς καθυστέρηση των επενδυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, η Μυτιληναίος ετοιμάζεται την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου να ανακοινώσει τις επιδόσεις της χρήσης 2022. Οι αναλυτές προβλέπουν πως η καθαρή κερδοφορία του έτους θα φτάσει τα 470 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που αν επαληθευτεί σημαίνει ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα με Ρ/Ε 6,1

To real estate του Σωκράτη Κόκκαλη

-Την ερχόμενη Δευτέρα, μετά το τριήμερο των Θεοφανίων, παίρνει σάρκα και οστά το εγχείρημα του ομίλου Intracom στο real estate. Οι μέτοχοι της εταιρείας αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για τη δημιουργία της Intracom Properties, της ανεξάρτητης θυγατρικής που θα προικοδοτηθεί με σημαντική ακίνητη περιουσία από τον μητρικό όμιλο. Συγκεκριμένα, μετά την απόσχιση του κλάδου, ακίνητα αξίας 63 εκατ. ευρώ θα περάσουν στον έλεγχο της νέας εταιρείας. Τα περισσότερα από αυτά αποδίδουν σημαντικά έσοδα καθώς είναι μισθωμένα σε μεγάλες και γνωστές εταιρείες. Ποια είναι; Μεταξύ αυτών, κτίριο γραφείων 6,8 χιλ. τμ. στην οδό Αδριανείου κοντά στο Ν. Ψυχικό, που είναι εξ ολοκλήρου μισθωμένο (για 102 χιλ. ευρώ/μήνα χωρίς το χαρτόσημο) στη Vodafone έως το 2025, τρεις όροφοι γραφείων στην οδό Πρεμετής (νυν Σαμπάγ Χουρί), στο Μαρούσι, αλλά και το μεγάλο συγκρότημα κτιρίων του ομίλου στην Παιανία. Το τελευταίο, περίπου 28 χιλ. τετραγωνικών σε οικόπεδο 58 χιλ. τετραγωνικών, αφορά σε επτά κτίρια που είναι μισθωμένα κυρίως σε εταιρείες του ομίλου. Η διοίκηση του ομίλου έχει αναφέρει πως υπάρχουν σκέψεις για μετατροπή της Intracom Properties σε ΑΕΕΑΠ.

Αλλεπάλληλοι πλειστηριασμοί για τον Εμφιετζόγλου

-Άλλο ένα σφυρί για τον επιχειρηματία της Μηχανικής (και πρόεδρο της Πατριωτικής Ενώσεως, για να μην ξεχνιόμαστε…) Πρόδρομο Εμφιετζόγλου αναρτήθηκε στη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πρόκειται για ένα οικόπεδο «μετά των επ΄ αυτού κτισμάτων» που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης της περιφέρειας του Δήμου Πειραιά στην περιοχή του Νέου Φαλήρου και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Καραϊσκάκη και Λεωφ. Ειρήνης αρ. 35 (πρώην Φρειδερίκης, πρώην Πεσματζόγλου) και σε απόσταση 800 μέτρων από τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Το οικόπεδο είναι κατά το κτηματολόγιο 454 τ.μ. και μέσα υφίσταται διώροφη κατοικία η οποία αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 106,50 τ.μ με βοηθητικούς χώρους, ισόγειο επιφάνειας 197,20 τ.μ., το οποίο αποτελείται από είσοδο, γραφείο, μία μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων - εκδηλώσεων και εσωτερικό κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα, πρώτο επιφάνειας 65,68 τ.μ., με χώρο κυλικείου και εσωτερικό κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα. Το κτήριο εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε πριν το 1940, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι διατηρητέο. Στο ακίνητο υπάρχει υπόλοιπο δόμησης 1.137,07 τ.μ. το οποίο αντιστοιχεί σε 379,02 τ.μ και υπόλοιπο κάλυψης 82,79 τ.μ. Επισπεύδουσα είναι η Cepal και η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 300.000 ευρώ που είναι μέρος της επιταχθείσης έντοκης απαίτησης συνολικού ύψους 712.216,80 ευρώ πλέον τόκων, εξόδων εκτελέσεως κλπ. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 28 Ιουνίου 2023 και η τιμή εκκίνησης για το ακίνητο είναι στις 681.000 ευρώ, ενώ κουβαλάει προσημειώσεις και κατασχέσεις από τράπεζες, Εφορίες μέχρι και από τη…Χαλυβουργική. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ν. Φάληρο. Όσο για τις περιπέτειες του κατασκευαστή με τα χρέη και τους πλειστηριασμούς είναι πολλές καθώς έχουν ήδη χαθεί επιχειρήσεις και ακίνητα (Βαλκάν Εξπόρτ, Ελληνικά Σωληνουργεία), ενώ ακολουθεί στις 22 Φεβρουαρίου ένα “βαρύ” σφυρί και για το εξοχικό της οικογένειας στη Μύκονο.

Μια αναμενόμενη αλλαγή στην Αττική Οδό

-Με την είσοδο στη νέα χρονιά έγινε γνωστή και μια αλλαγή στο Δ.Σ. της Αττικής Οδού. Μια αλλαγή αναμενόμενη βέβαια καθώς αφορά την παραίτηση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου από μέλος του οργάνου, όπως συνέβη και με τις άλλες θέσεις που κατείχε όσο ήταν στις τάξεις του Ομίλου Ελλάκτωρ. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου 2022 και προβλέπει την αντικατάσταση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου από τον Δημοσθένη Ρέβελα, δηλαδή τον άνθρωπο που ανέλαβε από τον Ιούνιο του 2021 Οικονομικός Διευθυντής (CFO) του Ομίλου Ελλάκτωρ, διαδεχόμενος τότε τον Γιώργο Πουλόπουλο. Κατά τα άλλα, η σύνθεση του Δ.Σ. της Αττική Οδός Α.Ε. παραμένει η ίδια.

Ακάθεκτοι οι πωλητές στη Lavipharm

-Στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών επέστρεψε η μετοχή της Lavipharm στις 23 Δεκεμβρίου 2022, μετά την ολοκλήρωση της AMK και την είσοδο προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και, κυρίως, έπειτα από 10 χρόνια στην επιτήρηση. Πώς συμπεριφέρθηκε η μετοχή; Με πτώση 18% την πρώτη ημέρα, ισχνή αντίδραση (+2,1%) στις 28/12 και χθες πρώτη ημέρα συνεδρίασης για το 2023 με νέα πτώση και υποχώρηση της τομής στα 0,3760 ευρώ.