-Χαίρετε, καλά, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με 15 βαθμούς θερμοκρασία (στην Κρήτη θα πάει και 19 βαθμούς) τι άλλο θέλετε… Μαϊάμι γίναμε κι όλα γεμάτα, μέχρι και τα νησιά έχουν κόσμο φέτος. Στα δε μπουζουκομάγαζα μην ακούτε τις τιμές που λέγονται επισήμως, αν θες να πας αυτές τις ημέρες ή θα πληρώσεις από ένα τρακοσάρι ευρώ για να κάτσεις σε καμία γωνίτσα πίσω πίσω ή αν θες τραπέζι της προκοπής θα αρχίσουν τα χιλιάρικα. Κατά τα λοιπά, στα πολιτικά το μόνο που παίζει είναι η ημερομηνία των εκλογών που τοποθετείται το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου και τα δυο έργα μαζί (προσοχή, οι δυο κάλπες εννοούμε, όχι δυο έργα που λέγανε παλιά «καράτε-τσόντα», αν και θα μπορούσε…). Πριν από τον Μάρτιο η προκήρυξη πέφτει νωρίς και μετά τον Μάιο οι κάλπες πάνε αργά, πέφτουν πάνω στις πανελλαδικές και στο καλοκαίρι. Οχι ότι δεν γίνεται.

Ο Μητσοτάκης και ο Πάπας…

-Ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του Τύπου περί 9ης Απριλίου ο Μητσοτάκης (πρώτη κάλπη Κυριακή των Βαΐων, να ψηφίσει ο ετεροδημότης και να μείνει στο χωριό για Πάσχα) και απάντησε, «ο πατέρας μου έλεγε μια ιστορία, ότι μια εφημερίδα κάποτε έγραψε ότι πέθανε ο Πάπας. Φυσικά όταν το έγραψε ο άνθρωπος ζούσε ακόμα, αλλά ήταν βαριά άρρωστος και τρεις ημέρες μετά πέθανε. Οπότε βγήκε η εφημερίδα και πανηγύρισε γράφοντας… ‘’όπως πρώτοι εμείς γράψαμε αποκλειστικά, απεβίωσε ο Πάπας’’ κ.λπ.». Καλό ε, πάντως, για να σοβαρευτούμε, πολλές ημερομηνίες δεν υπάρχουν, οπότε κάπου εκεί φαίνεται να πηγαίνουν οι δυο κάλπες την Άνοιξη, εκτός αν το πάει τέλος τέλος, δηλαδή τον Ιούλιο, που λείπουν και πολλοί για σεζόν στα νησιά.

Σαββίδης και Αγία Τριάς

-Καιρό έχουμε να ακούσουμε για τον Ιβάν της Βορείου Ελλάδος και απ’ ό,τι μαθαίνω μπορεί να ακούμε κατά καιρούς αλλά να (τον) δούμε το θεωρώ απίθανο, δεν προβλέπεται, θα παραμείνει στη Ρωσία. Τώρα για τις μπίζνες του στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ξανάβγαλε προς πώληση το κανάλι του -το Open- αλλά όχι και το πλειοψηφικό ποσοστό του στον ΟΛΘ. Αυτό δεν το πουλάει γιατί από εκεί εισπράττει και εξυπηρετεί υποχρεώσεις του εν Ελλάδι, όπως ο ΠΑΟΚ κ.λπ. Για το κανάλι του όμως αυτή τη φορά δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφερόμενος, ούτε η προσφάτως αποκαλούμενη και «Αγία Τριάς των media», μεγαλη η Χάρη της, ήτοι οι κύριοι Μπάκος - Καϋμενάκης - Εξάρχου. Κοίτα τώρα, 50άρες εκατομμύρια ευρώ, για ένα κανάλι που είναι τελευταίο και μπαίνει μέσα, σόλο - κλαρίνο δεν πετάει κανείς.

Έρχεται αναθεώρηση του ΑΕΠ

-Πυρετός επικρατεί στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, καθώς όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται δείχνουν πως το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου είναι υψηλότερο από αυτό που ανακοινώθηκε ως «προσωρινή εκτίμηση» πριν από έναν μήνα. Είναι πολύ πιθανό το +2,8% του τρίτου τριμήνου, τελικά να φτάσει το +3,2%. Φαίνεται πως η οικονομία διαθέτει τις άμυνές της, που είναι οι τραπεζικές καταθέσεις που διαρκώς αυξάνονται, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά, η «επίδραση του πλούτου» (wealth effect) που επηρεάζει τις συναλλαγές, είναι όμως και το υψηλό επίπεδο της «μη επίσημης οικονομίας» (κοινώς, της παραοικονομίας) που φουσκώνουν το εθνικό εισόδημα, μαζί με τις προσδοκίες για μεγάλες εισροές πόρων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η Coca Cola / 3E βλέπει προς την ΕΖΑ;

-H Coca Cola / 3E προσπαθεί να αναπτύξει τη στρατηγική 24Χ7 η οποία συνίσταται στη διεύρυνση της γκάμας των ποτών που εμπορεύεται με διαφορετικά προϊόντα που καταναλώνονται όλες τις εποχές, ημέρες και ώρες. Φαίνεται ότι το βλέμμα του Αναστάση Δαυίδ το 2023 είναι στραμμένο στην αγορά της μπύρας, στην οποία ούτως ή άλλως η Coca Cola/ 3E έδωσε «παρών» ως διανομέας, αναλαμβάνοντας τη διάθεση στην αγορά σημάτων που πήρε από την Καρούλιας. Στην Coca Cola / 3E ουδέποτε το έχουν επιβεβαιώσει, αλλά στην αγορά ακούγεται έντονα πως σχεδιάζεται περαιτέρω δραστηριοποίηση στην αγορά μπύρας. Μάλιστα, κυκλοφορούν φήμες ότι μίλησαν με την ΕΖΑ, τη ζυθοποιία στην Αταλάντη, όπου σημαντικό ρόλο έχει (από το 2013) η Dama του Δ. Δασκαλόπουλου.

Η οικογένεια Φιλίππου πληρώνει τις παλιές οφειλές

-Κινητικότητα για τη βιομηχανία συσκευασιών ΒΙΣ της οικογένειας Φιλίππου έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ΒΙΣ λοιπόν, που από το 2019 βρίσκεται σε επιτήρηση, στα τελευταία τρίμηνα είδε τα αποτελέσματά της να επιδεινώνονται λόγω πανδημίας, αύξησης του κόστους ενέργειας, των πρώτων υλών, επιδείνωσης των όρων χρηματοδότησης από τις τράπεζες και στη χρήση του 2021 εμφάνισε ζημιές 2,3 εκατ. ευρώ. Αποφάσισε λοιπόν και ήδη τρέχει αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,4 εκατ. ευρώ (θα εκδοθούν και θα διατεθούν σε 49.686.000 νέες μετοχές με τιμή διάθεσης 0,05 ευρώ ανά μετοχή και δικαίωμα υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 10 νέες για κάθε μία 1 παλαιά). Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει (καθαρά 2,36 εκατ.) θα αξιοποιηθούν ως εξής: 1 εκατ. για να πληρωθούν σήμερα οφειλές σε προμηθευτές, πιστωτές, δημόσιο, μισθούς κ.ά., και άλλα 1,36 χιλ. προς τον βασικό μέτοχο που εξυπηρέτησε με δάνεια και προκαταβολές την εταιρεία.

Ο Γιάννης Φιλίππου και η συμμετοχή στη ΒΙΣ

Hellenic Quality Foods, της οικογένειας Φιλίππου, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό συμμετοχής 74,617 %, έχει δηλώσει πως ότι θα διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της για 6 μήνες μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και επιπλέον θα καλύψει και όσες νέες μετοχές τυχόν μείνουν αδιάθετες. Αντίθετα, ο Γιάννης Φιλίππου, που ελέγχει το 10,918% της ΒΙΣ μέσω κοινής επενδυτικής μερίδας (ΚΕΜ), αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο ότι δεν δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του έως την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και για χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Στις 17/1/23 λήγει η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής και εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα στις 27/1 θα ξεκινήσει η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων 7 εκατ. ευρώ πριν από την ημερομηνία λήξεώς του στις 15.03.2023.

Η Ιntralot στο Οχάιο

-Επανήλθε η μετοχή της Intralot σε επίπεδα πέριξ εκείνων προ των ανακοινώσεων 9μήνου που απογοήτευσαν (λόγω διατήρησης των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων) όσους ανέμεναν σύντομα εξελίξεις με την έξοδο σε επιτήρηση. Η διοίκηση έχει προϊδεάσει πως υπάρχουν λογιστικοί χειρισμοί για να «θεραπεύσει» το πρόβλημα, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Αυτό που έχει κλειδώσει είναι η αύξηση των ΕBITDA σε επίπεδο ομίλου. Όσο για τα νέα συμβόλαια, η θυγατρική της Intralot στις ΗΠΑ εξασφάλισε για τα επόμενα 5 χρόνια την ανάπτυξη στοιχηματικής πλατφόρμας με τη λοταρία του Οχάιο. Το συμβόλαιο με τη λοταρία είναι το μεγαλύτερο για την ελληνική εταιρεία και αντιστοιχεί σε 30 εκατ. ευρώ EBITDA ετησίως, ενώ η επέκταση για τον αθλητικό στοιχηματισμό δεν θα χρειαστεί μεγάλες επενδύσεις, αφού θα αξιοποιηθεί ο υφιστάμενος λοταριακός εξοπλισμός στο Οχάιο.

Η μητρική του ΟΠΑΠ και το σερί των εξαγορών στη Μ. Βρετανία

-Και αφού πιάσαμε τα τυχερά παιχνίδια, μέρες που είναι, μετά την Camelot UK στη Μ. Βρετανία η Allwyn, μητρικός όμιλος του ΟΠΑΠ, εξαγοράζει και την Camelot Lottery Solutions που διαχειρίζεται τη λοταρία στην πολιτεία του Ιλινόις. Με τον τρόπο αυτό αποκτά και λειτουργική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ενώ το σχέδιο για εισαγωγή των μετοχών του Ομίλου στη Wall Street έχει προς το παρόν αναβληθεί λόγω των αντίξοων συνθηκών στα χρηματιστήρια.

Η ΑΑΔΕ και οι ευχές στα πελατάκια

-Φέτος πολλοί φορολογούμενοι καρδιοχτύπησαν (αδίκως) εξαιτίας των emails που έστειλε παραμονές Χριστουγέννων η ΑΑΔΕ. Βλέπετε, για πρώτη φορά οι Έλληνες φορολογούμενοι δέχθηκαν Χριστουγεννιάτικες Ευχές από τον… Φοροεισπράκτορά τους. Με μια ευγενική ευχετήρια κάρτα που δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά δεδομένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έστειλε στα... πελατάκια τις ευχές της προσπαθώντας προφανώς να διαμορφώσει μια πιο πολιτισμένη σχέση μαζί τους.

Τα διαμερίσματα στο Χίλτον και η ιδιωτική λέσχη των ενοίκων

-Λίγο πριν εκπνεύσει το σωτήριον έτος 2022, υπογράφηκαν τα οριστικά συμβόλαια και καταβλήθηκαν όλες οι προκαταβολές. Οι «τυχεροί» μελλοντικοί ιδιοκτήτες των υπερ-πολυτελών διαμερισμάτων στο «νέο Hilton» (που στο εξής θα το λέμε Conrad), πλήρωσαν 20.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα, σ’ αυτό που πρόκειται να εξελιχθεί στην πιο πολυτελή γειτονιά της Αθήνας, καθώς γίναμε Λονδίνο, αφού ένα διαμέρισμα 75 τετραγωνικών μέτρων κοστίζει 1,5 εκατ. ευρώ. Τα διαμερίσματα αυτά, στο κέντρο της πρωτεύουσας, με απεριόριστη θέα από την Ακρόπολη μέχρι τη θάλασσα, θα προσφέρουν πολλές «exclusive» υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες τους καθώς προβλέπονται ειδικά μέτρα ασφαλείας για τις ιδιωτικές κατοικίες, ιδιαίτερη είσοδο και lobby, ιδιωτική λέσχη μελών, ιδιαίτερα εστιατόρια και μοναδικές εμπειρίες μέσα από δραστηριότητες αναψυχής και ευεξίας. Μια πρωτοτυπία της επένδυσης του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και της Olyan, είναι ότι οι νέοι ιδιοκτήτες επιλέγουν τους γείτονές τους. Τώρα να σας πω ότι δεν έχουν δικαίωμα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης των διαμερισμάτων τους, είναι περιττό.

Το ραντεβού Στουρνάρα-Καρώνη (που δεν έγινε ακόμη)

-Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, μια νέα ισχυρή τραπεζική οντότητα εμφανίσθηκε στην Ελλάδα. Η μεγάλη JP Morgan απέκτησε το 48,5% της Viva Wallet και ο μεγαλομέτοχος του 51%, Χάρης Καρώνης, ζητά επίμονα μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κεντρικό μας τραπεζίτη για να θέσει το πλαίσιο των μελλοντικών εξελίξεων. Επόμενο βήμα είναι η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου, με την παρουσία προσώπων επιλογής της JP Morgan, πολλά από τα οποία θα είναι ελληνικής καταγωγής και γνωστά από την επαγγελματική τους διαδρομή στη χώρα μας. Ο Χ. Καρώνης πιστεύει ότι τα πρόσωπα αυτά πρέπει να είναι «κοινής αποδοχής» και γι’ αυτό ζητά τη βοήθεια του Επόπτη.

Attica Bank: Το καλό πράγμα αργεί

-Δεν φαίνεται να βιάζονται στην Τρ. Αττικής να κλείσουν τις κεφαλαιακές εκκρεμότητες. Αύριο Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα εγκρίνει τις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου 2022, ενώ για το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου.

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν κάνουν διακοπές

-Με την ευκαιρία, αφού ήρθε η κουβέντα στο ΔΣ της Τράπεζας Αττικής, να σας πω και για ένα άλλο ΔΣ που συγκαλείται αύριο Τετάρτη, αυτό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Φυσικά δεν γνωρίζω την ημερήσια διάταξη του ΔΣ, αλλά για να συνεδριάζουν την περίοδο των ημιδιακοπών (σ.σ. το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) θα έχουν και αυτοί κάποια θέματα που πρέπει να εγκρίνει το Συμβούλιο.