-Χαίρετε, η αγωνία συνεχίζεται για την πολιτική εικόνα που «παράγει» ένα τόσο μεγάλο γεγονός πριν από τις εκλογές και θα συνεχίζεται για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις και τα focus groups θα πέφτουν βροχή, αλλά συμπεράσματα δεν θα βγουν προτού περάσουν μερικές εβδομάδες, ας πούμε μετά το Πάσχα. Χοντρικά όλες οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την ίδια εικόνα, η Ν.Δ. στο -3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στα ίδια ή και λίγο πιο κάτω. Αυτά τα ξέρετε, οπότε προσθέτω λίγα παραπάνω στοιχεία απ΄ το ρεπορτάζ. Πρώτον, φαίνεται να «τσιμπάει» έως φουσκώνει ο Βαρουφάκης (άντε λίγο το ξύλο, άντε λίγο το αντισυστημικό) κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από νέους αναποφάσιστους που θα πήγαιναν προς ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, αλλάζει το μίγμα των αναποφάσιστων και εκεί βλέπουμε περισσότερους Νεοδημοκράτες, στοιχείο που κάνει το κυβερνών κόμμα να ελπίζει ότι θα ξαναγυρίσουν πίσω από τον «προθάλαμο».

Γαλάζιες καρδερίνες

-Στο μεταξύ στη Ν.Δ. παρατηρείται αυτό που επικαλείτο συχνά ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήτοι το «σύνδρομο της καρδερίνας». Έλεγε γελώντας, «στη Ν.Δ., όταν έρχονται τα δύσκολα είμαστε λίγο καρδερινόψυχοι», όπερ μεθερμηνευόμενο… τους κόβονται τα πόδια, για να μην το πω αλλιώς.

Πολάκης-ΣΥΡΙΖΑ

-Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα θεωρούν ότι ακόμα δεν έχει αποδώσει η στροφή προς το κέντρο του Τσίπρα, ενώ αντιθέτως «έχει κόψει κάτι» ο Πολάκης. Λογικό μου φαίνεται, αφού αυτά δεν αποδίδουν από μέρα σε μέρα, αλλά πάντως δεν πρόκειται – μου λέει η πηγή μου – «να ξαναγυρίσει ο Αλέξης στον “Πολακισμό». Εγώ βέβαια περιμένω να το δω, γιατί είναι ένα θέμα να μην παίρνεις πόντο όταν ο αντίπαλός σου χάνει τρεις έπειτα από τέτοιο τρομακτικό γεγονός. Όμως εξίσου λογικό μου φαίνεται να περιμένουν και στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν πού θα κάτσει η σκόνη και μετά να αντιδράσουν.

Ο Κοπελούζος, ο Καλαβρουζιώτης και οι business με τα υποθαλάσσια καλώδια

-Το σχέδιο είναι φιλόδοξο: Να αποκτήσουν οι χώρες της Μεσογείου ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αφρική. Για την Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία να συνδεθεί ηλεκτρικά με την Αίγυπτο μεταφέροντας «πράσινη ενέργεια» στην Ευρώπη. O όμιλος Κοπελούζου προωθεί το σχέδιο GRECY, για καλώδιο δυναμικότητας 3 GW με την Αίγυπτο και κατασκευή εκεί αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 9,5 GW. Ο όμιλος Eunice του Γιώργου Καλαβρουζιώτη προωθεί το σχέδιο GAP δυναμικότητας 2 GW αλλά με ισχυρές συμμαχίες από τον αμερικανικό παράγοντα. Ο Ελλληνοαμερικανός, πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Andreas Borgeas, έχει αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος στο διακρατικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, Greece-Africa Power (GAP) και έχει επιδοθεί σ’ έναν μαραθώνιο συναντήσεων, επαφών και αναζήτησης συμμάχων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το σκεπτικό όλης αυτής της προσπάθειας απλό: Η Κρήτη είναι ένα από τα πλησιέστερα ευρωπαϊκά σημεία προς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και μπορεί να φιλοξενήσει σημαντικές ενεργειακές υποδομές. Η συνεχής ανάπτυξη των υποδομών αναδεικνύουν τον ρόλο της Κρήτης σε σημαντικό διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Το βαρύ ποινικό μητρώο της Credit Suisse

-Η μετοχή της Credit Suisse, το μακρινό 2007, άξιζε 75 ευρώ. Το 2023 ξεκίνησε περίπου στα 3 ευρώ και τώρα αξίζει κάτι παραπάνω από 2 ευρώ. Τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν γνωστά στις αγορές ήδη από το 2020. Η Credit Suisse First Boston (σε λίγες μέρες το First Boston θα αποτελεί παρελθόν) δεν ήταν μια κανονική τράπεζα. Συνδύαζε την Επενδυτική Τραπεζική με το Private Banking, με απλά λόγια ασχολούνταν μόνο με τις πολύ πλούσιες οικογένειες του πλανήτη. Το investment banking έγινε private business. Γι’ αυτό καταδικάστηκε επειδή επέτρεψε σε εμπόρους ναρκωτικών να ξεπλύνουν χρήματα στη Βουλγαρία, το όνομά της ενεπλάκη σε μια υπόθεση μεγάλης διαφθοράς στη Μοζαμβίκη, σ’ ένα σκάνδαλο κατασκοπείας και σε μαζική διαρροή δεδομένων πελατών της στα μέσα ενημέρωσης. Συνεργάστηκε με τον διαβόητο «τραπεζίτη» Lex Greensill αλλά και τη (δολίως;) χρεοκοπημένη νεοϋρκέζικη εταιρεία Archegos Capital Management. Ακόμη κι όταν δέχθηκε τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα ως μέτοχό της, ήταν πλέον φανερό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το πρόβλημα της Credit Suisse δεν είναι οικονομικό. Είναι θέμα εμπιστοσύνης και γι’ αυτό ο διαμελισμός και η επανεκκίνησή της ήταν και είναι, απλώς θέμα χρόνου.

Η βεβαιότητα Ψάλτη για το μέρισμα

-Η αλήθεια είναι ότι η Alpha Bank είχε τοποθετηθεί εξαρχής συντηρητικά, παραπέμποντας για τη διανομή μερίσματος στο 2024, με βάση τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης. Ωστόσο, η βεβαιότητα και η αυτοπεποίθηση του CEO της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη, στο call με τους αναλυτές μετά τα αποτελέσματα προκάλεσε εντύπωση. Σε μία περίοδο που οι διεθνείς αντιξοότητες αυξάνονται, ο επικεφαλής της Τράπεζας έστειλε σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα στους επενδυτές ότι θα υλοποιήσει τη δέσμευσή του για μέρισμα. Δεν επικαλέστηκε μόνον την αυξημένη κατά 30% σε επαναλαμβανόμενη βάση κερδοφορία της τράπεζας το 2022, αλλά δεσμεύθηκε και για περαιτέρω αύξηση κατά 25% για το 2023. Τόνισε δε, κατ’ επανάληψη, ότι για μία τράπεζα με τόσο βαριά κληρονομιά κόκκινων δανείων, οι επιδόσεις αυτές δεν αποτελούν θέμα συγκυρίας αλλά αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που έχει γίνει για τον μετασχηματισμό της. «Έχουμε επίγνωση των προκλήσεων μπροστά μας» είπε ο Β. Ψάλτης, προσθέτοντας πως η συνεχής βελτίωση της κερδοφορίας αλλά και της λογιστικής αξίας της τράπεζας αποτελούν απόδειξη ότι η Alpha Bank βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να επιστρέψει αξία στους μετόχους της. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο investors call της άνοιξης, όπου ο Βασίλης Ψάλτης θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο.

Οι ατρόμητοι της Optima Bank και το παρασκήνιο

-Εγώ ξέρω ότι όταν κουνάει η βάρκα δεν σηκώνεσαι όρθιος. Υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν ότι τότε είναι η ιδανική στιγμή να σηκωθείς. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία φαίνεται πως ανήκουν οι άνθρωποι της Optima Bank γιατί αν και οι εκλογές καθυστερούν, δηλώνουν πως όχι μόνον δεν επιβραδύνουν αλλά αντιθέτως επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εισαγωγή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο. Κι όχι μόνον βιάζονται, αλλά βάζουν και τον πήχη πιο ψηλά καθώς οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως αντί για άντληση 100 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική επιδίωξη, ο νέος στόχος της διοίκησης για τη δημόσια εγγραφή με εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ανέβηκε στα 130 εκατ. Οι άνθρωποι είναι αλήθεια ότι έχουν κάνει δουλειά: Το ενεργητικό της μικρής Optima Bank έφθασε τα 2,6 δισ. τo υπόλοιπο του δανειακού χαρτοφυλακίου περίπου το 1,75 δισ. ενώ τα κέρδη του 2022 ήταν 40,3 εκατ. ευρώ. Νομίζω πάντως ότι η βιασύνη της Optima Bank για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο συνδέεται κυρίως με την επιθυμία του βασικού μετόχου της να περιοριστεί σημαντικά ή και να εξαλειφθεί πλήρως η συμμετοχή της Μότορ Όιλ στην τράπεζα, όπως και οι συμμετοχές ορισμένων φυσικών προσώπων.

Η ΔΕΗ στα χωράφια του ΟΤΕ κι ο ΟΤΕ στα χωράφια τραπεζών - ασφαλειών

ΔΕΗ μπαίνει στις τηλεπικοινωνίες (φτιάχνει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών), θα μπορούσε ο ΟΤΕ να μπει με τη σειρά του στην ενέργεια, λόγου χάρη ως εμπορικός πάροχος; Η απάντηση είναι όχι, αν και στο εξωτερικό κυρίως είναι σύνηθες να προσφέρονται από μεγάλους ομίλους συνδυαστικά πακέτα τηλεφωνίας-ίντερνετ-ρεύματος. Όμως η συγκεκριμένη δραστηριότητα μετά την Ουκρανία έγινε πολύ απαιτητική... Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει πως ο ΟΤΕ δεν αναζητά νέες πηγές εσόδων, κάτι που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του. Ήδη έχει παρουσία στον κλάδο του ICT, στις ασφάλειες με την Cosmote Insurance και πρόσφατα στις ψηφιακές συναλλαγές με το Payzy. Παρεμπιπτόντως το Payzy έχει φτάσει τους 100.000 συνδρομητές και ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση του ΟΤΕ είναι λειτουργική κερδοφορία μετά την πρώτη τριετία. Πάντως, για να επιστρέψουμε στην ενέργεια, το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τον Οργανισμό αφού επιβαρύνθηκε με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, παρά το ότι έχει κλειστά συμβόλαια με παρόχους ενέργειας που εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές.

Ποιοι πουλάνε τη μετοχή του ΟΤΕ

μετοχή του ΟΤΕ χθες συμπλήρωσε μια οδυνηρή περίοδο 11 διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων. Κάποια hedge funds, ορισμένοι πελάτες της BlackRock και της ολλανδικής Rubicon ενδεχομένως πούλησαν βιαστικά για να προλάβουν το τρένο των τραπεζικών μετοχών που έμοιαζε ασταμάτητο. Χθες η μετοχή έδειχνε να ισορροπεί χωρίς βίαιες πωλήσεις. Ίσως και να βοήθησε η έκθεση της Eurobank Equities που προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή του ΟΤΕ, σε buy από hold, με τιμή-στόχο στα 15,7 ευρώ. Κατά την άποψη της Eurobank Equities σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται σε λογιστική αξία προς ΕΒΙTDA 2023 κάτω του 4,5, ενώ εμφανίζει σχετική «ανοσία» στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ανεβάζει τον πήχη για το 2023 ο ΟΠΑΠ

CEO του ΟΠΑΠ Γιαν Κάρας εξήγησε χθες στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές τα ισχυρά σημεία της δραστηριότητας που έφεραν επιδόσεις-ρεκόρ για το 2022 («χρυσώνοντας» τους μετόχους με μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου), το ενδιαφέρον όμως ήταν τι περιμένει η διοίκηση για το 2023. Όπως είπε ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ, στο πρώτο τρίμηνο που ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες διατηρείται η δυναμική από το προηγούμενο, κάτι που επιτρέπει αισιοδοξία για το σύνολο της χρονιάς. Όπως τόνισε, το οnline συνεχίζει να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης. Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπάρχει επιφυλακτικότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων και του γενικότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η διοίκηση πάντως ανέβασε τον πήχη για το 2023, δίνοντας αρχικό guidance για EBITDA στα επίπεδα των 740 - 760 εκατ. ευρώ.

Η «Λύκος» γίνεται Austriacard και ετοιμάζεται για Βιέννη (και Αθήνα)

-Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τη συγχώνευση της Inform Λύκος με την Austriacard κι ανοίγει ο δρόμος για την παράλληλη διαπραγμάτευση των μετοχών της νέας εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Βιέννης και της Αθήνας. Η εισαγωγή των μετοχών στο Χ.Α. και στο Vienna Stock Exchange θα γίνει στις 23/3, ενώ οι επικεφαλής της εταιρείας ετοιμάζονται να σημάνουν το παραδοσιακό καμπανάκι στη Λ. Αθηνών.

Σήμερα μιλούν οι 3 μάγισσες των Χρηματιστηρίων

-Triple witch day η σημερινή Παρασκευή αφού κλείνουν τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στα Χρηματιστήρια Παραγώγων σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα, σε options και Δείκτες, στην Αθήνα, την Ευρώπη και την Αμερική. Περιμένουμε και την είσοδο της μετοχής της ΤΙΤΑΝ στον δείκτη FTSE Russel και από το βάθος των εντολών θα διαπιστώσουμε κατά πόσο η ζωή στα χρηματιστήρια ξαναβρίσκει την κανονικότητά της.

Στον σταθμό του Μονάχου (παραλίγο)

-Τελικά οι χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις (στις οποίες συμμετείχαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας) εμπόδισαν τη διοίκηση της ελληνικής Allianz αλλά και της Ευρωπαϊκής Πίστης να ταξιδέψουν στο Μόναχο, όπου μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου θα αξιολογούσαν τη νέα κατάσταση πραγμάτων αλλά -κυρίως- την πορεία συγχώνευσης Allianz- Ευρ. Πίστης. Κι εφόσον η πτήση ακυρώθηκε, πραγματοποιήθηκε μια -σχετικά σύντομη- τηλεδιάσκεψη, για να λυθούν ορισμένα επείγοντα ζητήματα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μια νέα εκ του σύνεγγυς επαφή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η Chanel δίπλα στην HSBC, κοντά... στα μάρμαρα

-Επειδή μαυρίσαμε με τραγωδίες, βουτιές στις αγορές, κλυδωνισμούς στις τράπεζες κ.λπ., κάντε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας (κι αν δεν φάτε κάνα μάρμαρο στο κεφάλι) εκεί, στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, ακριβώς δίπλα από τα γραφεία της HSBC, ο οίκος ειδών πολυτελείας Chanel ανοίγει νέο, πολύ μεγαλύτερο κατάστημα, σύγχρονων προδιαγραφών. Θέλετε καλύτερη απόδειξη για τις λαμπρές προοπτικές του τουρισμού στην Αθήνα; (εννοείται, χωρίς τα ιπτάμενα μάρμαρα).

Άλλο Ευρώπη, άλλο Αμερική

-Στην αμερικανική αγορά το 2020 και 2021 βιώσαμε τη «φούσκα των start ups». Οι τραπεζίτες που είχαν άφθονο χρήμα με αρνητικά επιτόκια κι έπρεπε να το σπρώξουν και δέχθηκαν να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις οι οποίες όχι μόνον δεν είχαν κέρδη αλλά διεκδικούσαν αποτιμήσεις έως και 50 φορές τα έσοδά τους! Το 2022 άλλαξε ο κόσμος, τα επιτόκια ανέβηκαν ξαφνικά, βίαια και πολύ γρήγορα και οι μικρές κυρίως τράπεζες δεν πρόλαβαν ή δεν ήθελαν να αλλάξουν το μείγμα των επενδύσεών τους. Στην Ευρώπη, κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει ομοιομορφία στο τραπεζικό σύστημα. Η περιβόητη τραπεζική ένωση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα και προτερήματα.

Ο άνθρωπος που προειδοποίησε (ξανά) για την πτώση

- Πολλές χιλιάδες το διάβασαν, αλλά το προσπέρασαν αβασάνιστα. Ο λόγος για τις προειδοποιήσεις του Μάικλ Μπέρι, του ανθρώπου που θεωρείται ευρέως πως προέβλεψε εγκαίρως το κραχ του 2008. Ο ιδρυτής της Scion Asset Management -η ιστορία του οποίου έγινε βιβλίο και ταινία του Χόλιγουντ- στις αρχές Φεβρουαρίου ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter την εξής μια και μόνο λέξη: «Πουλήστε». Mερικούς μήνες νωρίτερα είχε ρευστοποιήσει όλες τις μετοχές του, με αναφορές ότι «η μητέρα όλων των κραχ» έχει ήδη ξεκινήσει.