-Χαίρετε, χθες έφτασε μια φήμη στ’ αυτιά μου ότι ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει εκλογές… πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμέναμε, δηλαδή μπορεί και σήμερα ή αύριο, για 21 Μαΐου ή 28 Μαΐου. Πάλι όμως μην το δένετε, φήμη είναι, άλλωστε χοντρικά όλοι ξέρουμε ότι το «εκλογικό μέλλον» είναι προδιαγεγραμμένο. (σ.σ.: τέσσερις ώρες μετά τη δημοσίευση της στήλης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επίσημα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου)

Ξαναρχίζει ο… μετρητής

-Από χθες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ξανάρχισαν να μετράνε τις τάσεις, συγκεκριμένα τρεις μεγάλες, για να δουν πώς πάει το πράγμα. Η πηγή μου λέει ότι ποιοτικά δεν σταμάτησαν την προηγούμενη εβδομάδα να μετράνε και εκεί «είδαν» βελτίωση της κυβέρνησης και στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Tο ραντεβού Τσάκου - Μυστακίδη για την Αegean ΒΒ

Τζορτζ Έλιοτ του fund Orasis θέλει να πουλήσει τις μετοχές του, ο Νίκος Τσάκος τώρα δεν θέλει. Ο Γ. Κούστας θέλει να πουλήσει και ο Θ. Αφθονίδης συμφώνησε να πουλήσει, αλλά περιμένει πρώτα να δει τι θα κάνουν οι άλλοι. Ο Τέλης Μυστακίδης έβαλε στο τραπέζι 120 εκατ. ευρώ και περιμένει, όταν οι υπόλοιποι προσπαθούν να καταλάβουν πού οδηγούν οι εξελίξεις στις μικρές τράπεζες της Αμερικής και τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ευρώπη. Ο Ν. Τσάκος θέλει να εξασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης αν πωληθεί το 7% της Aegean Baltic Bank (ABB) από τους Serengeti, Chenavari και Τζ. Έλιοτ. Αν όμως αγοράσει ο Ν. Τσάκος, το ίδιο δήλωσε ότι θα κάνει και η πλευρά Αφθονίδη, θα εξασκήσει δηλαδή το δικό της first refusal right για την απόκτηση του ίδιου ποσοστού. Τελικά, Τσάκος και Μυστακίδης συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά για να δώσουν μια λύση στον γόρδιο δεσμό μιας μικρής, υγιούς τράπεζας, που φυσικά δεν φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του 5ου πυλώνα (ούτε και του 6ου, ούτε και του 7ου...) αλλά χρηματοδοτεί την πιο δυναμική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας, τη ναυτιλία

Το come back του Πιτσιόρλα

-Αυτές τις μέρες που έψαχνα να μάθω τι συμβαίνει στη Μύκονο, κοίταξα να ενημερωθώ πού βρίσκεται η μελέτη για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Με αυτό που θα λυθούν όλα τα προβλήματα με την εντός και εκτός σχεδίου δόμηση καθώς θα μπει ένα πλαίσιο στους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Εκεί λοιπόν που αναζητούσα ποιος το εκπονεί, έπεσα πάνω σε γνωστά πρόσωπα. Τη μελέτη για το σχέδιο της Μυκόνου έχει αναλάβει το γραφείο Σαμαρά (όχι του Αντώνη) αλλά του γνωστού γραφείου μελετών και συμβούλων από τη Θεσσαλονίκη (Σαμαράς και Συνεργάτες) που έχει απλώσει τα δίχτυα του και στην Αθήνα. Εκείνο που δεν ήξερα είναι ότι στο ίδιο γραφείο εργάζεται και ο Στέργιος Πιτσιόρλας (πρώην υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ) και μέχρι πρότινος αόρατο στέλεχος στον όμιλο Γρύλλου (Aviareps) με sky express κτλ που ομολογώ μου διαφεύγει ποιον ακριβώς ρόλο επιτελούσε. Και πάνω που νόμιζα ότι έχω μάθει πολλά, μου ήρθε και άλλη έκπληξη για τον πρώην υπουργό. Κάποιος μου ψιθύρισε ότι τελευταία κάνει και άλλες παρέες σε επαγγελματικό επίπεδο που δείχνουν ότι άφησε τα αεροπλάνα και έχει αρχίσει να ατενίζει τις θάλασσες. Φαίνεται ότι η πολιτική του έπεσε βαριά. Άλλωστε, ουδέν κρυπτώ από τον κοριό της ΕΥΠ για να θυμηθώ και όσα αποκαλύφθηκαν προ μηνών για τις παρακολουθήσεις στην υπόθεση των Καταριανών και της Ζακύνθου.

Δεν προλαβαίνουν για τον φορέα (η είδηση θα ήταν να προλάβαιναν)

-Την ερχόμενη Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή προτάσεων και αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Η Κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα ανάχωμα για τους μαζικούς πλειστηριασμούς ειδικά της πρώτης κατοικίας. Οι 5 σοβαροί Επενδυτικοί Οίκοι που θα βάλουν από 1 έως 2 δισ. ευρώ, θέλουν ένα απλό, κατανοητό, λειτουργικό εργαλείο που θα παράγει χρήμα και κερδοφορία. Τώρα μάλιστα που ανέβηκαν τα επιτόκια, οι κρατικές εγγυήσεις ανάγονται σε απαραίτητο συστατικό επιτυχίας της προσπάθειας. Το σίγουρο είναι ότι ο Φορέας Πώλησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τις εκλογές, ούτε καν το Φθινόπωρο.

Φρενάρει η αγορά ηλεκτρονικών αγαθών

-Μπορεί και να το εκλάβετε ως πρώιμη ένδειξη ότι επίκειται γενικότερη επιβράδυνση της οικονομίας: Πάντως, λίγο ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, λίγο ο καταναλωτικός παροξυσμός της περιόδου της πανδημίας, το αποτέλεσμα είναι ότι η αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων έχει «φρενάρει» απότομα. Οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφουν μείωση της τάξης του 20%. Σημαντικά έχει αλλάξει και η τάση στα smartphones. Οι καταναλωτές δεν αλλάζουν τηλέφωνο τόσο συχνά όσο στο παρελθόν και οι εταιρείες παρουσιάζουν μοντέλα που είναι πολύ ακριβότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Πήραν τζάμπα το ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας με 300 ευρώ το τ.μ.!

-Για το ακίνητο επί της οδού Φειδίου 8 πίσω από το ΤΙΤΑΝΙΑ -ιδιοκτησίας του «Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων», η αξία του εκτιμήθηκε βάσει της έκθεσης του πιστοποιημένου εκτιμητή του υπουργείου Οικονομικών σε 312.000 ευρώ και πουλήθηκε έναντι 510.000 ευρώ στην Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, ενώ οι εκτιμητές της ΑΕΑΑΠ προσδιόρισαν την αξία του σε 4,4 εκατ. ευρώ- τα είπαμε χθες. Η στήλη συνέχισε να σκαλίζει το θέμα και πληροφορήθηκε πως η αρχική εκτίμηση για το ακίνητο, όταν αποφασίστηκε η πώληση για τον διαγωνισμό, με δεδομένο και το επιπλέον δικαίωμα για μέγιστη δόμηση 1.800 τ.μ. (χτίζει ξενοδοχείο κάποιων δεκάδων δωματίων και αυτό είναι και το business plan από τώρα από την Μπλε Κέδρος) ήταν, όταν έγινε ο διαγωνισμός κάτω από τα 300 ευρώ ανά τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας, νούμερο που στην περιοχή δεν "παίζει" σε καμία περίπτωση, έστω κι αν πρόκειται για διατηρητέο και χρειάζεται πολλές άδειες και εγκρίσεις. Πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια όπου οι ξενοδοχειακές επενδύσεις γύρω από την Ομόνοια είναι δεκάδες και η συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στο ΤΙΤΑΝΙΑ έχει ανέβει κι άλλο. Επιπλέον η αντικειμενική αξία του ακινήτου αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η HVS, η μία από τις δύο εταιρείες που έκανε την εκτίμηση για την τρέχουσα αξία του ακινήτου είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκτιμήσεων για ξενοδοχειακά ακίνητα διεθνώς. Αντίστοιχα η Solum είναι από τις πιο γνωστές, πιστοποιημένες ελληνικές εταιρείες εκτιμητών. Στην αγορά λοιπόν δικαιολογημένα διερωτώνται ποιοι ήταν οι εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών που έκαναν την αρχική εκτίμηση για την προκήρυξη του διαγωνισμού (στα 312.000 ευρώ) με αποτέλεσμα να αλλάξει χέρια τζάμπα το ακίνητο από το Σύλλογο; Έλα ντε...

Τέλος εποχής για τη Frigoglass

-Εικοσιεπτά χρόνια μετά την ίδρυσή της από τις οικογένειες Δαυίδ-Λεβέντη, σήμερα αναμένεται, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία (απαιτούνται τα 2/3 των εκπροσωπουμένων στη γενική συνέλευση ψήφων), να σφραγιστεί η συναινετική αναδιάρθρωση και η αλλαγή ιδιοκτησίας στη Frigoglass. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων καλείται να επικυρώσει τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, έπειτα από την αδυναμία της εταιρείας να καταβάλει οφειλόμενο κεφάλαιο και τόκους από τα ομόλογα που είχε εκδώσει. Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί με αντάλλαγμα τη διαγραφή δανείων 110 εκατ. ευρώ (περίπου το 42% του ανεξόφλητου ποσού), οι ομολογιούχοι θα κατέχουν το 85% και η σημερινή Frigoglass (στην οποία η Truad Verwaltungs συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη κατέχει το 48,42% ) το 15%. Η νέα εταιρεία θα αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Frigoglass και τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ενώ σε αυτή θα μεταφερθούν οι συμβάσεις με εργαζόμενους, πελάτες, προμηθευτές κ.ά. Παράλληλα, υπάρχει υποχρέωση να πουληθεί το εργοστάσιο στην Κάτω Αχαΐα που είχε κλείσει το 2019 και το τίμημα να εισπραχθεί από τους ομολογιούχους.

Στο 7,26% μειώνεται από το dilution η συμμετοχή του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη

-Στη νέα εταιρεία η συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων θα υποστεί dilution, ήτοι το ποσοστό της Truad Verwaltungs πέφτει στο 7,26% και κατ' αναλογία το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους μετόχους. Όσον αφορά τη νέα κεφαλαιακή διάρθρωση μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι υποχρεώσεις θα υποχωρήσουν στα 231 εκατ. ευρώ, ενώ όλες οι σημαντικές ημερομηνίες ωρίμανσης του δανεισμού επεκτάθηκαν για να δοθεί περιθώριο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Τι προβλέπει αυτό; Πωλήσεις 471 εκατ. ευρώ για το 2023 που θα αυξηθούν στα 450 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 489 εκατ. ευρώ έναν χρόνο μετά. Αντίστοιχα, EBITDA 49 εκατ. ευρώ το 2023 και 58 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ το 2025 υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ. Τέλος, να ειπωθεί πως οι ομολογιούχοι που πήραν τα ιμάτια (άλλη είναι η έκφραση) της Frigoglass έχουν ως σύμβουλο τη γνωστή αμερικανική οικονομικών συμβούλων και διαμεσολαβητών Kroll Inc.

Ποιος θέλει ένα οικόπεδο στο Κουκάκι;

-Ένα από τα ελάχιστα αδόμητα -έστω και μικρό- οικόπεδο στο Κουκάκι ξαναβγάζει στην αγορά η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, τώρα που καλοκαιριάζει και "ζεσταίνεται" η αγορά, ειδικά για χρήσεις σε σχέση με τον τουρισμό. Ο διαγωνισμός αφορά την πώληση οικοπέδου εμβαδού 151 τ.μ επί της οδού Παναιτωλίου 21 στην περιοχή Φιλοππάπου – Κουκάκι, εντός του οποίου υφίσταται κτίσμα ισόγειο και υπόγειο για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης. Η πώληση θα γίνει με ηλεκτρονικό ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό (e-auction) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της www.e-publicrealestate.gr. Το ακίνητο θα μεταβιβαστεί ως οικόπεδο, ενώ η προθεσμία υποβολής του φακέλου δικαιολογητικών του διαγωνισμού που είχε ξαναγίνει το περασμένο φθινόπωρο είναι έως την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.

To MIT στην Αθήνα για να επενδύσει σε ελληνικές startups

-To μεγάλο γεγονός της εβδομάδας για τον χώρο της τεχνολογίας αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων είναι το διεθνές συνέδριο 25ο Global Startup Workshop (GSW), του ΜΙΤ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής. Το Massachusetts Institute of Technology διοργανώνει αυτό το συνέδριο κάθε φορά σε διαφορετική χώρα και φέτος είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να εδραιώσει τη θέση της ως αναδυόμενου παγκόσμιου τεχνολογικού κόμβου και να φέρει κοντά επιχειρηματίες, φοιτητές, επενδυτές και βασικούς ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο. Μέσω μιας σειράς εξειδικευμένων εργαστηρίων και πάνελ ομιλητών, θα ενημερώσει για τις επιχειρηματικές πρακτικές που έχουν δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες από 30.000 εταιρείες να ξεκινήσουν από το MIT. Θα συνδέσει θυγατρικές του MIT, περιφερειακούς επιχειρηματίες και παγκόσμιους ηγέτες σκέψης για την προώθηση μακροπρόθεσμων συνεργασιών.

Κατενάτσιο στο Χρηματιστήριο…

-Είχε ένα πλεονέκτημα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τώρα -με την αλλαγή της θερινής ώρας- το έχασε. Κάθε μεσημέρι, στις 15.30 παρακολουθούσαν στην Αθήνα και στο Λονδίνο τις τάσεις του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου και αναλόγως έπαιρναν θέσεις. Τώρα κινούνται στα τυφλά. Από την αρχή του έτους το Χρηματιστήριο της Αθήνας γράφει κέρδη της τάξης του +10%. Από την αρχή του μήνα, απώλειες -10%. Σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών ο τζίρος σβήνει, μειώνεται συστηματικά περιμένοντας τις εξελίξεις του Απριλίου να διαμορφώσουν το πρόσημο της επόμενης περιόδου… Κάτω από 50 εκατ. ευρώ ο χθεσινός τζίρος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, θυμίζοντας σε όλους ότι δεν είναι εποχές για γενναίους.

Πώς λέμε Νetflix, τώρα Sefflix από τον Μάρκο Σεφερλή

-Η νέα τάση στη διασκέδαση είναι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες περιεχομένου. Αναμφισβήτητα ο κωμικός Μάρκος Σεφερλής διαθέτει πλούσιο περιεχόμενο και το Sefflix είναι η νέα streaming υπηρεσία η οποία με μηνιαία συνδρομή, που κυμαίνεται από 3 έως 5 ευρώ τον μήνα, προσφέρει περιεχόμενο από τις παραστάσεις και τις τηλεοπτικές παραγωγές του γνωστού ηθοποιού. Η πλατφόρμα υποστηρίζει μετάδοση σε ανάλυση έως και 4Κ και στο site αναφέρεται πως θα υποστηρίζονται όλες οι συσκευές, ενώ κάθε εβδομάδα θα προστίθεται και νέο, ανέκδοτο και ολοκαίνουργιο, υλικό.

H γυναίκα του ηθοποιού και η αγορά ΙΧ με μετρητά

-Τώρα που έλεγα για κωμικό ηθοποιό, θυμήθηκα ότι η σύζυγος ενός εξ αυτών εμφανίστηκε -τον Απρίλιο του '19- σε μεγάλη αντιπροσωπεία ΙΧ κι έδωσε προκαταβολή 76.000 ευρώ σε ΜΕΤΡΗΤΑ και στη συνέχεια -τον Μάιο, της ίδιας χρονιάς- εξόφλησε το αυτοκίνητο που είχε παραγγείλει πληρώνοντας -πάλι με μετρητά- άλλα 80.000 ευρώ. Όπως προφανώς φαντάζεστε, μόλις τα μετρητά έφτασαν στην τράπεζα, άρχισαν να χτυπούν καμπάνες και καμπανάκια και τώρα ο έμπορος των ΙΧ, η σύζυγος, όπως και ο ηθοποιός, έχουν ανοίξει λογαριασμούς με την Αρχή για το Ξέπλυμα που ερευνά την προέλευση των χρημάτων.