-Χαίρετε, θα σας διηγηθώ -με όσα περισσότερα στοιχεία μπορώ, χωρίς να προδώσω τις πηγές μου- ένα πολύ αποκαλυπτικό παρασκήνιο το οποίο αποδεικνύει πως η βλακεία και ο… ενδοτισμός κάποιων «χαρτογιακάδων» μπορούν να δημιουργήσουν ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο και να βάλουν έναν ολόκληρο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ναυτιλία μας, σε περιπέτειες. Θυμάστε, φαντάζομαι, το ρωσικό πλοίο που πριν από λίγο καιρό έδεσε, λόγω βλάβης που προκλήθηκε εξαιτίας θαλασσοταραχής, στο λιμάνι της Καρύστου. Λόγω του εμπάργκο προς τη Ρωσία το σκάφος -που μετέφερε πετρέλαιο- δεσμεύτηκε, αλλά αφού ελέγχθηκαν τα χαρτιά του και αποδείχθηκε ότι η εταιρία -στην οποία είχε μεταβιβαστεί πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία- δεν ενέπιπτε στις κυρώσεις, η «Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος» ζήτησε την αποδέσμευσή του.

Γιατί μπλέξαμε με τους Ιρανούς

-Εκεί, όμως, που το πλοίο ετοιμαζόταν να λύσει κάβους και εμείς, ως χώρα, να πούμε «ουφ, καλά που δεν μπλέξαμε…», πετάγονται οι Αμερικανοί και λένε «μην το αφήσετε να φύγει, γιατί ναι μεν το πλοίο δεν έχει πρόβλημα με τα χαρτιά του, αλλά το φορτίο του είναι ιρανικό πετρέλαιο που εμείς θεωρούμε ότι με τα έσοδά του η Τεχεράνη χρηματοδοτεί τρομοκράτες». Η «Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος» απάντησε ότι το υπερατλαντικό αίτημα, που έφθασε στο «άψε σβήσε» με τη μορφή της δικαστικής συνδρομής, «είναι νομιμοφανές, αλλά όχι νόμιμο». Εισηγήθηκε μάλιστα να αφεθεί το πλοίο να πλεύσει ελεύθερο διότι «εδώ είναι ευρωπαϊκή επικράτεια και η ΕΕ δεν έχει βάλει τέτοιες κυρώσεις στο Ιράν». Εξωδίκως, μάλιστα, ακούστηκε η πρόταση πως «αν θέλουν οι Αμερικανοί, ας το σταματήσουν στα διεθνή ύδατα και όχι σε δικό μας λιμάνι…».

Αδιαφορία ή... ανοσία; Ιδού η απορία

-Οι γραφειοκράτες, όμως, του ΥΠΕΞ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είδαν την υπόθεση πολύ… στενόμυαλα (αν όχι και αδιάφορα) με αποτέλεσμα να μην το αφήσουν να φύγει. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν εκδόθηκε απόφαση με την οποία άρχισε η μετάγγιση του πετρελαίου από το πλοίο με σκοπό να κατασχεθεί. (Ορισμένοι μυαλωμένοι δικοί μας μίλησαν για «νόμιμη πειρατεία», πλην, όμως, στου κουφού την πόρτα…). Οι Ιρανοί, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, μόλις έμαθαν ότι το πετρέλαιο κατασχέθηκε, εξεμάνησαν και ως αντίποινα προχώρησαν στο ρεσάλτο προς τα δύο πλοία μας που έπλεαν στα νερά τους. Τα ελληνικά πλοία κατασχέθηκαν και οι ναυτικοί που τα επανδρώνουν είναι όμηροι και θα είναι μέχρι να βρεθεί λύση σε αυτό το μεγάλο διπλωματικό μπέρδεμα -το περιγράφω όσο πιο ήπια γίνεται…- το οποίο προκλήθηκε από τον συνδυασμό κουταμάρας και ενδοτισμού που διακατέχει πολλούς χαρτογιακάδες του ελληνικού Δημοσίου. Αν είχαν ακούσει την «Αρχή για το ξέπλυμα», που -όπως και να το κάνει κανείς- κάτι παραπάνω ξέρει για τέτοια θέματα, τώρα δεν θα έτρεχαν και δεν θα έφθαναν οι κύριοι αυτοί, που ελπίζω να υποστούν τις συνέπειες που αρμόζει στις πράξεις τους (ή μήπως στην απραξία τους, που τους οδήγησε να δεχθούν άκριτα τις «λογικές του Σερίφη»…).

Μέρες Ιμπν Σαούντ στο Intercontinental

-Αν είστε αφελείς και πιστεύετε ότι θα λάβετε κανά... Ρολεξάκι δώρο, (σαν τη δεκαετία του '70, που ο Ιμπν Σαούντ κατέλυε στο τότε ξενοδοχείο Καβούρι),  αρχίστε από το πρωί τις βόλτες έξω από το intercontinental. Eκεί ξεκινά σήμερα το πρωί το διήμερο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας. Τι διάολο; Ενας υπουργός Επενδύσεων, οκτώ υφυπουργοί και εκπρόσωποι από 59 σαουδαραβικές εταιρίες από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την υγεία, τον αγροτοδιατροφικό τομέα μαζεύτηκαν στην Αθήνα. Καλή διάθεση θα έχουν, αφού καλοπέρασαν χθες στη Σαντορίνη, ακρίβυναν και τα Ρόλεξ, είναι και μια εποχή που συμβαίνουν όλα τα απίστευτα. Λες;

Και ημέρες VW στην Αστυπάλαια

-Και οι αφίξεις ισχυρών της διεθνούς οικονομίας στην Ελλάδα συνεχίζονται καθώς την προσεχή Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Αστυπάλαια μαζί με τον CEO του VW Group, επειδή συμπληρώθηκε ένα χρόνος από την έναρξη του πράσινου project στο νησί το οποίο περνάει στην επόμενη φάση.

Oκτώ χρόνια... κι ούτε ένα γράμμα στο ΧΑ

-Σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, με τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς να εκκινεί την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουνίου. Πρόκειται για μια ακόμη «υποχρεωτική», σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, εισαγωγή στο Χ.Α. Είχε προηγηθεί η εισαγωγή της Real Consulting (που όμως έγινε με ιδιωτική τοποθέτηση) και της ασφαλιστικής Interlife η οποία όμως ήταν ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Εισαγωγή με προσφορά μετοχών προς το επενδυτικό κοινό, όπως συμβαίνει με τα «καθαρά» ΙΡΟ, είχαμε προ 8ετίας, αυτήν της ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Από την εποχή δηλαδή που όποιος πέρναγε έξω από το ΧΑ έπαιρνε και μια θέση στο ταμπλό, περάσαμε στην περίοδο που ελάχιστοι συζητούν σοβαρά είσοδο στο Χ.Α. Ενδεχομένως, η Dimand που έχει προχωρήσει σημαντικά τον φάκελο της εισαγωγής της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. να σπάσει το ρόδι, ωστόσο και η συγκυρία αυτήν την περίοδο διόλου ευνοϊκή είναι.

Διήμερο υψηλού τζίρου

-Κι επ' ευκαιρία αφού η συζήτηση είναι για το ΧΑ, σημειώστε ότι από σήμερα, αλλά κυρίως αύριο Τρίτη, θα φανούν στο ταμπλό τα flows από το rebalancing του MSCI Greece, ιδιαίτερα σε Μυτιληναίο και Εθνική. Οπότε ετοιμαστείτε για μεγάλους όγκους και τζίρους στο Χ.Α. Οι δύο μετοχές μπαίνουν για τα καλά στο ραντάρ ακόμη μεγαλύτερων fund, πέραν αυτών της παθητικής διαχείρισης που ακολουθούν δείκτες όπως αυτός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του MSCI.

Η Grivalia και τα 13 (+ 4) δένδρα

-Περιπέτειες για την Grivalia Hospitality στη Βούλα και το 5άστερο κάμπινγκ ή αλλιώς glamping που έχει δρομολογηθεί εκεί με ορίζοντα λειτουργίας τελικά το 2023, έχοντας καθυστερήσει σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα ελέω πανδημίας αλλά και δύσκολων αδειοδοτικών διαδικασιών. Τώρα, ο δήμος μετά από καταγγελίες περιοίκων αλλά και δύο παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, επέβαλε πρόστιμο 45.500 ευρώ (δηλαδή 3.500 x 13 δέντρα) κατόπιν αυτοψίας όπου διαπιστώθηκε η παράνομη υλοτόμηση (κοπή) 13 δέντρων. Επιπλέον επιβλήθηκε διακοπή οικοδομικών εργασιών, λόγω κατάθεσης εσφαλμένου τοπογραφικού και ζητήθηκε η άμεση αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας με την αποτύπωση των 4 επιπλέον δένδρων, τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα προκειμένου να γίνει η άρση της αναστολής εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών. Πάντως, σε σχέση με το πράσινο, η εγκεκριμένη από το δημοτικό συμβούλιο, την ΕΤΑΔ και τις αρχές της Διεύθυνσης Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος μελέτη διαμόρφωσης του χώρου του πρώην Κάμπινγκ Βούλας, προβλέπει αύξηση του πρασίνου κατά 150% σε σχέση με σήμερα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο διαγωνισμός παραχώρησης της έκτασης στην Α’ Ακτή της Βούλας από τον δήμο 3Β (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) είχε γίνει το 2019 με στόχο τη δημιουργία glamping μετά από επένδυση 12 εκατ. ευρώ, από την εταιρεία η οποία -ως γνωστόν- έχει στην ομπρέλα της και το project των Αστεριών Γλυφάδας.

Αναστολή στο παραπέντε για τον Λιβάνη

-Την (σχεδόν) τελευταία στιγμή έγιναν κάποιες κινήσεις και το σφυρί για το ακίνητο του Ηλία Λιβάνη στη Φιλοθέη τέθηκε σε αναστολή. Ο πλειστηριασμός ήταν προγραμματισμένος για την Τετάρτη 1η Ιουνίου και μέχρι την περασμένη Πέμπτη ήταν κανονικά αναρτημένος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Την Παρασκευή και μετά άλλαξε η κατάσταση «σε αναστολή», κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, με την έννοια ότι είτε κάποιος ήρθε σε συμφωνία με την τράπεζα, είτε δόθηκε στον οφειλέτη ένα (ακόμη) περιθώριο χρόνου. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για διαμέρισμα πρώτου ορόφου με επιφάνεια 258 τ.μ. σε πολυώροφη οικοδομή του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη το οποίο είχε αποκτηθεί το 2008. Το διαμέρισμα αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, οφίς, χολ, δωμάτιο εργασίας, δύο λουτρά, αποθήκη, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, γραφείο, μπαρ, ένα W.C. και περιμετρικούς εξώστες. Η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 26 Οκτωβρίου 2021 για οφειλή ύψους 50.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης. Επισπεύδουσα αρχικά ήταν η Εθνική Τράπεζα και μετά η doValue (ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της FrontierIssuer Designated Activity Company), ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στις 590.000 ευρώ. Το ακίνητο βαρύνεται με προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ των τραπεζών για 2.178.800 CHF (ελβετικά φράγκα) και 1.230.000 ευρώ εγγραφείσες από το 2008 έως και το 2018. Για όσους γνωρίζουν, είναι προφανές ότι η περιπέτεια συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με το οικονομικό αδιέξοδο του ιστορικού εκδοτικού οίκου Λιβάνη («Νέα Σύνορα»), το τιμόνι του οποίου έχει περάσει στον Ηλία Λιβάνη και την αδελφή του Παναγιώτα, όλα τα τελευταία χρόνια. Ο εκδοτικός οίκος βαρύνεται με υψηλό δανεισμό, για τον οποίο έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις των βασικών µετόχων της εταιρείας. Ο γιος του εμβληματικού εξ απορρήτων συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2019, ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015.

Οι πλατφόρμες επενδύσεων θέλουν προσοχή

-Όλη αυτή η υπόθεση με τις εικονικές εταιρίες, τα πλαστά συμφωνητικά, τις μαϊμού ηλεκτρονικές πλατφόρμες παρακολούθησης  επενδυτικών κινήσεων που εξάρθρωσε πρόσφατα η Ασφάλεια σε Αθήνα και Λαμία, έφτασε στις αρχές μετά από αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον Οικονομικό Εισαγγελέα και τις αρμόδιες αρχές. Αν λάβετε υπόψη ότι η Επιτροπή τα τελευταία δύο χρόνια έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για περισσότερες από 25 τέτοιες πλατφόρμες (φυσικά, δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις) σημαίνει ότι το πράγμα με τις πλατφόρμες έχει ξεφύγει για τα καλά και θέλει προσοχή.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανοίγει τα χαρτιά της

-Η αυριανή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου από τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ενδιαφέρον κυρίως για τις επίσημες πρώτες εκτιμήσεις που θα διατυπωθούν για το μέλλον του Ομίλου. Η Διοίκηση, απελευθερωμένη από τις εσωτερικές διχόνοιες και τις αλλεπάλληλες εσωτερικές κρίσεις, θα πρέπει να μας παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για τη διαχείριση της δραματικής αύξησης του «κόστους πωληθέντων» του ισολογισμού, το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, της ενέργειας και των μεταφορών . Θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς θα υλοποιηθούν έγκαιρα και με κέρδος, τα έργα που έχει ήδη αναλάβει, να δώσει ένα στίγμα προθέσεων για την Αττική Οδό κ.λπ.

Ο γάμος του υιού Καλλιτσάντση

-Έκανε πολύ ζέστη, προχθές, Σάββατο απόγευμα, στο Λαγονήσι. Σ’ ένα ιδιαίτερης ομορφιάς και καλαίσθητου στολισμού κτήμα, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου ο Πάρης Καλλιτσάντσης (γιος του Σάκη Καλλιτσάντση), με την αγαπημένη, Αγγελική, λαμπερή σύντροφο της ζωής του πλέον, η οποία είναι κόρη του Χαράλαμπου Στασινόπουλου της Profile Systems. Δύο νέα όμορφα παιδιά, με πολύ καλές σπουδές, με καλές προϋποθέσεις για βίο ανθόσπαρτο και δημιουργικό. Οι καλύτερες στιγμές της βραδιάς ήταν ο συγκινητικός λόγος του Σάκη Καλλιτσάντση, ενώ οι καλεσμένοι ήταν σε υψηλή ποσόστωση νέοι διαφόρων φυλών από το εξωτερικό, καθώς το ζευγάρι δουλεύει στην Morgan Stanley, στην αλλοδαπή. Οι παρουσίες, οι ηχηρές απουσίες και οι εκκεντρικές εμφανίσεις στον γάμο, ανήκουν σε άλλες στήλες. Τώρα αυτά τα λέω έτσι, για να παραστήσω τον σοβαρό, τον υπεράνω, τον δήθεν ανώτερο άνθρωπο. Γιατί στην εκδήλωση υπήρξαν απουσίες, οι οποίες από μόνες τους είναι είδηση. Τέλος πάντων, αυτά για σήμερα, καθώς στο σημείο αυτό θα συγκρατηθώ.

Σε ποια εισηγμένη μπούκαραν τρεις μπράβοι

-Tώρα που πέρασαν αρκετές μέρες, μπορώ να σας ενημερώσω, για ένα εξαιρετικά θλιβερό και ταυτόχρονα δυσάρεστο γεγονός. Πριν από καμιά 15αριά ημέρες, τρεις ιδιαίτερα εύσωμοι και δυναμικοί νέοι, (της κατηγορίας ντουλάπα ή Κτηνώδης Δύναμη Ογκώδης Αγνοια - ΚΔΟΑ, που λέγαμε παλιά) εισέβαλαν στα γραφεία της MLS στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, με άγριες διαθέσεις. Διαθέσεις που γίνονταν ακόμη απειλητικότερες από το ιδιαίτερο look (σχεδόν ξυρισμένα κεφάλια, tatoos, κυνηγητικά γιλέκα κ.λπ.). Η εταιρεία ήταν σχεδόν άδεια, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό, αφού οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έχουν πάψει να πηγαίνουν. Οι 3 εισβολείς εντόπισαν στα γραφεία διοίκησης την κυρία Βίκυ, σύζυγο Ιωάννη Καματάκη, (από το όνομα της οποίας βαφτίστηκε και το περίφημο λογισμικό πληρωμών, με τις… επιλεκτικές εγγραφές) και -κυριολεκτικά- την έδεσαν σ’ ένα ψυγείο! Απείλησαν ότι θα ξανάρθουν με βιαιότερες διαθέσεις αν δεν τακτοποιήσει ο σύζυγός της τις -πάρα πολλές- οφειλές του. Ευτυχώς, δεν τραυματίστηκε ουδείς άλλος, εκτός από την ήδη βαριά πληγωμένη αξιοπιστία της εταιρείας.