Η εθελουσία της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα προικιά της Πειραιώς, το ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το τέλος του Π. Παπαδόπουλου στη Forthnet ///


 

– Θυμάστε τα πλάνα αναδιάρθρωσης που επιβλήθηκαν σε όλες τις συστημικές τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015; Αυτά, βάσει των οποίων πουλήθηκαν η Finansbank και άλλες θυγατρικές σε εξωτερικό και εσωτερικό των τραπεζών; Τα συγκεκριμένα πλάνα του 2015 είχαν ημερομηνία λήξης το 2018.

-Και πράγματι οι συστημικές τράπεζες εκπλήρωσαν μία προς μία τις υποχρεώσεις και τα πλάνα αναδιάρθρωσης εκπληρώθηκαν. Δεν ξεμπέρδεψαν, όμως, όλες οι τράπεζες. Η Εθνική παραμένει ακόμη σε πλάνο αναδιάρθρωσης και για αυτό σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου εμφανίζεται και η Grant Thornton που συμμετέχει με καθήκοντα monitor trustee.

-Μια από τις υποχρεώσεις της ΕΤΕ που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πέντε χρόνια τώρα, είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Και αφού από το 2018 δόθηκαν από επόπτες και DG Comp παρατάσεις επί παρατάσεων, τι τύχη πιστεύετε ότι είχαν τώρα τα ανάλογα αιτήματα παράτασης, όταν μάλιστα η Εθνική έχει μια προσφορά από έναν φορέα με ισχυρό θεσμικό προφίλ όπως το CVC;

-Για όλα τα παραπάνω λοιπόν -κι αν δεν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας- μέχρι τις 15-20 Δεκεμβρίου το αργότερο θα ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC. Το ερώτημα είναι «τι σχεδιάζει το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική;», Οι πληροφορίες της στήλης θέλουν μια από τις πρώτες κινήσεις του CVC να είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ο σχεδιασμός των αμερικανών προβλέπει εκσυγχρονισμό της ασφαλιστικής με το βάρος να μετατοπίζεται περισσότερο στο bankassurance και τα ψηφιακά μέσα και λιγότερο στα πρακτορεία.

-Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένει η στήλη να ακούσει σήμερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου, ο οποίος με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, θα απαντήσει στις ερωτήσεις αναλυτών και επενδυτών για πρώτη φορά με την τράπεζα να τελεί σε καθεστώς κρατικοποίησης.

-Έμπειρος ο Μεγάλου, έχει αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις – για όποιον θυμάται, είχε αναλάβει τη Εurobank όταν είχε κρατικοποιηθεί. Η στήλη, που δεν διεκδικεί διοικητικές δάφνες ούτε και είναι γκουρού των επιχειρήσεων, γνωρίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερη λύση είναι η κλασική συνταγή, δηλαδή «να αλλάζεις πίστα» ή, αν προτιμάτε, «να κλωτσάς το τενεκεδάκι».

-Προφανώς αυτή είναι τώρα η στρατηγική στην Πειραιώς και για αυτό τα στελέχη της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες ήταν σε συνεχή εργασιοθεραπεία για να συνταχθεί το νέο business plan. Περισσότερα θα ακούσουμε στις σημερινές δηλώσεις Χ. Μεγάλου. Επειδή όμως η στήλη ξέρει ότι αδημονείτε, σας μεταφέρει τις φημολογίες της αγοράς, οι οποίες εκτός από τις τιτλοποιήσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων θέλουν την Πειραιώς να πουλάει μαζικά και αδιακρίτως όλες τις μη τραπεζικές δραστηριότητες και ακόμη περισσότερο: Ακίνητα και συμμετοχές της τράπεζας (Ντυνάν, ΑΝΕΚ, ΜΙG κλπ) βγαίνουν προς πώληση ενώ κατά τις ίδιες πηγές τα σενάρια θέλουν να βγαίνει προς πώληση και ο κλάδος των καρτών της τράπεζας. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Σήμερα είναι  προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την σύγκληση έκτακτης  Γενικής Συνέλευσης. Ωστόσο φαίνεται ότι θα χρειαστούμε ακόμα μερικές μέρες μέχρι να φτάσουμε στις ανακοινώσεις για την αύξηση κεφαλαίου και τις διοικητικές αλλαγές.

-Ταχύτατες οι εξελίξεις στη Forthnet μετά την πρωτοβουλία της BC Partners να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 11 Δεκεμβρίου με αντικείμενο τον ορισμό νέου ΔΣ. Την περασμένη Παρασκευή ο Π. Παπαδόπουλος αποχώρησε από τη θέση του CEO ενώ ακολούθησε η παραίτηση όλου του ΔΣ. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση -όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της εταιρίας- θα διατυπωθούν προτάσεις για τα νέα πρόσωπα που θα επιλεγούν έπειτα από εισήγηση του βασικού μετόχου United Telecoms.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Απόρρητο Απόρρητο