Η Εθνική πουλάει, η ΑΒΑΞ «αγοράζει», ο Άρειος Πάγος… παιδεύει και ο εργολάβος που επισκεύασε το Σούνιο ///


 

 

-Αν δεν υπάρξει νέα αναβολή, η Τράπεζα Αττικής σήμερα 9 Δεκεμβρίου θα δεχθεί προσφορές για την πώληση των νέων ομολόγων, ύψους 60 εκατ. που προέκυψαν από την αναδιάρθρωση του πακέτου κόκκινων δανείων «Άρτεμις». Τη σχετική διαδικασία τρέχει η εταιρία Storm Harbor του πρώην τραπεζίτη της Citibank, Γ. Κοφινάκου.

-Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Θα είναι ένα SPV για τα κόκκινα -κυρίως στεγαστικά- δάνεια ύψους 6,3 δισ. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ γύρω στις 15 Δεκεμβρίου και θα κατατεθεί αίτηση για υπαγωγή στον ΗΡΑΚΛΗ.

-Με την ευκαιρία και αφού ο λόγος είναι για την ΕΤΕ να σας μεταφέρει η στήλη τα νεότερα για την Εθνική Ασφαλιστική: Δεν έχει κλείσει ακόμη γιατί υπάρχει πλήθος τεχνικών, νομικών κ.λπ. λεπτομερειών που πρέπει να διευθετηθούν. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κακοφορμίσει. Το CVC παραμένει σταθερό στην τροχιά του για την απόκτηση της εταιρίας και μάλιστα φαίνεται ότι έχει συγκλίνει και με τη διοίκηση της Ασφαλιστικής.

-Στην αγορά κυκλοφορεί ότι η οικογένεια Ιωάννου της ΑΒΑΞ είναι ιδιαίτερα ζεστή για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κατασκευαστικό κλάδο, πολύ περισσότερο τώρα που έχουν διευθετηθεί τα θέματα της J&P Overseas. Οι γενικότερες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στον κλάδο και το έργο της Γραμμής 4 του μετρό, δημιουργούν momentum το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να επαναφέρει την ΑΒΑΞ στο προσκήνιο και μάλιστα σε κεντρικό ρόλο.

-Αυτές ακριβώς τις διαθέσεις της οικογένειας Ιωάννου αποτυπώνουν οι πρόσφατες μετοχικές αναδιαρθρώσεις, όπου το 19,8% της ΑΒΑΞ που κατέχει η οικογένεια Ιωάννου μοιράστηκε μεταξύ δύο εταιριών σε ποσοστά 11,3% και 8,5%, με την πρώτη εταιρία να ανήκει στον Χ. Ιωάννου και τη δεύτερη στον εξάδελφο του Χριστόδουλο.

-Χθες συζητήθηκε στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου η συνταγματικότητα του νόμου που αφορά τη δίωξη σε στελέχη τραπεζών μόνον έπειτα από έγκληση της τράπεζας. Για την απόφαση θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες ημέρες αλλά βλέπω να πηγαίνει στην ολομέλεια…

-Όλοι στην αγορά εδώ και δυο μήνες προσπαθούν να καταλάβουν τι… ψήνει ο Καραμολέγκος, ειδικά μετά την ξαφνική κίνησή του επί χρόνια μετοχικού συνοδοιπόρου του Σταύρου Νένδου στα τέλη Οκτώβρη να πουλήσει το 9,5% που ήλεγχε στην εισηγμένη. Ο ίδιος ο Καραμολέγκος αρνούνταν ότι ήταν πίσω από την αγορά των μετοχών με στόχο σε δεύτερη φάση την έξοδο της εταιρείας απ’ το χρηματιστηριακό ταμπλό. Μία θέση που ξαφνικά τροφοδότησε πλείστα σενάρια, απ’ την ύπαρξη ενός κρυφού νέου επενδυτή στην εταιρεία με βλέψεις… ως τις μετοχικές «καραμπόλες» ενός άλλου deal, αυτού του CVC με τη Vivartia, που θα μπορούσε να επηρεάσουν εμμέσως τη βορειοελλαδίτικη Σταύρος Νένδος Αρτοποιία ΑΕ (Select).

-Βλέπετε, η τελευταία είναι βασική προμηθεύτρια των Everest και στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει με χαμηλό διψήφιο ποσοστό η ΜΙΧ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Α.Β.Ε.Ε., στην οποία ποσοστό 49% ελέγχει η Μπάρμπα Στάθης, θυγατρική της Vivartia… Και ξαφνικά ήρθε χθες η ανακοίνωση χθες ότι ο μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο ΧΑ Μανώλης Καραμολέγκος αγόρασε 480.000 μετοχές αυξάνοντας το ποσοστό του στο 58,48%, από 53,22% που ήταν πριν! Τυχαίο σίγουρα δεν είναι… και κάποιοι λένε πως πλέον το… «ψωμί» που ψήνει ο επιχειρηματίας έχει αρχίσει ήδη να φουσκώνει. Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι η αδελφή του, Μαρία, ελέγχει 16,78%, η Εθνική Τράπεζα άλλο ένα 8,02%, και μένει ένα… ταπεινό 16,72% στη διασπορά πολύ τότε αντιλαμβάνεται πως είναι θέμα χρόνου να φανεί και το είδος του ψωμιού που ψήνεται

-Ποια ΙΝΤΡΑΚΑΤ στο Σούνιο, «δεν έχουμε σχέση», λέει η εταιρεία, το είπε και ο ίδιος ο Τσίπρας άλλωστε, αφήστε τους ανθρώπους τώρα που μπαίνουν και στον αστερισμό του «γαλάζιου Μαξίμου». Ποιος, όμως, ήταν ο εργολάβος που έκανε τις επισκευές στο Σούνιο; Κάποιο «φίδι» της αγοράς μου είπε για έναν κ. Τούμπουρο, εργολάβο, ο οποίος ανέλαβε την ανακαίνιση της εξοχικής ενοικιαζόμενης κατοικίας του κ. Τσίπρα. Σύντροφος κι αυτός, αλλά όχι σαν τον πρώην σύντροφο Καλογρίτσα, πολύ μικρότερο μέγεθος. Ισχύει; Τώρα που είπα Καλογρίτσας, θυμήθηκα ότι οι δικηγόροι του Χούρι πάνε στις 17 του μηνός στο πρωτοδικείο για εκείνα τα 3 εκατ. ευρώ που κάνανε βόλτες σε διάφορα ταμεία κατ’ εντολήν του ΣΥΡΙΖΑ. Και από εκεί κατ’ ευθείαν στη Βουλή, αμελλητί. Έρχεται πρώτα η δίωξη και μετά η Εξεταστική… μαζί με το εμβόλιο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή