-Χαίρετε, η χθεσινή ανακοίνωση του Μηταράκη ότι καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία ασφαλώς και δεν… ακούστηκε καλά στον κόσμο, ειδικά σ’ αυτούς που ψήφισαν ΝΔ, γιατί όντως έχει γίνει πολλή κουβέντα από το 2019 για τη χρησιμότητά της και εν γένει για την υπόθεση της τάξης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μπορεί λοιπόν να μην «πέρασε καλά», αλλά η αλήθεια είναι άλλη. Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν υπήρξε επί της ουσίας, ούτε λειτούργησε ποτέ αφού 1.060 νέοι αστυνομικοί προσελήφθησαν και παρέμειναν άεργοι και άοπλοι στα γραφεία και στα τμήματα της ΕΛΑΣ. Άρα, πολύ καλά έκανε τώρα ο Μηταράκης και ανακοίνωσε ότι αφού εγκαταλείφθηκε το αρχικό σχέδιο να φρουρούν αστυνομικοί μονίμως τα πανεπιστήμια, κάτι σαν «κρατικό security», οι 1.060 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους να δουλέψουν. Όμως και λίγο διαχείριση επικοινωνίας δεν βλάπτει… Πληροφορίες ότι στον δρόμο της επιστροφής από Βίλνιους πέσανε κάτι «έφιπποι διάολοι» ελέγχονται ως… ακριβείς.

Εφη-ΣΥΡΙΖΑ

-Λοιπόν, η Έφη αυτοπαρουσιάστηκε χθες για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν ωραία καλλιτεχνικό χώρο, στο Ωδείο Αθηνών, μόνη στο βήμα, με ένα σικ ντυσιματάκι και με λόγο θα έλεγα τουλάχιστον μη φανατικό. Δεν ξέρω αν αυτή τη στρατηγική την επέλεξε μόνη της ή τη βοήθησε ο Μαραντζίδης που εντάχθηκε στο team της ή κάποιοι ακόμα, που λογικό είναι να έχει. Ασε που έχει και καλό δημοσιογράφο, τον Ανδρέα Μπελεγρή που έχει περάσει και από εμάς!

Τζανακόπουλος

-Ρώτησα την πηγή μου «και με τον Τζανακόπουλο τι θα γίνει που είναι ο άντρας της;». Η πηγή είπε «ο Τζανακόπουλος ήταν και πριν από τον γάμο του με την Αχτσιόγλου πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα ήταν άδικο να εξαφανιστεί γι’ αυτό. Όμως θα… κάνει πίσω γιατί αντιλαμβάνεται ότι όταν η γυναίκα σου γίνεται αρχηγός και είσαι στο ίδιο κόμμα χρειάζεται μια διακριτικότητα!». Διευκρίνισε επίσης ότι τα περί διαστάσεως του ζεύγους «είναι απλώς ψέματα και κακίες». Συμφωνώ ότι αυτά είναι εντελώς προσωπικά θέματα και δεν μπερδεύονται.

Ξινίλες από τρολ

-Χθες, πάντως, για να κλείσω το κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ, μου έκανε εντύπωση ότι ένα από τα πασίγνωστα τρολ του twitter που υποστήριζε ΣΥΡΙΖΑ, η «marca 2»… στόλιζε την Έφη για την παρουσία της με σχόλιο του τύπου «ένα πολύ μέτριο, δυσκοίλιο μανιφέστο, που δείχνει προχειρότητα. Η σκιά του Τσίπρα δυστυχώς την πλάκωσε» κ.λπ. Τι να πεις και τα τρολ έχουν ψυχή.

Το Ελ. Βενιζέλος και ο προσεκτικός κ. Παράσχης

-Ελαφρώς «τρακαρισμένος» ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, απέφυγε να δώσει σαφή στοιχεία για την τουριστική κίνηση και απλά περιορίστηκε να αναφέρει πως θα είναι μια καλή χρονιά, καλύτερη του 2019, κάτι που μένει να φανεί τόσο σε αφίξεις, όσο και σε έσοδα. Καθώς, όμως, είναι και CEO του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», ερωτήθηκε για την επικείμενη είσοδο των μετοχών του αεροδρομίου στο Χρηματιστήριο, για να απαντήσει ξανά εξαιρετικά προσεκτικά πως το ΙΡΟ αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πρόκληση που όμως διαμορφώνει ένα πολύ ειδικό καθεστώς, το θέμα της δημοσιότητας, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και για αυτό, είπε, θα είναι εξαιρετικά φειδωλός σε εκτιμήσεις... Πάντως ο Άλεξ Πατέλης το ανέφερε ξεκάθαρα στο newsletter του, πως η εισαγωγή στο ΧΑ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα γίνει στις αρχές του 2024.

Το +125% της Aegean και τα warrants

-Μιας και είμαστε στα αεροπορικά, η Aegean συνεχίζει τις... πτήσεις στο Χρηματιστήριο φτάνοντας σε κεφαλαιοποίηση τα 1,07 δισ. ευρώ και καταγράφοντας ασύλληπτη άνοδο +125% από την αρχή του 2023. Στην αγορά, λόγω της ανόδου, τα σενάρια είναι αρκετά και καθώς έχουμε μπει στην περίοδο εξάσκησης των warrants που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο, λέγεται πως θα μπορούσε ίσως κάποιος να σκεφτεί ότι το 11,4% των μετοχών της Aegean που βρίσκονται στον έλεγχο του Δημοσίου, θα ήταν καλύτερο να πoυληθεί (εφόσον συμφωνήσει η εταιρεία που έχει και το call option) σε κάποιους ξένους θεσμικούς επενδυτές που σφόδρα επιθυμούν να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιό της. Με τον τρόπο αυτόν, το Δημόσιο θα κερδίσει πολύ περισσότερα έναντι του δανείου που έδωσε μέσα στην πανδημία, αλλά και το μετοχολόγιο της Aegean θα διεθνοποιηθεί επαρκώς ενόψει των μεγάλων εξελίξεων στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Ίδωμεν.

Η ΟΝΕΧ μπαίνει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

-Σε συνέδριο του Economist για την Ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μίλησε ο Πάνος Ξενοκώστας της ONEX. Εκεί αποκάλυψε μια νέα επενδυτική κίνηση του ομίλου του, συγκεκριμένα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Όπως είπε, ο όμιλος ΟΝΕΧ μπορεί να μπει στο κομμάτι της παραγωγής για να αναπτύξει καθετοποιημένη παραγωγή υπεράκτιων ανεμογεννητριών/πλατφορμών, σχεδιάζει να αναπτύξει hub σε έκταση στα ναυπηγεία Ελευσίνας και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ομίλους που αναπτύσσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα

Oikos με πρόεδρο Τζουζέπε

-Σας φέρνω και άλλα φρέσκα μαντάτα, καθώς νέα εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με τον τίτλο Oikos Fund Managemen και συστάθηκε μόλις προ ημερών. Τη θέση του προέδρου έχει ο Τζουζέπε Τζιάνο της Euroxx, ενώ μέλη του ΔΣ είναι ο Ηλίας Τρίγκας, γνωστό στέλεχος της αγοράς με διευθυντικές και διοικητικές θέσεις σε πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και στον όμιλο Πειραιώς, ο Γιάννης Βογιατζής ο οποίος έχει διατελέσει Group Head of NPEs and Equity Participation στην Τράπεζα Πειραιώς και ο Σταύρος Σταυροπόδης, μεταξύ άλλων συνιδρυτής της BLUEWATER MARITIME CAPITAL LTD που δραστηριοποιείται ως Private Equity Shipping Fund.

Το ΠΛΑΙΣΙΟ, η Κωτσόβολος και σιωπή του senior Γεράρδου

-Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε όμως και η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της ΠΛΑΙΣΙΟ, μετά την αποχώρησή της από το Χρηματιστήριο. Ο πατριάρχης Γιώργος Γεράρδος παρέμεινε σιωπηλός καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης αφήνοντας τον υιό Κωνσταντίνο να παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας. Ο Κωνσταντίνος Γεράρδος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο ανάπτυξης -μη εξαιρώντας τις εξαγορές- κι αυτό οδήγησε ορισμένους στο συμπέρασμα ότι το Πλαίσιο ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για τον Κωτσόβολο, κάτι που κατά την άποψη των περισσοτέρων αναλυτών στην αγορά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Στόχος πάντως του Πλαισίου είναι να αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων του σε τουλάχιστον 50 και να επενδύσει αρκετά χρήματα στα logistics

Big business στις μαρίνες

-Πάμε τώρα στις θάλασσες. Η Ελλάδα, έπειτα από καθυστερήσεις ετών, έχει μπει πολύ γερά στην αγορά του θαλάσσιου τουρισμού με στόχο να αξιοποιήσει την έκρηξη σε super και mega yachts τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τις υφιστάμενες, όπως η μαρίνα στον Άλιμο και στον Άγιο Κοσμά, που αναβαθμίζονται αισθητά με μεγάλες επενδύσεις, ξεκινάνε και νέα project. Στην Κέρκυρα είπαμε πως η Lamda Development θα επενδύσει 50 εκατ. ευρώ για νέα μαρίνα μέσα στο λιμάνι της πόλης, ενώ σε εξέλιξη είναι και το project της «L. Marine» στα νότια του νησιού, με την πλωτή μαρίνα-νησί που συνδυάζει και πολυτελείς κατοικίες. Η D-Marin (CVC) και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕΣ) θα αναβαθμίσουν τη μαρίνα Πύλου, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί τώρα νέους διαγωνισμούς για τη μακροχρόνια παραχώρηση των μαρίνων σε Ζάκυνθο και Σκιάθο.

Alpha Finance εναντίον Eurobank Equities για ΟΤΕ

-Την περασμένη Δευτέρα η Alpha Finance ανέβασε την τιμή-στόχο για τον ΟΤΕ στα 18,08 ευρώ με σύσταση «αγορά». Χθες η Eurobank Equities υποβάθμισε τη σύσταση σε ±διακράτηση», από «αγορά» προηγουμένως, διατηρώντας τον πήχη στα 15,70 ευρώ και σημειώνοντας πως το δ' τρίμηνο δεν θα είναι τόσο καλό και πως υπάρχει αξία σε άλλες ελληνικές μετοχές. Γενικά η μετοχή του ΟΤΕ έχει μπερδέψει αναλυτές και επενδυτές καθώς αρκετοί υποστηρίζουν πως στην παρούσα φάση τα telecoms δεν έχουν story, έχουν επηρεαστεί σφοδρά από την αύξηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών (καλώδια κ.λπ.) και χρειάζονται διαρκώς κεφάλαια για επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά δε, την Ελλάδα, παραμένει ανοικτό εάν θα υπάρξουν, ως αντιστάθμισμα, αυξήσεις στα τιμολόγια για κινητό και ίντερνετ (με τον χαμό που έγινε στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κομματάκι χλωμό το βλέπω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις). Επιπλέον, στον ΟΤΕ η αγορά αναμένει να διαπιστώσει και τις προθέσεις των Γερμανών της DT για την παράταση ή μη της θητείας του Μ. Τσαμάζ η οποία τυπικά εκπνέει τον Ιούνιο του 2024, καθώς, ως είθισται, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στο τιμόνι του Οργανισμού είναι ήδη πολλά.

Τα γκάζια της Αττικής Οδού και τα χαμόγελα σε Άβαξ και Ακτωρ Παραχωρήσεις

-Μια εξαιρετική χρονιά, παρά τα προβλήματα, κατέγραψε για το 2022 η Αττική Οδός. Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα της περσινής χρήσης, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 197.297.000 ευρώ έναντι 176.779.000 ευρώ το 2021 και τα καθαρά (μετά φόρων κέρδη) έφτασαν στα 66.968.000 ευρώ έναντι 56.373.000 ευρώ. Κατόπιν τούτων το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει ως μέρισμα το συνολικό ποσό των 66.500.000 ευρώ (28,10 ευρώ ανά μετοχή), φέρνοντας για μια ακόμη φορά…χαράς ευαγγέλια για το ταμείο της Άκτωρ Παραχωρήσεις (κυρίως), αλλά και της Avax που είναι οι δύο βασικοί μέτοχοι του «χρυσού» αυτοκινητοδρόμου.

Οι αποζημιώσεις λόγω «Ελπίδας»

-Παράλληλα, έχει τη σημασία της η αναφορά στην περιπέτεια με τα εγκλωβισμένα οχήματα κατά την κακοκαιρία «Ελπίδα» και τις αποζημιώσεις. Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της Αττικής Οδού, «μέχρι τις 31.12.22, έχει καταβληθεί το ποσό των 2.000 ευρώ σε 3.515 αιτούντες, δηλαδή συνολικό ποσό 7,03 εκατ. ευρώ». Ακόμη αναφέρεται ότι «στις 23.03.2022 κοινοποιήθηκε Υπουργική Απόφαση επιβολής προστίμου στην Εταιρεία, ποσού 1.000.000 ευρώ, σε σχέση με το οποίο ο Νόμος προβλέπει δυνατότητα προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων». Πάντως, κατά τα φαινόμενα η υπόθεση έχει μέλλον καθώς όπως διευκρινίζεται «λόγω της πολυπλοκότητας των ζητημάτων αναφορικά με αγωγές που έχουν ασκηθεί από χρήστες του αυτοκινητοδρόμου, επί του παρόντος δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της συνολικής υποχρέωσης που θα προκύψει για τον Όμιλο με την τελεσίδικη περάτωση των δικαστικών εκκρεμοτήτων»… Τώρα, θα μου πείτε, τι είναι όλα αυτά μπροστά στα κοντά 200 εκατ. τζίρο που κάνει η Αττική Οδός… Ε, αυτό σκέφτονται και οι πανίσχυροι μνηστήρες που σε λίγες μέρες θα καταθέσουν τις προσφορές τους για την (επόμενη) σύμβαση παραχώρησης.

Η οικονομία περνάει από το Χρηματιστήριο...

Chris Allen είναι το «μάτι και το «αυτί» της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Επισήμως ο τίτλος του είναι DG ECFIN Resident Adviser in Athens, European Commission. Μιλώντας προχθές στο οικονομικό συνέδριο FinForum είπε μια απλή αλλά μεγάλη αλήθεια: Η ελληνική οικονομία διαθέτει και αξιοποιεί άφθονους κοινοτικούς πόρους. Χρειάζεται, ωστόσο, επειγόντως ένα ισχυρό, μεγάλο και «ώριμο» Χρηματιστήριο. Χωρίς αναπτυγμένη κεφαλαιαγορά, οι πόροι που σήμερα αντλεί η Ελλάδα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα αποδειχθούν ανεπαρκείς για να καλύψουν το χαμένο έδαφος της μνημονιακής δεκαετίας. Ο ίδιος πιστεύει πως σήμερα η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, αλλά χρειάζεται και τα κατάλληλα εργαλεία, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να «τρέξει» ο εκσυγχρονισμός και εμβάθυνση του Χρηματιστηρίου μας.