-Χαίρετε, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του στην Ευρώπη, αλλά αυτή τη φορά μην ξεγελιέστε, το μυαλό όλων είναι στο Φθινόπωρο. Άλλωστε, τώρα «καθάρισαν» κι όλα τα κόμματα με τις εσωτερικές εκκρεμότητές τους. Ομολογουμένως με πιο εντυπωσιακό στεγνό καθάρισμα αυτό που έκανε ο Τσίπρας. Αυτός, καλέ, έτσι όπως… τον έχει τον Σύριζα, σε λίγο θα βάλει κι εμάς να παριστάνουμε τους συντρόφους, ό,τι θέλει κάνει.

Κι από Αύγουστο... Νοέμβριο

-Ας ξαναγυρίσουμε όμως στα προεκλογικά, λοιπόν «αν δεν έχουμε φωτιές, βαρύ μη ελεγχόμενο επεισόδιο με τους Τούρκους και είμαστε στο 36%, τώρα βλέπω Αυγουστιάτικα μαζέματα», μου λέει η πηγή. Ε... καλά, μην το δένετε κιόλας, αλλά αν αρχίσουν -ας πούμε Αύγουστο- οι διαδικασίες εκλογών θα τελειώσουμε Νοέμβριο. Θα δούμε…

Η αθόρυβη σύμπραξη Εθνικής τράπεζας – EVO Payments

-Εντελώς αθόρυβα η Εθνική Τράπεζα σύστησε πριν από λίγες ημέρες την NBG PAY, εταιρεία που θα παρέχει υπηρεσίες πληρωμών. Πρόκειται για την εταιρεία μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί το στρατηγικό joint venture με την EVO Payments για τη δραστηριότητα της αποδοχής καρτών. Υπενθυμίζεται πως η EVO απέκτησε το 51% του τομέα acquiring των καρτών της ΕΤΕ, με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 158 εκατ. ευρώ. Στην NBG PAY πρόεδρος τοποθετήθηκε η κυρία Θεοφιλίδη Χριστίνα, νυν Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΤΕ και αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Πλέσσας, νυν βοηθός Γενικός Διευθυντής Cards & Digital Business.

Ξεκινά το πυροβολικό (για τους παρόχους ενέργειας)

-Η αντίστροφη μέτρηση για τις εταιρίες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνον άρχισε, αλλά πλησιάζει και στην ολοκλήρωσή της. Στην Αγγλία σχεδόν οι μισές εταιρίες που έκαναν αυτή τη δουλειά, ήδη κατέβασαν ρολά. Στην Ελλάδα οι επιπτώσεις τώρα θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές. Ήδη σχεδόν οι μισοί λογαριασμοί πελατών είναι ληξιπρόθεσμοι, σε αρκετές εταιρίες εξαντλήθηκαν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες τόσο των μετόχων όσο και των τραπεζών, ενώ χάθηκε και η ρευστότητα που εξασφάλιζαν από την παραγωγή ρεύματος, καθώς τώρα θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Συνεπώς χρονικά κάπου εδώ είμαστε, όπου εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ξεκινήσει τις βολές το πυροβολικό.

Οι δόσεις χάλασαν το deal στα super market

-Το περίμενα από εδώ, το περίμενα από εκεί, αλλά τελικά άδικα, γιατί δεν έχει deal: Το φλερτ των super market Μασούτης με την αλυσίδα Bazaar της οικογένειας Βερούκα τελείωσε άδοξα. Οι κουβέντες μεταξύ τους δεν ευοδώθηκαν γιατί (όπως υποστηρίζει η πηγή μου) το προσφερόμενο τίμημα ήταν καταβλητέο σε δόσεις.

Με αεροπλάνα και lear jet

-Στο ελληνο-σαουδαραβικό νταραβέρι που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα (μετά τη βολτίτσα στη Σαντορίνη) έγιναν πολλές επαφές, όπως αυτή του CEO των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισιη, μαζί με στέλεχος του ομίλου, με τον managing director της Aramco Trading, Mοχάμεντ Καντί. O Μοχάμεντ εδρεύει στο Λονδίνο και είναι υπεύθυνος για το σύνολο των συναλλαγών της Aramco στο δυτικό ημισφαίριο. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν εδώ και 2 μήνες μεγάλη συμφωνία προμήθειας πετρελαίου από την Aramco. Οι λεπτομέρειες που αγαπά η στήλη: Η σαουδαραβική αποστολή έφτασε στη Σαντορίνη με το κρατικό αεροπλάνο (μη φαντάζεστε κάτι σαν αυτά της γραμμής), αλλά και με τρία lear jet.

Δύο κινήσεις που αξίζουν μισό δισ. ευρώ

-Τώρα εγώ ζηλιάρης δεν είμαι, ούτε και ασχολούμαι με τα λεφτά των ανθρώπων, άλλα αν αυτήν την εβδομάδα μαζί με την άνοδο της ιστορικής Νότιγχαμ Φόρεστ στην Premier League κλειδώσει και η αγοραπωλησία της ΤΕΝΕΡΓΑ στη Μacquarie, τότε ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα έχει αυξήσει την περιουσία του κατά περίπου μισό δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες δουλειές είναι αμιγώς ιδιωτικές, αλλά απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, καθώς στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επένδυσε περί τα 210 εκατ. και στη Νότιγχαμ περί τα 150 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία πενταετία. Και επιπλέον η μια δουλειά είναι εκτός συνόρων, αν και σταθερά ο ίδιος επενδύει χρόνια τώρα μεγάλα ποσά στην Ελλάδα και η άλλη εντός συνόρων, αλλά με μεγάλο ξένο παίκτη που κάνει επένδυση στη χώρα. Μακάρι να κάνουν κι άλλοι τέτοιες δουλειές.

Η Lamda ζεσταίνει το Ελληνικό

-Δύο ακόμη εταιρείες, κάτω από την ομπρέλα των οποίων θα ‘’τρέξουν’’ οι δύο μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις εντός του Ελληνικού ίδρυσε η Lamda Development, για το mall της Λ. Βουλιαγμένης και τη Μαρίνα. Οι δύο νέες εταιρείες έρχονται σε συνέχεια της δημιουργίας -προ ημερών- της Lamda Hellinikon Malls Ηolding με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 234 εκατ. ευρώ. Στα πιο φρέσκα νέα λοιπόν, στις 26/5 ιδρύθηκε η Lamda Riviera- παραπέμποντας προφανώς και στις ακριβές εμπορικές αναπτύξεις στη Μαρίνα- με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 55,75 εκατ. ευρώ. Πρόεδρος ορίστηκε ο CEO της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου, αντιπρόεδρος η Κωνσταντίνα Καρατοπούζη και διευθύνουσα σύμβουλος η Μελίνα Παϊζη, ενώ μέλη είναι η Ελένη Βρεττού και ο Θοδωρής Γαβριηλίδης. Όσον αφορά την επίσης νεοσύστατη, στις 26/5, Lamda Vouliagmenis Mall, για το πολυσυζητημένο εμπορικό κέντρο της λεωφόρου Βουλιαγμένης, το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 178 εκατ. ευρώ, με το ίδιο ακριβώς διοικητικό σχήμα.

Η νέα «πανταχούσα» για τον κ. Παντελή

-Σας έγραφα την περασμένη εβδομάδα ότι επίκειται καύσωνας τον Ιούνιο στο μέτωπο των δικαστικών εξελίξεων της υπόθεσης Παντελή Μαντωνανάκη (Grand Resort Lagonissi). Και τούτο γιατί έχουμε την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου την εκδίκαση της αγωγής ακύρωσης της ΕΤΑΔ κατά ορισμένων διαιτητικών αποφάσεων υπέρ του ξενοδόχου, στις 9 Ιουνίου εκδικάζεται η έφεση των τραπεζών για την καταγγελία των δανείων και στις 15/6 τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητά ο ξενοδόχος για τον συμβατικό χρόνο λήξης των «κόκκινων» δανείων και την απαγόρευση είσπραξης των απαιτήσεων. -Μαθαίνω, όμως, ότι «έσκασε» και μια νέα αγωγή στα γραφεία της Αττικός Ήλιος, της εταιρείας που διαχειρίζεται το Grand Resort. Συγκεκριμένα, η αγωγή με ημερομηνία 23 Απριλίου 2022 είναι από τη Eurobank και την Intrum και κατατέθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την αγωγή ζητείται να αναγνωριστεί το ανυπόστατο ή η ακυρότητα της από 10/05/2021 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Αττικός Ήλιος, με τις ενάγουσες να επικαλούνται τα σχετικά άρθρα (136,138 και 140) του νόμου 4548/2018. Σε εκείνη τη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά… 23 ευρώ, με καταβολή μετρητών και στη συνέχεια αυξήθηκε η ονομαστική αξία της μετοχής κατά 1,25 ευρώ. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 66.026.600,00 ευρώ και διαιρείται σε 33.013.300 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2 ευρώ η καθεμία. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί δύο «κουρέματα» της ονομαστικής αξίας της μετοχής στις 5/9/2019 και στις 10/12/2019.

Μπλε Κέδρος: Πραγματοποιήθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση

-Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση στην Μπλε Κέρδος ΑΕΕΑΠ εν όψει της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α.. Διατέθηκε από τους βασικούς μετόχους Παύλο και Μιχάλη Ευμορφίδη ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου (ήτοι 3.600.000 υφιστάμενες μετοχές) σε ιδιώτες επενδυτές, κανένας εκ των οποίων δεν απέκτησε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 5%. Η δημόσια προσφορά ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουνίου.

Ο Αντώνης Ρέμος στο Nammos Νο 3

-Αν ανήκετε στην ευτυχή κατηγορία των νέων που γεννήθηκαν με λυμένα όλα τα προβλήματα ή στη δεύτερη καλύτερη (μεσήλικες και άνω που κυνηγούν τον χαμένο χρόνο) στις 11 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, μπορείτε να κατεβείτε για μια βόλτα στην Κύπρο. Το βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του 3ου Nammos, στο ξεχωριστό τουριστικό συγκρότημα Parklane, Luxury Collection Resort & Spa, μέλος της αλυσίδας Marriott International. Φυσικά θα τραγουδήσει ο Αντώνης Ρέμος, για τους πλούσιους και διάσημους καλεσμένους του Γιάννη Παπαλέκα. Μετά την Ψαρρού στη Μύκονο, το Nammos κατέκτησε το Ντουμπάι, τώρα πάει στη Λεμεσό και κατά τον σχεδιασμό έπονται Λονδίνο και Κάννες, ενώ υπάρχουν φήμες και για τα Τρίκαλα, αλλά δεν μπορώ να το πάρω πάνω μου, γιατί το ακούω κάπως παράταιρο. -Η Yoda Group του Γιάννη Παπαλέκα, μόνιμου πλέον κατοίκου Κύπρου, μαζί με την Invel Real Estate εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την Prodea Investments, έχουν συστήσει την εταιρεία Mediterranean Hospitality Venture (MHV) Ltd, στην οποία ανήκει το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Parklane της Λεμεσoύ. Εκτός από το Parklane, στο χαρτοφυλάκιο της Mediterranean Hospitality Venture (MHV) Ltd περιλαμβάνονται το The Landmark Nicosia, το Aphrodite Hills Resort και το Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι. Πριν από τέσσερις μήνες, η MHV απέκτησε το 4άστερο ξενοδοχείο Porto Paros, στην Παροικιά, με τίμημα που ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ. Η Prodea Investments αρχικά κατείχε το 45% της MHV. Μείωσε το ποσοστό της στο 25% για να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της MVH με ποσοστό 12,5% ως νέος στρατηγικός μέτοχος, η κυπριακή εταιρεία Ascetico Ltd. Παράλληλα, οι υφιστάμενοι μέτοχοι, δηλαδή η Invel Real Estate (μέσω της Flowpulse), αύξησε την αρχική συμμετοχή της από 10% στο 20%, ενώ ο επιχειρηματίας Γ. Παπαλέκας (μέσω της εταιρεία Papabull) αύξησε το ποσοστό από 40% σε 42,5%.