-Χαίρετε, εμείς (οι πτωχοί πλην τίμιοι ρεπόρτερ) το γράψαμε χθες ότι ο Μητσοτάκης το στριφογύριζε για να «το τελειώσει» με τις εκλογές και τελικώς το έκανε. Τώρα φυσικά θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θ’ αρχίσει να συμπεριφέρεται η κοινή γνώμη στις καθημερινές πλέον σφυγμομετρήσεις που φαντάζομαι ότι θα διακοπούν μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αμφιταλαντεύτηκε

-Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης αμφιταλαντεύτηκε για μερικές μέρες μεταξύ 21 και 28 Μαΐου γιατί υπήρχαν τα υπέρ και τα κατά κατά των δύο ημερομηνιών. Στα υπέρ της 28ης ήταν ότι θα είχε τελειώσει το Final Four του μπάσκετ που μπορεί να παίζει ο Ολυμπιακός και γι’ αυτό ο Μητσοτάκης είπε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο γελώντας: «Παρά τα φιλοολυμπιακά μου αισθήματα επέλεξα την 21 Μαΐου…» για να προσθέσουν κάποιοι υπουργοί ότι «τελικά, δεν θα δούμε τον τελικό, θα είμαστε στα τηλεοπτικά πάνελ». Στα κατά της 28ης Μαΐου είναι, βέβαια, ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζουν οι πανελλήνιες, γεγονός που δεν ευνοεί ιδιαιτέρως… εκλογές, αφού ολόκληρες οικογένειες έχουν το μυαλό τους στις εξετάσεις.

Κωνσταντίνου και Ελένης

-Μεταξύ… σοβαρού και αστείου ελέχθη στο Υπουργικό Συμβούλιο μήπως… ευνοούνται οι εορτάζοντες Κωνσταντίνοι και Ελένες στις κάλπες, ενώ ο Θάνος Πλεύρης είπε «να αρχίσω να διαφημίζω κι εγώ ότι στις 21 Μαΐου έχω γενέθλια!».

Δένδιας… προς νερού του!

ο πιο ωραίο όμως ενσταντανέ του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν όταν κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως ο Δένδιας ήθελε να πάει τουαλέτα, οπότε γελώντας σηκώθηκε και περνώντας μπροστά από τον Μητσοτάκη του είπε «κύριε Πρόεδρε… με την άδειά σας πάω τουαλέτα, το λέω μην παρερμηνευθεί…». Έπεσε γέλιο απ’ ό,τι έμαθα από τους υπουργούς, τώρα τα υπόλοιπα δεν είναι της ώρας…

Ανδρουλάκης

Βήμα βήμα μας πάει ο σύντροφος Ν.Α για να μη ρίχνουμε τα χαρτιά για τον ποιον θέλει για πρωθυπουργό, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Χθες μας είπε (στη Σία βασικά, στον ΣΚΑΪ) ότι μπορεί να είναι και ο ίδιος, μπορεί και άλλος πολιτικός αρχηγός, μήπως κάνουμε τον Κουτσούμπα λέω εγώ (πουρκουά ζαμέ Κουτσουμπί;). Κοιτάξτε, έχουμε χρόνο, προβλέπω μετά του Αγίου Πνεύματος να έχει καταλήξει…

Τρομοκρατία

Στο μεταξύ, οι γνωστοί ιεροεξεταστές δημοσιογράφοι (που… διαβάζονται μόνο μεταξύ τους) χθες παρέδιδαν μαθήματα σε άλλα Μέσα, υπαινισσόμενοι ότι η είδηση για την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος ήταν μούφα, προπαγάνδα και βαθμολογούσαν και τίτλους. Μέχρι που ήρθε η επιβεβαίωση (της είδησης) απ’ όλο το Κράτος του Ισραήλ. Τόσα συμπλέγματα…

Επίθεση κατά μέτωπον της ΔΕΗ για τις οπτικές ίνες

-Στον απόηχο της εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας που τυπικά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 6μηνο, η ΔΕΗ μαζί με τις άλλες επενδύσεις της προχωρά και το φιλόδοξο σχέδιο να διαθέσει υπηρεσίες οπτικής ίνας (FTTH) στην εγχώρια αγορά. Έχει ήδη ιδρύσει την εταιρεία «ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες» με τον εμπορικό τίτλο FIBERGRID επιλέγοντας το μοντέλο χονδρικής διάθεσης των υπηρεσιών, δηλαδή μέσω των υφιστάμενων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της αγοράς. Το πλάνο έχει στόχο να προσφέρει συνδέσεις οπτικής ίνας σε περίπου 3 εκατ. πελάτες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, εστιάζοντας στις πιο ελκυστικές περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή σε περίπου 100 δήμους της χώρας, με επένδυση που ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ. Εδώ και μήνες έχει ολοκληρωθεί ένα πιλοτικό έργο στο Περιστέρι σε περίπου 15 χιλιάδες νοικοκυριά και πλέον η FIBERGRID εισέρχεται στην πρώτη φάση του σχεδίου ανάπτυξής της. Στόχος σε αυτή τη φάση είναι η κάλυψη περίπου 440 χιλιάδων νοικοκυριών σε 13 δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Παράλληλα, τρέχουν και οι επενδύσεις των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων με ορίζοντα ολοκλήρωσης την ερχόμενη πενταετία με την ελπίδα να πέσουν και άλλο οι τιμές.

Τι διαπραγματεύονται τώρα Macquarie και ENEL

-Τα νέα από την Ιταλία είναι ότι τα στελέχη του επενδυτικού κολοσσού της Macquarie παραμένουν μόνοι τους - καθώς οι αντίπαλοί τους αποχώρησαν - και διαπραγματεύονται θέματα διαχείρισης και συνεργασίας με την ΕΝΕL για τη θυγατρική τους στην Ελλάδα.

Εμείς χάσαμε τον Φορέα Ακινήτων και τον βρήκαν οι Κύπριοι

-Τα υψηλά επιτόκια και η αναταραχή στις αγορές έχουν και ένα ακόμη (αφανές) θύμα: Τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων δηλαδή τον ιδιωτικό φορέα, που θα αγοράζει την πρώτη κατοικία του οφειλέτη και θα του την επαναμισθώνει για 12 έτη, αποτρέποντας τις εξώσεις. Ο οφειλέτης θα μπορεί να την επαναγοράσει στο τέλος της 12ετίας, στη διάρκεια της οποίας θα λαμβάνει επίδομα ενοικίου από το κράτος για να μπορέσει να παραμείνει σε αυτήν. Η ίδρυση του Φορέα τυπικά καθυστερεί αλλά ουσιαστικά ναυάγησε. Τα ιδιωτικά κεφάλαια διστάζουν όχι μόνον γιατί επιδεινώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες αλλά και για το ενδεχόμενο (στην Ελλάδα ζούμε) να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Τώρα λοιπόν που είμαστε και σε προεκλογική περίοδο μια καλή ιδέα θα ήταν η αύξηση της περιμέτρου των ευάλωτων, ώστε η ομπρέλα να προστατέψει περισσότερους δανειολήπτες και η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου. Οι Κύπριοι έφτιαξαν τον δικό τους αντίστοιχο φορέα με κρατικά κεφάλαια και σε συνεννόηση με την ΕΕ για συμβατότητα με τους κανόνες ανταγωνισμού. Καταβάλει ενοίκιο για 14 χρόνια, αφορά ακίνητα έως 250.000 ευρώ, υπάρχει δικαίωμα επαναγοράς στην 5ετία και ο αρχικός δανειολήπτης εάν είναι άνω των 65 ετών μπορεί να παραμείνει στο ακίνητο δια βίου και όχι μόνον για 14 χρόνια. Σημειώστε επιπλέον πως τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι απολύτως διαχειρίσιμα από την άποψη και του προϋπολογισμού, ή και της πιθανής επιβάρυνσης του δημοσίου χρέους, σε σύγκριση με το κοινωνικό πρόβλημα που λύνουν.

Τo know us better για HBSC και Παγκρήτια

-Συνάντηση to know us better, που έλεγαν και σε εκείνη την παλιά ελληνική ταινία, έχουν σήμερα Τετάρτη, τα στελέχη της HBSC και της Παγκρήτιας στο SkyFall στο Καλλιμάρμαρο. Μιλάμε για μεγάλες συναντήσεις -έπεται μια ακόμη την άλλη Τετάρτη- προκειμένου να γνωριστούν οι άνθρωποι των δυο οργανισμών, ενόψει της συγχώνευσης η οποία κατά τον προγραμματισμό θα γίνει τον Ιούνιο.

Kάθε λιμάνι και καημός

Η παραίτηση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Artur Davidian -ο οποίος εντελώς συμπτωματικά είναι και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimera του Ιβάν Σαββίδη- ήταν μια λογική και αναμενόμενη κίνηση δεδομένου ότι ουδείς θέλει να βλέπει «ρωσικό ενδιαφέρον» στις διοικήσεις οργανισμών που διαχειρίζονται ευρωπαϊκές υποδομές. Στα Ελληνικά Λιμάνια αυτή την περίοδο υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα και ευρω-αμερικανικό ενδιαφέρον. Ο Όμιλος Grimaldi χωρίς άγχος για το τίμημα που θα καταβάλει, απέκτησε το 67% του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και αμέσως μετά εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για το Λιμάνι του Ηρακλείου με επιτόπου αυτοψία των υψηλόβαθμων στελεχών του Ομίλου. Το ενδιαφέρον των στελεχών του Ομίλου Grimaldi επικεντρώθηκε -πέραν των λιμενικών εγκαταστάσεων- και στη (διαχειριστική) δυνατότητα του παλαιού Ενετικού λιμένα, του λιμένα Λινοπεραμάτων και 3 αλιευτικών καταφυγίων (Αρβη, Κερατόκαμπος, Λούτρα). Την Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει την προεπιλογή των υποψηφίων  που θα συνεχίσουν στη Β' φάση (οικονομικές προσφορές) για το Λιμάνι του Βόλου. Θεωρητικά οι αποφάσεις θα μπορούσαν να ληφθούν πριν από τις εκλογές…

Οι χρυσές δουλειές στον ΟΛΠ φέρνουν χρυσά μερίσματα

-Κι αφού πιάσαμε στη σειρά όλα τα λιμάνια, να σας πω και για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον ΟΛΠ, ο οποίος κατέγραψε επιδόσεις ρεκόρ για το 2022, για την ακρίβεια τις υψηλότερες στην ιστορία του σε επίπεδο εσόδων και κερδοφορίας και τώρα έρχεται εξίσου εντυπωσιακό μέρισμα. Το ΔΣ έχει προτείνει τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022 που ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ ή 1,040 ανά μετοχή, με τη γενική συνέλευση που θα το επικυρώσει να πραγματοποιείται στις 5/7/2023. Για τη χρήση του 2021 το αντίστοιχο ποσό ήταν 15,7 εκατ. ευρώ ή 0,628 ευρώ ανά μετοχή. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) που σήμερα κατέχει ποσοστό 7,1% (η COSCO το 67%) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, θα εισπράξει φέτος από μέρισμα σχεδόν το ίδιο ποσό με την εποχή που κατείχε το 72%. Σημειώστε πως το ποσό αυτό (η καταβολή αναμένεται στις αρχές Αυγούστου) θα πάει κατευθείαν στον προϋπολογισμό και όχι στο χρέος.

Ανάλγητες τράπεζες ή όπως μας βολεύει κατά περίπτωση;

-Για την υπόθεση Παπαθανάση και τη δήθεν χαριστική του μεταχείριση πολλά έχουν ειπωθεί. Όμως η Eurobank ακολούθησε μια ιδιαίτερα επιθετική τακτική εναντίον του με αλλεπάλληλες αγωγές για να του πάρει το σπίτι λόγω της εγγύησης. Εάν το έκανε σε οποιονδήποτε άλλον, οι ίδιοι που σήμερα ασκούν σήμερα κριτική θα μίλαγαν για ανάλγητη τράπεζα. Η τράπεζα έκανε τη δουλειά της. Και η doValue συμφώνησε σε μια ρύθμιση μέσω της οποίας μεγιστοποίησε την ανάκτηση μετρητών, αφότου ο Παπαθανάσης παραιτήθηκε της έφεσης και δέχτηκε να πληρώσει. Αλλιώς, το θέμα θα ήταν ακόμη στα δικαστήρια. Η doValue θα έκανε το ίδιο με οποιονδήποτε δανειολήπτη. Μετρητά σήμερα είναι πάντα προτιμότερα από ατέλειωτες δικαστικές διαδικασίες, αβέβαιους πλειστηριασμούς κλπ.

Αναστολή στο… παρά 5 για τη βίλα Ψυχάρη

-Όσοι περιμένουν σήμερα να δουν την οικία του Παναγιώτη Ψυχάρη να βγαίνει στο σφυρί, θα… περιμένουν για πολύ. Και τούτο καθώς στο παρά 5 ο προγραμματισμένος πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε αναστολή. Όπως έχουμε γράψει, το σπίτι στο Ψυχικό θα έβγαινε με μειωμένη τιμή εκκίνησης στα 1,92 εκατ. ευρώ (από 2,4 εκατ. ευρώ προηγουμένως) και ήδη είχε σχηματιστεί «οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών», που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποιοι είχαν βάλει στο μάτι το ακίνητο των 543,95 τ.μ., με τους εξώστες των 208,30 τ.μ. και τις τέσσερις υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Αυτό φαίνεται ότι έπαιξε τον ρόλο του ώστε να υπάρξει «κινητοποίηση». Βέβαια, το συγκεκριμένο ακίνητο έχει μια ιστορία στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς και στο παρελθόν υπήρξαν άλλες δυο τρεις αναστολές αλλά και μετά ξαναβγήκε πάλι στο σφυρί, μένει να περιμένουμε να φανεί ποια θα είναι η συνέχεια.

Το παρασκήνιο του… τζάμπα ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας

υπόθεση του ακινήτου επί της Φειδίου 8 το οποίο απέκτησε η Hotel Cluster και στη συνέχεια η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη σε τιμή «το αφεντικό τρελάθηκε», έχει προκαλέσει το εύλογο ενδιαφέρον πολλών στην αγορά που…ψάχνουν μπας κι ο συγκεκριμένος εκτιμητής (εκτιμήτρια για την ακρίβεια, καθώς πρόκειται για γυναίκα) έχει κάνει κι άλλες τέτοιες… εκτιμήσεις για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι το κληροδότημα «Κων. Σαχίνη» το οποίο διαχειρίζεται ο Σύλλογος προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων επί σειρά ετών δεν είχε έσοδα και ως εκ τούτου δεν εκτελούσε τους κοινωφελείς σκοπούς του. Για τον λόγο αυτόν, όπως τονιζόταν στα κείμενα των προϋπολογισμών, που έφεραν την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, «είναι επιτακτική ανάγκη, το Δ.Σ. του διαχειριστή Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων να προβεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες αξιοποίησης του ακινήτου, σύμφωνα με την αρ. 7833/2001 απόφαση του Εφετείου Αθηνών και την αριθμ. 1053897/2007/Β0011/21.5.2004 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών & Εθνικής Παιδείας και Θρησκ/των, σε συνδυασμό με την αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/46650/1295/23.7.2008 απόφαση του Υπ. Πολιτισμού, περί χαρακτηρισμού του ακινήτου ως μνημείου, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα ικανά για την πραγματοποίηση των σκοπών που έταξε ο διαθέτης». Σημειώνεται ότι επιθυμία του διαθέτη ήταν τα εισοδήματα της περιουσίας να διατίθενται υπέρ των σχολείων της ιδιαίτερης πατρίδας του Σιάτιστας (Κοζάνης).

Οι εκλογές επηρεάζουν (μόνον) τους Έλληνες επενδυτές

-Πριν από λίγους μήνες βλέπαμε τζίρο 50 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο και μιλούσαμε για αύξηση του όγκου συναλλαγών. Τώρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι αν δεν γράψει συναλλαγές 100 εκατ. ευρώ και άνω… Η επισημοποίηση του ραντεβού με τις κάλπες -μαζί με το κλίμα προεκλογικής έντασης που από μέρες τώρα κυριαρχεί στη χώρα μας- έδωσαν την αφορμή στους Έλληνες επενδυτές να απαλλαγούν από τα χαρτιά που θεωρούν ότι επηρεάζονται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, οι ξένοι διαχειριστές απλά κατέβασαν το ακουστικό. Έχουν πάρει τις θέσεις τους και θα περιμένουν τις επόμενες 53 μέρες μέχρι να πάρουν τις νέες αποφάσεις τους. Στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι κά έχουν άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούν.

Στόχος το επιτόκιο να μην ξεπεράσει το 4%

-Επειδή ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνθήκες των αγορών το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο, το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να κλείσει τις σοβαρές δανειακές του εκκρεμότητες, μ’ ένα 5ετές ομόλογο της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι το επιτόκιο να μην ξεπεράσει το 4%, ακόμη κι αν το ομόλογο χρειαστεί να βγει σε τιμή κάτω από το 100. Για τις αγορές ομολόγων η Ελλάδα έχει πάρει ήδη την επενδυτική βαθμίδα αφού οι κρατικοί τίτλοι τιμολογούνται αρκετές φορές καλύτερα από τους Ιταλικούς.

Η Fed σε 18 μήνες μάζεψε 1,6 τρισ. και σε μόλις 5 μέρες πλήρωσε 500 δισ.

-Εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης είχε ξεκινήσει συστηματικά το Quantitative Tightening (QT). Mάζευε τη ρευστότητα από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα με ρυθμό 98 δισ. δολάρια κάθε μήνα. Όταν εφάρμοζε την ποσοτική χαλάρωση έδινε ρευστότητα και αγόραζε ομόλογα. Όταν πήρε την απόφαση για ποσοτική σύσφιξη έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ήρθε όμως η μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και μέσα σε 5 εργάσιμες μέρες, η FED θα ξαναρίξει ρευστότητα 500 δισ. δολαρίων ακυρώνοντας τις προηγούμενες προσπάθειές της. Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα «δανείζει» τα λεφτά με ενέχυρο τα ομόλογα στο 100% της αξίας τους, ελπίζοντας ότι μόλις κοπάσει η κρίση, να μπορέσει να αφαιρέσει την υπερβάλλουσα ρευστότητα. Γεγονός είναι πάντως ότι το δραστικό φάρμακο που χρησιμοποίησε η FED για να καταπολεμήσει το πληθωρισμό (δηλαδή αύξηση επιτοκίων και ταυτόχρονα QT), προκάλεσε καρδιακό επεισόδιο στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα στην ακρίβεια που ταλαιπωρεί τους φτωχότερους Αμερικανούς.

Στην ΕΕ φοβούνται τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στις ΗΠΑ τα εμπορικά ακίνητα

-Τα μεγάλα Ασφαλιστικά Ταμεία στην Ευρώπη αποτιμούν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα στο 100% της αξίας τους αφού -θεωρητικά- τα αγοράζουν για να τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη. Αν όμως λόγω μιας κρίσης χρειαστούν -όπως ακριβώς συνέβη με τις μικρές αμερικανικές τράπεζες- να ρευστοποιήσουν εν μέσω ανοδικών επιτοκίων, το πρόβλημα θα ήταν πολύ σοβαρό. Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ με τα επιτόκια σε συνεχή ανοδική τάση και τη χορήγηση νέων δανείων να έχει φρενάρει, δημιουργούνται προβλήματα στο Real Estate. Πρώτο θύμα είναι τα λεγόμενα «εμπορικά ακίνητα» αφού η τηλεργασία έχει περιορίσει την ανάγκη για γραφεία, το ηλεκτρονικό εμπόριο μείωσε την ανάγκη για μεγάλα καταστήματα και το κόστος του χρήματος αποθαρρύνει κάθε μεγάλη επένδυση ανακαίνισης και αναβάθμισης των χώρων.