-Χαίρετε, μίλησα χθες με την πηγή μου στο Μ.Μ. μετά τη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των ακτοπλόων ο Σκέρτσος με τον Παπασταύρου και άλλα κυβερνητικά στελέχη. «Κοίτα, η συζήτηση ήταν καλή, με επιχειρήματα και συγκαταβατικότητα…». Απάντησα, «κι εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση τους όταν ελάμβανα δώρο τον φετινό Μάιο από τον Πλακιωτάκη ίδιο πλαφόν με εκείνο του Μαΐου του 2022 στις τιμές των ναύλων, που τα καύσιμα τότε είχαν διπλάσια τιμή…». Απάντηση επί του σχολίου φυσικά δεν πήρα, αλλά μου είπε «την Πέμπτη αναμένουμε τις προτάσεις τους να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων με διάφορους τρόπους, θα το δούμε πώς θα εξελιχθεί, άλλωστε το παρακολουθεί πολύ στενά ο πρωθυπουργός». Να εικάσω εγώ ότι όταν μιλάμε για μείωση ναύλων, ας πούμε από 700 ευρώ για να πάει μια οικογένεια με ένα αυτοκινητάκι από τον Πειραιά στην Τήνο, καλό θα είναι να πάει 450 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε τώρα που άνοιξε το θέμα, αν τα ναύλα δεν πέσουν κατά κάποιον τρόπο αισθητά, τότε το πράγμα θα γίνει χειρότερο στην κοινή γνώμη.

ΣΥΡΙΖΑ

-Δουλειά δεν είχε ο… κ.λπ. κ.λπ., στον ΣΥΡΙΖΑ το ’χουν ρίξει στις συνεδριάσεις και τις παρασυνεδριάσεις μέσα στον καύσωνα, άλλη την Πέμπτη, άλλη την Κυριακή κ.ο.κ. Τέλος πάντων, σήμερα ανακοινώνει την υποψηφιότητά της η Έφη Αχ., το απόλυτο φαβορί, ενώ θ’ ακολουθήσει ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης. Η Έφη πιστεύει ότι μπορεί να βγει με την πρώτη αν δεν κατέβει ο Τσακαλώτος που το σκέφτεται, αλλά μάλλον το αποφάσισε, ο Παππάς πιστεύει ότι μπορεί να γράψει διψήφιο (όπως πίστευε και ο Τσίπρας;) κι ο Πολάκης περί το 10%. Το θέμα είναι τι θα πιάνουν όλοι μαζί σε λίγους μήνες.

Γαβριήλ

-Μου λέει μια καλή πηγή ότι πρότειναν στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στον δήμο Αθηναίων και αρνήθηκε λέγοντας ότι «δεν χάνει ο Μπακογιάννης», ε, ναι, πώς να χάσει με τόσα έργα που κάνει καλοκαιριάτικο ο άνθρωπος στο κέντρο της Αθήνας (καλά, μην κάνετε έτσι, ένα αστείο είπα!). Μετά λέει βρήκανε για να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος έναν δικαιωματιστή αλλά… χάθηκε κι αυτός. Ζούνε μια κρίση τώρα οι άνθρωποι, λογικό είναι.

Σαρκοζί

-Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Νικολά Σαρκοζί με την Κάρλα και την κόρη τους Τζούλια για μια νύχτα την 1η Αυγούστου, θα μείνουν στη βασιλική σουίτα της Μεγάλης Βρετανίας, πιθανότατα στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στα νησιά για κρουαζιέρα, όπως έκαναν και πέρυσι.

Alexis is back

-And we are back! Με αυτή τη φράση ξεκινά η επιστολή (occasional newsletter το ονομάζει) του Αλέξη Πατέλη, σε διάφορους οικονομικούς παράγοντες του εξωτερικού, ανακοινώνοντας επισήμως την επανατοποθέτησή του στη θέση του κορυφαίου Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού. Στην επιστολή του, ο Αλέξης Πατέλης αναλύει τα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ζωής και καταλήγει δίνοντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Παραδέχεται ότι έχει καταγραφεί ήδη ένα τεράστιο ράλι στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, στηριγμένο στις προσδοκίες για την εκλογική νίκη της ΝΔ, αλλά υπόσχεται ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά την αγορά, με παράδειγμα την τελευταία ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου. Κατόπιν περιγράφει συγκεκριμένα το σχέδιο για την αποεπένδυση των μετοχών του ΤΧΣ από τις 4 συστημικές τράπεζες που θα ξεκινήσει σύντομα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, αναφέρει πως η εισαγωγή στο ΧΑ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα γίνει στις αρχές του 2024 και το Χρηματιστήριο Αθηνών θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά το 2024 ή 2025. Επίσης, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος η κυβέρνηση σχεδιάζει την απλούστευση της ρύθμισης και την επέκταση της δυνατότητας παροχής πιστώσεων από μη τραπεζικά ιδρύματα για δανεισμό νοικοκυριών ή δανείων σε εταιρείες υπό αναδιάρθρωση.

Το νέο «χρυσό» μέρισμα στον Αστέρα

-«Λίρα εκατό», όπως λέγανε και οι παλαιότεροι, έχουν πιάσει οι μέτοχοι της Apollo Investment Holdco, δηλαδή του επενδυτικού σχήματος που ελέγχει τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η στήλη, το ΔΣ της Αστήρ Παλάς -που συνεδρίασε στις 5 Ιουλίου- αποφάσισε τη διανομή «προσωρινού μερίσματος ύψους 103.643.037 ευρώ προς τους μετόχους, βάσει των συνημμένων ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών καταστάσεων περιόδου 01/01/2023 – 31/05/2023». Πράγματι η εταιρεία εξέδωσε ανέλεγκτη ενδιάμεση χρηματοοικονομική έκθεση για το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, κατά τη διάρκεια του οποίου πωλήθηκαν «ακίνητα (γήπεδα), που ταξινομούνταν ως αποθέματα με σκοπό να πουληθούν ως πολυτελείς βίλες αξίας 29.680.000 ευρώ». Με άλλα λόγια, ολοκληρώθηκε η πώληση των «χρυσών» οικοπέδων στον χώρο που παλιά ήταν το ξενοδοχείο Αφροδίτη και που όλα -πλην δύο- τα απέκτησε ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης. Έτσι, ο κύκλος εργασιών της περιόδου 1/1/2023-31/5/2023 έφτασε τα 205.456.000 ευρώ -όταν για ολόκληρη τη χρήση του 2022 ήταν στα 218.334.000 ευρώ- τα EBITDA τα 151.315.000 ευρώ και τα καθαρά (μετά φόρων) κέρδη τα 109.387.000 ευρώ. Τώρα, στον τζίρο των 205,5 εκατ. ευρώ συνέβαλαν τα έσοδα διαμονής με 15,33 εκατ. ευρώ, τα έσοδα επισιτιστικών τμημάτων με 10,24 εκατ. ευρώ, τα έσοδα πώλησης γης με 177,5 εκατ. ευρώ, οι είσοδοι και οι συνδρομές μελών με 3.000 ευρώ και τα λοιπά με 2,39 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, ο «πυλώνας» των εσόδων ήταν τα οικόπεδα για τις βίλες.

Τι έχουν λαμβάνειν

-Οι μέτοχοι του Αστέρα έχουν να λαμβάνουν το παχυλό μέρισμα των 103,64 εκατ. ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε άλλα 95,5 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν τον Ιούνιο φέτος, ως μέρισμα της χρήσης του 2022. Εάν υπολογίσουμε ότι από τα οικόπεδα για τις βίλες έχουν εισπραχθεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ και από επιστροφές κεφαλαίου περί τα 298 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα, καταλαβαίνετε για τι υπεραξίες μιλάμε. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 έδωσαν το ποσό των 393,1 εκατ. ευρώ, για το 88,5% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ και ασφαλώς με τις απαραίτητες επενδύσεις που ακολούθησαν, έκτοτε γεμίζουν τα ταμεία τους…

Οι Ισπανοί, η τέχνη του Μιρό και η Αττική Οδός

-Και τώρα, μερικά μαθήματα για το πώς η τέχνη συνδυάζεται με τις επιχειρήσεις. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς γνωρίζετε τον Χουάν Μιρό, ο οποίος θεωρείται από τις κορυφαίες μορφές του υπερρεαλισμού παγκοσμίως. Απεβίωσε πριν από 40 χρόνια στην Πάλμα Ντε Μαγιόρκα, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο. Αυτό το έργο, που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη στον κόσμο των εικαστικών τεχνών, αποφάσισε να εκθέσει για μερικές ακόμη μέρες στην Αθήνα ο ισπανικός κολοσσός στον τομέα διαχείρισης υποδομών Abertis, ο οποίος έχει αναπτύξει παράλληλα πολύπλευρες πολιτιστικές δραστηριότητες μέσω του Ιδρύματος Abertis. Με φόντο την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την 25ετή σύμβαση της Αττικής Οδού που -μην το ξεχνάμε- πλησιάζει (στις 17/7) και με αφορμή την έκθεση του Μιρό, η διοίκηση της Abertis βρίσκεται στην Αθήνα για να αναδείξει τον ισπανικό πολιτισμό και, φυσικά, για lobbying. Η Abertis διαχειρίζεται αυτοκινητοδρόμους με διόδια, μήκους 8.000 χιλιομέτρων σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Επιπλέον διαθέτει παρουσία σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο και εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση αστικών αυτοκινητοδρόμων όπως η Αττική Οδός. Μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τον πιο πολυσύχναστο αστικό αυτοκινητόδρομο στη Χιλή (Autopista Central) και τα τούνελ στον ποταμό Elizabeth στην πολιτεία της Βιρτζίνια (ΗΠΑ).

Οι Τούρκοι αλλάζουν την Καλλιμάνης

-Για τις 21 Ιουλίου, όπως πληροφορείται η στήλη, έχει προγραμματιστεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της «Γ. Καλλιμάνης Α.Ε.», η οποία ως γνωστόν από πέρυσι πέρασε στα χέρια της τουρκικής Dardanel. Το μοναδικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης είναι η αλλαγή επωνυμίας και η ακόλουθη τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού, σηματοδοτώντας και τυπικά μια αλλαγή - «ορόσημο» στην πορεία της επιχείρησης… Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες εκδόθηκαν και τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2021 που απλά «επιβεβαιώνουν» τους λόγους για τους οποίους η ιστορική ελληνική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων κατέληξε σε τουρκικά χέρια… Ο κύκλος εργασιών ήταν μόλις 1,53 εκατ. ευρώ, έναντι 2,86 εκατ. ευρώ το 2020, και τα καθαρά αποτελέσματα ζημίες ύψους 3,83 εκατ. ευρώ (έναντι 5,06 εκατ. ευρώ το 2020), με τις συσσωρευμένες ζημίες να ανέρχονται στα… υψίπεδα των 81 εκατ. ευρώ και τις υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά 79,65 εκατ. ευρώ περίπου. Ακόμη, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ήταν αρνητικό κατά το ποσό των 66,86 εκατ. ευρώ.

Νέα εταιρεία απ' τον Δημήτρη Κούτρα

-Μετά το deal για τη Δομική Κρήτης, ο αειθαλής Δημήτρης Κούτρας προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία Deadalus Development. Με έδρα στο Μαρούσι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με επίκεντρο τα ακίνητα, ενώ ως συνέταιροί του εμφανίζονται οι Κωνσταντίνος και Δημήτρης Μακρυδάκης. Πάντως, στην αγγλική ο Δαίδαλος αναγράφεται ως Daedalus και όχι Deadalus όπως πέρασε στο ΓΕΜΗ η εταιρεία του κ. Κούτρα, εκτός εάν εννοεί κάτι διαφορετικό...

Οι Ιταλοί νέος παίκτης στις ασφάλειες

-Μία... μία μόλις ημέρα καθυστέρηση από την πρόβλεψη της στήλης που έβλεπε τις ανακοινώσεις στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, και τυπικά γνωστοποιήθηκε πως η Υδρόγειος Ασφαλιστική περνά στα χέρια των Ιταλών της Reale Group (Società Reale Mutua di Assicurazioni). Η πώληση της Υδρόγειος, που συμπλήρωσε 50 χρόνια δραστηριότητας και έχει 1 εκατομμύριο συμβόλαια στην Ελλάδα, πέρασε από πολλά κύματα αλλά ολοκληρώθηκε προσθέτοντας έναν ακόμη ξένο παίκτη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Όπως είχε αναφέρει η στήλη, το deal θα γίνει σε δύο στάδια: έως το τέλος του 2023 θα μεταβιβαστεί από την οικογένεια Κασκαρέλη (διατηρεί το μάνατζμεντ) το 70% του μετοχικού κεφαλαίου και έως το τέλος του 2026 το υπόλοιπο 10% η Reale Group στο 80%. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αντίτιμο αντιστοιχεί στο 125% των ιδίων κεφαλαίων της Υδρογείου, δηλαδή πάνω από 110 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Allianz σε τιμή 1,8 φορές το book value. Αυτή την εποχή, η άλλη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ασφαλιστική εταιρεία, η Interlife, διαπραγματεύεται στο 0,75 της λογιστικής της αξίας. Το ίδιο συμβαίνει και με το σύνολο των συστημικών τραπεζών που διαπραγματεύονται αρκετά κάτω από το book value. Με απλά λόγια η επιχειρηματική αξία των ασφαλιστικών και τραπεζικών μας ομίλων είναι ακόμη κατά πολύ μεγαλύτερη, της χρηματιστηριακής τους αξίας σήμερα..

Τα bonus στον ΟΤΕ

-Έστω και προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, στον ΟΤΕ για άλλη μια χρονιά μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα πάρει bonus. Το ύψος της έκτακτης αμοιβής αφορά τις επιδόσεις του 2022 και καθορίζεται σύμφωνα με την εταιρική απόδοση, και τις ατομικές επιδόσεις και συμβολή του κάθε εργαζόμενου. Σημειωτέον πως στον ΟΤΕ είχε αποφασιστεί να χορηγηθεί και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την ενίσχυση των υπαλλήλων κατά τη δύσκολη συγκυρία των ενεργειακών και γεωπολιτικών αναταράξεων.

Το ομόλογο της Mytilineos στο Χρηματιστήριο

-Ζεσταίνεται ξανά η αγορά των ομολόγων στο Χρηματιστήριο. Στην εκδήλωση για την έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Mytilineos, που σάρωσε ιδιαίτερα στο κομμάτι των ιδιωτών επενδυτών, ο Χρήστος Γαβαλάς, Chief IR και Treasury Officer της Μυτιληναίος, ανέφερε πως έξι χρόνια μετά το ομόλογο του 2017, ο όμιλος προχώρησε σε νέα έκδοση που σηματοδοτεί το άνοιγμα της αγοράς μετά από 1,5 χρόνο και ενισχύει κεφαλαιακά την εταιρεία και το όραμα για περαιτέρω διεθνοποίηση και μεγέθυνση δραστηριοτήτων. Ο Νίκος Κοσκολέτος, CFO της ΕΧΑΕ, από την πλευρά του επιβεβαίωσε την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ για την αγορά των ομολόγων τόνισε πως αποτελεί μία αναπτυσσόμενη αγορά στην οποία διαπραγματεύονται είκοσι ομόλογα προερχόμενα από όλους τους δυναμικούς κλάδους του ελληνικού επιχειρείν. Τέλος, η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, υπογράμμισε πως σε μια περίοδο που βρισκόμαστε κοντά στην επενδυτική βαθμίδα είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε συντονισμένες δράσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η εποπτική αρχή ανέλαβε ανάλογες δράσεις, μεταξύ των οποίων η επίσπευση των διαδικασιών για τα ενημερωτικά δελτία. Στην περίπτωση της Mytilineos, από την ημέρα που κατατέθηκε το ενημερωτικό δελτίο για το ομόλογο απαιτήθηκαν μόλις 10 εργάσιμες ημέρες για να δοθεί το «πράσινο φως». Σημειώστε ακόμη, πως σύντομα έπεται και νέα ομολογιακή έκδοση από μεγάλο ενεργειακό όμιλο.