- Χαίρετε, ζούμε μια θλιβερή ημέρα σήμερα μετά το χθεσινοβραδινό δυστύχημα στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Περιττό να τονίσουμε ότι ολόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα έχει παγώσει, από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έως οποιαδήποτε άλλη προεκλογική εμφάνιση υπουργών και λοιπών υποψηφίων.

Υπόθεση Πολάκη

-Παραθέτω νεότερες πληροφορίες για το θέμα Πολάκη: Πηγή μου στον ΣΥΡΙΖΑ λέι ότι ο Παύλος έκανε ένα δεύτερο προεκλογικό δώρο στον Μητσοτάκη μετά από εκείνο του 2019 με τις υβριστικές δηλώσεις του στον Κιμπουρόπουλο (ευρωβουλευτή της ΝΔ με ειδικές ανάγκες). Πιστεύει επίσης ότι ο Φίλης και ο Βούτσης πάνε να κρατήσουν τον Πολάκη εντός και να μη διαγραφεί, προκειμένου να αποτελέσει μαζί τους έναν ισχυρό πυρήνα αντιπολίτευσης μέσα στο κόμμα την επόμενη ημέρα. Τι να σας πω εγώ, δεν έχω ιδέα από τα εσωτερικά τους, αλλά μου φαίνεται λογικό, αν δεν το ξεκαθαρίσει τώρα ο Τσίπρας θα το βρίσκει συνέχεια μπροστά του.

Τι λένε στη ΝΔ

-Η άλλη πηγή στο Μ.Μ. μου λέει ότι «για να κάνει δικό του κόμμα το αποκλείουμε, δεν προλαβαίνει και επίσης να πάει με τον Βαρουφάκη, είναι δύσκολο γιατί «αυτοί οι δυο κάθε μέρα θα μετράνε το μπόι τους, δεν παίζει...». Θεωρεί (η πηγή) ότι το πιθανότερο είναι να βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση και εντέλει δεν θα διαγραφεί, χωρίς βέβαια όμως να ξαναμπεί στα ψηφοδέλτια. Θα δούμε πάντως, δεν νομίζω ο Τσίπρας να το τραβήξει για πολύ.

Υποψήφιος Βρυξελλών;

-Χθεσινό ενσταντανέ από το συνέδριο του ygeiamou που πέρασε… όλος ο κόσμος, μεταξύ των οποίων φυσικά ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, υπουργοί της κυβέρνησης και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ και γενικά σχηματίστηκαν πολλά ενδιαφέροντα πηγαδάκια με κυρίαρχο θέμα τις εκλογές αλλά και το θέμα του Πολάκη. Επιασε το αυτί μου σε ένα από αυτά τα «κουβεντιαστά, στα όρθια» που λένε, να συζητιέται με απορία η απουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. «Καλά, εδώ είναι κανονική προεκλογική περατζάδα με άπειρο χρόνο δημοσιότητας στα sites και στα κανάλια, κόσμος παντού, ο Μητσοτάκης κι ο Τσίπρας, αλήθεια, ο Ανδρουλάκης πού βρίσκεται;» ρώτησε ο άνθρωπος για να λάβει την απάντηση από τον διπλανό του, «μάλλον ο Νίκος είναι υποψήφιος Βρυξελλών...»!

Γκρίνιες βιομηχάνων – χάνουν μερίδια από το “καλάθι”

-Το "καλάθι του νοικοκυριού" αποδείχθηκε τελικά μια επιτυχημένη πρωτοβουλία καθώς είναι το μοναδικό μέτρο που έχει καταφέρει να συγκρατήσει τιμές, έστω στο πολύ περιορισμένο εύρος 800 - 900 κωδικών προϊόντων. Άλλωστε, πληροφορίες από το ΥΠΑΝ αναφέρουν πως εκτός Γαλλίας, υπουργεία και άλλων τεσσάρων χωρών είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τα στελέχη του Υπ. Ανάπτυξης (και μάλιστα έχουν γίνει πολύωρες τηλεδιασκέψεις) εξετάζοντας το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν το μέτρο στις δικές τους αγορές. Μια ακόμη απόδειξη της... δημιουργικής αναταραχής που έφερε το καλάθι στην αγορά, είναι ότι αυτή την εβδομάδα επίκειται τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αδ. Γεωργιάδη και του προεδρείου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχανιών Τροφίμων υπό τον Ιωάννη Γιώτη. Οι βιομήχανοι θέλουν να μπει μία περίπου υποχρεωτική ρήτρα προσθήκης και επώνυμων προϊόντων σε κάθε κατηγορία του καλαθιού, καθώς βλέπουν ότι χάνουν μερίδια έναντι της ιδιωτικής ετικέτας. Ο υπουργός απ' την άλλη έχει διαμηνύσει ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συνάντησης που θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πιο κοντά ήρθαν Alpha Bank και όμιλος Φέσσα

-Είναι γνωστό στην αγορά ότι ο όμιλος Φέσσα διατηρεί διαχρονικά πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Alpha Bank, η οποία διατηρεί τον ρόλο της κύριας τράπεζας για τις επιχειρήσεις του Ομίλου. Όπως, μάλιστα, προκύπτει και από τον ρόλο της τράπεζας ως κοινού χρηματοοικονομικού συμβούλου στη συναλλαγή μεταξύ BriQ και ICI, οι δεσμοί των εταιριών του πρώην Προέδρου του ΣΕΒ με την Alpha Bank ισχυροποιούνται περαιτέρω. Και τούτο διότι η Alpha Bank, πέραν του ότι αποτέλεσε trusted third party πωλητή και αγοραστή στη συναλλαγή, αναμένεται να είναι και ο αποκλειστικός χρηματοδότης της BriQ για τη συγχώνευση δια απορροφήσεως της ICI,

Στην Ε.Ε. ζαλίστηκαν με Coca-Cola

-Όπως μάθαμε από χθεσινή ανακοίνωση "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει την προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε σχετικά με πιθανές ανταγωνιστικές πρακτικές της The Coca-Cola Company και των εμφιαλωτών της, Coca-Cola Europacific Partners και Coca-Cola Greek». Η Επιτροπή” αναφέρει η ανακοίνωση, ανησυχούσε ότι η Coca-Cola και οι εμφιαλωτές της μπορεί να καταχρώνταν τη δεσπόζουσα θέση τους χορηγώντας σειρά εκπτώσεων υπό όρους στους λιανοπωλητές ορισμένων κρατών μελών, με σκοπό τον αποκλεισμό της εισόδου ή την παρεμπόδιση της επέκτασης νέων ποτών στην αγορά. Η σημερινή απόφαση για περάτωση της προκαταρκτικής έρευνας βασίζεται σε ενδελεχή ανάλυση” που οδήγησε την Επιτροπή “στο συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται επαρκείς λόγοι συνέχισης της έρευνας”. Και αμέσως μετά η ανακοίνωση καταλήγει ότι: “Η περάτωση της έρευνας δεν συνιστά διαπίστωση ότι η επίμαχη συμπεριφορά συνάδει με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ένωσης. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιχειρηματικές πρακτικές…” κ.λπ. κ.λπ.

Κληρώνει για το 55% της Aegean Bank

-Ενώ εσείς πετούσατε χαρταετό το περασμένο τριήμερο, οι σύμβουλοι για την πώληση της πλειοψηφίας της Aegean Baltic Bank (ABB) δούλευαν πυρετωδώς. Για να το θέσω με κομψότητα, η επικοινωνία μεταξύ της βασικής εφοπλιστικής μετοχικής ομάδας είναι κάπως δύσκολη και οι σύμβουλοι προσπαθούν να συγκεράσουν τα συμφέροντα και να ξεπεράσουν τις τεχνικές δυσκολίες κάθε υποψηφιότητας για την απόκτηση του 55% των μετοχών της ΑΒΒ. Σημειώστε πως ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συζητήσεις για τα σχέδια της επόμενης μέρας που περιλαμβάνουν μια σημαντικού ύψους αύξηση κεφαλαίου. Όλα δείχνουν πως η πλευρά Μυστακίδη είναι αποφασισμένη να διορθώσει γρήγορα τις αδυναμίες της δικής της πρότασης και να κόψει πρώτη το νήμα που οδηγεί στην αξιολόγηση του fit & proper της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 3-4 μέρες, επομένως -από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας- θα συζητάμε για την επίσημη ανακοίνωση της αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με τον έναν από τους 3 διεκδικητές της Αegean Baltic Bank, πιθανότατα τον Μυστακίδη.

H ελληνική αγορά αυτονομείται. Το ίδιο και οι μικροεπενδυτές

-Στη χθεσινή εκπληκτική -λόγω τζίρου- rebalancing συνεδρίαση, αποκαλύφθηκε το μυστικό της αγοράς μας. Από τα 375,45 εκατ. του τζίρου της αγοράς, τα 370,24 εκατ. αφορούσαν τις συναλλαγές των 25 μετοχών του FTSE Large Cap. Για τις υπόλοιπες μετοχές του ταμπλό μόλις 5 εκατ. ευρώ συναλλαγές. Στο Club των 3 δισ. ευρώ προστέθηκε από χθες και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς με κεφαλαιοποίηση 3,01 δισ., ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank (5,39 δισ. ξεπέρασε τον ΟΠΑΠ (5,34 δισ.). Χωρίς αμφιβολία αυτές οι συναλλαγές δεν αφορούν μικρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Είναι επαγγελματικές τοποθετήσεις. Ενώ λοιπόν τα μηνύματα των διεθνών αγορών κρούουν καμπάνες και οι προβλέψεις για τα επιτόκια ευρώ και δολαρίου ανεβαίνουν διαρκώς, στην ελληνική κεφαλαιαγορά η αισιοδοξία είναι κυρίαρχη. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι χρηματιστές, ξεκίνησε και αυτή η γνωστή από τα παλιά τάση, οι μικροεπενδυτές να μη φοβούνται, να παίρνουν επενδυτικές πρωτοβουλίες με βάση το δικό τους «feeling» όπου όλοι θυμόμαστε πού μας οδήγησε. Υπάρχουν και οι προσεκτικοί επενδυτές που όσο ανεβαίνουν τα σκαλιά του Γενικού Δείκτη, αφήνουν πίσω τους τα χαρτιά να πέσουν, ρευστοποιούν για να κλειδώσουν κέρδη αλλά και για να αγοράσουν φθηνότερα. Μόνο που η αγορά, προς το παρόν, διαρκώς τους διαψεύδει.

Πέταξε η Motor Oil λόγω MSCΙ και έρχεται... η επόμενη

-Οσον αφορά το rebalancing του MSCΙ, η Motor Oil έγινε η δέκατη προσθήκη στον MSCI Standard Greece (μαζί με τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓ), κάτι που έσπρωξε την τιμή της μετοχής πιο κοντά στα επίπεδα των 25 ευρώ. Στο πλαίσιο της αναδιάρθωσης του δείκτη υπήρξαν σημαντικές εισροές κυρίως από track index funds, με αποτέλεσμα ο τζίρος της ΜΟΗ να εκτοξευτεί στα 158 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Δεν αποκλείεται στους επόμενους μήνες στον MSCI να έχουμε και 11η συμμετοχή, αυτή της Τράπεζας Πειραιώς. Με αυτά και αυτά το Χρηματιστήριο της Αθήνας... καλπάζει καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση διεθνώς για το πρώτο δίμηνο του 2023.

Οι πωλήσεις Θεοδωρίδη στην Intracom

-Η πίεση που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Intracom ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις πωλήσεις που πραγματοποίησε ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος της εταιρείας. Τη μεγαλύτερη πτώση (-2,64%) δέχθηκε η μετοχή στις 22/2, ημέρα κατά την οποία μέσω της Black Oak Investments, εταιρεία που συνδέεται με τον Δημήτριο Σ. Θεοδωρίδη, πούλησε 184.200 μετοχές της INTRACOM, συνολικής αξίας 368 χιλ. ευρώ. Η μετοχή τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις έφθασε να κινείται κάτω από το 1,89 ευρώ, από τα 2,08 πριν από 10 συνεδριάσεις (9%), με τον Γενικό Δείκτη στο +3,2%.

H Eurobank επενδύει σε ακίνητα γραφείων

-Το μεγαλύτερο deal για κτίριο γραφείων στην ελληνική αγορά είχαμε χθες με τη συμφωνία Eurobank και Dimand, όπου η πρώτη αποκτά έναντι 74,4 εκατ. το οικόπεδο επί της Λεωφ. Κηφισίας 65 στο Μαρούσι, στο οποίο ανεγείρεται συγκρότημα γραφείων 24.940 τ.μ. το οποίο θα στεγάσει το Α’ εξάμηνο 2024 την PwC. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως πρόκειται για επένδυση της τράπεζας την οποία έκανε στα πλαίσια του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει και το οποίο διαχειρίζεται η Grivalia.

Η Μπλε Κέδρος και η επιβεβαίωση του Darkroom

-Κοντά δύο εβδομάδες χρειάστηκαν μέχρι η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη να τοποθετηθεί μέσω της δημοσιοποίησης της κατάστασης επενδύσεων, για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το περιβόητο ξενοδοχείο Athens BC στην περιοχή της Ακρόπολης. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Φεβρουαρίου η στήλη είχε αποκαλύψει πως μετά την προσφυγή της εταιρείας επί των υψηλών προστίμων που της έχουν επιβληθεί, το αρμόδιο όργανο, δηλαδή το ΣΥΠΟΘΑ, δεν ακύρωσε τα πρόστιμα, όπως ισχυριζόταν σε σχετική ανακοίνωση. Όπως γράφαμε, μεταξύ άλλων, τότε «αυτό που έγινε δεκτό από τα αιτήματα της εταιρείας ήταν ο επανυπολογισμός των προστίμων με μικρότερο συντελεστή όσον αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους-εξώστες και όχι τους παραπανίσιους ορόφους. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται από ενημερωμένες πηγές «το αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Β' στην Συνεδρίαση του στις 26/01/2023 (2η Συνεδρίαση έτος 2023) εξέδωσε οριστική απορριπτική απόφαση στις προσφυγές ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, τροποποιώντας τον υπολογισμό των σχετικών προστίμων ανέγερσης και διατήρησης ΜΟΝΟ ως προς την επιφάνεια των εξωστών (ως ανοικτών χώρων) και υπολογισμού αυτών βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού». Έτσι, μετά τον επανυπολογισμό, το συνολικό πρόστιμο ανέγερσης μειώθηκε από τα 4,7 εκατ. ευρώ σε 4,06 εκατ. ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης από 2,35 εκατ. ευρώ σε 2,03 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο μάλιστα θα επανεπιβάλλεται κατ έτος όσο διατηρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές».

Η αποτίμηση του ξενοδοχείου έπεσε από τα 27 εκατ. στα 11,67

-Χθες λοιπόν η Μπλε Κέδρος ανακοίνωσε ότι «σε συνέχεια των από 12.12.2022 και 16.02.2023 ανακοινώσεων της σχετικά με το επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, στην Αθήνα, κείμενο ακίνητό της, η Εταιρεία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι δημοσιεύθηκε σήμερα η Κατάσταση Επενδύσεων της 31.12.2022 στην οποία γίνεται συνοπτική αναφορά των μέχρι σήμερα δικαστικών και διοικητικών εξελίξεων που αφορούν το ανωτέρω ακίνητο». Στα «ψιλά γράμματα» της κατάστασης επενδύσεων μετά το ιστορικό της αντιδικίας αναφέρεται ότι «μετά από προσφυγή της Εταιρείας στο ΣΥΠΟΘΑ τα πρόστιμα ακυρώθηκαν λόγω μη ορθού υπολογισμού και υπολογίστηκαν εκ νέου σε 4.059.203,86 ευρώ και 2.029.601,93 ευρώ αντίστοιχα», καθώς και ότι έχει προσφύγει δικαστικά για την προστασία των δικαιωμάτων της. Εχει σημασία ότι στην τωρινή κατάσταση επενδύσεων το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου καταγράφεται με αποτιμηθείσα αξία 11,67 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 10,35% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου, όταν πέρυσι που έγινε η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο ήταν στα 27 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 21,81% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου της.

Η Deutsche Telekom σχεδιάζει νέες υπηρεσίες στην Ελλάδα

-Πολύ μεγάλη φέτος είναι η ελληνική αποστολή στο World Mobile Congress της Βαρκελώνης που ολοκληρώνεται αύριο. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι οι νέες υπηρεσίες 5G που έρχονται στη ζωή μας, οι οποίες ωστόσο, απαιτούν μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές και το ερώτημα είναι αν οι πάροχοι καταφέρουν να πείσουν τους μεγάλους χρήστες (Google, Microsoft, Facebook κ.λπ.) να αναλάβουν ένα μέρος του συνολικού κόστους. Από τις ελληνικές παρουσίες που ξεχωρίζουν, είναι αυτή του Γιώργου Κορωνιά ο οποίος εκπροσωπεί όχι μία αλλά δύο start up εταιρείες, την μία ως πρόεδρος και την άλλη ως αντιπρόεδρος. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι πληροφορίες, για τις νέου τύπου υπηρεσίες που σκοπεύει να φέρει στην Ελλάδα η Deutsche Telekom στη σταθερή τηλεφωνία.