-Χαίρετε, πού είσαι ρε Μίμη (Παπαγγελό) με τα ωραία σου και τα νοικοκυρεμένα στη Novartis και μάρτυρες είχες και κουκούλες και ψευδώνυμα, trans (άντρες για γυναίκες) τα πάντα όλα. Τώρα λέει τα στοιχεία εξαφανίστηκαν, πήγαν πρώτα σε κάποιο υπόγειο στο Ψυχικό, έφυγαν όμως κι από εκεί και υπάρχουν και... μάρτυρες (με κουκούλες καλέ;) που αν θέλουν μπορούν υπό προστασία να μιλήσουν. Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει, πάντως μυρίζει… Τέλος πάντων, καθίστε να δούμε όλο το έργο αυτό, το οποίο σύντομα θα τελειώσει, δεν νομίζω να πάει πολύ. Στο… καπάκι χθες βγήκε στη Βουλή και η… θεία Θεανώ, βουλευτής και πρώην υπουργός ΣΥΡΙΖΑ, να μας πει ότι η υπόθεση των υποκλοπών «βγήκε» γιατί δεν ευχαριστήθηκαν οι επιχειρηματίες με την μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης. Φσστ μπόινγκ που λένε και στην κωμωδία με τον Βουτσά… έγραψε η κυρία Θεανώ με τα γεμιστά μια ασύλληπτα άσχετη μπαρούφα με την υπόθεση. Η οποία όμως απλά θυμίζει στον κόσμο πόσο άσχετοι είναι οι άνθρωποι αυτοί και τι δώρο κάνουν στον Μητσοτάκη όταν ξετσουμίσουν λίγο παραπάνω.

Τραπεζικός συνωστισμός στις αγορές χρήματος

Εντυπωσιακή η συμμετοχή και η υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών της Εθνικής Τράπεζας (1,2 δισ. έφθασαν, με την τράπεζα να ζητά 500 εκατ. ευρώ) και αξιοπρεπές - δεδομένων των συνθηκών - το επιτόκιο 7,5%. Αυτές τις μέρες μαζί με την Εθνική, στις αγορές βγήκαν η ισπανική CAIXA Bank που ζητούσε να αντλήσει 1 δισ. ευρώ, η ιταλική Intesa και δύο ολλανδικοί ασφαλιστικοί όμιλοι που ζητούσαν 500 εκατ. ο ένας και 1 δισ. ευρώ ο άλλος. Είχε προηγηθεί και η Société Générale που μ’ ένα υβριδικό ομόλογο «σήκωσε» από τις αγορές 1,5 δισ. με επιτόκιο 9,375%. Κατά συνέπεια, η επιτυχία της Εθνικής είναι μάλλον σημαντική και πρέπει να ικανοποίησε τη Φρανκφούρτη.

Οι (κλειστές) πόρτες της Morgan Stanley και η επενδυτική βαθμίδα

Ξεχάστε τα roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών που στις καλές εποχές (επί Καπράλου) συμμετείχε δημοσιογραφική αποστολή και στη συνέχεια (επί Λαζαρίδη) όσα media μπορούσαν έστελναν απεσταλμένο στο Λονδίνο. Γενικώς, έπειτα από 16 συνεχόμενα roadshow ο θεσμός αλλάζει και έχουμε το πρώτο «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» (Greek Investment Conference) που θα πραγματοποιηθεί 28 & 29 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Νέος partner του Χ.Α. είναι η Morgan Stanley η οποία θα ρυθμίσει (σχεδόν) τα πάντα και θα έχει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των funds που δουν τις ελληνικές εισηγμένες. Σημειώστε ότι η λίστα των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο συνέδριο ολοκληρώνεται και σε αυτή θα υπάρχουν και μη εισηγμένες, λογικά κάποιες από αυτές που ετοιμάζονται ή σχεδιάζουν εισαγωγή. Πολλοί μιλούν για ένα κρίσιμο τεστ για την ελληνική αγορά και όλοι, κυρίως η νέα διοίκηση του Χρηματιστηρίου, θέλουν να δουν πώς θα πάει σε αυτή τη συγκυρία, και γι' αυτό ίσως το διήμερο συνέδριο - για πρώτη φορά - θα είναι κλειστό για το ευρύ κοινό και τα ΜΜΕ. Βέβαια, με την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη και του οικονομικού του συμβούλου, Άλεξ Πατέλη, όλο και κάτι θα μάθουμε. Παρεμπιπτόντως, την ώρα που προχωρούν οι ετοιμασίες για το «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο», η Morgan Stanley φρόντισε να κόψει τα φτερά όσων αισιόδοξων βλέπουν επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, αναφέροντας σε report -που έκανε αίσθηση- πως η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και οι ενδεχομένως αναγκαίες πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα πριν το 2024.

Γιατί μπήκε στοπ στο φλερτ ΑΒ Βασιλόπουλου – Μασούτη

Ο νέος κύκλος συγκέντρωσης στο λιανεμπόριο πυροδοτείται πρωτίστως από «συμφωνίες επιβίωσης» και αυτό είναι κάτι που θα εκμεταλλευθεί και η ΑΒ Βασιλόπουλος, σύμφωνα με το νέο επικεφαλής της κ. Νίκο Λαβίδα. Αν και ο ίδιος έλεγε χθες πως η προσέγγιση που η ίδια η αλυσίδα είχε κάνει σε κάποιες μικρότερες, όπως τη ΓΕΓΟΣ, έχει «παγώσει», εν τούτοις δήλωσε ανοικτός «στις ευκαιρίες που θα προκύψουν» διευκρινίζοντας ότι πλέον «θα μετρηθούν τώρα οι αντοχές όλων». Σε αυτό το περιβάλλον ο ίδιος με τη στήριξη των Βελγοολλανδών μετόχων (Delhaize Ahold) προσπαθεί να ξεδιπλώσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την ΑΒ Βασιλόπουλος, φροντίζοντας να βάλει τέλος και στα σενάρια που υπήρχαν προ μηνών για συζητήσεις ακόμα και για την πώλησή της στη Μασούτης. «Με τον Γιάννη Μασούτη συζητάμε αλλά όχι γι' αυτό που μπορεί να έχετε στο μυαλό σας», είπε αστειευόμενος ο κ. Λαβίδας χθες στην πρώτη επαφή που είχε με δημοσιογράφους. «Όσο είμαι στο τιμόνι της εταιρείας πρόταση ή συζήτηση περί πώλησης δεν υπάρχει», διευκρίνισε λίγο αργότερα. Σε ό,τι αφορά το στρατηγικό σχέδιο του κ. Λαβίδα πάντως υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγοντας που ακούει στο όνομα Shell. Και εξηγούμαι. Από τα καταστήματα franchise η ΑΒ πλέον λαμβάνει ένα αξιοσέβαστο ποσό, το οποίο υποστηρίζει τις πωλήσεις της. Και τα τελευταία χρόνια μέσω της Shell είχαν αναπτυχθεί δεκάδες τέτοια στα πρατήριά της. Τώρα, όπως παραδέχθηκε ο κ. Λαβίδας, η Shell θέλει να δοκιμάσει ένα μοντέλο αλά Kiosky’s, δηλαδή και παντοπωλείο και καφέ. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να αποχωρήσει ένας σίγουρος και σοβαρός συνεργάτης.

Η υπεξαίρεση, οι αναβολές και η καταδίκη

Σχεδόν δύο δεκαετίες από την τέλεση του αδικήματος, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης του Σήφη (γνωστός από την υπόθεση ΑΝΕΚ) καταδικάστηκε για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση ποσού άνω των 3 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. Η υπεξαίρεση τελέστηκε τη διετία 2003-2004 και η υπόθεση κινδύνεψε να παραγραφεί. Η δίκη μετά από πολλές αναβολές ξεκίνησε την άνοιξη του 2022 και σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε προ ημερών, ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε έξι χρόνια με αναστολή.

Η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ στο προσκήνιο

Η μετοχή της ΔΕΗ είναι η μετοχή του 25άρη δείκτη με τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή του έτους (-30%). Ταυτόχρονα όμως είναι η μετοχή του FTSE25 με τη μεγαλύτερη άνοδο της τιμής της (+25%) τον τελευταίο μήνα. Ξεκίνησε τη χρονιά από τα 9,25 ευρώ και ήδη κινείται με άνεση διεκδικώντας να κατοχυρώσει τα 7 ευρώ, σε μια εποχή που οι ενεργειακές μετοχές δεν περνούν και τις καλύτερες μέρες τους. Κοντά στη ΔΕΗ που έκλεισε χθες στα... 6,66 ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ που… θυμήθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να αποτιμάται σήμερα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μετά από μία μεγάλη περίοδο απραξίας, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ χθες κινήθηκε έντονα ανοδικά (+5,99%) με εξαιρετικά μεγάλο όγκο συναλλαγών της τάξης των 600.000 μετοχών.

Η Ελληνίς την οποία πολλοί ορέγονται...

Ένα ακίνητο-φιλέτο επί της λεωφόρου Κηφισίας, το οποίο πολλοί ορέγονται από το παρελθόν, ωστόσο η αξιοποίησή του δεν είναι και τόσο εύκολη δεδομένου ότι περιλαμβάνει και τον παλιό κινηματογράφο ‘’Ελληνίς’’ με διατηρητέο τον χώρο του. Ο λόγος για την ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδος επί της λεωφόρου Κηφισίας 29-31 που βγαίνει τώρα στην αγορά προκειμένου να διαπιστωθεί στην πράξη το επενδυτικό ενδιαφέρον χωρίς… δεσμεύσεις. Η Cerved Property Services με τον ρόλο του συμβούλου διαχείρισης ακίνητης περιουσίας της ΤτΕ έχει αναλάβει να «τρέξει» τη διαδικασία στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον επόμενο μήνα, έως τις 23 Δεκεμβρίου. Τότε έχει προγραμματιστεί η υποβολή των μη δεσμευτικών προτάσεων για το ακίνητο που περιλαμβάνει οικόπεδο 2.780 τ.μ. όπου έχει κατασκευαστεί επταώροφη πολυκατοικία (του 1954) μαζί με τον κινηματογράφο Ελληνίς και υπολογίζεται ότι χτίζει περί τα 10.000 τ.μ..

Χριστούγεννα στην Attica Bank

Έχει σηκωθεί πολύ σκόνη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Attica Bank και σήμαναν πολλά καμπανάκια. Υπάρχουν όμως και αξιόπιστες πηγές από το περιβάλλον του επόπτη του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος που εμφανίζονται απολύτως καθησυχαστικές. Το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, λένε, η Attica Bank θα πραγματοποιήσει τη νέα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία θα εγκρίνει τη νέα αύξηση κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ με την απόλυτη και προκαθορισμένη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών. Εμείς τι να πούμε για το σίριαλ αυτό, παρά μόνο «ίδωμεν»…

Το δύσκολο στοίχημα για την Αλλατίνη

Σε αναστολή οδηγήθηκε ο δεύτερος και βασικότερος πλειστηριασμός σχετικά με το ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου. Επισπεύδουσα ήταν η doValue και στρεφόταν σε βάρος της "Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ", γνωστής τα τελευταία χρόνια ως Nutriart, με τιμή εκκίνησης 3,2 εκατ. ευρώ. Όπως όλα δείχνουν, υπήρξε στο περιθώριο του πλειστηριασμού συνεννόηση με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την αξιοποίηση του ακινήτου (επικεφαλής φέρεται ο Όμιλος Φάις). Ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου για το 25% της έκτασης με τιμή εκκίνησης 1.508.000 ευρώ και υπήρξε κατακύρωση με 1 ευρώ παραπάνω. Το εγχείρημα είναι δύσκολο από πολλές απόψεις, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει η βούληση να αλλάξει σελίδα το εγκαταλελειμμένο σήμερα εργοστάσιο...

Η διολίσθηση του δολαρίου και ο πληθωρισμός

Οι τιμές των πρώτων υλών σταμάτησαν τον φρενήρη ανοδικό ρυθμό και φαίνεται πως ισορροπούν σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα. Τα ναύλα των πλοίων επίσης φαίνεται πως είναι κάπως πιο ορθολογικά. Τη σημαντικότερη όμως βοήθεια για τη χαλιναγώγηση του ευρωπαϊκού πληθωρισμού την προσφέρει το δολάριο. Η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν $0,96. Αρχές Νοεμβρίου ήταν ακόμη ψηλά, στα $0,97 για 1 ευρώ. Τις τελευταίες 12 μέρες ωστόσο το ευρώ ανέκαμψε περίπου +8% και η ισοτιμία πλέον βρίσκεται στο 1 προς 1.

Το ξεκαθάρισμα στην Κλουκίνας-Λάππας

Η εταιρεία Κλουκίνας Λάππας δραστηριοποιείται σε 3 βασικούς τομείς, τα καταστήματα παιδικών ειδών Mothercare και ELC, τη μεγάλη υδροηλεκτρική μονάδα στην Ήπειρο που της αποδίδει έως και 400.000 ευρώ κερδοφορίας ετησίως και, τέλος, την αξιοποίηση των δύο μεγάλων ακινήτων (καταστήματα) στην Ερμού τα οποία ενοικιάζει σήμερα στα Zara και την Adidas που της αποδίδουν έως 500.00 ευρώ τον χρόνο. Η εταιρεία έχει και 3 καταστήματα στα Βαλκάνια. Δύο στη Σερβία (που τα τελευταία χρόνια λειτουργούσαν με ζημίες) και ένα στην Αλβανία το οποίο ήταν οριακά κερδοφόρο, αλλά με την αναπροσαρμογή του ενοικίου, από την Πρωτοχρονιά θα περνούσε επίσης σε ζημιογόνο ζώνη. Η διοίκηση αποφάσισε να κλείσει τις τρεις βαλκανικές της πληγές και να επικεντρωθεί στις ελληνικές δραστηριότητες.