Οι ήσυχοι χορηγοί, οι ανήσυχοι (του Μαξίμου) τα γάλατα (που σφίγγουν) και τα yascandalakia στην παραλιακή ///


 

-Χαίρετε! Aπό τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή μπορούν ανέτως να προκύψουν ορισμένα συμπεράσματα αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με αυτή καθ αυτή την υπόθεση νομίζω ότι το μόνο που μπορεί να έχει ενδιαφέρον είναι το κλασικό follow the money, αν το κάνουν οι Aρχές, για να φανεί τι και πώς έγιναν τα λεφτά της «ήσυχης» αυτής οικογένειας των Χούρι που φαίνεται ότι διαχρονικά συμπαρίσταται στις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις με τον έναν ή τον άλλον (…μετρούμενο ή μετρητό τρόπο). Βέβαια, δικά τους είναι τα λεφτά και ό,τι θέλουν τα κάνουν οι άνθρωποι, ακόμα και κανάλια, αλλά κουβέντα να γίνεται τώρα και ειδικά μη λέμε και μπούρδες για έργα στα Εμιράτα.

-Για να επανέλθουμε λοιπόν στην αξιωματική (μας) αντιπολίτευση, από την εικόνα της χθες δυο απλά πράγματα είναι βέβαια: πρώτον ότι ο αρχηγός της Αλέξης και ο Νίκος Παππάς είναι κάτι σαν τον Δάμωνα και τον Φιντία που έμειναν στην Ιστορία όχι για την πίστη τους στην Πυθαγόρεια φιλοσοφία, αλλά κυρίως για την πιστή τους φιλία μέχρι το τέλους του βίου τους. «Σαν δυο σταγόνες βροχής», που λέει και ο Μαζωνάκης, αν το προτιμάτε και πιο λαϊκά. Δεύτερον, από το ύφος της συζήτησης φάνηκε ότι «Πολάκης rules» στον ΣΥΡΙΖΑ και τι μου λέτε εσείς για άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και τρίχες, τους «τα ‘χωσε» κανονικά και παρουσία Αρχηγού ο Κρητικός, τι δωσίλογους τους είπε, τι μαυραγορίτες, ακόμα και γουρούνια τους αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής και έκανε τον Τζανακόπουλο και τον Ραγκούση να μοιάζουν Αρσακειάδες. Με τις υγείες τους!

-Ολίγον ζάλη έπεσε στο Μ.Μ. με τα 4.340 κρούσματα χθες και αιφνιδιασμός, αλλά γιατί άραγε; Πηγές του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ είχαν την εικόνα ότι θα πάει πάνω από 4.000 από την Παρασκευή, πώς… δεν ήξεραν ή, έστω, ξαφνιάστηκαν; Τέλος πάντων, ο Απρίλιος θα ξεκινήσει σίγουρα δύσκολα με τόσα κρούσματα, με βεβαιότητα θα έχουμε και κάποια ζητήματα με το AstraZeneca, αλλά όσο και να είναι μιλάμε όντως για το «τελευταίο μίλι» της περιπέτειας, ακόμα κι αν αυτό χρονικά μας πάρει δύο με τρεις μήνες. Ο καιρός θα φτιάξει, η αγορά δεν κρατιέται κλειστή, αλλά και ο κόσμος απλώς δεν μαζεύεται. Είτε με τα self tests, είτε με τα εμβόλια θα αλλάξει η εικόνα.

-Πληροφορούμαι διάφορα κολπάκια (ήτοι μαγειρεματάκια) στην ΕΤΑΔ με διάφορες -«στο μιλητό»- συμφωνίες, αναθέσεις «φωτο-διαγωνισμούς» κ.λπ. και μου κάνει εντύπωση. Για να δούμε. Θα πάμε Yabanaki ή για scandalaki, βλαστάρι μου;

-Έχω νέα σήμερα και για το CVC, τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα, που όπως λένε οι ανταγωνιστές του, έχει μεγάλο firepower και appetite για τη χώρα. Λοιπόν, επειδή μαζεύτηκαν πολλές δουλειές (υγεία, μαρίνες, ασφάλειες, τρόφιμα κ.λπ.) το CVC προσλαμβάνει προσωπικό και ανοίγει γραφεία στην Αθήνα. Γενικότερα ο επενδυτικός οργανισμός που διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 100 δισ. δολάρια κάνει την Ελλάδα κέντρο για τις επενδύσεις του (π.χ. στις μαρίνες) στην ευρύτερη περιοχή.

-Το deal της Vivartia ολοκληρώθηκε και τυπικά και τώρα θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του Θαν. Παπανικολάου στη θέση του CEO. Oι Αμερικάνοι έχουν έτοιμο και το επόμενο deal της Vivartia που θα επιστρέψει στην αγορά των τυριών. Στην αγορά φημολογείται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι το επόμενο διάστημα η ΚΟΛΙΟΣ να περάσει στη ΔΩΔΩΝΗ και στη συνέχεια το κοινό σχήμα να πλαισιώσει τη “ναυαρχίδα” ΔΕΛΤΑ. Η ΚΟΛΙΟΣ υπενθυμίζεται ότι το 2003 είχε πάρει την ΑΓΝΟ.

Στην αγορά θεωρούν δεδομένο ότι θα διαχωριστούν οι δραστηριότητες της VIVARTIA σε ανεξάρτητες εταιρικές οντότητες για γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα και εστιατόρια. Μάλιστα στην πιάτσα κυκλοφορούν ακόμη και σενάρια που φέρουν τον Βλάση Γεωργάτο της αλυσίδας «Γρηγόρης» να έχει ενδιαφέρον για ένα μόνον brand του κλάδου των εστιατορίων. Βέβαια, τώρα με την πανδημία του COVID και τον κλάδο της εστίασης σε μεγάλη πίεση, αυτά τα σενάρια φαντάζουν αδύνατα.

-Δεν προκάλεσε έκπληξη η απόρριψη από το ΤΑΙΠΕΔ του αιτήματος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για παράταση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού καθώς μέχρι σήμερα έχουν ήδη προηγηθεί εννέα παρατάσεις του διαγωνισμού! Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ η εξέλιξη είναι αρνητική κι όχι μόνον για το έργο, αλλά κι επειδή έχει σήμερα τρία συμβόλαια με την Εγνατία Οδό: Δυο για την συντήρηση (Ανατολικού τμήματος έναντι 65 εκατ. και Δυτικού έναντι 75 εκατ.) και ένα ακόμη για τα διόδια. Φυσικά δεν χάνει άμεσα τα συγκεκριμένα συμβόλαια, αλλά θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του νέου παραχωρησιούχου μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και τις σχετικές ρήτρες, αν θα ανανεωθούν ή θα διακοπούν.

-Κι αφού ήρθε η συζήτηση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αληθεύει ή όχι ότι στις 6 Απριλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο δικάζεται αίτηση προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων κατά της ΑΚΤΩΡ από υπεργολάβο για ποσό 4,8 εκατομμυρίων;

-Στο Σωτηρία νοσηλεύεται ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας. Πηγές της τράπεζας που επικοινωνούν μαζί του έκαναν λόγο για σταθερή κατάσταση και προληπτική εισαγωγή από τη γιατρό του επειδή κάποιες τιμές ήταν τσιμπημένες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός με νοσοκομειακή αγωγή. Περαστικά.

Aegean πήρε και το “ΟΚ” από τους ομολογιούχους της και προχωρά ολοταχώς για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ και την έκδοση των warrants που θα λάβει το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την καταβολή της κεφαλαιακής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου με βάση το σχεδιασμό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

-Δυσάρεστα για τον Γιάννη Καματάκη εξελίσσεται η κόντρα του με τον εφοπλιστή Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο τελευταίος μέσω της εταιρείας Leftwich είχε αποκτήσει το 2,9% της MLS το Δεκέμβριο του 2018, έχοντας πειστεί από τους επικεφαλής της MLS για τις μεγάλες προοπτικές της εταιρείας. Δέκα μήνες αργότερα, η μετοχή και τα ομόλογα της εταιρείας καταρρέουν στο Χ.Α., ενώ έρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα των φουσκωμένων άυλων περιουσιακών στοιχείων της MLS. Η Leftwich θεωρεί ότι παραπλανήθηκε, κινείται δικαστικά και ζητά τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της MLS όπως και του Καματάκη. Η πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, τον Ιούλιο του 2020, απορρίφθηκε. Όμως η Leftwich κατέθεσε και δεύτερη αίτηση και πέτυχε με προσωρινή διαταγή τη δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας και του επιχειρηματία μέχρι τη συζήτηση της αίτησης τον προσεχή Ιούνιο. Στο μεταξύ στην MLS ισχυρίζονται πως δεν τους επιδόθηκε η δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Leftwich και τώρα ψάχνονται κανονικά. Ούτε και στους μετόχους της MLS επιδόθηκε ακόμη ο αναθεωρημένος ισολογισμός για το 2019, οπότε τώρα ψάχνονται όλοι μαζί.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.