-Χαίρετε, μερικές σκέψεις αλλά και ρεπορτάζ που έκανα για την υπόθεση Πολάκη από προχθές που εξελίσσεται το θέμα και ενώ σήμερα αναμένεται η κορύφωσή του με τη συνεδρίαση των «οργάνων» για να τον διαγράψουν (ναι, υπάρχουν και τέτοια στα αριστερά κόμματα!). Πρώτον, δεν φαίνεται να ήταν προσχεδιασμένο από καμία από τις δυο πλευρές παρ' ότι ο Πολάκης είχε φάει μια προειδοποιητική βολή προ ημερών μετά την απαίτησή του να κατεβάσει τον «ρεπατζή» του βουλευτή Χαιρετάκη στα Χανιά για να κόψει ψήφους από τον αντίπαλό του Σταθάκη. Δεύτερον, ο Πολάκης δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Τσίπρα αφού βγήκε να τον «διορθώσει» για το πώς θα είναι η δεύτερη φορά Αριστερά και μάλιστα κατά τρόπο ακραίο, αγενή και προκλητικό όχι μόνο προς τρίτους, δημοσιογράφους, δικαστές κ.λπ. (αυτό άλλωστε το συνηθίζει) αλλά κατευθείαν… στα μούτρα του αρχηγού του. Ουσιαστικά λοιπόν εκεί ο Τσίπρας το μέτρησε και είπε ή τον διαγράφω ή με εξευτελίζει και φυσικά ακυρώνει όλη την προσπάθεια των τελευταίων ημερών να «γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη θεσμικότητα», κάτι που φυσικά και το έχει απόλυτη ανάγκη ενόψει εκλογών. Άρα, στην ουσία, ήταν ένας μονόδρομος, δεν είχε καμία άλλη επιλογή.

Κάνει ζημιά;

-Λογικά τέτοιες απότομες μανούβρες δεν τις κάνεις προεκλογικά γιατί προκαλούν αναταράξεις εκτός αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς (όπως τώρα), αλλά το κοινό συμπέρασμα όλων (και σοβαρών πηγών του Μ.Μ.) είναι ότι βραχυπρόθεσμα θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μια ζημιά (θα δούμε παρακάτω το μέγεθος) αλλά μεσοπρόθεσμα σαφώς και θα του κάνει καλό. Βασικά ο Τσίπρας έκανε αναγκαστικά αυτό που έπρεπε να κάνει -μαζί με άλλα πολλά στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός κεντροαριστερού κόμματος- εδώ και χρόνια. Καλός για τους λίγους φανατικούς αλλά πλήρως απωθητικός για τους πολλούς ο λόγος και η παρουσία του Πολάκη. Ο οποίος φυσικά αν μείνει εκτός Βουλής απλώς θα καταστεί ένα απόλυτο μηδενικό, ό,τι αξία έχουν αυτά που λέει είναι γιατί είναι κάτι -αυτός που τα λέει- στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, αν ο Τσίπρας μετά τις εκλογές επιθυμεί ειλικρινά να αναδομήσει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει όλα όσα δεν έκανε τέσσερα χρόνια τώρα (φυσικά αν θέλει και το αντέχει) η απουσία του Πολάκη του… γλιτώνει πολύ δρόμο.

Τι θα κάνει ο Πολάκης;

-Το κρίσιμο λοιπόν τώρα είναι τι θα κάνει ο Πολακης, αν θα κάνει κόμμα ή αν θα πάει στα γρήγορα, μιας και δεν υπάρχει χρόνος, με τον Βαρουφάκη, τον Λαφαζάνη κ.λπ. Οπου ρώτησα αρμοδίως δεν πήρα απάντηση. Και εκεί θα κριθεί πόση ζημιά θα υποστεί ο Τσίπρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ που ρώτησα -την καλή πηγή μου- έλαβα την εξής απάντηση: «Δεν έχουμε ιδέα τι θα κάνει, αλλά γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του ανθρώπου πιστεύουμε ότι δύσκολα... κάνει χωριό με οποιονδήποτε. Ο Παύλος νομίζει ότι... συνομιλεί με τον Θεό και είναι πιο νάρκισσος από τον Βαρουφάκη, σιγά που θα πάει από κάτω του. Από την άλλη, βουλευτής στα Χανιά θα έβγαινε εύκολα ό,τι και να λέμε, ακόμα και αν πάρουμε μια έδρα αυτή θα ήταν δική του, θα του πέσει βαρύ να μείνει εκτός γιατί μετά τον περιμένει η πλήρης απαξίωση».

Μαρίνα μόνο για βαριά πορτοφόλια

-Λοιπόν, αυτά που ξέρατε εσείς οι ψευτοπλούσιοι να τα ξεχάσετε, τέρμα οι θεσούλες για τα κότερά σας στη μαρίνα της Βουλιαγμένης με… φραγκοδίφραγκα. Η νέα διοίκηση του Αστέρα (οι Άραβες, δηλαδή) ανακαίνισαν την πιο πρεστιζάτη μαρίνα της χώρας και πλέον χωράνε μόλις 50 μεγάλα γιοτ, αντί για 100 που ελιμενίζοντο έως τώρα. Ταυτοχρόνως όμως άλλαξαν τιμολογιακή πολιτική, υπερδιπλασίασαν την τιμή ανά μέτρο σκάφους και πουλάνε τη θέση με συμβόλαιο για 30 χρόνια ζητώντας σχεδόν μπροστά όλο το ποσό της 30ετίας! Δηλαδή, κάποιος που έχει ένα ευπρεπές 35μετρο (τα μικρότερα νοούνται ως βάρκες) θα πρέπει να σκάσει σχεδόν μετρητοίς 2-3 εκατομμυριάκια ευρώ για να έχει θέση στον παράδεισο της Βουλιαγμένης και ένα όνομα στην πιάτσα.

Μόνος ο Διαμαντίδης - αποσύρονται οι υπόλοιποι... κοτερούχοι

-Και τι έγινε όταν άρχισε να εφαρμόζει αυτή την πολιτική η μαρίνα; Απλά, για την ώρα, εξαφανίστηκαν όλοι και μόνον ο εφοπλιστής Διαμαντίδης που έχει αγοράσει τα 11 από τα 13 οικόπεδα του Αστέρα είναι παρών, αλλά νομίζω ότι αυτός μάλλον δικαιούται τις θέσεις ελιμενισμού -έχει πάρει ήδη τις 10-11 από αυτές, θα σας γελάσω- επειδή πλήρωσε χωρίς φόρους και λοιπά έξοδα 38,5 εκατ. για το κάθε (άκτιστο) οικόπεδο. Μάλλον ακούω ότι η διοίκηση της μαρίνας σκέφτεται να αναθεωρήσει βρίσκοντας κάποια μέση λύση, αλλά μη φανταστείτε ότι θα κάνει και σοβαρές εκπτώσεις. Γιατί, το Μονακό καλύτερο είναι;

Ο SSM στην Αθήνα, μερίσματα και πλειστηριασμοί

-Πριν πιάσουμε τα επιχειρηματικά deals ξεκινάμε τα νέα της αγοράς καλωσoρίζοντας τα κλιμάκια του SSM που πιάνουν δουλειά αυτήν την εβδομάδα με τις συστημικές τράπεζες. Γενικότερα οι τράπεζες είναι (και πάλι) στο μικροσκόπιο της εποπτείας καθώς ως τα μέσα Μαρτίου πρέπει να παραδώσουν στον SSM τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Αξιολόγησης της Επάρκειας Κεφαλαίου (ICAAP). Κατά τα ειωθότα η άσκηση έχει κανονικό και δυσμενές σενάριο και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι στα αποτελέσματα ο SSM θα βασίσει τις αποφάσεις του για τη διανομή ή μη μερίσματος για τη χρήση 2022, που επιθυμούν Εθνική και Εurobank. Εχει σημασία ο χρησμός του SSM, καθώς ενδεχομένως να επηρεάσει και τις τιμές των μετοχών στον τραπεζικό κλάδο, ανάλογα φυσικά με την επιχειρηματολογία που θα επικαλεστεί ο επόπτης. Για παράδειγμα, μια άρνηση λόγω υψηλού DTC προφανώς και δεν θα είναι μια θετική εξέλιξη. Ενας άλλος παράγοντας ενδεχόμενου κινδύνου για τις τραπεζικές μετοχές είναι η προεκλογική συζήτηση που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Υπάρχει πράγματι προβληματισμός στην Κυβέρνηση, όπως κι ένα... brain storming για πιθανούς τρόπους διαχείρισης του ζητήματος, ωστόσο η κεντρική γραμμή στο Μ.Μ. είναι και παραμένει σταθερή: Στη δίνη των προεκλογικών πιέσεων η χώρα δεν θα διακινδυνεύσει την επενδυτική βαθμίδα. Ο,τι άλλο μπορεί να γίνει για τους πλειστηριασμούς, εφόσον δεν απειλεί την προοπτική της οικονομίας, είναι υπό συζήτηση.

Πιέσεις για τα επιτόκια καταθέσεων

-Πάντως, οι διαθέσεις των ξένων επενδυτών για τις τραπεζικές μετοχές όχι μόνον δεν κάμπτονται από τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά αντιθέτως εγείρονται συνεχώς, καθώς δείχνουν να μην προβληματίζονται καθόλου για τον εκλογικό κίνδυνο. Παραλλήλως η Κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει τις τράπεζες για τα επιτόκια καταθέσεων, με σοβαρή κυβερνητική πηγή να λέει "πως με το 6μηνο έντοκο του Δημοσίου να προσφέρει ετησιοποιημένη απόδοση 3,07%, δεν υπάρχει λόγος για προθεσμιακή κατάθεση". Στο μεταξύ οι τράπεζες σηκώνουν συνεχώς τον πήχη για το ύψος των κεφαλαίων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος για τόκους καταθέσεων κι εκεί που ξεκίνησαν προϋπολογίζοντας 800 εκατ. ετησίως, ανέβηκαν στο 1 δισ., τώρα είναι ήδη στο 1,2 δισ. και έπεται συνέχεια.

Το ΙΑΣΩ περιμένει (ακόμη) τον πλούσιο "γαμπρό"

-Ενα μεγάλο private equity κοιτάζει 2-3 πράγματα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το ΙΑΣΩ, χωρίς όμως τίποτε να θεωρείται δεδομένο. Το Oaktree, που είναι βασικός μέτοχος της εισηγμένης έχει κρεμάσει στο ΙΑΣΩ πωλητήριο εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια. Τη δουλειά έχει αναλάβει η Morgan Stanley, αλλά μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί mission impossible. Το Oaktree έχει μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις, καθώς στην αγορά λέγεται ότι ζητά 14 φορές τα ΕBIDTA, ενώ οι αποτιμήσεις για εταιρίες του κλάδου υγείας κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 10 και 12 φορές. Επιπλέον τα ΕBIDTA αυξήθηκαν με διάφορες κινήσεις καθώς πήραν το μαιευτήριο ΓΑΙΑ από το Ιατρικό Κέντρο, ''χτύπησαν" και κάτι μαιευτήρες του ΥΓΕΙΑ στους οποίους προσέφεραν προκαταβολικά μεγάλα bonus και έτσι τώρα τα νούμερα του ΙΑΣΩ ενισχύονται ακόμη περισσότερο κι οι δυνητικοί αγοραστές εμφανίζονται διστακτικοί. Πιθανόν με την επενδυτική βαθμίδα να έρθουν νέα funds, να αυξηθούν οι αποτιμήσεις και η δουλειά να γίνει.

Θέμα ημερών οι υπογραφές ΔΕΗ - ΕNEL Romania

-Θέμα ημερών λένε οι πηγές πως είναι η συμφωνία της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ. Σήμερα 28 Φεβρουαρίου εκπνέει και τυπικά η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της Εnel, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις μέχρι και την τελευταία ώρα ώστε να κλείσει το μεγάλο deal. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις προχωρούν σε θετικό κλίμα, ωστόσο μέχρι χθες δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης μίας έως δύο εβδομάδων καθώς φαίνεται να υπάρχουν ακόμη κάποια ανοικτά ζητήματα. Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Φραντσέσκο Σταράτσε, είχε δηλώσει ότι η διαδικασία πώλησης των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, η οποία αποτιμάται σε άνω του 1 δισ., εξελίσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση, προσδιορίζοντας την τελική συμφωνία πριν από τα τέλη Ιουνίου. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει στις 16 Φεβρουαρίου ότι η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί, ωστόσο η εκτίμηση για την τετράμηνη αναμονή φαίνεται να συνδέεται με το κλείσιμο της οριστικής συμφωνίας και τις τελικές εγκρίσεις που είναι σαφές ότι θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην πώληση του 100% της Enel Green Power Romania και στο 70% των μετοχών των τριών εταιρειών διανομής ρεύματος που κατέχει η Enel Romania. Η θυγατρική του ιταλικού κολοσσού διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος περίπου 500 γιγαβάτ και ένα pipeline 5 γιγαβάτ και περίπου 3 εκατομμύρια πελάτες, με το οποίο η ΔΕΗ, αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, καθίσταται ένας πολύ ισχυρός παίκτης στα Βαλκάνια, εάν συνυπολογιστούν οι συζητήσεις που διεξάγονται και στη Βουλγαρία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενώ κόσμος πάει κι έρχεται για την ΕNEL Ελλάδος

-Κι αν τα πράγματα για την ΕΝΕL Romania έχουν δρομολογηθεί, ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος για την Ελλάδα φαίνεται πως έχει επιλέξει μια διαφορετική στρατηγική. Στην Ελλάδα η ENEL θέλει να πουλήσει τα assets (άδειες, εγκαταστάσεις κ.λπ.) αλλά να διατηρήσει το management, τη διαχείριση και γενικότερα οι όροι του διαγωνισμού δημιουργούν στους υποψηφίους μια εντύπωση... σαν ο ιταλικός όμιλος να αποσύρεται από την Ελλάδα προσωρινά. Πάντως, το πλούσιο και βαρύ data room που άνοιξε τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει μεγάλη κίνηση (κι όχι μόνον από Ενεργειακούς Ομίλους που είναι αυτονόητο, αλλά και από επενδυτικούς ομίλους) και φαίνεται πως, εκτός απροόπτου, η διαδικασία θα αποφέρει τελικά δύο ανταγωνιστικές και αξιόπιστες προτάσεις. Η ENEL στην Ελλάδα λειτουργεί 65 «πάρκα ενέργειας», τα 50 ήδη παράγουν και τα 15 είναι υπό κατασκευή. O ιταλικός όμιλος έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τις αγορές της Ρωσίας, της Αργεντινής, της Ρουμανίας και του Περού.

Τελική ευθεία για MIG - Αυτοπεποίθηση στην Τράπεζα Πειραιώς

-Την Παρασκευή όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση της ΜΙG. Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, αφού ξεπέρασαν τον αρχικό αιφνιδιασμό κι έχοντας βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη, εμφανίζονται τώρα ήρεμοι, με αυτοπεποίθηση κι έτοιμοι να διαχειριστούν τα ζητήματα. Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την τράπεζα δημιουργούν την εντύπωση, σαν για αυτούς το θέμα να έχει ήδη λήξει. Με σύμβουλους τη UBS και την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ (υποθέτω δεν θα προλάβαινε ο Τζουζέπε, γιατί ήταν απασχολημένος με την Τράπεζα Αττικής), η Τράπεζα Πειραιώς στο ενημερωτικό αιτιολογεί τη δημόσια πρόταση αναφέροντας πως "εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για επίτευξη συνεργειών από το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της και μεγιστοποίηση των αποδόσεων προς όφελος των μετόχων της μητρικής Πειραιώς Financial Holdings". Στην περίπτωση της MIG θα επιδιωχθεί, όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, η εξαγωγή αξίας από τη δραστηριότητα στους τομείς των μεταφορών, ναυτιλίας και διαχείρισης ακινήτων, με την τράπεζα να δηλώνει στο ενημερωτικό ότι σκοπεύει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της MIG και να δεσμεύεται πως δεν θα προχωρήσει σε squeeze out. Η Τράπεζα Πειραιώς (κατέχει το 53,67% της MIG) δηλώνει πως δεν έχει κάνει και δεν θα προχωρήσει σε αγορές πάνω από την τιμή του αυξημένου προσφερόμενου τιμήματος (0,2170 ευρώ). Στην εξ αναβολής γενική συνέλευση την Παρασκευή 3/3, εκκρεμεί η συζήτηση για την α) μείωση του αριθμού των μετοχών χωρίς μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, β) μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής για κάλυψη ισόποσων ζημιών παρελθουσών χρήσεων. Οπως είναι προφανές, σε περίπτωση που εγκριθεί το συγκεκριμένο θέμα, τότε η τράπεζα θα προβεί στην αντίστοιχη προσαρμογή των μετοχών και του προσφερόμενου ανταλλάγματος.

Στην Αθήνα (με άγριες διαθέσεις) οι Βρετανοί ανταγωνιστές του Φουρλή

-Επισκέψεις από το Λονδίνο είχε την περασμένη εβδομάδα o Μιχάλης Τσικνάκης και η ομάδα της Cosmos Sport. Ο διευθύνων σύμβουλος της JD Sports, Regis Schulz, ήρθε με ομάδα απ’ τα ευρωπαϊκά κεντρικά της ΝΙΚΕ, αφενός για να εξετάσουν πώς εξελίσσεται η διείσδυση στην ελληνική αγορά, αφετέρου να συζητηθεί το πλάνο των νέων καταστημάτων. Για το τελευταίο πληροφορούμαι ότι πρόθεση των Βρετανών, που προ διετίας εξαγόρασαν το 80% της γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών της οικογένειας Τσικνάκη, είναι πέραν της παράλληλης ανάπτυξης των καταστημάτων με το σήμα JD Sports (ήδη ετοιμάζεται το δεύτερο στο River West) να δρομολογηθεί και το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων ‘’size?” τα οποία ειδικεύονται στο street fashion. Γενικά, πάντως, οι Βρετανοί έχουν έρθει με «άγριες διαθέσεις», ταράσσοντας ήδη τα κύματα της αγοράς. Με τον ρυθμό μάλιστα που αναπτύσσονται πλέον, ο Όμιλος Fourlis και τα Intersport θα νιώσουν πολύ σύντομα «καυτή» την ανάσα τους στο κυνήγι της πρωτιάς!

Η "παράδοση" και το μέρισμα της Autohellas

-Σε 15 μέρες, η Autohellas θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της «χρυσής χρονιάς» 2022. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η διοίκηση Ευτύχη Βασιλάκη καλλιέργησε την "παράδοση" να διανέμει το 45% περίπου των κερδών της ως μέρισμα, οι μέτοχοι της Autohellas έχουν κάθε λόγο να περιμένουν φέτος ένα μέρισμα της τάξης των 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

Απειλείται η δεύτερη θέση του ΟΤΕ στο ΧΑ

-Οι αισιόδοξοι περίμεναν ένα μέρισμα της τάξης των 0,7 ευρώ ανά μετοχή, αλλά τελικά χρειάστηκε να συμβιβαστούν με την επιλογή της διοίκησης για μεικτό μέρισμα 0,57 ευρώ ανά μετοχή. Οι αισιόδοξοι για το μέρισμα μέτοχοι αντέδρασαν, η μετοχή ταρακουνήθηκε λίγο και τώρα η απόσταση του ΟΤΕ από τον ΟΠΑΠ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης έχει πέσει πολύ κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Τη θέση του δεύτερου σε κεφαλαιοποίηση ομίλου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, διεκδικεί δυναμικά ο -σήμερα τρίτος- ΟΠΑΠ.

Προβλέπουν επιτόκια της Fed κοντά στο 5,36% και της EKT πάνω από 4%.

-To Χρηματιστήριο της Αθήνας συμπλήρωσε 10 διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, ενώ η Wall Street καταγράφει 4 συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης. Οι αγορές ανησυχούν γιατί ενώ η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει την πιο αυστηρή, σφιχτή νομισματική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, η οικονομία δεν αντιδρά αναλόγως, ο πληθωρισμός στέκεται στο ύψος του, η κατανάλωση και οι θέσεις εργασίας παραμένουν αμετάβλητες. Έχουν ήδη ξεκινήσει να γράφονται βιβλία για το πολύ αργό «transition» της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, μέσα από τα κανάλια των χρηματιστικών αγορών. Τα επιτόκια σε Αμερική και Ευρώπη θα φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο έως τον Ιούνιο και δεν αναμένεται καμία μείωση εντός του 2023. Το τελικό επιτόκιο της Fed τοποθετείται κοντά στο 5,36% και της EKT πάνω από 4%. Στην Ελλάδα, η ακρίβεια και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν και θετικές παρενέργειες. Αυξάνουν τα δημόσια έσοδα (λόγω τζίρου) και μειώνουν το Δημόσιο Χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ).