search icon

dark room

Η επιδότηση του ρεζερβουάρ, οι… έγκλειστοι της Αττικής Οδού, το deal του Στασινόπουλου και τα Loro Piana του υπέρκομψου τραπεζίτη

  –Χαίρετε, σας διαβεβαιώ ότι ο πρωθυπουργός αν δεν είχε κάνει το σύνηθες πρωινό ράπιντ τεστ δεν θα είχε καταλάβει τίποτα από την ίωση του κορωνοϊού που τον βρήκε, μου το διπλοτσεκάρισε και ο Peanut ο δαγκωνιάρης που, ως γνωστόν, «την έριξε» στον φουκαρά τον Σκέρτσο εκεί που καθόταν και ανέλυε (στο Fb) γιατί δεν […]

 

Χαίρετε, σας διαβεβαιώ ότι ο πρωθυπουργός αν δεν είχε κάνει το σύνηθες πρωινό ράπιντ τεστ δεν θα είχε καταλάβει τίποτα από την ίωση του κορωνοϊού που τον βρήκε, μου το διπλοτσεκάρισε και ο Peanut ο δαγκωνιάρης που, ως γνωστόν, «την έριξε» στον φουκαρά τον Σκέρτσο εκεί που καθόταν και ανέλυε (στο Fb) γιατί δεν πρέπει να κατεβάσουν τον Ε.Φ.Κ στα καύσιμα γιατί ευνοεί και τους πλούσιους (αυτό πάλι, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού να λένε τη γνώμη τους στο Fb δεν το κατάλαβα, αλλά τέλος πάντων). Εγώ μαθαίνω πάντως, ότι σκέφτονται να επιδοτήσουν «ένα γέμισμα» βενζίνη ή πετρέλαιο ανά I.X., αλλά με κάποια εισοδηματικά κριτήρια. Ψάχνουν ένα σύστημα πάντως και εντός της εβδομάδος, άντε το πολύ την άλλη θα το κάνουν. Καλά θα κάνουν γιατί έχει λαλήσει το σύμπαν με τις τιμές, πλην ενός συμβούλου στο Μ.Μ. που προφανώς… απέχει από τα μπανάλ εγκόσμια και ασχολείται μόνο με στρατηγικές επενδύσεις. Εντάξει, ο καθένας κάνει τη δουλειά του, εμείς τους σεβόμαστε όλους.

Το ξύρισμα του γαμπρού

Με ρωτάνε και με ξαναρωτάνε συνέχεια φίλοι και γνωστοί τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο. Έχω γράψει προ διμήνου (παρά το κράξιμο που έφαγα) ότι στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Αισθάνομαι, ότι οδεύει προς το μπαρμπέρικο…

Στασινόπουλος – Καντώνιας για ΕΤΕΜ

Παρά την αναστάτωση λόγω Ουκρανίας προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ των ομίλων Στασινόπουλου και Καντώνια με αντικείμενο μια συγχώνευση της ΕΤΕΜ με την Cosmos Aluminium. Επί του παρόντος, η διαπραγμάτευση έχει εστιάσει στο θέμα των δικαιωμάτων μειοψηφίας του νέου σχήματος, εφόσον το deal προχωρήσει.

ΛΑΡΚΟ: Μια αναγκαστική παράταση

Παράταση πήρε η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ. Η αρχική προθεσμία ήταν για χθες Δευτέρα και η παράταση δόθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου. Λέγεται ότι υπήρξε αίτημα για τη μετάθεση προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος να εξεταστούν οι συμβάσεις που έχουν αναρτηθεί στο VDR, κ.λπ. Άλλοι, πάντως, θεωρούν πως δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα και ο επιπλέον χρόνος που δίνεται είναι για να διευθετηθούν νομοθετικές εκκρεμότητες και να υπάρξουν παρεμβάσεις που ίσως κάνουν τη ΛΑΡΚΟ πιο ελκυστική, έστω και στο παρά ένα. Ίδωμεν.

Οι… έγκλειστοι της Αττικής Οδού

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την εβδομάδα ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους εγκλωβίστηκαν με τη χιονοθύελλα στην Αττική Οδό. Η αρχή γίνεται από τα περίπου 2.000 πρόσωπα που είχαν αποδεικτικά στοιχεία. Υπάρχουν ακόμη 2.000 με 3.000 πρόσωπα που είναι στην γκρίζα ζώνη και για τους οποίους συνεχίζεται η αξιολόγηση από την Delloitte.

Το restart της Alpha Bank

Τα αποτελέσματα της Alpha Bank για το 2021 σηματοδοτούν το ουσιαστικό τέλος της περιόδου που η τράπεζα έβγαζε ζημίες λόγω των κόκκινων δανείων. Η Alpha Bank ισχυροποίησε τον ισολογισμό της και πέρυσι ολοκλήρωσε 11 συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων ΜΕΑ ύψους 16 δισ. ευρώ, βάζοντας σε τροχιά την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων έως τα μέσα του 2022. Η τράπεζα ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς που άφησε η κρίση και ταυτόχρονα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την κερδοφορία της και τη διανομή μερίσματος το 2023.

Αναθεωρεί το Επιχειρηματικό Σχέδιο η Τράπεζα Πειραιώς

Στις 6 Απριλίου θα ανακοινωθεί από την Τράπεζα Πειραιώς το νέο αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο του Ομίλου. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν ξεχωριστά από τα αποτελέσματα και αφού έχει κλείσει -όπως όλοι ελπίζουν- ο οδυνηρός Μάρτιος και το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Με συνταγή από τις συστημικές ξεκίνησε η Τράπεζα Αττικής

Με τη συνταγή που εφάρμοσαν οι συστημικές τράπεζες ξεκίνησε η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Αττικής. Η νέα διοίκηση προχωρεί σε εθελουσία με στόχο να μειώσει το προσωπικό κατά 150 άτομα, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή ο πρώτος κύκλος δράσεων που «αγγίζει» το σύνολο της Τράπεζας με στόχο την περιστολή του κόστους σε λειτουργικά έξοδα και κεφαλαιουχικές δαπάνες. Οι προθέσεις της διοίκησης είναι για σημαντικό cost cutting και υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας.

Της Αριάδνης…

-Πυρετός διαβουλεύσεων ενώ οι επενδυτές περιμένουν τον σύμβουλο να ανακοινώσει την ημερομηνία που θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το περιβόητο χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» που όλοι το θέλουν, αλλά ουδείς τολμά να το αποκτήσει μόνος του. Είναι ένα χαρτοφυλάκιο «κόκκινων δανείων» του ειδικού εκκαθαριστή PQH, ονομαστικής αξίας 14 δισ. ευρώ με ενέχυρα αξίας 9,5 δισ. ευρώ, καθώς περιλαμβάνει 97.000 «κόκκινα» δάνεια, 53.000 δανειοληπτών. Επειδή όμως σε συγκυρίες όπως η σημερινή είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί η σκληρή μέθοδος πειθούς των πλειστηριασμών για να ξεκινήσει η ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων ή των δανείων, ουδείς τολμά να σηκώσει μόνος του το βάρος.

– Στο μεταξύ, οργασμός επικρατεί στη δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων. Όλοι πωλούν σε όλους και αγοράζουν από όλους. Ειδικά τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ηρακλής αλλάζουν χέρια με υψηλές ταχύτητες γιατί αυτοί που τα έχουν αναλάβει τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τους συγκεκριμένους και πολύ αυστηρούς όρους εισπραξιμότητας και ανακτησιμότητας που η κρίση έχει καταστήσει ανέφικτους

Oι παράπλευρες απώλειες της Φουρλής

-Θυμάστε τη Holland & Barrett; Είναι μια πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη αλυσίδα υγιεινής διατροφής. Ο όμιλος Φουρλή είχε ανακοινώσει μια μεγάλη συμφωνία συνεργασίας με τη Holland & Barrett η οποία θεωρητικά θα άλλαζε τις ισορροπίες στην ελληνική αγορά. Δυστυχώς, ο πόλεμος ανατρέπει τα δεδομένα. Η Holland & Barrett ανήκει στον Eπενδυτικό Όμιλο Letter One. Βασικός μέτοχος του Letter One είναι ο 57χρονος Ρώσος ολιγάρχης Mikhail Fridman. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έσπευσε να παραιτηθεί από το Δ.Σ. του Letter One αμέσως μόλις η ΕΕ προσέθεσε το όνομά του στον κατάλογο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. Η ΕΕ πάγωσε τα περιουσιακά του στοιχεία και του απαγόρευσε να ταξιδεύει μέσα στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, το προφίλ του ολιγάρχη-ιδρυτή της Letter One, έχει αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα του Ομίλου και δεν εμφανίζεται πλέον στην ενότητα «Οι άνθρωποί μας» της εταιρείας. Ο Fridman συνεργάζεται με τους επίσης δισεκατομμυριούχους German Khan και Alexei Kuzmichev, στους επενδυτικούς ομίλους Alfa Group και LetterOne.

-Το 2021, ο Fridman ήταν ο 11ος πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας, στη λίστα των Sunday Times Rich List, με περιουσία 10,9 δισ. λιρών. Κατατάχθηκε ως ο 128ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από το Forbes το 2021. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, πατέρας 5 παιδιών, αποκαλεί τη Βρετανία σπίτι του αφού αγόρασε το Athlone House στο Βόρειο Λονδίνο πληρώνοντας 65 εκατ. λίρες το 2016. Επισήμως, η Holland & Barrett δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις της ΕΕ γιατί είναι μια εγγεγραμμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρεία με περισσότερα από 1.600 καταστήματα και δραστηριότητες σε 19 χώρες σε όλο τον κόσμο. Όταν όμως παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί… οι business δυσκολεύουν…

Η μαμά του ΟΤΕ κάνει business

Μεγάλο deal της Deutsche Telecom περίμενε η αγορά και πράγματι οι Γερμανοί εξετάζουν ένα, ύψους 18 δισ. ευρώ. Το Reuters έγραψε πως η DT σκέφτεται να παραχωρήσει τις κεραίες και τους πύργους κινητής τηλεφωνίας (τον παθητικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, δηλαδή) που διαθέτει, όπως έκανε η προ μηνών το Vodafone Group με τη Vantage Towers (στην οποία πούλησαν τον εξοπλισμό τους η Vodafone Ελλάδας και η Wind), η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με αποτίμηση 14 δισ. ευρώ. Η DT διαθέτει 40.6000 τηλεπικοινωνιακούς πύργους σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Όμως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα παραχωρηθούν στο σύνολό τους και κατά πόσον αυτό μπορεί να γίνει και για τις κεραίες του Ομίλου ΟΤΕ/COSMOTE, καθώς μιλάμε για εισηγμένη εταιρεία που θα πρέπει να πάρει έγκριση από ΓΣ κ.λπ. Πάντως, η DT -με σύμβουλο την Goldman Sachs- δείχνει ότι εξετάζει σοβαρά την αξιοποίηση του τηλεπικοινωνιακού της εξοπλισμού, μια δραστηριότητα που παραμένει hot και προσελκύει επενδυτές διεθνώς εν όψει των μεγάλων project για το 5G διεθνώς. Λέγεται πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τις American Tower και Cellnex, αλλά και μεγάλα equity funds.

Στην Τουρκία οι πλούσιοι επενδύουν στην Ενέργεια

Πάμε μια βόλτα στη γειτονική Τουρκία, όπου είναι αδύνατον να μη γνωρίζετε τον επιχειρηματικό Όμιλο Koc. Η Koc Holdings είναι ο μεγαλύτερος Όμιλος της Τουρκίας (όπλα, πετρέλαιο, ενέργεια, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, ξενοδοχεία, ακίνητα, κ.λπ.) και η 341η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Οι ετήσιες πωλήσεις ανέρχονται στο 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Τουρκίας. Χθες λοιπόν, ο Όμιλος Συμμετοχών Koc, υπέγραψε μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας με τη Ford Motor Company και την SK On Co., Ltd. για να κατασκευάσουν από κοινού μια μεγάλη μονάδα παραγωγής μπαταριών ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων στην Άγκυρα. Ο Όμιλος Koc αποκάλυψε ότι εξετάζει επίσης τη δυνατότητα πώλησης μπαταριών στην JV Ford Otosan της Koc, που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή οχημάτων Transit. Το μέγεθος της μονάδας παραγωγής είναι σημαντικά. Εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η συμφωνία, η συνολική ετήσια δυναμικότητα της μονάδας θα κυμαίνεται από 30 GWh έως 45 GWh και θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2025. Άλλοι πάνε στην Τουρκία και κολλάνε κι άλλοι πάνε και εισπράττουν….

Βρήκαμε τη Ραχήλ Μακρή (ή, κανείς δεν πάει χαμένος)

Ραχήλ Μακρή έχει εντυπωθεί στη μνήμη μου πάνω στα κάγκελα της ΕΡΤ. Κάπως σαν μεταφυσικό προμήνυμα των δεινών που ακολούθησαν. Για αυτό και με διαπέρασε ένα ρίγος όταν ανακάλυψα πού βρίσκεται σήμερα η Ραχήλ Μακρή, η οποία υπηρετεί στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Τώρα, θα μου πείτε, πώς βρέθηκε εκεί; Με βάση το βιογραφικό της, «από το 1996 έως το 2002 εργάστηκε ως στέλεχος σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ από το 2002 μέχρι σήμερα, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο που υπηρέτησε ως Βουλευτής, υπηρετεί ως στέλεχος στη Δημόσια Διοίκηση». Είναι απόφοιτη ΤΕΙ Καβάλας, αλλά εκτός από αυτό, όπως η ίδια εκθέτει στο βιογραφικό της, έχει εξειδικευθεί στη Διοίκηση Παραγωγής στο Πανεπιστήμιο του Paisley της Σκωτίας, στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας στο Καποδιστριακό και στη νομοθέτηση στο Πανεπιστημίου του Hull στο Wroxton College, ενώ ομιλεί την Αγγλική, την Ιταλική και την Ισπανική. Στη διαδρομή της στον δημόσιο τομέα διορίστηκε αρχικά το 2003 στο ΠΕΣΥ, μετά πήρε μετάταξη στο ΤΕΑΔΥ ενώ από το 2010 -επί διακυβέρνησης ΓΑΠ- μετακόμισε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Εξ ου, προβαλλόταν και ως στέλεχος της Οικονομικής Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

-Από το 2012 ξεκινάει η… πολυκύμαντη πορεία της στον πολιτικό στίβο όταν εξελέγη βουλευτής με τους ΑΝΕΛ στην Κοζάνη. Διεγράφη τον Οκτώβριο του 2014 και εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές. Τον Ιανουάριο του 2015 συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη βουλευτής Κοζάνης, διαφώνησε όμως με το τρίτο μνημόνιο και μεταπήδησε στη Λαϊκή Ενότητα που σχηματίστηκε τότε, ενώ για ένα διάστημα πέρασε και από την… αλησμόνητη Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Μετά, έφτιαξε τη δική της πολιτική κίνηση με τίτλο «Μέτωπο Νίκης» και από τον Φεβρουάριο 2021 συνέπλευσε με το κόμμα του Τράγκα. Δεδομένου όμως ότι από τις τελευταίες εκλογές δεν ήταν βουλευτής, θα έπρεπε να επιστρέψει στην οργανική της θέση. Για να μην πολυλογώ, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 9 Ιανουαρίου 2020 η Ρ. Μακρή – υπάλληλος κλάδου ΤΕ Διοικητικού- Λογιστικού με βαθμό Α΄ του ΥΠΕΝ- αποσπάστηκε στο ΚΑΠΕ. Εν συνεχεία, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του ΚΑΠΕ στις 12 Μαρτίου 2021 της ανατέθηκαν προσωρινά καθήκοντα Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών και Λογιστηρίου. Αυτά και… καλή δύναμη εκεί στο ΚΑΠΕ και τους ανθρώπους του.

Το θαύμα της Ίου Νο 2

Σε σχέση με το θαύμα της Ίου που γράφαμε χθες, η στήλη δέχθηκε mail από αναγνώστη που υπογράφει «ένας Ιήτης ( Νιώτης )» και στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Το προικοσύμφωνο του Γιάννη Λυμπέρη, συντάχτηκε 03/02/1891, ημέρα Κυριακή ( είναι 3 σελίδες). Το ΕΣΧΑΣΕ εμπεριέχεται μέσα στο 7ο ακίνητο που αφορούσε έκταση κοντά στα 4.000 στρέμματα, που περιγράφεται με λίγες λέξεις. Τέσσερα συνεχόμενα αυλάκια από το Κλίμα μέχρι το αυλάκι του Πέπα. Είναι στη μέση της δυτικής πλευράς του νησιού. Ο παππούς αυτός, δεν έκανε γιους. Έκανε 4 κόρες και μετά από 50 χρόνια χώρισε την έκταση στα 4 και έδωσε από ένα αυλάκι πάνω-κάτω στην κάθε μία. Η διαθήκη αυτή αναφέρει στρέμματα, από 50 μέχρι 80 στην κάθε μία, έτσι, στο περίπου. Οι δύο κόρες, τα πούλησαν σχεδόν αμέσως. Οι κληρονόμοι της τρίτης κόρης πούλησαν πριν 17 χρόνια στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Οι κληρονόμοι, της τέταρτης κόρης, πούλησαν στον Άγγελο Μιχαλόπουλο ( σε εταιρείες μιλάμε) πριν 15 χρόνια τα 70 που ω του θαύματος ήταν 931 στρέμματα. Γνωστός μου έχει σε φωτοτυπία και το προικοσύμφωνο και τη διαθήκη».

Τα Loro Piana του υπέρκομψου τραπεζίτη

Και για να κλείσουμε τη στήλη με κάτι πικάντικο (παρεμπιπτόντως, με φάγατε για το χθεσινό για τον ερωτευμένο του Ψυχικού, ε, δεν σας λέω). Εθεάθη το Σ.Κ. πρώην τραπεζίτης στον πρώτο όροφο του Harrods, στο καινούργιο «service» που προσφέρει το υπέροχο πολυκατάστημα, για να φρεσκάρεις τα παλιά σου παπούτσια. Ο σούπερ κυριλέ τσαγκάρης του Harrods παίρνει τα παλιά σου sneakers, αλλά και τα Loro Piana σου και με… μια χούφτα λίρες στα κάνει καινούργια. Τι ήταν να το μάθει ο υπέρκομψος, πρώην τραπεζίτης, αλλά και νυν ενεργός στις χρηματοοικονομικές μπίζνες, που πάντοτε συνεχίζει να κυκλοφορεί σαν… μοντέλο; Φόρτωσε μια τσάντα Loro Piana και έδωσε δουλειά στον συμπαθή Εγγλέζο τσαγκάρη για έναν μήνα.

Exit mobile version