-Χαίρετε, μπήκαμε πια στον Νοέμβριο και ούτε Φθινόπωρο δεν έχουμε δει ακόμα από θερμοκρασίες, καλό είναι αυτό για τον κόσμο, όσο καθυστερεί να «δουλεύει» ο μετρητής της θέρμανσης τόσο το καλύτερο, μιας και οι τιμές παραμένουν αρκετά υψηλές, χωρίς βέβαια να είναι στα περυσινά επίπεδα, αλλά ο συνδυασμός της ακρίβειας ειδικά στα τρόφιμα… σκοτώνει. Ο Μητσοτάκης στο χθεσινό σημείωμά του στο fb -με τη δραστηριότητα της κυβέρνησης που συνηθίζει, πλέον, να ανεβάζει κάθε μήνα- το υπαινίσσεται κατά κάποιον τρόπο. «Οσα κερδίσουμε από τη φοροδιαφυγή θα τα επιστρέψουμε στους πολίτες», λέει αναφερόμενος στον πρόσφατο νόμο φορολόγησης με ελάχιστο εισόδημα 10.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή με ετήσιο φόρο περίπου 1.100-1.200 ευρώ. Δεν ξέρω πώς εννοεί να τα επιστρέψει, πάντως το ποσό που θα εισπράξει από αυτό το μέτρο θα είναι περίπου 800 εκατ. ευρώ. Παρεμπιπτόντως, είμαι πολύ περίεργος να ακούσω ένα σοβαρό επιχείρημα γιατί κάποιος -που ζει στην Ελλάδα- μπορεί να πιστεύει ότι υπάρχει ελεύθερος επαγγελματίας που δουλεύει και βγάζει κάτω από 800 ευρώ τον μήνα. Οχι μισθωτός έτσι; Ελεύθερος επαγγελματίας. Προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι εξ αυτών χαίρονται ιδιαιτέρως που θα δίνουν ένα χιλιαρικάκι και κάτι τον χρόνο φόρο και θα θεωρούνται νόμιμοι από την εφορία. Εκεί στο ΠΑΣΟΚ, ρε παιδιά, ξυπνήστε λίγο, αυτά τα έκανε το κόμμα επί Τσοβόλα και αποθεωνόταν…

Κικίλιας-Παπαδημητρίου

-Δυο λόγια για το επεισόδιο -μπροστά και πίσω από τις κάμερες- του υπουργού Κικίλια με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου - πρώην δημοσιογράφο, tv persona του ΣΚΑΪ και επί σειρά ετών γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεων σε τράπεζες, επιχειρηματίες, επιμελητήρια κ.λπ. Καταλαβαίνω ότι συνήθως οι αντιδράσεις των δημοσίων προσώπων, υπουργών κ.λπ. είναι μετρημένες ακόμα και όταν σε προκαλεί κάποιος αποκαλώντας σε «μπασκετμπολίστα υπουργό» για να σε υποτιμήσει, αλλά τώρα το να περιφέρεται ο τύπος αυτός από κανάλι σε κανάλι και να λέει ότι «παραλίγο να με κάνει νταντά ο Κικίλιας και είναι και ψηλός», ε, μάλλον είναι μακράν πιο γελοίο. Και επειδή έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές και ετοιμάζονται και υποψηφιότητες, ας το δουν αυτό τα κόμματα, γιατί υποπτεύομαι ότι από τηλεοπτικά και άλλα νούμερα, που πάνε για πολιτικοί, είναι γεμάτη η πιάτσα.

Νέο γκάλοπ

-Τις τελευταίες 15 ημέρες είδαμε πολλά γκάλοπ στη δημοσιότητα και όλα κατέγραφαν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, δυσμενή ποιοτικά στοιχεία κ.λπ. Αυτό που προσθέτω είναι μια ακόμη μέτρηση, την πιο πρόσφατη που έκανε το Μ.Μ και τελείωσε την περασμένη Πέμπτη και έδειξε για πρώτη φορά ότι το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στα ίσια, δηλαδή στο 13%. Τώρα βέβαια δεν ξέρω τι θα συμβεί από Δευτέρα, μετά τη βαρυσήμαντη παρέμβαση του Λάκη (Λαζό) που συνέστησε στον Κασσελάκη να στείλει στην ευχή ή στον διάολο την εσωκομματική αντιπολίτευση, ότι έφταιγε ο Τσακαλώτος που άφησε μαξιλάρι έσοδα στη ΝΔ και δεν έδωσε μια σύνταξη στον κοσμάκη, αλλά ποτέ ο Τσίπρας και άλλα... κλασικά εικονογραφημένα.

Οι συσκέψεις για γραμματέα της ΝΔ

-Ένα από τα θέματα που καλείται να επιλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες εβδομάδες, το πολύ ως τις αρχές Δεκεμβρίου, είναι αυτό του διαδόχου του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Για το θέμα θα συζητήσει με τους στενούς του συνεργάτες Γιάννη Μπρατάκο, Σταύρο Παπασταύρου και Θανάση Νέζη, αλλά και με τον Παύλο Μαρινάκη, τις επόμενες μέρες. Το προφίλ του; Πιθανότερα βουλευτής, με γνώση του κόμματος, διάθεση για τρέξιμο, ικανότητα εκπροσώπησης στα ΜΜΕ, αλλά και "διπλωματικές" ικανότητες. Ακούγονται ήδη ονόματα, όπως π.χ. της Μαρίας Συρεγγέλα ή της Ζωής Ράπτη, αλλά και άλλων ανδρών βουλευτών. Ο/ Η διάδοχος Μαρινάκη, πάντως, έχει δουλειά από τις αρχές του 2024, μιας και πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για συνέδριο, αλλά και το ευρωψηφοδέλτιο.

Τα σχέδια για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς

-Αλλάζουμε (σχεδόν) πίστα, καθώς περνάμε στα νέα της αγοράς, ξεκινώντας... από αυτά που σχετίζονται με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Επειδή λοιπόν στην αγορά ανακυκλώνεται αρκετά κατά τις τελευταίες ημέρες η φήμη πως η Κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και παίζει το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα -ακόμη και μέσα στο έτος- η πώληση και του 27% της Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ, η στήλη έθεσε αρμοδίως το ερώτημα και εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι», σαν της 28ης Οκτωβρίου. "Από την αρχή ήταν το ίδιο χρονοδιάγραμμα. Νοέμβριο η Εθνική και Απρίλιο η Πειραιώς. Δεν έχει αλλάξει τίποτε και δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει κάτι", ήταν η απάντηση. Για να προσθέσει η πηγή -που είναι 100% έγκυρη και ασφαλώς γνωρίζει- "μη δίνεις σημασία, πριν μόλις από λίγες ημέρες έλεγαν πως πήραμε απόφαση να μην κάνουμε την Εθνική και τώρα έρχονται και λένε ότι επισπεύδουμε".

13 με 17 Νοεμβρίου η διαδικασία για διάθεση έως και του 25% της Εθνικής

-Σημειώστε πως η απάντηση πως δεν ευσταθεί η φημολογία ότι δήθεν επισπεύδεται χρονικά η πώληση του 27% της Πειραιώς, συμβαδίζει και με τις πληροφορίες ότι σε σχετική σύσκεψη που είχε γίνει, ο Χ. Μεγάλου είχε διατυπώσει στον ΥΠΟΙΚ την επιθυμία να πουληθεί συνολικά το 27% και όχι τμηματικά, π.χ. σε δύο φάσεις, όπως στην ΕΤΕ. Μάλιστα στη συζήτηση τότε υποστήριξε πως είναι εφικτή η διάθεση στις διεθνείς αγορές του 27% της Πειραιώς, αμέσως μετά τα αποτελέσματα χρήσης 2023 τα οποία βγαίνουν Μάρτιο, οπότε και επιλέχθηκε ο Απρίλιος. Η Κυβέρνηση το αποδέχθηκε γιατί Φεβρουάριο (όπως έλεγαν αρχικά - τώρα ακούγεται για Μάρτιο) θα πραγματοποιηθεί το ΙΡΟ του Ελ. Βενιζέλος. Επιπλέον οι τράπεζες το 2023, λόγω επιτοκίων, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων, ενώ από το πρώτο τρίμηνο του 2024 και μετά, η σύγκριση δεν θα είναι εξίσου θεαματική καθώς θα αρχίσει να γίνεται πάνω - κάτω με το ίδιο επίπεδο επιτοκίων. Οπότε, για να μη μακρηγορώ: Αυτήν την εβδομάδα μετράει ανάποδα ως και την Παρασκευή για τo 9% της Alpha Bank. Αν δεν έχουμε άλλη ανταγωνιστική πρόταση, όπως είναι και το πιθανότερο, την άλλη Δευτέρα 13/11 το 9% της Alpha Bank περνά στη Unicredit και αμέσως 13 με 17 Νοεμβρίου τρέχει η διαδικασία για διάθεση έως και του 25% της Εθνικής τράπεζας. Αλλωστε οι αγορές μετά τις 20 Νοεμβρίου "κλείνουν" (23/11 είναι η ημέρα των Ευχαριστιών) και δίνουν ραντεβού για νέες δουλειές τον Ιανουάριο.

Το Δημόσιο ασκεί τα δικαιώματά του στην Αegean

Έχουμε νεότερα για την Aegean Airlines, όπου το Δημόσιο θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων που έχει από την περίοδο της πανδημίας. Το Δημόσιο ωφελείται σημαντικά καθώς παίρνει σημαντικό premium από τη διαφορά τιμής όταν πήρε τις μετοχές και τώρα.

Σήμερα η Λάμψα εγκρίνει την αγορά του 34% της Regency

Σήμερα η γενική συνέλευση της Λάμψα, κατά πληροφορίες, πρόκειται να εγκρίνει την αγορά του 34% που έχουν οι τρεις συστημικές τράπεζες στη Regency. Επειτα από σειρά παρεμβάσεων συμφωνήθηκε (επιτέλους) ένα πλάνο αποπληρωμής των υποχρεώσεων που έχει προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ το καζίνο Λουτρακίου. Το πλάνο αποπληρωμής εγκρίθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και τώρα είναι προς δικαστική επικύρωση.

ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ παντρεύονται "συναδέλφους" γειτονικών δήμων

-Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, υπάρχουν πολλές τοπικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την επικράτεια που εμφανίζουν απώλειες σε -πόσιμο- νερό, οι οποίες φτάνουν ακόμη και το 70% (!). Εξωφρενικό και μόνο ως ποσοστό, μέγεθος απώλειας του ενός τόσο ζωτικού/πολύτιμου αγαθού. Με αφορμή αυτή τη συγκεκριμένη διαπίστωση, άνοιξε πάλι σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια η συζήτηση για το αν (και πώς) οι κεντρικές επιχειρήσεις, δηλαδή η ΕΥΔΑΠ για την ευρύτερη Αττική και η ΕΥΑΘ για τη μείζονα περιοχή της συμπρωτεύουσας, θα μπορούσαν να απορροφήσουν τοπικές (δημοτικές) ΔΕΥΑ. Στο σχέδιο που εκπονήθηκε, σε πρώτη φάση θα απορροφηθούν οι εταιρείες ύδρευσης των όμορων δήμων. Σε επόμενη φάση οι γάμοι θα αποκτήσουν ευρύτερη περίμετρο. Είναι νωρίς βέβαια, αλλά προφανώς αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να έχει και χρηματιστηριακές επιπτώσεις, με επιπλέον προστιθέμενη αξία για τις εισηγμένες εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο Φάις, η Καλογήρου και... ο Πρόδρομος

-Το στοίχημα του ομίλου Φάις για τη διάσωση της «Καλογήρου» φαίνεται πως κερδήθηκε καθώς η εταιρεία έκλεισε πέρυσι με αύξηση τζίρου 25% (στα 46 εκατ.) και 90% στα κέρδη προ φορών (στα 4 εκατ. ευρώ), έχοντας προχωρήσει σε αναδιάρθρωση στο δίκτυο και στη λειτουργία της. Έτσι ο όμιλος Φάις, που ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα προ ημερών, πήρε ώθηση και από την «Καλογήρου» καταγράφοντας ενοποιημένο κύκλο εργασιών 163 εκατ. ευρώ, έναντι 122 εκατ. το 2021 (+33%) και EBITDA 32 εκατ. (+12%). Η διοίκηση αναφέρει πως στο εξάμηνο του 2023 τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου είναι βελτιωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα της χρήσης 2022 και σε συνδυασμό με την προσπάθεια μείωσης κάποιων εξόδων θα οδηγήσει σε μικρή περαιτέρω βελτίωση του EBITDA που προβλέπεται για το 2023. Ο όμιλος πρόσφατα έχει προσθέσει ένα ακόμη brand στο χαρτοφυλάκιό του (Levis), ωστόσο ενδιαφέρον έχει ένα project -με μεγάλο βαθμό δυσκολίας- στο real estate που φιλοδοξεί να υλοποιήσει και για το οποίο αναμένονται εξελίξεις. Πρόκειται για το ακίνητο του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο ο όμιλος Φάις έχει το 50% κι ενώ η αγορά περίμενε πως το υπόλοιπο 50% που βγήκε σε πλειστηριασμό θα πέρναγε στα χέρια του, αυτό δεν συνέβη. Αποκτήθηκε από την εταιρεία SPM Real Estate, συμφερόντων του επιχειρηματία Πρόδρομου Μαυρόπουλου, και τώρα η αγορά αναμένει να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Στα 720 ευρώ το βράδυ, αλλά βγαίνει η επένδυση;

-Από 720 ευρώ για θέα κήπο και 840 ευρώ για θέα θάλασσα ξεκινούν οι τιμές με πρωινά για τα πιο απλά δίκλινα δωμάτια στο ολοκαίνουριο One & Only Aesthesis στη Γλυφάδα για όσους θελήσουν να είναι οι πρώτοι που θα μείνουν, από τις 11 Νοεμβρίου οπότε και ανοίγει το νέο αστικό resort της Αθήνας. Πρόκειται για δωμάτια 48 τ.μ. με μπαλκόνι, ενώ αν ο επισκέπτης θέλει την πλέον πολυτελή πρόταση του resort στην άκρως εντυπωσιακή Villa One των… 519 τ.μ., με πισίνα, γυμναστήριο, εξωτερικό τζακούζι, μπάρμπεκιου κ.ο.κ., η τιμή ανεβαίνει στα 18.000 ευρώ την ημέρα. Υπάρχουν φυσικά και άλλες προτάσεις, σαφώς πιο οικονομικές, όπως αυτή των 960 ευρώ ή 1.080 τη διανυκτέρευση για μπανγκαλόου 41 τ.μ. ή 44 τ.μ. με θέα θάλασσα ή η σουίτα-μπάγκαλοου πάνω στη θάλασσα 84 τ.μ. με τιμή στα 2.040 ευρώ τη βραδιά ή των 6.800 ευρώ για κατοικία δύο δωματίων πάνω στη θάλασσα 128 τ.μ. Ακόμη βέβαια και με αυτές τις τιμές, είναι ένα ερώτημα πώς θα αποσβεστεί η επένδυση της Grivalia Hospitality στο ξενοδοχείο, καθώς το κάθε δωμάτιο κόστισε 2,15 εκατ. που είναι ποσό-ρεκόρ για τα ελληνικά, μάλλον και για τα διεθνή δεδομένα. Ασε που με αυτά τα λεφτά, λίγα χιλιόμετρα δίπλα, είναι ο Αστέρας - Four Seasons, σε ένα ασύγκριτα καλύτερο σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Οι δυο ειδήσεις της Trade Estates

-Κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες καλύφθηκε η δημόσια εγγραφή της Trade Estates. Ξεχωρίζουν δύο ειδήσεις: Η πρώτη είναι η απουσία του Green Shoe καθώς δεν δόθηκαν οι επιπλέον μετοχές (2,9 εκατ. είχαν προβλεφθεί) που θα λειτουργούσαν σαν σταθεροποιητικός μοχλός ασφαλείας σε δύσκολες χρηματιστηριακές περιόδους. Δεύτερη είδηση, το discount 28,5% της τιμής εισαγωγής (1,92€), σε σχέση με την καθαρή αξία (NAV) των 2,64 ευρώ, που λειτουργεί σαν αερόσακος για τις πιέσεις στο ταμπλό. Μεθαύριο Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο, με την εταιρεία να έχει υποσχεθεί ότι στο εξής θα μοιράζει τακτικά προ-μέρισμα και μέρισμα ώστε οι μέτοχοι να απολαμβάνουν τις σταθερές αποδόσεις μιας ΑΕΕΑΠ που στρατηγικά δραστηριοποιείται στα Εμπορικά Πάρκα. Στα θετικά καταγράφεται επίσης η διασπορά, καθώς η Trade Estates είναι η μοναδική εισηγμένη ΑΕΕΑΠ με 25% free float, με στόχο να το διπλασιάσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Π. Γερμανός επενδύει στην ανακύκλωση

-Σε μια ακόμη επενδυτική κίνηση προχωρά ο Όμιλος Γερμανός, με επίκεντρο τη Sunlight. Στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού που υλοποιεί η διοίκηση υπό τον Λάμπρο Μπίσαλα, δημιουργείται (μέσω απόσχισης) αυτόνομη εταιρεία για τον κλάδο ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος με την ονομασία Sunlight Recycling. Στόχος είναι ο όμιλος να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και παρουσία στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης μολύβδου, με επίκεντρο την υφιστάμενη μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, που αποτελεί μία από τις πιο προηγμένες μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος στον κόσμο. Η Sunlight έχει γνωστοποιήσει πως η παραγωγή έτοιμου προϊόντος της μονάδας ανακύκλωσης στην Κομοτηνή αναμένεται να διπλασιαστεί, από 50.000 τόνους σήμερα σε 100.000 τόνους στους επόμενους 16 μήνες, ώστε περίπου το 50% των μελλοντικών αναγκών της Sunlight Group στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης να καλύπτονται από τη Sunlight Recycling, ενώ περίπου 23.000 τόνοι θα πωλούνται σε τρίτους στην Ευρώπη. Στελέχη του ομίλου αναφέρουν πως με τις κινήσεις αυτές η Sunlight Recycling θα φθάσει να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δευτερογενούς μολύβδου στον κόσμο.

Πρόσωπα και στρατηγικές πίσω από την εξαγορά της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ

-Ο CEO Γιώργος Στάσσης και άλλα 3 στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ αποτελούσαν την «ομάδα κρούσης» για την ολοκλήρωση του σχεδίου απόκτησης της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ. Επικεφαλής της ομάδας είχε τεθεί ο Επικεφαλής Οικονομικών Υπηρεσιών (CFO) Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης o oποίος ανέλαβε καθήκοντα στη ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2020, έπειτα από μια 10ετή θητεία στον ΟΤΕ/όμιλο Deutsche Telekom και διαθέτει MSc in Decision Modeling and Information Systems από το Brunel University. Αυτή η μικρή ομάδα σχεδίασε και ολοκλήρωσε μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα της ΔΕΗ επιχειρηματική κίνηση, η οποία όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια αφού στόχος της διοίκησης Στάσση είναι να καθιερωθεί η ΔΕΗ ως «total utility provider» -με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό- στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ στον Κωτσόβολο είδε ότι γλιτώνει 100 εκατ. επενδύσεις σε logistics, μπαίνει στις υπηρεσίες πληρωμών με την υποδομή για το credit που έχει η αλυσίδα, ενώ θα πουλά και ασφάλειες και αυτομάτως αποκτά 95 νέα σημεία πωλήσεων που θα κουμπώσουν με τα 15 νέα καταστήματα ΔΕΗ. Στο investor day τον Ιανουάριο ο Στάσσης θα παρουσιάσει μια νέα ΔΕΗ. Γιατί τον Ιανουάριο; Ως τέλος του έτους θα εγκρίνει την πώληση της Κωτσόβολος η Συνέλευση της Currys.

Πάει… χάλασαν και οι Γερμανοί

-Οι καιροί αλλάζουν, οι Γερμανοί όμως ποτέ… Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι; Καθώς η Γερμανία μπαίνει πάλι σε προεκλογική περίοδο για τις καθοριστικές εκλογές του 2025, με έκπληξη ακούσαμε τον Αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να προτείνει επισήμως ότι η Γερμανία πρέπει να απαλλαγεί από το «φρένο του χρέους». Με απλά λόγια, προτείνει ο Πράσινος Υπουργός να έχει στο εξής η Γερμανία μεγαλύτερη ευελιξία στον δημόσιο δανεισμό χρημάτων, παρόμοια με αυτή που κάνουν η Γαλλία και η Ισπανία. Προφανώς η πρόταση του Χάμπεκ ξεσήκωσε θόρυβο, αντιρρήσεις και καυτές πολιτικές συζητήσεις, με βασικό επιχείρημα το… κακό παράδειγμα της Ιταλίας. Η Ιταλία δεν έχει συσσωρεύσει πολλά νέα χρέη τις τελευταίες 2 δεκαετίες, αλλά παλεύει ακόμη να ξεπεράσει το μεγάλο φορτίο του Δημοσίου Χρέους του παρελθόντος.

Φοβάται τις αγορές ο Γουόρεν Μπάφετ ή βλέπει ευκαιρίες;

-Ο 93χρονος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ αποτελεί ένα ιερό τοτέμ των αγορών. Εκατομμύρια επενδυτές μελετούν προσεκτικά και ακολουθούν την επενδυτική στρατηγική και τις συμβουλές του. Στο τρίτο τρίμηνο του έτους, η Berkshire Hathaway του Μπάφετ βρέθηκε να χάνει από τις μετοχικές επενδύσεις της το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12,8 δισ. δολαρίων που αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία. Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών της Berkshire Hathaway οφείλεται και στην πτώση κατά -11,7% της τιμής της μετοχής της Apple. Από την άλλη πλευρά, η επενδυτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αυτή την εποχή διατηρεί το ποσό-ρεκόρ των 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και ισοδύναμα. Το 80% αυτών των μετρητών αποδίδει 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι το επιτόκιο των αμερικανικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων. Υπάρχουν δύο εξηγήσεις γι’ αυτή την επενδυτική στρατηγική: Είτε φοβάται τις εξελίξεις και κρατά τα μετρητά για ακόμη πιο δύσκολες μέρες, είτε προβλέπει ότι στο εγγύς μέλλον θα δημιουργηθούν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί.