-Χαίρετε, αύριο Παρασκευή 18 Νοεμβρίου ξεκινάει το Ειδικό Δικαστήριο του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών κατά την οποία έγιναν διάφορα ευτράπελα, όταν ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων είχε βγει στο σεργιάνι, κατόπιν συνεννόησης βεβαίως με το κόμμα του, για να μαζέψει λεφτά για τον δεύτερο, δηλαδή τον Χρήστο Καλογρίτσα, για να πληρώσει αυτός την άδεια καναλιού που είχε πάρει (καμιά 70αριά εκατομμύρια) με σκοπό να παίζει ΣΥΡΙΖΑ… με τα λεφτά των άλλων όμως. Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το… απλό αυτό «δημοκρατικό, καθαρό και τίμιο γεγονός» ότι δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς έψαχνε ρεφενέ για έναν από τους υποψήφιους καναλάρχες τον Καλογρίτσα για να «έχουμε κι εμείς ένα κανάλι», είναι απολύτως τεκμηριωμένο από τις ένορκες καταθέσεις αρκετών μαρτύρων και μάλιστα διόλου τυχαίων, ειδικά ενός εξ αυτών. Στην ένορκή του κατάθεση ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης τα λέει όλα… χωρίς φόβο και πάθος. «Μου ζήτησε ο Νίκος Παππάς κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Αλέξη Τσίπρα να συναντήσω στο γραφείο μου στον Πειραιά τον Χρήστο Καλογρίτσα και να τον διευκολύνω στην πληρωμή της πρώτης δόσης…», λέει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στην ένορκη κατάθεσή του και συνεχίζει, μεταξύ άλλων «… ήταν ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η διαδικασία να διευκολυνθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας τη διεκπεραίωνε ο Νίκος Παππάς, γιατί από προηγούμενες συζητήσεις μου μαζί του και μαζί τους γνώριζα ότι ήθελαν να έχουν ένα κανάλι, το οποίο να υποστηρίζει ό,τι θέλουν ως κυβέρνηση και να διαμορφώνουν τη στρατηγική, αλλά και το περιεχόμενο των εκπομπών…». Μεταξύ άλλων πολλών ενδιαφερουσών λεπτομερειών, ο κ. Μαρινάκης αναφέρει: «Αυτές οι προθέσεις μού φάνηκαν πολύ περίεργες και το εγχείρημά τους λανθασμένο, κατά τη γνώμη μου, γιατί μια κυβέρνηση δεν πρέπει ποτέ να ασχολείται με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο ενός καναλιού…». Και καταλήγει ότι ουδέποτε τους έδωσε «τα χρήματα που ζητήθηκαν από εμένα ως δάνειο».

Φουρλεμάδης (τότε CEO του Alpha)

-Τα ίδια περίπου επιβεβαιώνει και ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Alpha, Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως ότι ο Καλογρίτσας για λογαριασμό των «παιδιών» διαπραγματευόταν να πάρει τον Alpha. Τώρα από sms Παππά-Καλογρίτσα και από όλη την ένορκη κατάθεση είναι… πιο σαφές και από σαφές ότι ο Φουρλεμάδης με τη λέξη «παιδιά» εννοεί τουλάχιστον τον Νίκο Παππά και ενδεχομένως μερικούς ακόμα από το Μ.Μ. Αν και όλα αυτά τα λέει ξεκάθαρα ο κατηγορούμενος Καλογρίτσας, αλλά και πληθώρα άλλων μαρτύρων. Στον αείμνηστο Κοντομηνά «τα παιδιά» ζήταγαν λοιπόν το 51% του σταθμού αλλά και τη διαχείρισή του (τζαμπουίτα πάντα, εννοείται) γι’ αυτό και ο μακαρίτης βγήκε το άλλο πρωί «στον αέρα» στη Μενεγάκη και έκραξε φόρα παρτίδα «τα παιδιά». Έπειτα, όπως είναι γνωστό, ο Καλογρίτσας αναζήτησε λεφτά για να πληρώσει την άδεια με ενέχυρο τα περίφημα βοσκοτόπια. Αυτά τα ολίγα -έτσι για αρχή- και έπεται συνέχεια.

Οι τράπεζες βλέπουν μπροστά

-Μετά την Alpha και την Εθνική, βγήκε και η Τράπεζα Πειραιώς για το δικό της MREL ομόλογο. Αρχίζει πλέον να φαίνεται το σχέδιο που εκπονήθηκε στη Φρανκφούρτη, με τις διαδοχικές συναντήσεις των διοικήσεων των εγχώριων συστημικών τραπεζών με τον επόπτη. Ξεκίνησαν οι αυστριακές τράπεζες, ακολούθησαν οι ισπανικές, τελειώνουν σιγά-σιγά οι ελληνικές, για να πάρουν σειρά οι μεγάλες ιταλικές. Σε μια χρονιά όπως το 2022, που στον τομέα άντλησης εποπτικών κεφαλαίων πήγε χαμένη λόγω των υψηλών επιτοκίων, φαίνεται πως υλοποιείται μια στρατηγική ενίσχυσης της αξιοπιστίας των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με μικρά, προσεκτικά βήματα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρόνο μέχρι το 2026. Προχωρούν, ωστόσο, σε μικρές εκδόσεις οι οποίες θεωρητικά πρέπει να βελτιώνουν τη γεωγραφική κατανομή και να αυξάνουν τον αριθμό των επενδυτών και να βελτιώνουν πού τοποθετούνται στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών.

Ο προβληματισμός των Ιταλών για τη ΖeniΘ

-Την ίδια στιγμή στη Λάρισα, αλλά και γενικά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, καταναλωτές της ΖeniΘ είναι τις τελευταίες εβδομάδες ανάστατοι από τους υπέρογκους λογαριασμούς που έχουν λάβει. Όχι λόγω των τιμολογίων, αλλά γιατί, όπως διαμαρτυρήθηκαν, οι λογαριασμοί τους βγήκαν αυθαίρετα καθώς υποστηρίζουν πως η εταιρεία δεν πραγματοποίησε μετρήσεις και έκανε χρεώσεις «έναντι» προσεχούς κατανάλωσης. Αλλά και το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία δέχθηκε σωρεία παραπόνων για μονομερείς τροποποιήσεις συμβάσεων με οικιακούς πελάτες. Γενικά, καλά ξεμπερδέματα με τη ΖeniΘ που το τελευταίο διάστημα δείχνει να έχει ρίξει βάρος όχι στους πελάτες της αλλά σε ακριβές χορηγίες για event με celebrities και πολυέξοδες τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και από σε -πρωτοφανείς για τα ενεργειακά δεδομένα- κληρώσεις, με πλουσιοπάροχα δώρα. Η εταιρεία έχει αναδείξει ήδη έναν υπερτυχερό στον οποίο πρόσφερε ένα ολοκαίνουριο σπίτι στη Λάρισα και έχει ξεκινήσει διαδικασία για κλήρωση και δεύτερου σπιτιού. Και όλα αυτά με μερίδιο που με το ζόρι πλησιάζει το 1,8% της αγοράς! Πάντως, στην αγορά λένε πως στα κεντρικά της ιταλικής ΕΝΙ, στην οποία ανήκει η ΖeniΘ, κοιτούν πολύ προσεκτικά τις αποφάσεις του μάνατζμεντ της θυγατρικής τους στην Ελλάδα και εμφανίζονται τουλάχιστον προβληματισμένοι με κάποιες από τις αποφάσεις του...

Τα συσσίτια του ΕΑΜ και ο Ολλανδός επενδυτής

-Σας έχω νεότερα για το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ και την κόντρα του δήμου Ταύρου - Μοσχάτου με το ΤΑΙΠΕΔ και τον ολλανδικό κολοσσό που κέρδισε τον διαγωνισμό για την αξιοποίησή του. Κόντρα που ξέσπασε λόγω του αντάρτικου του δήμου που δεν επιθυμεί την παραχώρησή του σε επενδυτή, αλλά θέλει να περιέλθει στην κυριότητά του και να αξιοποιήσει το ακίνητο ως μια Θερμοκοιτίδα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και ως... Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, υποστηρίζοντας πως το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώνεται από καμία αξιόπιστη ιστορική πηγή. -Ο δήμος λοιπόν, πέρα από τα διάφορα αγωνιστικά χάπενινγκ, αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο να τροποποιήσει του εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το ακίνητο. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο προσέφυγε κατά της απόφασης. Ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ, δίνοντας αφορμή για πανηγυρισμούς στον δήμο Ταύρου – Μοσχάτου. Πώς έχουν όμως τα πράγματα; -Η απόφαση απόρριψης της Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προς την ένσταση που υπέβαλλε το ΤΑΙΠΕΔ (κατά πάγια τακτική του) δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς δεν αποφασίζει για θέματα που δεν έχουν εκτελεστό χαρακτήρα. Εκτελεστό χαρακτήρα θα είχε μια υπουργική απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ ή ένα Προεδρικό Διάταγμα. Όσο για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από μόνη της είναι ένα απλό έγγραφο που θα μπορούσε να συνοδεύει έναν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, αν ποτέ κατατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να προχωρήσει. Βέβαια, χρειάζονται δεκάδες ακόμα δικαιολογητικά, πλήρης αιτιολόγηση και αρκετά άλλα, με το κυριότερο χρήματα να ξοδευτούν από τον δήμο για να κερδίσει το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ που δύσκολα θα βρεθούν. Το θέμα όμως είναι πως ο επενδυτής που κέρδισε τον διαγωνισμό, η ολλανδική MRP Development, που ανήκει στην οικογένεια Meijer, με πάνω από εκατό χρόνια δραστηριότητας στην αγορά ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων στη χώρα της και αλλού, βλέπει και ακούει τι γίνεται και σίγουρα δεν αισθάνεται και πολύ καλά λόγω της απόφασής του να έλθει στην Ελλάδα...

Ψάχνεται» η Coca Cola στην μπύρα

- Mε έδρα τις Σέρρες, η Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος (Siris Microbrewery) παράγει από το 2014 φρέσκες και μη παστεριωμένες μπύρες και ειδικότερα την premium craft μπύρα VOREIA. H Coca Cola 3E, από την πλευρά της, επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά της μπύρας (στις ΗΠΑ ήδη συνεργάζεται με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Jack Daniel’s) και μάλιστα επενδύει πολλά στη διακίνηση της βελγικής κορυφαίας μπύρας Stella Artois η οποία πρόσφατα εγκατέλειψε τον Όμιλο Καρούλια. Με απλά λόγια, Κύπριοι και Βέλγοι συζητούν για τις μπύρες που θα πίνουμε φέτος τον χειμώνα (και κυρίως το επόμενο καλοκαίρι) στην Ελλάδα.

Το disaster story της Frigoglass

-Η κατρακύκλα για τη μετοχή και το ομόλογο της Frigoglass συνεχίζεται και δείχνει πως εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας θα μιλάμε για ένα ηχηρό disaster story. Η κεφαλαιοποίηση της βιομηχανίας που ελέγχεται από τις οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη στο Χρηματιστήριο έχει κατρακυλήσει στα 26 εκατ. ευρώ, ενώ το ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 32% της ονομαστικής του αξίας, αποτυπώνοντας ανάγλυφα τον κίνδυνο χρεοκοπίας που αντιλαμβάνεται η αγορά. Η Moody's προχώρησε ήδη σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Frigoglass σε Ca (από Caa2), τονίζοντας πως η πιθανότητα στάσης πληρωμών από την εταιρεία και το ενδεχόμενο μη πληρωμής κουπονιού ή μιας distressed αναδιάρθρωσης έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η διάσωση του Βαράγκη

επιχείρηση διάσωσης της ιστορικής φίρμας επίπλων «Βαράγκης» προχωράει καθώς, όπως πληροφορείται η στήλη, το προηγούμενο διάστημα πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση τον περασμένο Μάιο, στην εταιρεία Varangis Furniture & Interiors. Πρόκειται για την εταιρεία που στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης «διαδέχθηκε» τη «Βαράγκης» -η οποία οδηγείται σε λύση και εκκαθάριση- καθώς σε αυτή μεταβιβάστηκε το 99% του ενεργητικού της, το σύνολο του προσωπικού με ενεργές συμβάσεις εργασίας, καθώς και υποχρεώσεις της τάξης του 21% των συνολικών υποχρεώσεων της. Υπενθυμίζεται ότι η διάσωση έγινε… δια χειρός του Μάριου Κυριάκου, του ανθρώπου που είχε ταυτιστεί επί σειρά ετών με την παρουσία της KPMG στην Eλλάδα και την Kύπρο. Το «τιμόνι» της Varangis Furniture & Interiors κρατούν τα παιδιά του Μ. Κυριάκου, Ουράνιος και Ασπασία, ενώ ο Δημήτρης Βαράγκης είναι μέλος του Δ.Σ. της νέας εταιρείας.

Οι προβλέψεις στο event της AXIA

-Την κλειστή εκδήλωση της AXIA Ventures (ΑΧΙΑ Roundtable – Fall 2022) τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός, ο κεντρικός τραπεζίτης (οι οποίοι – θεσμικά - όφειλαν να δημοσιοποιήσουν αυτά για τα οποία συζήτησαν) αλλά και κορυφαίοι υπουργοί στους τομείς Ανάπτυξης, Ενέργειας, Τουρισμού κ.λπ. Όσοι παραβρέθηκαν άκουσαν τον Κυρ. Μητσοτάκη να εκτιμά πως υπάρχουν πολλά χρήματα που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα βοηθήσουν να μετριαστεί το πλήγμα και να αποφύγουμε την ύφεση το 2023, αλλά και τον Γ. Στουρνάρα να επισημαίνει πως παραμένει αισιόδοξος για τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών. Στο event συμμετείχαν επίσης CEO εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών (2 συστημικές τράπεζες, ενέργεια, κατασκευές, retail) και περισσότεροι από 60 κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η κάνναβη των Ισραηλινών

-Μέσα στο 2023 θα ξεκινήσει η διάθεση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα από τους Ισραηλινούς της TIKUN. Τα προϊόντα θα παράγονται αποκλειστικά στο εργοστάσιό της TIKUN στην Κόρινθο που διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία και R&D τμήμα και αποτελεί επένδυση άνω των 30 εκατ. ευρώ. Partner για διανομή των νέων προϊόντων της Tikun θα είναι η Lavipharm, μια συμφωνία 5ετούς διάρκειας με option για ανανέωση.

Βλέπουν καθυστερήσεις στο deal για τη Δομική Κρήτης

-Προχωρεί λένε οι πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές η συμφωνία με τη Δομική Κρήτης και τον κ. Δημήτρη Κούτρα που φαίνεται να έχει κάθε λόγο να προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του στην αγορά των κατασκευών, μετά την τριετή επιτυχημένη παρουσία του στην Ιntrakat, με άδοξο όμως φινάλε. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει κάποιας μορφής καθυστέρηση στο ντιλ με τους Κύπριους της Wade Adams που επίσης αποτελούν μέρος της πώλησης μετοχών της κρητικής εταιρείας και η συμφωνία να ολοκληρωθεί σε δεύτερο χρόνο. Υ.Γ.: Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την Ιntrakat, κάποιοι εκτιμούν ότι η αναβολή της γενικής συνέλευσης μπορεί να μην είναι η τελευταία λέξη του πρώην αντιπροέδρου της τεχνικής εταιρείας.