-Χαίρετε, λοιπόν τα νέα της ημέρας είναι ο απόηχος ή μάλλον η κατακραυγή για τη χθεσινή απόφαση ενός δικαστή να αφήσει ελεύθερο έναν πασίγνωστο τηλεμαϊντανό δικηγόρο που κόντεψε να σκοτώσει στο ξύλο τη γυναίκα του αφήνοντας -ταυτοχρόνως- άναυδο το πανελλήνιο και προκαλώντας την αντίδραση και του Αρείου Πάγου. Προσέξτε, το θέμα δεν είναι μόνο το περί δικαίου αίσθημα αλλά και η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του νομικού κόσμου ότι ο συγκεκριμένος κύριος πληρούσε τον «ορισμό της προφυλάκισης» αφού επρόκειτο από την περιγραφή του θύματος για ένα άκρως επικίνδυνο πρόσωπο. Αλλά τώρα ειλικρινά, εμείς τι να πούμε, το θέμα είναι ότι με κάτι τέτοιες αποφάσεις καταλήγει η κοινή γνώμη στα γνωστά συμπεράσματα για τη Δικαιοσύνη με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό σύστημα και για τη χώρα όλη. Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη δικαστής εξάντλησε την αυστηρότητά της με περιοριστικούς όρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για όσους εμπλέκονταν στην υπόθεση καθυστέρησης της περίφημης σύμβασης 717 για την ασφάλεια των τρένων (Τέμπη), αλλά στον κ. Λύτρα ήταν αρκούντως χαλαρή. Μάλιστα, δικαίωμά της και δικό μας δικαίωμα του κόσμου όλου να κρίνει αυτή την εξόφθαλμα φάλτσα απόφαση να τον αφήσει ελεύθερο.

Μ.Μ

-Στο Μ.Μ τώρα ασχολούνται με διαδικαστικά θέματα, μιας και βρίσκονται μπροστά σε μια μίνι αναδιάρθωση, ακούω και κάτι γκρίνιες και «φορτώματα» για το ποιος επέμενε και ποιος όχι σε αποφάσεις που κόστισαν στις κάλπες -όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών κ.λπ.- αλλά νομίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι συνδυασμός πολλών διαφορετικών παραγόντων, οπότε όποιος το κάνει μάλλον το κακό σπέρνει. Θα πείτε ότι στην πολιτική, όπως και στις δουλειές, όλα τα καλά τα πιστώνεται το αφεντικό και όλα τα φάλτσα... οι γύρω του, αλλά δεν νομίζω ούτε ότι ο Κ.Μ το θέλει και το χρειάζεται ούτε και γενικά σωστό είναι. Οταν πάει κάτι λάθος πάντα την ευθύνη την έχει ο καπετάνιος σε όλα και παντού, αν και εδώ επαναλαμβάνω ότι το ξόρκισμα μιας απόφασης -όπως ο γάμος ομόφυλων- έχει λάβει όχι απλώς υπερβολικές αλλά μυθικές διαστάσεις. Πάντως θέλει προσοχή, ψυχραιμία, μετριοπάθεια και πολλή δουλειά και όλα αυτά είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία έφτασε ο Κ.Μ στα καλά αποτελέσματα από το 2017 και μετά. Ούτε έχει και πολλούς πολύτιμους και σοβαρούς συνεργάτες γύρω του για ξόδεμα, άλλωστε είδαμε και τους προηγούμενους που είχαν κανά δυο αφεντικά ταυτοχρόνως…

Όλοι μαζί και ο Κασσελάκης χώρια

-Στα θεάματα της χθεσινής ημέρας ξεχώρισα εκείνο του συνεδρίου Τσίπρα που πήγε όλος ο παλιός καλός (και κακός) ΣΥΡΙΖΑ πλην του Κασσελάκη (και του Πολάκη). Ο Στέφανος εμφανίστηκε να βολτάρει λίγο εκεί στο συνέδριο αλλά την ώρα που μίλαγε ο ιστορικός αρχηγός Αλέξης έφυγε για να πάει -όλως τυχαίως- να δώσει συνέντευξη στον Χατζηνικολάου. Καλά, τώρα εκεί έχει χαθεί η μπάλα τελείως αφού ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του, χθες βγήκε ο Νικολάκης ο Παππάς και… θυμήθηκε να κάνουν εκλογές στη βάση για μια ενωμένη κεντροαριστερά, ενώ δεν έχει ούτε χρόνο που στήριξε ανοιχτά τον Κασσελάκη για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο θυμωμένος…

-Στο μεταξύ, ο Νίκος μίλησε για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ψιλοέβρισε όσους του την έπεσαν... λίγα λεπτά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα γιατί ήταν λέει στημένοι να τον αμφισβητήσουν, ενώ (λέω εγώ) έπρεπε να περιμένουν λίγες ημέρες να χωνέψει ο αρχηγός το στραπάτσο που έπαθε για τις εκλογές. Πάντως ο Χάρης Δούκας (οέ, οέ, οέ) φαίνεται να το έχει πάρει απόφαση και ψάχνει για πλαισίωση με επιτελείο, επικοινωνία κ.λπ. Η «γραμμή» είναι «κρατάμε και τον δήμο και την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ εφόσον εκλεγώ από τη βάση και ξαναγυρνάμε το ΠΑΣΟΚ στον κόσμο του και όχι σε μια φραξιονιστική παρέα». Μάλιστα, το παρακολουθούμε κι αυτό να δούμε πώς θα εξελιχθεί γιατί ο Νίκος Α. είναι ο βασιλιάς της ίντριγκας, αλλά η αλήθεια είναι ότι χθες ήταν ξεκάθαρος, του πέταξε (του Χάρη) το γάντι και του είπε «έλα να μετρηθούμε».

"Γκάζι" Λιβάνιου για το ΑΣΕΠ

-Την Πέμπτη ο Μητσοτάκης θα πάει στο υπουργείο Εσωτερικών και θα τα πει με τον Θεόδωρο Λιβάνιο και τη νέα ηγετική ομάδα. Ο Λιβάνιος, που γύρισε χθες το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα πηγαίνει μια φορά τον μήνα, έχει ως βασική αποστολή να "τρέξει" μέσα στο καλοκαίρι για να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ. Σήμερα, μάλιστα, έχει ραντεβού με τους "πληροφορικάριους" του Συμβουλίου, ενώ επεξεργάζεται τις επιλογές του, καθώς την Πέμπτη θα πρέπει να μπορεί να παρουσιάσει κάποιες πρώτες ιδέες στον Μητσοτάκη. Η ρύθμιση για το ΑΣΕΠ υπό άλλες συνθήκες μπορεί να πήγαινε για το φθινόπωρο, αλλά τώρα... τρέχουμε.

Προσλαμβάνουν συμβούλους για την Εθνική - Δρομολογείται η αποεπένδυση

-Η απόφαση ελήφθη καθώς φαίνεται ότι οι διαθέσεις που υπάρχουν σε Μ.Μ και ΤΧΣ είναι να μη χαθεί χρόνος. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό ξεκινούν τώρα οι διαδικασίες προετοιμασίας για την αποεπένδυση του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα με στόχο η πώληση να γίνει τον Σεπτέμβριο, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Για να μην παρεξηγηθούμε, όσον αφορά αν θα πουληθεί το 18% ή το 8% της Εθνικής, όπως και η μέθοδος που θα επιλεγεί για την πώληση, οι αποφάσεις θα ληφθούν αρχές Σεπτεμβρίου και φυσικά αναλόγως των συνθηκών στην αγορά. Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι να προσλάβουν συμβούλους και να προετοιμάσουν τα διαδικαστικά ώστε να είναι όλα έτοιμα για να πατηθεί το κουμπί μόλις αποφασιστεί το ποσοστό και η μέθοδος αποεπένδυσης.

Η Dimand ανέλαβε το Μέγαρο Σερπιέρη - Το νέο στρατηγείο της Τρ. Πειραιώς

-Συνεργασία της Τρ. Πειραιώς με την Brook Lane περιμέναμε, με την Dimand μας προέκυψε. Χ. Μεγάλου και Δ. Ανδριόπουλος δίνουν κοινή συνέντευξη την ερχόμενη Τρίτη για να ανακοινώσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του real estate development. Η συνεργασία αφορά εμβληματικά project που ξεκινούν από την ανακαίνιση του Μεγάρου Σερπιέρη στην οδό Πανεπιστημίου – ένα δύσκολο έργο καθώς πρόκειται για ιστορικό, διατηρητέο κτίριο – το οποίο θα υποδεχθεί σε 2 με 3 χρόνια τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι real estate project στο Λαύριο. Με την Brook Lane η επικείμενη συμφωνία των 300 εκατ. δεν αφορά development, αλλά διαχείριση μέρους από το απόθεμα των ακινήτων που έχει η Τρ. Πειραιώς.

Νεμπής – Τσαμάζ

-Κινητικότητα στον OTE το τελευταίο διάστημα εν όψει... παράδοσης – παραλαβής του διευθυντικού θώκου. Ο απερχόμενος επικεφαλής Μιχάλης Τσαμάζ αποχαιρετά στελέχη και εργαζόμενους του Οργανισμού, ενώ ο νέος CEO, Κώστας Νεμπής, εν όψει και της τυπικής επικύρωσης για την ανάληψη των καθηκόντων του από τη ΓΣ του ομίλου, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις εντός Μεγάρου και ενημερώνεται από κάθε διεύθυνση ξεχωριστά. Στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 28/6 πραγματοποιείται η γενική συνέλευση που θα δώσει το πράσινο φως για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τον ορισμό ανεξάρτητων μελών. Το νέο ΔΣ θα έχει τριετή θητεία και εκτός από τον νέο πρόεδρο και CEO, υπάρχουν δύο ακόμη αλλαγές: η τοποθέτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Elvira Gonzalez Sevilla η οποία είχε συνυπάρξει με τον Νεμπή στη Hrvatski Telekom και αυτή της δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω, Χριστίνας Μπουσουλέγκα, αμφότερες ως μη εκτελεστικά μέλη.

Η Καμπάς αποχαιρετά

-Η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της ιστορικής Καμπάς, νυν Reds, ήταν η χθεσινή στο Χ.Α. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ χθες απέκτησε επιπλέον 89 χιλιάδες μετοχές κατέχοντας το 97,49% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Η αγορά αποχαιρετά ένα ιστορικό όνομα καθώς η Καμπάς έχει παρουσία στο Χρηματιστήριο από τον Αύγουστο του 1920 και συγκαταλέγεται στη «δράκα» των εταιρειών που συνέθεσαν Χρηματιστήριο μαζί με την Εθνική Τράπεζα, τον Τιτάνα και την Τράπεζα Πειραιώς. Η ιστορία, έστω και εκτός Χ.Α. συνεχίζεται πάντως και η Reds σχεδίαζε στην περιοχή όπου ήταν το οινοποιείο και τα κτήματα της Καμπάς, στην Κάντζα, να αξιοποιήσει έκταση 315 στρεμμάτων, για τη δημιουργία του «Cambas Park», επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Αρνητικό «φεγγάρι» για Εμφιετζόγλου

-Σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία έχει εισέλθει η οικογένεια Εμφιετζόγλου, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Για το πολιτικό δεν χρειάζεται να το συζητάμε. Το πατριωτικό κόμμα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου δεν κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση του κοινού στο οποίο απευθύνεται ούτε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που κατέβηκε και ως «συνασπισμός» όμορων δυνάμεων, ούτε και στις ευρωεκλογές όπου γενικά το «ρεύμα» πήγε προς τα (ακρο)δεξιά καθώς την «πίτα» την έφαγε κυρίως ο Βελόπουλος. Άσχημα όμως είναι τα μαντάτα και με την περιπέτεια των πλειστηριασμών. Όπως έχετε διαβάσει στο newmoney, το μεγαλοπρεπές οικιστικό συγκρότημα της οικογένειας στα Ανάβρυτα οδηγείται σε νέο σφυρί τον ερχόμενο Νοέμβριο με τιμή εκκίνησης 10,7 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου, ωστόσο θα πρέπει να θυμίσω ότι κι άλλες φορές απειλήθηκε με πλειστηριασμό, όπως στις 8 Νοεμβρίου 2023, αλλά τελικά αυτός ανεστάλη. Μαθαίνω όμως ότι άλλο ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας Εμφιετζόγλου θα βγει οσονούπω ξανά στον… δρόμο για το σφυρί. Πρόκειται για τα ακίνητα στη Μύκονο, τα οποία δύο φορές ήταν να βγουν σε πλειστηριασμό, τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 2023, αλλά και εδώ η διαδικασία ανεστάλη. Τώρα έχουν προγραμματιστεί ξανά για τις 9 Ιανουαρίου 2025 με επισπεύδουσα τη Cepal για χρέος 5,56 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο πλειστηριασμούς που στρέφονται κατά της Ελένης Εμφιετζόγλου (συζύγου του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου) και αφορούν: -Αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο εκτάσεως 4.790,14 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση Αγράρι του Δημοτικού Διαμερίσματος Άνω Μεράς. Επ' αυτού υπάρχει ισόγεια κατοικία που αποτελείται από λίβινγκ ρουμ, κουζίνα, γραφείο, δωμάτιο ύπνου, λουτρό, WC και βεράντες, με συνολικό εμβαδόν 214,54 τ.μ.. Επί του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί και μικρός Ναός, εμβαδού 25 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.509.000 ευρώ. -Αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο εκτάσεως 6.272,71 τ.μ. που βρίσκεται και αυτή στο Αγράρι, στο ίδιο σημείο καθώς τα δύο αγροτεμάχια είναι όμορα. Σε αυτό έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδομή που αποτελείται στο ισόγειο από λίβινγκ ρουμ, κουζίνα, καθιστικό, δωμάτιο ύπνου, δύο λουτρά και βεράντες συνολικού εμβαδού 185,63 τ.μ. και στον Α' όροφο από δύο ξενώνες, λουτρό, εξώστη εμβαδού 63,25 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό το ακίνητο έχει οριστεί σε 1.896.000 ευρώ. Σαν να μην έφταναν αυτά, επανέρχεται για τις 22 Ιανουαρίου 2025 ένα ακόμη σφυρί σε βάρος του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου για νεοκλασικό ακίνητο στην περιοχή του Νέου Φαλήρου, με επισπεύδουσα τη Cepal και τιμή εκκίνησης 729.000 ευρώ.

Οι 742 ψήφοι στις εκλογές του ΣΕΒ

-Τελικά θα του βγει σε καλό -του ΣΕΒ- η ευγενής κόντρα των δύο υποψηφίων προέδρων. Η συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία αναμένεται υψηλότερη από κάθε άλλη φορά. Σε 742 ανέρχονται τα ταμειακώς εντάξει μέλη που δικαιούνται να ψηφίσουν. Χθες εστάλη ένα email σε όλα τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το οποίο «λόγω μεγάλης συμμετοχής στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ 2024, σας ενημερώνουμε ότι η διεξαγωγή των εργασιών της Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ» στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ”.

Ποια μετοχή του ΧΑ δίνει (τον Ιούλιο) μέρισμα 21%

-Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον προέκυψε χθες -σε μια γενικώς ανιαρή και πτωτική συνεδρίαση- για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 818 εκατ. ευρώ. Η αιτία πιθανόν είναι ότι στις 22 Ιουλίου, σε περίπου 1 μήνα, η μετοχή «κόβει» το μέρισμα των 0,5 ευρώ το οποίο θα φτάσει στους λογαριασμούς των μετόχων στις 27 Ιουλίου. Η ετησιοποιημένη απόδοση των 0,5 ευρώ/μτχ σε σχέση με την τιμή των 2,35 ευρώ σήμερα ανέρχεται σε 21%. Καθώς κλείνει το πρώτο εξάμηνο του έτους, όλο και κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια θα ήθελαν βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Η ώρα ανακατατάξεων στα σούπερ μάρκετ

-Οι τζίροι απογειώθηκαν σε πρωτοφανή ύψη. Αντιστοίχως βελτιώθηκε η κερδοφορία. Η ακρίβεια των τελευταίων 3 ετών, ο πληθωρισμός και η μεγάλη αναταραχή στις τιμές ευνόησαν περισσότερο κάποιους μεγάλους ομίλους σούπερ μάρκετ και λιγότερο κάποιους άλλους. Σήμερα όμως οι προβλέψεις δείχνουν ότι στην επόμενη τριετία δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογη αύξηση τζίρου και κερδών. Αντιθέτως. Γι’ αυτό και ορισμένοι από τους μετόχους των μεγάλων Ομίλων έχουν βγει στην αγορά για να πουλήσουν τώρα ένα κομμάτι των εργασιών τους. Όπως αυτός ο μεγάλος ευρωπαϊκός όμιλος που αποφάσισε να πουλήσει τις δραστηριότητες χονδρικής και γι’ αυτό προσέλαβε ειδικούς συμβούλους. Στην αγορά των σούπερ μάρκετ που λειτουργούν στην Ελλάδα έρχονται μεγάλες ανακατατάξεις.

Με πυξίδα τη λήξη των παραγώγων

-Βρήκαν την ευκαιρία που έψαχναν από καιρό, οι εξ Αμερικής χρηματιστηριακοί αναλυτές, για να υποβαθμίσουν τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών και να αναβαθμίσουν τις αμερικανικές μετοχές του Stoxx600 που έχουν υπο-αποδώσει, μετά την κρίση των περιφερειακών τραπεζών του 2023. Βασικό επιχείρημα των αναλυτών είναι φυσικά οι πολιτικοί κίνδυνοι που γεννήθηκαν μετά τις ευρωεκλογές. Στην Αθήνα, χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η τάση ορισμένων θεσμικών χαρτοφυλακίων να πουλήσουν μετοχές με πολύ μεγάλη απόδοση (από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου) και να κλειδώσουν τα κέρδη τους περιμένοντας ευκαιρία να ξαναμπούν σε καλύτερες τιμές. Μετοχές όπως οι Τράπεζες, η JUMBO, η Motor Oil, η Cenergy κ.λπ. προσφέρουν μεγάλα κέρδη, ικανοποιητική ρευστότητα και εμπορευσιμότητα επομένως είναι εύκολοι στόχοι για γρήγορη αποκόμιση κερδών. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,20% κλείνοντας στις 1.404,11 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 94,925 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος κάποια στιγμή χθες έχανε έως και 2,1% τελικά έκλεισε με πτώση 1,03%. Ο χρόνος μέχρι τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών και μέχρι την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Ευρωζώνη είναι μακρύς και ξεπερνά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου. Προς το παρόν οι περισσότεροι κρατούν στάση αναμονής με μικρές κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων με πυξίδα τη λήξη των παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή.

Η αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας

-Πολύ δύσκολα θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει στη μείωση των επιτοκίων του Ευρώ, την εποχή που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η FED επιμένει να κρατά το κόστος του χρήματος πάνω από 5%. Ένας επιπλέον λόγος που η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να κρατά ψηλά τα επιτόκια του δολαρίου είναι η μικρή αλλά σταθερή συρρίκνωση της παρουσίας του $ στις παγκόσμιες αγορές. Το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Οι χώρες BRICS ωστόσο μαζί με τη Ρωσία, Κίνα, Ινδία και μουσουλμανικές χώρες, επιμένουν να συναλλάσσονται σε άλλα νομίσματα και στο τέλος να τα μετατρέπουν σε χρυσάφι. Το μερίδιο του δολαρίου στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως μειώθηκε ελαφρώς στο 58,4% το 4ο τρίμηνο του 2023 από 59,2% το 3ο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Πριν από 24 χρόνια το μερίδιο του δολαρίου ήταν 71%. Η παρουσία του Ευρώ παραμένει στα επίπεδα του 20%, ενώ άλλα νομίσματα π.χ. το κινέζικο γιουάν με δυσκολία ξεπερνούν το 2,3%. Προφανώς το παιχνίδι παίζεται στην αγορά πετρελαίου όπου τα περισσότερα συμβόλαια τιμολογούνται ακόμη σε δολάρια, αλλά η προσπάθεια της Κίνας και της Ρωσίας σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία αποδίδει καρπούς.

Πόλεμος αγωγών στο ψηφιακό banking

-Στον χώρο των σύγχρονων ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών κυριαρχεί ο πόλεμος αγωγών μεταξύ της Evolve, ενός αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εποπτευόμενου από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και της Synapse, μιας εταιρείας τεχνολογίας στον χώρο του banking as a service. Θύματα του πολέμου είναι περισσότεροι από 200 χιλιάδες λογαριασμοί fintech εταιρειών (neobanks) - πάνω από 180 εκατ. δολάρια - με τους καταθέτες να αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από content creators (YouTubers, TikTokers) και union workers (δασκάλους, contractors). Το θέμα ξεκίνησε στις 11 Μαΐου, όταν η Synapse "πάγωσε" την πρόσβαση στην Evolve στο ledger συναλλαγών της. Η Evolve από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι η εικόνα των υπολοίπων και των συναλλαγών που διατηρούσε η Synapse δεν αντιστοιχούσε στην εικόνα του core banking της Evolve. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί και εκατοντάδες χιλιάδες καταθέτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους. Ο επόπτης, o Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), δεν μπορεί να παρέμβει γιατί η Evolve παραμένει υγιές τραπεζικό ίδρυμα και δεν έχει αθετήσει κάποια πληρωμή (default event). Αυτός ο άγριος πόλεμος είναι ενδεικτικός της νέα κατάστασης στον χώρο του open banking. Η Ευρώπη προσπαθεί να πάρει εγκαίρως τα μέτρα της. Η πρωτοβουλία Digital Operational Resilience Act (DORA), μια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχύ από την 1/1/2025, θεσπίζει ως υποχρεωτική την εποπτεία από τον κεντρικό χρηματοοικονομικό ρυθμιστή, προς όλες τις κρίσιμες υποδομές λειτουργίας του, όπως οι BaaS και οι cloud υπηρεσίες. Και είμαστε ακόμη στην αρχή…