-Χαίρετε, Χριστούγεννα με καλό καιρό, γεμάτα μαγαζιά και τουρισμό πάνω από το 2019 (στοιχεία Οκτωβρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά προβλέπουν ότι αύξηση θα δείξουν και τα στοιχεία Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου). Δυστυχώς, το μελανό στοιχείο των ημερών είναι η υπόθεση Καϊλή που, πέραν της ίδιας, «λερώνει» τη χώρα ολόκληρη και το πολιτικό σύστημα αλλά και την Ε.Ε. (στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύεται αύριο στο Πρώτο Θέμα).

Μην πυροβολείτε τον ταχυδρόμο...

-Τώρα που είπα δημοσκόπηση, βλέπω την επίθεση που δέχεται ο Γεράκης της Marc με προφανή λόγο ότι η εταιρεία του χρησιμοποιείται για δημοσκοπήσεις από τη Ν.Δ. Λες και η Pulse, η Metron Analysis, η Alco, η GPO και όποιος κάνει κανονικές δημοσκοπήσεις τα τελευταία έξι χρόνια, από το 2016 και μετά βγάζει τα ίδια περίπου αποτελέσματα με μια απόκλιση 2%-3% για τα κόμματα. Ειδικά αυτή τη φορά όλες οι δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Marc, δίνουν μια διαφορά περί τις επτά με οκτώ μονάδες. Για τη μια και μοναδική εταιρεία που δίνει 5,7% υπέρ της Ν.Δ. (μόνο) τη διαφορά δεν θέλω να αναφερθώ γιατί… θα γίνω κακός και δεν είμαι ούτε το θέλω χριστουγεννιάτικα.

Τα σενάρια για τη Eurobank και ΤΧΣ

-Οι κυβερνητικές προθέσεις -να τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις οι διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες- προκαλούν τα αντανακλαστικά του συστήματος. Χθες έκανε γύρο στην αγορά φημολογία για δήθεν πρόταση που έφτασε στο ΤΧΣ και για τη Εurobank. Άνθρακες ο θησαυρός, διότι ούτε πρόταση κατατέθηκε, ούτε και κάτι άλλο. Ότι κάποια στιγμή μέσα στον νέο χρόνο θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το ποσοστό του Ταμείου στη Eurobank είναι δεδομένο. Ότι το ποσοστό του Ταμείου στη Εurobank είναι η πιο εύκολη περίπτωση (καθώς πρόκειται για το 1,4%) είναι επίσης δεδομένο, ενώ η στήλη βρίσκει απολύτως λογικό η διοίκηση της τράπεζας να επιδιώξει (στον βαθμό που σταθεί εφικτό) να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται από την ομπρέλα του ΤΧΣ. Και προφανώς αυτό είναι το έργο που θα παρακολουθήσουμε next year, αλλά προς το παρόν απέχει αρκετά από τα σενάρια ότι κατατέθηκε πρόταση κ.λπ. Πιθανόν βέβαια να ετοιμάζεται η πρόταση, αλλά αυτό η στήλη δεν μπορεί να το γνωρίζει.

Τα σχέδια του Ολλανδού (που έγινε Έλληνας) για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

-Επειδή πολλά λέγονται και πολλά κυκλοφορούν στην αγορά για τον Χόλτερμαν, σημειώστε πως θα παραμείνει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αυτό που τον απασχολεί και επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση είναι η στρατηγική αναδιάρθρωση του ομίλου για να αναδειχθούν οι αξίες.

Ας ελπίσουμε να έχει δίκιο

-Πέρυσι τέτοια εποχή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λέκκος είχε διατυπώσει την πρόβλεψη πως ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022 θα είναι 6%. Η πρόβλεψη 12 μήνες μετά επιβεβαιώνεται από την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει για φέτος ανάπτυξη 6,2%. Υπό την οπτική αυτή, έχει ενδιαφέρον ότι τώρα ο Λέκκος προβλέπει για το 2023 ανάπτυξη 3%. Μακάρι να πέσει και πάλι μέσα.

Το αντάρτικο των δύο βουλευτών που στρίμωξαν τον Σκρέκα

-Τι σου είναι η πολιτική! Από τη μια να διαπραγματεύεσαι με τους σκληροπυρηνικούς της Κομισιόν για να υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και από την άλλη να πρέπει να κατευνάσεις τους οργισμένους βουλευτές του κόμματός σου για τα οικόπεδα στην εκτός σχεδίου δόμηση! Κάπως έτσι την πάτησε και ο Κώστας Σκρέκας. Μόλις γύρισε από τις Βρυξέλλες ανακουφισμένος από τη συμφωνία για το αέριο, τον στρίμωξαν άγρια στη Βουλή ο Περικλής Μαντάς βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ και ο Γιώργος Βλάχος βουλευτής Αττικής. Οι δύο βουλευτές, που έχουν πιάσει το κλίμα δυσαρέσκειας του κόσμου από την επίμαχη ρύθμιση που καταργεί τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, ζήτησαν από τον υπουργό να αποσύρει τη διάταξη που δίνει περιθώριο εννέα μηνών στους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση όρων δόμησης που έχουν καταθέσει. Σημειωτέoν ότι όσοι δεν υπέβαλλαν αυτή την αίτηση χάνουν επί της ουσίας κάθε δικαίωμα δόμησης σε ακίνητα κάτω των 4 στρεμμάτων. Η σχετική προθεσμία έληξε στις 9 Δεκεμβρίου και με μία ντρίπλα δόθηκε μια έμμεση παράταση έναντι κανονικής παράτασης που ζητούσαν οι δύο βουλευτές αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να ικανοποιήσουν τους ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Μάλιστα, ο κ. Μαντάς δεν δίστασε να υψώσει τους τόνους κάνοντας λόγο για ασυνέπεια του κράτους που την πληρώνουν οι πολίτες, κόντρα που συνεχίστηκε και στους διαδρόμους του κοινοβουλίου για να μην καταγραφεί στις κάμερες.

Fast Track η αύξηση της INTRAKAT

-Πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου της INTRAKAT, ύψους 100 εκατ. ευρώ, έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνοντας το ενημερωτικό δελτίο. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τις 25 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για τη λειτουργική αναδιάρθρωση του ομίλου και για το επενδυτικό πρόγραμμα που εστιάζεται σε: νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα ΑΠΕ, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, αξιοποίηση ακινήτων καθώς και έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Κύριοι οι Γεράρδοι (της Πλαίσιο)

-Ανάμικτα αισθήματα δημιουργεί η απόφαση πατρός και υιού Γεράρδου να βγάλουν την Πλαίσιο από το Χρηματιστήριο. Από τη μια πρόκειται για μια υγιή, νοικοκυρεμένη εταιρία, από αυτές που έχει ανάγκη το ΧΑ και από την άλλη η οικογένεια Γεράρδου δεν επιθυμούσε ευρεία διασπορά της μετοχής και διατηρούσε -μαζί με τον οικογενειακό χαρακτήρα- στον έλεγχό της το 82% των μετοχών. Σίγουρα δεν το λες και καλό νέο για το Χρηματιστήριο, αλλά από ποιους θα λείψει; Πάντως, οι Γεράρδοι (σε αντίθεση με τα μερίσματα) συμπεριφέρονται ως κύριοι και βάζουν το χέρι στην τσέπη, καθώς το τίμημα που προσφέρουν για τις μετοχές που δεν κατέχουν, είναι 45% πάνω από την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό. Βέβαια το ύψος του τιμήματος έχει και την ανάγνωση ότι πληρώνουν όσο όσο για να μην ξαναδούν το ΧΑ στα μάτια τους.

ANTENNA: Νέο deal και νέο μεγαλοστέλεχος από τις ΗΠΑ

-Σε προχωρημένες συζητήσεις είναι ο όμιλος του ΑΝΤΈΝΝΑ για εξαγορά ευρωπαϊκής εταιρίας στον κλάδο των media. To deal δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά πηγές που έχουν γνώση, μιλούν για μια επιχειρηματική συμφωνία στην κατεύθυνση αυτής που έγινε τον Νοέμβριο 2021, όταν ο ΑΝΤΈΝΝΑ αγόρασε από τη SONY 22 κανάλια και δυο ψηφιακές πλατφόρμες σε 12 χώρες. Η συμφωνία προφανώς και θα οριστικοποιηθεί το 2023, αλλά στον ΑΝΤΕΝΝΑ προετοιμάζονται ήδη και εξετάζουν αλλαγές στην οργανωτική δομή. Συγκεκριμένα, κάνουν μετεγγραφή αεροδρομίου από τις ΗΠΑ, φέρνοντας στέλεχος με ιστορία και θητεία σε κομβικές θέσεις μεγάλων media, όπως του HBO. Για να προλάβω χρονιάρες μέρες τις παρεξηγήσεις και τα καρδιοχτύπια, το νέο στέλεχος θα έχει έδρα στην Ευρώπη και από εκεί θα διοικεί τις δραστηριότητες του εξωτερικού.

Το χριστουγεννιάτικο δώρο της Lavipharm και το ταμπλό

-Τα κατάφερε η Lavipharm και από σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται εκτός της κατηγορίας επιτήρησης, όπου είχε πιάσει στασίδι τα τελευταία πολλά χρόνια. Υπάρχουν χρηματιστές που εκτιμούν ότι σήμερα η μετοχή θα ανοίξει με πιέσεις, καθώς τόσες ημέρες ανέβαινε με λίγα κομμάτια και τώρα εκτός επιτήρησης, κάποιοι θα βρουν ευκαιρία να πάρουν κέρδη. Μένει να δούμε σήμερα αν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις είναι σωστές ή εσφαλμένες.

Τους κρέμασαν ο Πρόεδρος και ο CEO

-Αν και οι προσκλήσεις για το event είχαν σταλεί, στην Παπαστράτος αναγκάστηκαν την τελευταία στιγμή να αλλάξουν τα σχέδια για την ανακοίνωση της νέας δομής που δημιουργεί στην Ελλάδα η Phillip Morris και η οποία θα ελέγχει τις δραστηριότητες της πολυεθνικής σε 12 χώρες. Μια σημαντική επένδυση που ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν σε ειδική εκδήλωση στην Πινακοθήκη. Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία καθώς τελευταία στιγμή δεν μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα ο Πρόεδρος και ο CEO.

Μέρες του ’90 στο Χρηματιστήριο

-Από τη δεκαετία του ’90 είχαμε να το ζήσουμε αυτό. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας να κλείνει τη χρονιά με κέρδη, έχοντας καλύψει πλήρως τις απώλειες λόγω της ρωσικής εισβολής και τη Wall Street να αγκομαχά με απώλειες άνω του -18%. Στις 5 συνεδριάσεις που υπολείπονται (τη Δευτέρα η Αθήνα είναι κλειστή και στη Νέα Υόρκη ημιαργία), λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αυτή τη διαφορά. Αντιθέτως, οι προσδοκίες για τα μεγάλα deals που έρχονται, μαζί με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει τον πρωταθλητισμό που περιγράφει ο Economist, ίσως στρέψουν περισσότερα αμερικανικά κεφάλαια στη μικρή μας χρηματιστηριακή λίμνη.

Η Κηφισιά σε «έκτακτη ανάγκη»

-Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά η Κηφισιά είναι μια περιοχή που βρίσκεται σε κατάσταση «Έκτακτης Ανάγκης», η οποία μάλιστα δεν φαίνεται να λήγει και σύντομα… Για να εξηγούμαι, με βάση επίσημο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2022, αποφασίστηκε η «εκ νέου κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς του Δήμου Κηφισιάς, της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 03-08-2021 στην παραπάνω περιοχή, δεν έχει ολοκληρωθεί». Όπως σημειώνεται «η εν λόγω εκ νέου κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έξι μήνες, ήτοι έως και 13 Ιουνίου 2023. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας». Ευχόμαστε μέχρι τότε να μην προκύψουν κι άλλοι λόγοι έκτακτης ανάγκης, γιατί χειμώνα έχουμε μπροστά (ποιος ξεχνάει την κακοκαιρία «Ελπίδα»…) και μετά αρχίζει η… θερινή σεζόν.

Η περιπέτεια της… καρφίτσας

-Γράφαμε προ ημερών για μια απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούσε την προμήθεια καρφιτσών πέτου, με κόστος 522 ευρώ. Παρότι ευχηθήκαμε να είναι καλοφόρετες, φαίνεται ότι τελικά τις… ματιάσαμε. Έτσι, αν και υπήρξε ανάθεση για την προμήθεια 300 καρφιτσών πέτου, στη συνέχεια ακολούθησε απόφαση ανάκλησης και ματαίωση της διαδικασίας προμήθειας «λόγω αλλαγής των τεχνικών προδιαγραφών». Τώρα, δεν ξέρω τι είδους «τεχνικές προδιαγραφές» έχουν οι καρφίτσες πέτου, αλλά μήπως «τσίμπαγαν» πολύ;

O Ερντογάν αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 55% κι οι εκλογές αργούν ακόμη

-Η τουρκική κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά… 55%, στις 8.500 TRY (περίπου 450 ευρώ). Μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, το συνολικό κόστος για τον εργοδότη έγινε 10.000 TRY (530 ευρώ περίπου). Ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει με 85% κι αυτό δείχνει ότι ΠΟΤΕ οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού δεν αντιμετωπίζονται με γενικευμένες αυξήσεις μισθών (κάτι θυμούνται οι δικοί μας οι παλιοί από την περιβόητη Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή ΑΤΑ των μισθών και συντάξεων, που διόγκωσαν το χρέος χωρίς φυσικά να λύσουν το πρόβλημα). Στην Τουρκία, το 37% του εργατικού δυναμικού αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, αλλά η αύξησή του θα προκαλέσει άνοδο σε όλες τις αμοιβές και τα επιδόματα.