-Χαίρετε, κοίτα πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή, πριν από λίγες μόνο ημέρες, στον απόηχο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο για να παρακολουθήσει η ΕΥΠ ή οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία (Αντιτρομοκρατική κ.λπ.) έναν βουλευτή πρέπει πρώτα να το εγκρίνει δια υπογραφής ο Πρόεδρος της Βουλής. Δηλαδή, την Καϊλή, που την παρακολουθούσαν τρεις μήνες τώρα οι βελγικές Αρχές, θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ας πούμε. Αλλά πες ότι εκεί, βρε παιδάκι μου, μπορεί και να μην είναι τόσο στενές οι σχέσεις γιατί είναι απλώς συνάδελφοι. Δηλαδή, εσείς τώρα φαντάζεστε τον Πρόεδρο της Βουλής στην Ελλάδα, είτε επί Ν.Δ., είτε επί ΣΥΡΙΖΑ, να βάζει υπογραφή για παρακολούθηση ενός υπουργού του ιδίου κόμματος γιατί υπάρχουν υποψίες ότι τα παίρνει από κάπου και να μην το λέει στον πρωθυπουργό του, ή στον ίδιο τον υπουργό; Γελοίο, έτσι; Έπειτα στη Βουλή ψηφίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύονται να κυκλοφορούν και φυσικά να κατέχει το κράτος λογισμικά παρακολούθησης ιντερνετικών εφαρμογών τύπου whatsapp, vider, signal κ.λπ. Δεν μου λέτε κάτι, δηλαδή τους εγκληματίες που μιλάνε μέσω whatsapp πώς θα τους πιάσουν, άραγε, στην Ελλάδα; Αφήστε που υπήρχε και η άποψη Ευάγγελου Βενιζέλου, αν θυμάστε, που έλεγε ότι δεν πρέπει τα μέλη του Κοινοβουλίου να παρακολουθούνται κατ’ ουδέναν τρόπο. Απορώ πώς αυτό το τερατούργημα που ψηφίστηκε πάνω στην πίεση της υπόθεσης θα «σταθεί» τα επόμενα χρόνια…

Το Εύα - effect στο ΠΑΣΟΚ

-Τώρα ο κόσμος έχει μείνει άναυδος από το θέμα της Καϊλή, η οποία γενικώς έχαιρε μιας ευρύτερης συμπάθειας, νέα γυναίκα, όμορφη και με καλή εικόνα, ακόμα και για τους αντιπάλους του κόμματός της. Σύντομα, σε δυο-τρεις ημέρες, θα υπάρχει μια πρώτη γεύση για το τι «κοστίζει» αυτό στο ΠΑΣΟΚ, από δημοσκοπήσεις που μόλις ξεκίνησαν. Είναι πολύ νωρίς, η αλήθεια είναι, για να βγάλει κανείς συμπεράσματα και ίσως πρέπει να περιμένουμε τη συνέχεια όλου του σκανδάλου.

Κοντά σε συμφωνία τράπεζες - Κυβέρνηση

-Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνάντηση Χ. Σταϊκούρα - Τραπεζιτών. Φαίνεται ότι έχουν βρεθεί οι κατάλληλες λύσεις, οι οποίες έχουν εξεταστεί και συζητηθεί αρμοδίως, ώστε και να βοηθηθούν οι δανειολήπτες όπως ζητά η Κυβέρνηση και ταυτόχρονα να μη μεταβληθούν οι παρούσες αξίες των δανείων ώστε οι τράπεζες να υποχρεωθούν σε νέες προβλέψεις. Η προτεινόμενη λύση θα καλύπτει και δάνεια που τιτλοποιήθηκαν και οι δανειολήπτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση θα καταθέτουν αίτηση στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την εποπτεία για να μην προκύψουν προβλήματα στην πορεία. Επιπλέον, κάθε τράπεζα θα ανακοινώσει μειώσεις προμηθειών, ενώ το ίδιο σταδιακά και ανά τράπεζα θα γίνει και με τα επιτόκια καταθέσεων.

Φήμες για deal στην πληροφορική με μπαλαντέρ τον Αστυφίδη

-Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, κατά τις πληροφορίες, θα οριστικοποιηθεί η σύμπραξη του Ομίλου Νova (αφού συγχωνευτεί με τη Wind) και του Ομίλου Βαρδινογιάννη με στόχο να διεκδικήσουν από κοινού μεγάλα έργα πληροφορικής στη χώρα που θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους. Γενικότερα στον κλάδο της πληροφορικής υπάρχει έντονη κινητικότητα και θα φανεί το επόμενο διάστημα. Στην αγορά κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν να κυοφορούνται εξελίξεις με επίκεντρο τη Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη. Οι φήμες στην αγορά φέρουν τη Real Consulting, που είναι εισηγμένη στη μικρή αγορά του ΧΑ και θεωρείται δυνατή στο SAP, να είναι σε διαπραγματεύσεις με δύο άλλες εταιρίες πληροφορικής. Στη Real σημειώστε πως μέτοχος είναι και ο πάπας της μικρής κατηγορίας του ΧΑ Τ. Αστυφίδης και μάλιστα στην αγορά λένε ότι είναι εγκλωβισμένος σε υψηλή τιμή. Άρα, όλα παίζουν.

Τζέφρι Πάιατ: Η Cenergy επενδύει στο Μέριλαντ

-Είχε «ουρά» μια αναφορά του Τζέφρι Πάιατ, αρμόδιου για θέματα Ενεργειακών Πόρων υφυπουργού Εσωτερικών των ΗΠΑ, κατά την ομιλία του στο ετήσιο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Ο Αμερικανός υφυπουργός, μιλώντας για παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που επέκτειναν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες στις ΗΠΑ, εκτός από τη Sunlight του Ομίλου Γερμανός (σ.σ. διαθέτει ήδη δύο μονάδες συναρμολόγησης) αναφέρθηκε στη Hellenic Cables της Cenergy (Όμιλος VIOHALCO) που, όπως τόνισε, επενδύει σε ένα αναξιοποίητο εργοστάσιο παραγωγής στην πολιτεία του Μέριλαντ. Η αναφορά αφορά τη σύμπραξη της Cenergy με τον δανέζικο κολοσσό Orsted στις ΗΠΑ που, εδώ και πολλούς μήνες, παραμένει στην αναμονή. Πέρυσι τέτοια εποχή είχε γίνει γνωστή η συμφωνία για την από κοινού επένδυση με την Orsted με στόχο τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας υποβρυχίων καλωδίων που θα τροφοδοτήσει τα off-shore πάρκα των Δανών. Πλην όμως και παρά τις κατά καιρούς φημολογίες ότι παίρνει μπροστά, ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες που λέγεται ότι αφορούν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά θέματα. Πιθανώς ο Τζ. Πάιατ, ως αρμόδιος για θέματα Ενεργειακών Πόρων υφυπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ να γνωρίζει κάτι περισσότερο.

Ποιοι Έλληνες είδαν την Exxon Mobil και τι συζήτησαν

-Κι αφού ανοίξαμε κουβέντα για τις υπερατλαντικές business, στη νέα Υόρκη ο Αρης Στεφάτος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και ο Κ. Σκρέκας είχαν συνάντηση με την Exxon Mobil, η οποία -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- εντατικοποιεί το ενδιαφέρον της για την Κρήτη και όχι μόνο, μου λέει αρμόδια πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική εταιρεία επιδεικνύει ισχυρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αν κρίνουμε πάντως από τη χθεσινή πρώτη παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης για τα υπεράκτια αιολικά, το project των ανεμογεννητριών μέσα στη θάλασσα κρατά ζεστούς πολλούς και μεγάλους διεθνείς παίκτες. Μια λεπτομέρεια αξιομνημόνευτη είναι ότι και αυτός ο σχεδιασμός θα τρέξει από την ΕΔΕΥΕΠ.

Στην ΕΥΑΘ «τρώνε» το ταμείο για να πληρώσουν το ρεύμα

-Από το κακό στο χειρότερο τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΥΑΘ η οποία στο 9μηνο είδε τα λειτουργικά κέρδη να υποχωρούν σε ποσοστό 87%. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι όμως πως τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας μειώθηκαν στα 76 εκατ. ευρώ, από 90 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι (-15,13%), μείωση που σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή του αυξημένου κόστους ενέργειας και κατά ένα μέρος στην ΑΜΚ της θυγατρικής «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες». Η ΕΥΑΘ λέει πως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που επωμίζεται αυξήθηκε 100% σε έναν χρόνο. Ωστόσο, η εκτόξευση των τιμολογίων της ενέργειας δεν είναι κάτι νέο και προφανώς υπήρχε χρόνος για να αντιμετωπιστεί, σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον. Όσο για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, αυτές αργούν καθώς η αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων και η εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου θα γίνει το φθινόπωρο Οκτώβριο του 2023 και τα φωτοβολταϊκά που δρομολογούνται το 2024.

Η Μαρία-Ρίτα με την Μπάρμπαρα και οι πιέσεις σε Κυβέρνηση και ΡΑΕ

-Σκληρή «μπάλα» παίζουν δύο σιδηρές κυρίες της ενέργειας, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για τις εταιρίες και τους μετόχους τους. Η Μαρία Ρίτα Γκάλι, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ από τη μία και η νεοφερμένη Μπάρμπαρα Μοργάντε της ΔΕΠΑ Υποδομών, που από το καλοκαίρι έχει περάσει υπό τον έλεγχο της Italgas, δίνουν μάχη για να αυξήσουν το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου της επόμενης τετραετίας (WACC- Weighted Average Cost of Capital-Σταθμισμένο Μέσο Κόστος Κεφαλαίου). Και η μάχη αυτή γίνεται προς όλα τα επίπεδα και τα κυβερνητικά κέντρα καθώς οι αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας θα καθορίσουν τα έσοδα, αλλά και τα τιμολόγια της κάθε εταιρείας για τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί σημαντική παράμετρο για τον καθορισμό του WACC, έχει επιβαρυνθεί λόγω πληθωρισμού αλλά και αύξησης του κόστους δανεισμού αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο των διαχειριστών να πετύχουν υψηλό μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου. Εν αντιθέσει με τη ΡΑΕ που επιδιώκει τα κόστη αυτά να είναι χαμηλά προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και επειδή διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων.

Κλειδί οι έξυπνοι μετρητές

-Την περασμένη Πέμπτη, στην ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας συζητήθηκαν τα παλιότερα προγράμματα Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Υποδομών που δεν είχαν εγκριθεί λόγω αλλαγής διοίκησης. Αφού εγκριθούν, η εταιρεία θα καταθέσει στον Ρυθμιστή τα νέα επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης και τις ταρίφες και θα καθοριστεί το WACC. Εδώ όμως υπάρχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Επειδή μέσα στα προγράμματα αυτά εντάσσονται και οι έξυπνοι μετρητές, θα πρέπει να προηγηθεί υπουργική απόφαση για το cost benefits analysis των έξυπνων μετρητών, η οποία θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία με την οποία θα εγκρίνονται και θα αξιολογούνται. Πριν από την επίμαχη απόφαση, η ΡΑΕ δεν μπορεί να εγκρίνει τις ταρίφες, επομένως και το WACC των διαχειριστών φυσικού αερίου θα... περιμένει. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ένα δίμηνο για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία. Το ενδιαφέρον πάντως με το περίφημο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου έχει και η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο με επεισοδιακό τρόπο καθορίστηκε το WACC στο 6,1% το περασμένο καλοκαίρι. Ο διαχειριστής ο οποίος ζητούσε 8,16% έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ την αναθεώρησή του. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι με τις τρέχουσες συνθήκες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ποσοστό αυτό να φτάσει το 6,8%.

Τα ναυπηγεία της Σύρου μπαίνουν στον ανταγωνισμό

-Αυξάνονται σιγά σιγά τα πλοία Ελλήνων εφοπλιστών που εμπιστεύονται τα Ναυπηγεία της Σύρου για τις αναγκαίες συντηρήσεις και επιδιορθώσεις. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ποιότητα των εργασιών στη Σύρο είναι ικανοποιητική, αλλά το κόστος και ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι λίγο πάνω από τα αντίστοιχα κινεζικά ναυπηγεία.

Κλείνει το Ναυτιλιακό τμήμα της HSBC;

-Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν την HSBC να αποχωρεί από την Ελλάδα, αλλά να διατηρεί το ναυτιλιακό της τμήμα στο Λονδίνο. Γι’ αυτό μάλιστα επρόκειτο να μετακομίσει στη βρετανική πρωτεύουσα μια ομάδα στελεχών από την Αθήνα. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι η διοίκηση της HSBC αποφάσισε αυτό το «ελληνικό» shipping χαρτοφυλάκιο ύψους 3 δισ. ευρώ είτε να το πουλήσει, είτε να το αφήσει να λήξει, παρακολουθώντας το απλώς από το Λονδίνο. Οι εξελίξεις αυτές, λένε, πως έχουν ενεργοποιήσει ελληνικές τράπεζες που θα ήθελαν να αποκτήσουν αυτά τα δάνεια, πλην όμως, όπως συνήθως συμβαίνει τους Βρετανούς, οι τιμές που κατ’ αρχήν ζητούν είναι εξωπραγματικές.

Η Credit Suisse πληρώνει 7,5% για καταθέσεις προθεσμίας

-Πέρασε μεγάλες φουρτούνες η Credit Suisse, η οποία τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου των 4 δισ. ευρώ με τη βοήθεια του Αραβικού κόλπου. Εκτός όμως από κεφάλαια είχε ανάγκη από ρευστότητα. Γι’ αυτό ξαφνικά, οι πλούσιοι πελάτες της διάβασαν ότι η Credit Suisse προσφέρει επιτόκιο 7,5% για προθεσμιακές καταθέσεις σε δολάριο ενός έτους ή 5,7% για καταθέσεις ενός τριμήνου. Κάποιοι ανησύχησαν γι’ αυτή την υπερβολική προθυμία της CS να προσελκύσει καταθέσεις. Κάποιοι, πιο ψύχραιμοι, δικαιολόγησαν αυτή την κίνηση επειδή όλες οι ελβετικές τράπεζες εγκατέλειψαν την πολιτική της ουδετερότητας, ακολούθησαν την πολιτική των αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και πάγωσαν τους λογαριασμούς των Ρώσων μεγιστάνων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που δημοσιοποιεί κατά καιρούς η Δυτική συμμαχία.