-Χαίρετε, ακούω διάφορα για το θέμα του «εκπρόσωπου εκλογών» της κυβέρνησης, αλλά τίποτα δεν είναι αποφασισμένο από τον Μητσοτάκη. Κάποιος συνομιλητής του, πρότεινε τον Σκέρτσο, γιατί «ο Άκης ξέρει πολύ καλά το έργο της κυβέρνησης με κάθε λεπτομέρεια, αφού όλα σχεδόν έχουν… περάσει από μπροστά του τρεισήμισι χρόνια τώρα. Είναι επίσης σοβαρός και μετρημένος, δεν δημιουργεί πάθη και αντιπάθειες…». Από την άλλη είναι ολίγον… στυφός, στο γυαλί της T.V., λένε άλλοι εκεί στο Μ.Μ. Μια άλλη πηγή στα πέριξ, μου είπε ότι «ο πρόεδρος έχει εκφρασθεί ιδιωτικώς με κολακευτικά λόγια για τη δημοσιογράφο Nίκη Λυμπεράκη. Αν θέλει πάντως κάτι… σε δημοσιογράφο ο Μητσοτάκης έχει τον Δημήτρη Οικονόμου του Σκάι, που είναι ζεστός και προπονημένος στα κυβερνητικά debate. Σε γυναίκα, αλλά όχι δημοσιογράφο, έχει ακουστεί και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ετοιμόλογη μεν, αλλά όχι και ειδική στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Drag Pasok (2)

-Στο μεταξύ, φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν, με χρονοκαθυστέρηση, την μπαρούφα που έκαναν με τη Λάσπα και το άφησαν… φλου, όπως όλα άλλωστε σε στυλ «Δημοκρατία έχουμε, ο καθένας έχει τις απόψεις του…». Σωστό, αλλά καλό θα ήταν να το σκεφτόντουσαν προχθές. Την ίδια ώρα διαβάζω στο twitter μια δήλωση του Πρωθυπουργού για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», με το οποίο 4.000 γυναίκες έκαναν δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας για την πρόληψη του καρκίνου. Κλέβει εκκλησία ο Μητσοτάκης…

Η Εurobank δεν βιάζεται

-False alarm προκάλεσε δημοσίευμα του Stock Watch που έφερε την Eurobank να είναι μια ανάσα από τη δημόσια πρόταση για την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Κι όχι αδίκως, αφού ελέγχει το 29,2% της Ελληνικής. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το “ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε” γιατί κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά σε βάθος χρόνου. Η Eurobank - όπως άλλωστε αποδείχθηκε και με τις προηγούμενες αγορές μετοχών της Ελληνικής – δεν βιάζεται. Και ο λόγος είναι απλός. Μεταξύ των μετόχων της Ελληνικής είναι και η Pimco που κατέχει περίπου το 17%. Αν κινηθεί τώρα η Εurobank, η Pimco όπως είναι λογικό θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό τίμημα. Επειδή όμως τα funds έχουν από το καταστατικό τους μια συγκεκριμένη διάρκεια “ζωής”, μπορεί βάσιμα το management της Eurobank να προσβλέπει μελλοντικά σε μια λιγότερο μαξιμαλιστική προσέγγιση από την πλευρά της Pimco. Με απλά λόγια, το επόμενο εξάμηνο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνει δημόσια πρόταση η Εurobank, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο του 23 οι πιθανότητες είναι 50-50.

Χωρίς εκδήλωση για την πρώτη συνεδρίαση του 2023 το ΧΑ

-Μπορεί να μην το προσέξατε, αλλά η Προεδρία Γ. Κοντόπουλου στο Χρηματιστήριο συνοδεύτηκε και από την κατάργηση της καθιερωμένης τα τελευταία αρκετά χρόνια πανηγυρικής πρώτης συνεδρίασης του έτους. Της εκδήλωσης δηλαδή που γινόταν με την έναρξη της συνεδρίασης της 2ας Ιανουαρίου, με την κοπή της βασιλόπιτας, τους χρηματιστές κ.λπ. κ.λπ. Δεν γνωρίζω αν η κατάργηση οφείλεται σε απόφαση που υπαγορεύει η στρατηγική του Προέδρου του ΧΑ ή είναι αποτέλεσμα της δύσκολης σχέσης που έχει με τους χρηματιστές.

Πρώτη η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με 23,2%

-Και αφού μιλάμε για χρηματιστές, σημειώστε πως το 2022, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιριών με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Συγκεκριμένα διεκπεραίωσε το 23,2% των συναλλαγών, με την Eurobank να παίρνει τη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 16,9% και την Euroxx στην τρίτη θέση με 12,7%

Το καμάρι της Φθιώτιδος, οι τραπεζίτες και η επικίνδυνη σχέση

-Ήταν να μη γνωριστούν καλά και να μην αναπτυχθεί αυτή η κυριολεκτικά επικίνδυνη σχέση. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι το καμάρι της Φθιώτιδος, ο (κατά Banker) υπουργός Οικονομικών της χρονιάς 2023, Χρ. Σταϊκούρας θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Ο FinMin of the year 2023, έχει επαναφέρει την πρακτική των τακτικών μηνιαίων συναντήσεων με τους CEO των τραπεζών (όπως γινόταν παλαιότερα) , όπου προφανώς απευθύνει τις νουθεσίες του (σ.σ. δεν κατάλαβα γιατί ο ίδιος μίλησε για μπινελίκια) που τον οδήγησαν στην κορυφή μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του. Πάντως, η επόμενη συνάντηση δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά το πιθανότερο είναι να προσδιοριστεί μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου. Αν θέλετε, πάμε επίσης και στοίχημα ότι θα γίνουν τρεις μηνιαίες συναντήσεις...

Η Motor Oil με ένα ράλι 196% άφησε πίσω κορωνοϊό και lockdowns

-Σε νέα υψηλά βρέθηκε η μετοχή της Motor Oil που πέρασε και το φράγμα των 22 ευρώ για να κλείσει χθες στα 22,52 ευρώ. Πρόκειται για επιστροφή της μετοχής σε επίπεδα τιμών προ κορωνοϊού και lockdowns. Ο τίτλος είχε υποχωρήσει από τα 21 ευρώ στις αρχές του 2020 (όταν ξέσπασε στην Ευρώπη η επιδημία και άρχισε η επιβολή των περιοριστικών μέτρων) μέχρι και τα 7,60 ευρώ στα τέλη του Οκτωβρίου 2020. Από τότε έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει ένα ράλι 196%, το κυριότερο όμως, ο όμιλος άλλαξε τη φυσιογνωμία του πραγματοποιώντας μπαράζ επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια με επίκεντρο τη θυγατρική της MORE, μέσω της οποίας έγινε και η μεγάλη εξαγορά του 75% του κλάδου των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προς 671,5 εκατ. ευρώ. Σημειώστε πως μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου (με την τιμή τότε στα 19,25 ευρώ) η UBS αναθεωρούσε στα 23 ευρώ την τιμή – στόχο της μετοχής με σύσταση «buy».

Η δυσεξήγητη (για τους κοινούς θνητούς) άνοδος της ΑΒΑΞ

-Συνεχίστηκε και χθες η δυσεξήγητη (για τους κοινούς θνητούς) άνοδος για τη μετοχή της ΑΒΑΞ, σε χαμηλότερους όμως ρυθμούς (+1,52%). Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών ήταν ξανά υψηλός (332 χιλ. τεμάχια), ενώ η μετοχή έκλεισε το υψηλό ημέρας (0,8660 ευρώ). Σε τέσσερις συνεδριάσεις ο τίτλος γράφει ήδη +16% κι αν δεν διαμορφώνεται αποτίμηση για να εξυπηρετήσει κάποια εσωτερική μεταβίβαση, είναι πιθανό να κρύβεται κάποια άλλη εξέλιξη. Ομοίως συνεχίστηκε και η κατρακύλα της Lavipharm, με τη μετοχή να υποχωρεί κάτω και από τα 0,37 ευρώ.

Τα 10 «χρυσά» στρέμματα του Αστέρα

-Λίγο πριν φύγει το 2022 εγκρίθηκε και τυπικά η μερική διάσπαση της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, με εισφορά σε είδος του κλάδου εκμετάλλευσης ζώνης αιγιαλού και παραλίας σε νέα ανώνυμη εταιρεία. Η σχετική έγκριση δόθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Αστήρ που έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο αυτό -το οποίο παρουσιάσαμε από το newmoney.gr στις 19 Σεπτεμβρίου 2022- προβλέπει τη μεταβίβαση της δημοφιλούς Astir Beach και των συνοδευτικών της υποδομών στο πλαίσιο υλοποίησης της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας που αφορά στην αναδιάρθρωση και στον διαχωρισμό των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων με γνώμονα το διαφορετικό προφίλ κινδύνου και απόδοσης, τις διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές, καθώς και τις διαφορετικές μελλοντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης που η κάθε δραστηριότητα παρουσιάζει. Ειδικότερα, ο διαχωρισμός της δραστηριότητας εκμετάλλευσης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της αξίας της μέσω της κατάλληλης και διακριτής διαχείρισης, κεφαλαιοποίησης και αποτελεσματικής αξιοποίησης των μελλοντικών ταμειακών ροών, αλλά και στην παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας σε σχέση με τις μελλοντικές επενδυτικές στρατηγικές της Αστήρ Παλάς και του μετόχου της, που είναι η Apollo Investment Holdco.

Το club της Astir Beach με τα 150 μέλη

-Επί της ουσίας πρόκειται για τα… 10 «χρυσά» στρέμματα της παραλίας του Αστέρα (9.161,67 τ.μ., για να είμαστε ακριβείς), συμπεριλαμβανομένων των υποδομών παραλίας, εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων, γηπέδων καθώς και της σχολής θαλάσσιου σκι. Σημειώνεται ότι η Astir Beach διαθέτει 620 ξαπλώστρες με τη συνοδευτική ομπρέλα τους και 32 daybeds (χωρητικότητας τεσσάρων ατόμων), περίπου 150 ετήσια μέλη, ενώ εκμεταλλεύεται δύο εστιατόρια, 10 καταστήματα και το ski club. Στην ίδια Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της μερικής διάσπασης, και προς συμμόρφωση με τις διατάξεις που διέπουν τα στοιχεία της καθαρής θέσης η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς κατά 10.964.856 ευρώ, με ακύρωση 3.654.952 κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 3 ευρώ έκαστη. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται πλέον σε 5.802.678 ευρώ και διαιρείται σε 1.934.226 κοινές ονομαστικές μετοχές των 3 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ με επιστροφή μετρητών στον μοναδικό μέτοχο.

Viva Wallet: Η συνέχεια του deal

-Στο ΓΕΜΗ καταχωρήθηκε απόφαση του ΔΣ της «Viva Wallet ΑΕ Συμμετοχών – Ανάπτυξης Λογισμικού» με την οποία χορηγείται ειδική άδεια (με ισχύ 6 μηνών) για την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «VIVA ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ» που κατέχει η Viva Wallet ΑΕ Συμμετοχών (πρόκειται για 350.002 κοινές μετοχές) προς την κυπριακή εταιρία «WEREALIZE.COM LIMITED» η οποία στο πρόσφατο παρελθόν εμφανιζόταν να συνδέεται με τον Χάρη Καρώνη. Σημειώνεται πως προ ολίγων εβδομάδων η JP Morgan ανακοίνωσε την απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet αποκτώντας τις μετοχές των μετόχων μειοψηφίας, ήτοι των επενδυτικών εταιρειών Hedosophia και Deca καθώς και του family office της Μαριάννας Λάτση, μία συναλλαγή που ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 27 “χρυσά” διαμερίσματα στο Μαρούσι

-Η τρέχουσα κρίση επιταχύνει τις εξελίξεις και στον οικιστικό κλάδο όπου πλέον τα καινούρια σπίτια με ιδιαίτερα ενεργειακά χαρακτηριστικά, έστω κι αν διατίθενται στην αγορά με ιδιαίτερα τσουχτερές τιμές, φαίνεται ότι προτιμώνται από τους αγοραστές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του συγκροτήματος ΟXYGEN της εταιρείας Sustain στο Μαρούσι, ακριβώς απέναντι από το ΟΑΚΑ, στα 300 μέτρα από το Golden Hall. Το συγκρότημα των 27 κατοικιών που είναι, όπως αναφέρουν οι επιτελείς του, το πρώτο συγκρότημα κατοικιών στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση αειφορίας (BREEAM σε επίπεδο very good) είναι πριν ακόμη τελειώσει sold out με «πολύ μεγάλη ανταπόκριση» όπως αναφέρεται σχετικά και τις κατοικίες να παραδίδονται στους αγοραστές τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το OXYGEN -ενδεικτικά- έχει σχεδιαστεί με έναν διπλού ύψους υπαίθριο στεγασμένο χώρο, ώστε να λειτουργεί παρόμοια με το λόμπυ ενός πεντάστερου ξενοδοχείου όπου οι ένοικοι να έχουν τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους ή ακόμα και να εργαστούν με θέα τον κοινόχρηστο κήπο, καθώς διατίθενται παροχές ρεύματος και wifi, στα πρότυπα των νέων, σύγχρονων τάσεων στην αγορά κατοικίας που πλέον δίνει βάση και στο υβριδικό μοντέλο εργασίας, με τον συνδυασμό σπιτιού και γραφείου.