-Χαίρετε, χθες το απόγευμα ο Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, είχε σύσκεψη με το νέο του υπουργό Εσωτερικών Λιβάνιο για να δουν «ποιο είναι το δράμα που συμβαίνει με το ΑΣΕΠ, δεν λειτουργεί, λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά…», όπως έχει πει ο ίδιος ο Κ.Μ, προ ημερών. Τώρα εσείς θα σκέφτεστε «γιατί μας τα λέτε αυτά, αφού η ΝΔ κυβερνάει από το 2019, δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά η κυρία Κεραμέως που ήταν και Παιδείας, ήταν και Εσωτερικών και τώρα δεν είναι και... στον δρόμο, στο υπουργείο Εργασίας είναι». Μάλιστα, συμφωνούμε κι εμείς και έχω να σας πω κι άλλα. Τα λεωφορεία, οι σχολικές αίθουσες, τα νοσοκομεία και άλλα πολλά που φυσικά όλα αν τα κοιτάξεις σχολαστικά, θα βρεις βελτιώσεις από το 2019, μαζί με πολλά άλλα που έγιναν από τότε, κυρίως στην οικονομία. Μόνο που, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν φτάνουν και καιρός είναι να μας (…τους) απασχολήσουν ολίγον περισσότερο. Τέλος πάντων, αν μία αλλαγή από αυτές του ανασχηματισμού μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω, είναι αυτή στο υπουργείο Εσωτερικών. Την περιμένουμε όλοι και νομίζω και ο ίδιος ο Κ.Μ που πήγε εκεί πρώτα.

Μια κάποια ψυχρασία...

-Πολλοί προσπαθούν αυτή την περίοδο να διερμηνεύσουν τις προθέσεις του Μητσοτάκη για το πρόσωπο του Επιτρόπου στην Ε.Ε. Η αλήθεια είναι ότι η άσκηση δεν είναι εύκολη, μιας και ο ίδιος προτάσσει τον καθορισμό χαρτοφυλακίου και μετά την επιλογή προσώπου. Προ ημερών, λοιπόν, ο νυν επίτροπος της Ελλάδας Μαργαρίτης Σχοινάς είχε μια επαφή με τον Κ.Μ, σε μια προσπάθεια να... κόψει κίνηση. Και τότε όμως άκουσε αυτό που σας έγραφα, ενώ οι κοινοτικές μου πηγές μου τον περιέγραφαν ως... πεσμένο. Έπεσε μια ψυχρασία, που λέμε.

Η Μελόνι θέλει ρεβάνς

-Αφού δεν έγινε προχθές το βράδυ η συμφωνία για τα ευρωπαϊκά αξιώματα, τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Μου λένε ότι στην εξίσωση έχει μπει και η Ιταλίδα Μελόνι, το κόμμα της οποίας ανήκει στο ECR, ένα από τα δύο ακροδεξιά του Ευρωκοινοβουλίου. Η Τζόρτζια είναι πιο ήπια και μια χαρά τα πάει με τη VDL, αλλά θεωρεί ότι την αγνοούν και ότι, ενώ το κόμμα της ανέβηκε στις ευρωεκλογές, αυτή κινδυνεύει να μείνει εκτός νυμφώνος. Πατάει πόδι, λοιπόν, και ζητά μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, αν και οι Σοσιαλιστές έχουν προειδοποιήσει το ΕΛΚ να μην κάνουν νταραβέρι με την Ιταλίδα, αν θέλουν τη συνεργασία του. Με άλλα λόγια, ως την άλλη εβδομάδα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

ΠΑΣΟΚ - Αχταρμάς…

-Στο μεταξύ, έχει ενδιαφέρον αλλά και πλάκα μεγάλη το τι γίνεται στην ΠΑΣΟΚάρα. Διάφοροι λένε ό,τι να 'ναι και είναι που είναι σε κατάσταση αλλοφροσύνης ο Νικολάρας, θα τον πάνε Δαφνί στο τέλος. Χθες κυκλοφόρησε ότι ο ΓΑΠ με τον Τσίπρα «σπρώχνουν» Δούκα για αρχηγία (τα τρολ της ΝΔ αυτό) το οποίο φυσικά είναι αστείο. Γιατί ο μεν Τσίπρας παίζει για πάρτι του, ο δε ΓΑΠ μίλησε με Χάρη Δούκα και ανάθεμα αν κατάλαβε τι του είπε και τι εννοούσε ο πρώην πρωθυπουργός. Σήμερα πάντως αρχίζει και επισήμως το ματς με συνεδρίαση ενός οργάνου (ούτε που συγκράτησα ποιο) με την Κ Ο του κόμματος. Γλέντια

Λύτρας & Co

-Αντιλαμβάνεστε ότι η υπόθεση Λύτρα πλέον έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και δικαίως νομίζω, γιατί πρόκειται για χονδροειδέστατη περίπτωση. Εγώ καταλαβαίνω τώρα ότι οι δικαστές από πάνω έως κάτω (ηγεσία Αρείου Πάγου αλλά και συνδικαλιστές) έχουν μία αγωνία να βγάλουν τη ρετσινιά από πάνω τους και δικαίως, αλλά δεν γνωρίζω αν υπάρχουν περιθώρια πλην πειθαρχικού ελέγχου και επίσπευσης της διαδικασίας της δίκης. Κάτι που επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο χθες είναι η αλληλεγγύη των υπολοίπων τηλεμαϊντανών δικηγόρων στον Λύτρα. Αυτό θα έλειπε… κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι…

Πού είσαι, Μπάμπη;

-Σήμερα κατά τις 10 το πρωί ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Στην ατζέντα προτάσσεται, τι άλλο από το θέμα της ακρίβειας και ο νέος υπουργός μελετά τα σενάρια για τους τρόπους δράσης που έχει, για να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Ο Θεοδωρικάκος στο υπουργείο Ανάπτυξης βρήκε τον πρώην αξιωματικό της Αστυνομίας Μπάμπη Μελισσινό, νυν Πρόεδρο της ΔΙΜΕΑ που κάνει τους ελέγχους στην αγορά, με τον οποίον και είχαν συνεργαστεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οπότε στην τελετή παραλαβής αντικρίζοντάς τον αναφώνησε “Πού είσαι, Μπάμπη;”.

Απογοήτευση

-Κλείσαμε καμιά δεκαπενταριά τράπεζες, δώσαμε την εποπτεία στη Φραγκφούρτη, ιδρώσαμε στις ανακεφαλαιοποιήσεις, ματώσαμε να βγάλουμε εκτός ισολογισμών τα κόκκινα δάνεια, μαρτυρήσαμε να βελτιωθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες και τώρα, μετά από όλα αυτά έρχεται η ΕΚΤ να μας πει ότι είναι απογοητευτική η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Η σχετική έκθεση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα σημειώνει πως οι δείκτες χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Επειτα από 10 χρόνια μέρισμα στη ΔΕΗ

-Στη ΔΕΗ ετοιμάζονται για τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 27/6 που μέλει να είναι σημαδιακή, καθώς έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια η Επιχείρηση θα εγκρίνει τη διανομή μερίσματος. Οι εποχές επί ΣΥΡΙΖΑ -που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού- πέρασαν, έχει πραγματοποιηθεί ένα εντυπωσιακό turnaround από τη διοίκηση του Γ. Στάσση και έφτασε η ώρα να επιβραβευτούν οι μέτοχοι για τη στήριξή τους. Συνολικά η Επιχείρηση θα διανείμει 0,25 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 95 εκατ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος θα πάει φυσικά στο Δημόσιο που κατέχει ποσοστό 34%, ήτοι θα λάβει ως μέρισμα 32,5 εκατ. ευρώ. Μεσοπρόθεσμα το ποσό αυτό θα αυξηθεί αφού, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση στο Capital Markets Day στο Λονδίνο, από το 35% σήμερα, την περίοδο 2024 - 2026 η εταιρεία θα επιστρέφει στους μετόχους της ποσοστό 35% έως 55% των κερδών της. Επιπλέον, θα θεσπιστεί νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών με ελάχιστη τιμή τα 2,48 ευρώ και μέγιστη τα 29 ευρώ. Η υποχώρηση του τίτλου στα 10,60 ευρώ (χαμηλό εξαμήνου) έδωσε την ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις με αποτέλεσμα χθες να κλείσει ξανά κοντά στα 11 ευρώ.

Ο Tζέφρι Πάιατ και η ελληνική ενεργειακή αγορά

-Κι αφού ανοίξαμε τα ενεργειακά, περνώ στον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν Υφυπουργό Ενεργειακών Πόρων Tζέφρι Πάιατ ο οποίος από τα χρόνια που ήταν πρέσβης διατηρούσε μεγάλο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στη χώρα μας. Ο Πάιατ ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει και επαφές με τον CEO της ΔΕΗ Γ. Στάσση ο οποίος είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ Α.Ε., και την επέκτασή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με ανάρτησή του τότε στα κοινωνικά δίκτυα, είχε αναφέρει ότι ενημέρωσε τον τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για τις νέες επενδύσεις σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Τον περασμένο Απρίλιο ο CEO της ΔΕΗ είχε βρεθεί ξανά με τον Πάιατ στην Ουάσιγκτον στο συνέδριο «2024 Energy Security and Geopolitics Conference» όπου ο υφυπουργός των ΗΠΑ εξήρε τον ρόλο της ΔΕΗ για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής, ενώ συνεχάρη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών. Τώρα ήρθε η σειρά της Sunlight για την οποία μίλησε με τα καλύτερα λόγια στο Διεθνές Συνέδριο για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο Πάιατ ξεχώρισε τη Sunlight για τη συμβολή της σε στρατηγικού χαρακτήρα αναπτυξιακά έργα και ιδιαίτερα για τη μάχη δημιουργίας λύσεων αποθήκευσης ενέργειας. Ο Πάιατ αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει στις εγκαταστάσεις της Sunlight και υπογράμμισε την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες αποθήκευσης ενέργειας.

Το «χρυσό» διαμέρισμα στην Ξάνθη

-Δεν είναι η πρώτη, ούτε και η τελευταία φορά που ο «δαίμων» των πλειστηριασμών βάζει το χεράκι του… Κάπως έτσι πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία που βρίσκεται στην πόλη της Ξάνθης το οποίο βγαίνει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς… 20.961.020 ευρώ. Κάτι που προφανώς αγνοούσε και ο ιδιοκτήτης του. Γιατί αν το ήξερε δεν θα είχε υποστεί κατάσχεση για οφειλή 70.000 ευρώ… Το εν λόγω διαμέρισμα είναι 110,20 τ.μ. και αποτελείται από σαλόνι, κουζίνα-καθιστικό, τρία υπνοδωμάτια και λουτρό. Τώρα για το εάν κάπου εκεί μέσα κρύβει και καμιά… πετρελαιοπηγή, όρκο δεν παίρνω. Αυτό το διαμέρισμα και συγκεκριμένα το 50% άρχισε να βγαίνει σε πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την doValue από το 2022. Με βάση την έκθεση εκτίμησης η αγοραία αξία του για το 100% ήταν 71.663 ευρώ και για το ½ εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας 32.248 ευρώ. Έκτοτε έγιναν δυο-τρεις άγονοι πλειστηριασμοί με τιμή εκκίνησης 32.248 ευρώ, ενώ για τις 10 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη με την τιμή πλέον να έχει διολισθήσει στις 20.961,20 ευρώ. Έλα όμως που ο «δαίμων» είχε μεγάλα κέφια και «πείραξε» το νούμερο έτσι ώστε από τις 20 χιλιάδες να φτάσουμε στα 20 εκατομμύρια. Δηλαδή, ούτε ρετιρέ στους ακριβοθώρητους Πύργους του Ελληνικού… Ευτυχώς οι υπεύθυνοι πήραν χαμπάρι το λάθος σχετικά γρήγορα και το διόρθωσαν. Μέχρι να συμβεί αυτό και για 3,5 ώρες περίπου, το… «χρυσό» διαμέρισμα στην Ξάνθη κατατασσόταν δεύτερο στη λίστα των ακριβότερων ακινήτων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μετά τον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο…

Η στρατηγική της Coca Cola

-Αμέσως μετά την εξάπλωση του Covid, ο κλάδος των Fast Moving Consumer Goods (FMCG), στράφηκε δυναμικά για να κατακτήσει θέσεις στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Η Coca Cola -παγκοσμίως- ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική. Αποφάσισε να στηρίξει τα brands (τις μάρκες) και τους πελάτες της, ιδιαίτερα στον κλάδο HORECA (καφέ, μπαρ, εστιατόρια). Μέσα από τις δυσκολίες της πανδημίας, ανέπτυξε ακόμη πιο στενές σχέσεις με τους πελάτες HORECA και το αποτέλεσμα αυτών των σχέσεων φάνηκε μετά, με την άνεση στην τιμολόγηση και στην προώθηση των προϊόντων της. Στην Ελλάδα, το 2023, η Coca Cola πούλησε 119,6 εκατομμύρια κιβώτια προϊόντων (+6,12%) και τα έσοδά της αυξήθηκαν +16,72% στα 670 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν +65% στα 43,9 εκατ. ευρώ. Στη στρατηγική αυτή βοήθησαν και τα νέα προϊόντα (μπύρα, καφές και αλκοολούχα) που υπηρέτησαν το δόγμα 24/7 δηλαδή κάλυψης των αναγκών 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα. Τώρα, η Coca Cola αναβιώνει και την παραδοσιακή… γκαζόζα με τη νέα Sprite που προωθεί.

Ο ΑΔΜΗΕ, το roadshow στο Παρίσι και το ξύπνημα της μετοχής

-«Για πρώτη φορά είδα Γάλλους διαχειριστές κεφαλαίων να ασχολούνται με προσοχή και επενδυτική διάθεση για τοποθετήσεις στην Ελλάδα» εκμυστηρεύθηκε κορυφαίο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, μετά το πρόσφατο roadshow που διοργάνωσε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου ειδικά για τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. «Συνάντησα Γάλλους που διατηρούν χρόνια θερινή κατοικία στην Ελλάδα αλλ’ ουδέποτε διανοήθηκαν να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τελικά κάτι βγήκε από τις 6 συναντήσεις της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με επενδυτές αφού υπογράφηκε το MoU για την είσοδο του γαλλικού κολοσσού Meridiam στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Great Sea Interconnector, η οποία είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έχει ήδη συμφωνήσει και με την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Development Finance Corporation). Επίσης φαίνεται πως προχωρούν οι επαφές και με το fund TAQA από το Αμπου Ντάμπι. Όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως «ξύπνησαν» τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ στα 2,2 ευρώ με άνοδο +3.77% και σχετικά μεγάλο τζίρο…

Χρηματιστηριακά γενέθλια για την JUMBO

-Σαν σήμερα, πριν από 27 χρόνια, στις 19 Ιουνίου 1997, μπήκε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μια μικρή εμπορική εταιρεία, η JUMBO, απόγονος της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας παιχνιδιών El Greco. Ο Απόστολος Βακάκης είχε διαδεχθεί τον βιομήχανο πατέρα του Γιώργο και ακολούθησε μια εντελώς διαφορετική αναπτυξιακή στρατηγική. Έκλεισε τις παραγωγικές μονάδες, συμμάχησε με αμερικανικές πολυεθνικές (Hasbro κ.λπ.), ανακάλυψε νωρίς την αγορά της Ασίας ως βασικό προμηθευτή και ανέπτυξε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές αλυσίδες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το πρώτο κατάστημα JUMBO άνοιξε στη Γλυφάδα το 1986. Σήμερα, ο Όμιλος JUMBO διαθέτει 86 καταστήματα. Τα 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 18 στη Ρουμανία. Η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ.

Η «λευκή απεργία» των Εφοριακών

-Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προσπαθεί να αφήσει ως παρακαταθήκη στον διάδοχό του τη μεγάλη αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι προφανώς αντιδρούν. Τα μητρώα των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών, εδώ και δύο μήνες, δεν λειτουργούν με πρόφαση τον “φόρτο εργασίας” και την επικείμενη μεταφορά τους στα υπό ίδρυση Κέντρα ανά υπηρεσία. Αυτά τα κέντρα όμως θα τεθούν σε λειτουργία τον άλλο μήνα, στις 15 Ιουλίου. Στο μεταξύ οι φορολογούμενοι πολίτες είναι όμηροι αυτού του υπόγειου πολέμου μεταξύ της διοίκησης και των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

Το Χρηματιστήριο σε ρυθμό Λεπέν

-Μετά από τρεις διαδοχικές, νωχελικές και πτωτικές συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο της Αθήνας πήρε θάρρος από την Ευρώπη και σηκώθηκε χαρούμενα. Η διαβεβαίωση της επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρί Λεπέν, ότι δεν σκοπεύει να απομακρύνει τον Μακρόν από το αξίωμα του Προέδρου της Γαλλίας εάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και ότι θα ακολουθήσει μια σχετικά μετριοπαθή πολιτική στην Ευρώπη, προσέφερε ανάσες ανακούφισης στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στη γαλλική αγορά κρατικών ομολόγων. Στην Αθήνα, όπως συνήθως συμβαίνει αυτό τον καιρό, το σύνθημα το έδωσαν οι τράπεζες. Από τα 110 εκατ. της χθεσινής συνολικής αξίας συναλλαγών, τα 70 εκατ. αφορούσαν τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών. Η Εθνική θυμήθηκε την πώληση του πακέτου μετοχών που έρχεται και έκλεισε με άνοδο +3,24%, η Alpha Bank αντέδρασε ανοδικά (+1,57%), η Πειραιώς ακολούθησε (+1,39%) και η Eurobank έμεινε ψύχραιμη (+0,98%). Η Aegean πήρε αέρα (+2,52%), ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει τη διανομή μερίσματος και εντυπωσίασε με +5,11%, ενώ ο ΤΙΤΑΝ πλησιάζει πάλι για νέο ιστορικό ρεκόρ με κέρδη +3,45%. Η ΔΕΗ ζήλεψε την άνοδο του ΑΔΜΗΕ και έκλεισε με κέρδη +3,1%. Στο τέλος ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα ακόμη βήμα να πλησιάσει πάλι το οχυρό των 1.500 μονάδων, έκλεισε στις 1.422,32 μονάδες (+1,3%) αλλά θα χρειαστεί περισσότερα εγχώρια καύσιμα και καταλύτες για να συνεχίσει αυτή τη δύσκολη πορεία.

Η πραγματική εικόνα της αμερικανικής αγοράς

-Δεν κρατιούνται οι Αμερικανοί χρηματιστηριακοί αναλυτές. Περιγράφουν με μελανά χρώματα την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και προτρέπουν τους επενδυτές να εμπιστευτούν μόνον αμερικανικές μετοχές. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι ο δείκτης S&P 500 τους τελευταίους 8 μήνες μόνον, προσφέρει απόδοση της τάξης του 34%. Από το χαμηλό του Οκτωβρίου 2023, ο S&P 500 έχει κερδίσει 1.370 μονάδες κι έχει προσθέσει στην κεφαλαιοποίησή του 11,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι ο S&P 500 κερδίζει 1,4 τρισ. δολάρια κάθε μήνα τους τελευταίους 8 μήνες. Αυτό που ξεχνούν να υπογραμμίσουν οι ενθουσιώδεις Αμερικανοί αναλυτές είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της ανόδου οφείλεται στις περιβόητες «7 Υπέροχες» τεχνολογικές μετοχές. Μόνο η μετοχή της Nvidia έχει προσθέσει 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της Wall Street κατά τη διάρκεια αυτών των 8 μηνών.

Τόκοι 890 δισ. δολάρια τον χρόνο

-Ένας άλλος λόγος που η FED είναι υποχρεωμένη να κρατά ψηλά τα επιτόκια του δολαρίου είναι η ανάγκη αναχρηματοδότησης του Χρέους. Επισήμως πλέον, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι το καθαρό κόστος τόκων για το ομοσπονδιακό χρέος, στο τέλος του 2024, θα φτάσει το ρεκόρ των 890 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι 331 δισ. δολάρια μεγαλύτερο από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που πλήρωσαν για τόκους οι ΗΠΑ το 2022. Οι καθαρές δαπάνες τόκων αντιστοιχούν περίπου στο 3% του συνολικού ΑΕΠ των ΗΠΑ, υψηλότερες ακόμη και από τα επίπεδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.