-Χαίρετε, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλούν οι εξελίξεις με την «υπόθεση Καϊλή» γιατί, πέραν του προσώπου ή του κόμματος, διασύρεται η Ελλάδα διεθνώς από ένα θέμα βεβαίως που, όπως φαίνεται, θα πάρει ευρύτερες διαστάσεις. Από κάποιους μάλιστα περιγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακριβώς διότι οι Ευρωπαϊκές Αρχές φαίνεται να έχουν πληθώρα από στοιχεία και τεκμήρια δωροδοκίας.

Η Εύα ΟΝΝΕΔίτισσα...

-Τώρα, στο εσωτερικό μέτωπο, ασφαλως μόνο καλό δεν κάνει στο ΠΑΣΟΚ αυτή η ιστορία, γιατί το κόμμα έχει πολύ κακό προηγούμενο στις υποθέσεις διαφθοράς και η Καϊλή στα μάτια της κοινής γνώμης είναι… ΠΑΣΟΚ με τη σφραγίδα για μια εικοσαετία. Συνεπώς, η προσπάθεια του Ανδρουλάκη να τη χρεώσει στη ΝΔ δεν γίνεται διόλου κατανοητή στον κόσμο, άντε τώρα να εξηγήσεις ότι η Εύα ήταν της «τάσης του ΠΑΣΟΚ» που είναι πιο κοντά με ΝΔ απ’ ό,τι με ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κι έτσι να είναι, πρόκειται για ευρωβουλευτή δικό σου και σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν γίνεται να την αποκαλείς «Δούρειο Ιππο» ενός άλλου κόμματος. Λίγο έλλειψε να τη βγάλει και Οννεδίτισσα!

Το νέο ραντεβού τραπεζιτών - ΥΠΟΙΚ και οι προτάσεις

-Κατά τα λοιπά, σήμερα πιάνουμε το νήμα μιας πλούσιας σε εξελίξεις εβδομάδας. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου οι τραπεζίτες έχουν προγραμματίσει τη νέα τους συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ, για να παρουσιάσουν την πρόταση ελάφρυνσης των ευάλωτων δανειοληπτών και να ενημερώσουν για τις ενέργειες που προγραμματίζουν σε επιτόκια και προμήθειες. Ψιθυρίζεται στην αγορά πως οδεύουμε σε μια ρύθμιση που θα μειώσει κατά 5% τη συνολική κερδοφορία του 2022, με μειώσεις σε προμήθειες, ανοχή σε ευάλωτους «κόκκινους» δανειολήπτες και κάλυψη του 50% της επιτοκιακής επιβάρυνσης (με αρχή από τον Ιούλιο που άρχισε η άνοδος των επιτοκίων) εφόσον ήταν ενήμεροι έως 31/12/2022γ με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Την Τετάρτη επίσης η διοίκηση της Mytilineos παρουσιάζει τη νέα οργανωτική δομή του ομίλου, πιθανότατα και αναθεωρημένες προβλέψεις για την κερδοφορία. Στο μεταξύ, από αύριο Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη συνεδριάζουν Fed και ΕΚΤ, με τις αγορές να προεξοφλούν τις νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Στην Τράπεζα Αττικής (δείχνουν) να τα βρίσκουν - το γιγαντιαίο reverse split

-Επιπλέον αυτή την εβδομάδα πρέπει να ανατείλει ο ήλιος για την ΑΜΚ των 490 εκατ. της Τράπεζας Αττικής, καθώς φτάνουμε στο ορόσημο που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στους μετόχους "για να τελειώνουν" και να εγκριθεί η αύξηση στην έκτακτη συνέλευση της 30ής Δεκεμβρίου. Υπό την πίεση της ΤτΕ οι μέτοχοι φαίνεται να έχουν συγκλίνει και ευθυγραμμιστεί με το συμφωνημένο σχέδιο, οπότε -εκτός απροόπτου ή, αν προτιμάτε, σε προφορικό επίπεδο- η αύξηση δρομολογείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δηλαδή έγκριση ως το τέλος του μήνα για να τρέξει η διαδικασία τον Ιανουάριο. Μεταξύ άλλων το σίριαλ της Τράπεζας Αττικής προβλέπει τώρα και ένα γιγαντιαίο reverse split (150 υφιστάμενες μετοχές θα γίνουν 1 νέα) επειδή η ονομαστική αξία της μετοχής έχει κατρακυλήσει στα 0,05 ευρώ. Mία νέα ενδεχόμενη ζημία από μια τιτλοποίηση κόκκινων δανείων θα οδηγούσε στον απόλυτο μηδενισμό. Έτσι, η διοίκηση της Attica Bank αποφάσισε το reverse split που επιτρέπει τη λήψη νέων προβλέψεων, εφόσον χρειαστεί.

Ξεκινά το ελληνικό hub της P&G

-Η θετική είδηση που θα συζητηθεί ιδιαίτερα μετά τις γιορτές είναι η εκκίνηση του πανευρωπαϊκού hub της P&G στη χώρα μας. Μια επένδυση στην Ελλάδα που θα ελέγχει τα 40 διαμετακομιστικά κέντρα που διατηρεί σε όλη την Ευρώπη ο πολυεθνικός κολοσσός. Το hub, για το οποίο οι ετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία απ’ τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει ήδη οι πρώτες προσλήψεις. Το σημαντικό είναι πως η επιλογή της χώρας μας δεν ήταν κάτι απλό, αφού υπήρχαν και άλλες 9 συνυποψήφιες ευρωπαϊκές χώρες, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα υποσχόμενες μικρότερα κόστη. Σύμφωνα με τη Senior Director Product Supply της πολυεθνικής στη ΝΑ Ευρώπη, Νανά Γούλα, το ελληνικό ταλέντο και η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα είναι αυτά που μέτρησαν στην απόφαση της πολυεθνικής. Το, δε, hub δημιουργείται στη βάση της αναδιοργάνωσης όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας της P&G μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν η πανδημία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στην αρμοδιότητά του μάλιστα δεν θα είναι μόνο η εποπτεία των εργασιών και στα 40 διαμετακομιστικά κέντρα, αλλά θα εντοπίζει και τις συνέργειες μεταξύ τους. Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το παρασκήνιο και οι αγοραστές των ακινήτων του Μπουτάρη

-Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα ακίνητα του Κώστα Μπουτάρη, τα οποία ήταν να βγουν στο σφυρί την ερχόμενη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, κατέληξαν σε εταιρείες της Sterner Stenhus Greece, δηλαδή του ομίλου των αδελφών Γεωργιάδη που αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή στη συμφωνία διάσωσης της οινοποιίας Μπουτάρη. Συγκεκριμένα, μετά από αντίστοιχες δικαστικές προσφυγές δόθηκε το «πράσινο φως» ώστε να υπάρξει ελεύθερη εκποίηση των τεσσάρων ακινήτων, ενώ την ίδια ώρα θυγατρικές της Sterner Stenhus άσκησαν πρόσθετες παρεμβάσεις δηλώνοντας το ενδιαφέρον εξαγοράς σε τιμές ανώτερες εκείνων των τιμών πρώτης προσφοράς στους αντίστοιχους πλειστηριασμούς. Έχουμε και λέμε. Για την οικία του Κ. Μπουτάρη στο Κεφαλάρι η τιμή εκκίνησης ήταν 1,49 εκατ. ευρώ και δόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η άδεια να εκποιηθεί προς την Stenhus Kifisia Α.Ε. έναντι τιμήματος 1,56 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση η πώληση να ολοκληρωθεί 10 μέρες πριν από την ημερομηνία του πλειστηριασμού, με ταυτόχρονη εξόφληση του τιμήματος προς ικανοποίηση της επισπεύδουσας doValue. Το εξοχικό της Ύδρας θα έβγαινε στο σφυρί με τιμή εκκίνησης 2,3 εκατ. ευρώ και με την ίδια διαδικασία συμφωνήθηκε να περάσει στη Hydra Seaside Α.Ε., επίσης θυγατρικής της Sterner Stenhus Greece, έναντι 2,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το διαμέρισμα επί της Λεωφόρου Νίκης, με θέα όλο τον Θερμαϊκό, έβγαινε με τιμή εκκίνησης 650.000 ευρώ και συμφωνήθηκε να μεταβιβαστεί στη Stenhus Θεσσαλονίκη Α.Ε. έναντι 680.000 ευρώ. Τέλος, το ακίνητο στο Νυμφαίο Φλώρινας θα έβγαινε με τιμή 235.000 ευρώ και δόθηκε η άδεια, με τους ίδιους όρους (10 μέρες πριν από τον πλειστηριασμό και με ταυτόχρονη εξόφληση του τιμήματος) να αγοραστεί από τη Stenhus Kifisia Α.Ε., έναντι 245.000 ευρώ. Εικάζεται ότι τα ακίνητα ακόμη και μετά το πέρασμά τους στην ιδιοκτησία της Sterner Stenhus Greece θα παραμείνουν στα χέρια του Κ. Μπουτάρη, ως μέρος της συμφωνίας που έγινε για την «επόμενη μέρα» της ομώνυμης ιστορικής οινοποιίας.

Δυο deals στον τουρισμό (που δεν πήρε χαμπάρι η αγορά)

-Κάτω από τα ραντάρ της αγοράς γίνονται σημαντικά deals στον τουρισμό και την ψυχαγωγία. Και δεν μιλάμε για το deal του Nammos Group με την Alpha Dhabi Holding των ΗΑΕ που έκανε αίσθηση. Η Azur Selection του επιχειρηματία Γιώργου Αρβανιτάκη εισήχθη στην αγορά Access + του Euronext στο Παρίσι και έχει βλέψεις να ανέβει «σκαλοπάτι», μπαίνοντας στη μεγαλύτερη κατηγορία του Euronext, την αγορά Growth. Μάλιστα, η Azur Selection είχε δεχθεί κρούσεις να εισαχθεί και στο ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά επέλεξε το Παρίσι καθώς σημαντικό μέρος των επενδυτικών σχεδίων της (πέραν της Μύκονου) εστιάζεται στη γαλλική Ριβιέρα (Saint Jean Cap Ferrat). Μόλις προ ημερών επίσης η The Greek Villas που ιδρύθηκε το 2012 και έχει portfolio πάνω από 500 βίλες, σε 34 προορισμούς, με ισχυρή παρουσία στις Κυκλάδες και το Ιόνιο, εξαγοράστηκε από τη διεθνή εταιρεία ενοικίασης πολυτελών εξοχικών κατοικιών Le Collectionist.

Τα ιδιωτικά τζετ στην Καλαμάτα

-Πάνε κι έρχονται τα ιδιωτικά τζετ στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Τα στοιχεία που βγήκαν με την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής σεζόν (στις 27 Νοεμβρίου) πέραν της αύξησης της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2019, δείχνουν αύξηση των ιδιωτικών πτήσεων, αεροταξί και αεροπλάνων κατά 80% έναντι του 2019. Ειδικότερα, η συνολική κίνηση φέτος στο εντεκάμηνο στο αεροδρόμιο (που οδεύει για ιδιωτικοποίηση) άγγιξε τις 351 χιλ. επιβάτες και από αυτούς οι 325 χιλιάδες ήταν επιβάτες διεθνών πτήσεων (310 χιλιάδες περίπου του 2019). Στις ιδιωτικές πτήσεις, τα αεροταξί και τα αεροπλάνα η κίνηση φέτος ήταν κοντά στις 2.900 ταξιδιώτες από τα 1.600 των επιβατών του 2019, νούμερο που αποτυπώνει και τις αλλαγές που έχει φέρει στον προορισμό η Costa Navarino, δικαιολογώντας και το ενδιαφέρον του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για το αεροδρόμιο.

Το "παχύ" ταμείο της Intracom και το άδηλο μέλλον

-Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 192 εκατ. ευρώ, έχει πλέον καθαρό ταμείο η Intracom Holdings όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, στα αποτελέσματα 9μήνου. Η εταιρεία, που στο Χρηματιστήριο αξίζει 141 εκατ. ευρώ, έχει στο ταμείο της 192 εκατ. ευρώ και επιπλέον μια Intracom Defence η οποία με πωλήσεις 44 εκατ. ευρώ στο 9μηνο είναι έτοιμη να προσφέρει νέες υπεραξίες από ενδεχόμενη πώληση. Θα μου πείτε -και δικαίως- ποιο όμως είναι το επιχειρηματικό μέλλον της Intracom Holdings όταν ρευστοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία της; Δεν το γνωρίζω, αλλά υποθέτω ότι οι ελπίδες για το μέλλον περνούν από την Intracom Ventures, η οποία σε πρώτη φάση θα επενδύσει 30 εκατ. ευρώ στην Τεχνολογία, τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό.

Η Glafka Capital «βλέπει» νέα deal στα κόκκινα δάνεια

-Νέες τοποθετήσεις εξετάζει η Glafka Capital μετά τη συμφωνία με την Intrum για τις απαιτήσεις των τριών καζίνο Πηλαδάκη και την κάλυψη του μετατρέψιμου ομολόγου 1,5 εκατ. ευρώ της Αγροτικός Οίκος Σπύρου στα τέλη του περασμένου έτους. Η ελληνικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία με έδρα στο Λονδίνο είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο διεκδίκησης χαρτοφυλακίων δανείων, αλλά υπό προϋποθέσεις. Στελέχη της λένε πως, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα αμερικανικά funds, που αναζητούν υπεραξία πάνω στο δάνειο, στην Glafka βλέπουν πιο μακροπρόθεσμα, στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση των εταιρειών. Είναι αδύνατον, λένε αποκτώντας ένα χαρτοφυλάκιο δανείων να "τρέξεις" δέκα διαφορετικές εταιρείες. Εάν, ωστόσο, αγοράζοντας ένα χαρτοφυλάκιο θα μπορούσαν να συγχωνευτούν εταιρείες του κλάδου ώστε να γίνει ένας leader, τότε θα το εξέταζαν. Σημειώνεται πως στο επόμενο διάστημα βγαίνουν από την Intrum κλαδικά χαρτοφυλάκια εταιρειών στα οινοποιεία και στα τρόφιμα.

Ο Γρηγόρης αγοράζει τζίρο

-Το ότι οι αλυσίδες καφεστίασης τα έχουν βρει σκούρα με την ενεργειακή κρίση και το σπιράλ του πληθωρισμού, το έχουμε ξαναπεί και, δυστυχώς, φως στο τούνελ ακόμη δεν φαίνεται. Οπότε, πλέον, επιταχύνονται και οι εξελίξεις στην κατεύθυνση συγχωνεύσεων ή και αναδιάρθρωσης δικτύων – ειδικά εκεί όπου franchisees «ασθμαίνουν». Και όταν λέω συγχωνεύσεις, εννοώ περισσότερο την απορρόφηση μικρών αλυσίδων από μεγαλύτερες. Οι μεν πρώτες αναζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια, οι δεύτερες τον τζίρο και τις ταμειακές ροές, ειδικά εάν μιλάμε για εμπορικά σημεία. Κάπως έτσι λοιπόν και ο Βλάσης Γεωργάτος, μέσω της αλυσίδας του «Γρηγόρης», εξαγόρασε πρόσφατα το πλειοψηφικό μερίδιο της Ι.Κ.Ε. πίσω απ’ τα καταστήματα «Seven 2 Seven» στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, για να προχωρήσει το deal η εταιρεία μετατράπηκε σε Ι.Κ.Ε. από Ο.Ε. τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Γρηγόρης ΑΒΕΕ πλέον έχει εξαγοράσει το 51% με τους δύο συνιδρυτές να διατηρούν το 24,5% αντίστοιχα. Σημειωτέον πως σήμερα λειτουργούν 18 καταστήματα Seven 2 Seven στη Θεσσαλονίκη.

Χρηματιστήριο που δεν πέφτει, αλλά δεν έχει δύναμη να ανέβει

-Παρά τις ενθουσιώδεις εκθέσεις των αναλυτών για τις προοπτικές της οικονομίας, των τραπεζών και των ενεργειακών εταιρειών της χώρας, η ανοδική δυναμική του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι πολύ περιορισμένη. Ο Γενικός Δείκτης δεν θέλει να πέσει κάτω από τις 900 μονάδες, αλλά δεν έχει καύσιμα να ανέβει σε μια περίοδο που έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ την Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα (ΣΜΕ) Δεκεμβρίου επί δεικτών και μετοχών, που σημαίνει ότι θα δούμε πολλές αναγκαστικές κινήσεις κλεισίματος ανοικτών θέσεων.