-Χαίρετε, τώρα τι να πω, η κανονική πολιτική επικαιρότητα, τα νομοσχέδια, η κυβερνητική δραστηριότητα γενικά, ακόμα αν θέλετε και η κριτική στην καθημερινότητα έχει επισκιασθεί πλήρως από τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ, το γκροτέσκο συνεχίζεται, με τον αρχηγό να δηλώνει ότι έχει βαρεθεί να ασχολούνται μαζί του και με τα προσωπικά του -δηλαδή, με τον Τάιλερ- τα media, αλλά λίγο μετά να δηλώνει την έκπληξη του Τάιλερ ως νοσοκόμου, με την κατάσταση του Ευαγγελισμού. Τα γκάλοπ τα είδατε, όπως τα λέγαμε, το ΠΑΣΟΚ είναι πια μια ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό βέβαια γιατί κατρακυλάει ο Stefanos και όχι γιατί πετάει ο Νίκος Α. Περιμένετε και θα δείτε, πάει ντουγρού για μονοψήφιο.

Πού είναι ο Παππάς…

-Ρώτησα μια πολύ καλή πηγή (από τις λίγες που διαθέτω) του ΣΥΡΙΖΑ, «λοιπόν, πού είναι αυτή… η ψυχή ο Νίκος ο Παππάς και έχει εξαφανισθεί από το προσκήνιο;». Μου είπε: «καλά, ο Νικολάκης, μπορείς να πεις ό,τι θες, αλλά μόνο χαζός δεν είναι, βλέπει ότι το πράγμα πάει για γελοιοποίηση με τον νέο αρχηγό και αρχίζει να κρατάει απόσταση. Σου λέει ''εντάξει, τους καθαρίσαμε τους απέναντι, αλλά μην ξεφτιλιστούμε κιόλας με τον υστερικό''». Η αλήθεια είναι ότι αυτή την απορία την έχω και εγώ, καλά να μη γουστάρουν την… Αριστερίλα της Ομπρέλας όσοι πήγαν αρχικώς με τον Stefanos, αλλά τώρα δεν βλέπουν ότι ο τύπος είναι κωμωδία;

Και ο Τσίπρας;

-«Και ο Αλέξης τι κάνει;», ρώτησα εγώ μήπως και ήξερε κάτι, για να σχολιάσει: «Ο Αλέξης το χάρηκε με την ψυχή του το καθάρισμα των Σκουρλέτηδων, με τους οποίους είναι έξαλλος και βγάζει αφρούς για αυτά που του καταλογίζουν για το μαύρο διαδίκτυο, αλλά δεν είναι και χαζός. Οπου φύγει φύγει, δεν πρόκειται να ανακατευθεί με τη λάσπη γιατί ό,τι και να πει ή να κάνει θα γυρίσει πάνω του. Θα περιμένει να δει και τα αυριανά (δηλαδή τα σημερινά) νέα από τα όργανα (σ.σ. πεθαίνω για τα όργανα) αλλά ως εκεί». Τι ωραίος ο Αλέξης…

Ξεπούλησε ο Κασσελάκης

-Τόσοι και τόσοι επιφανείς ομιλητές έχουν έρθει στην Αθήνα για να συμμετάσχουν σ’ αυτή την τετραήμερη «27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης» που ο διοργανώνει στο Λαγονήσι ο Economist. Μόνο σε μία όμως ομιλία - παρουσίαση - συνέντευξη έχουν σπάσει τα τηλέφωνα. Περισσότερες από 500 (!) είναι οι ήδη καταγεγραμμένες συμμετοχές για την σημερινή βραδινή εμφάνιση του νέου αρχηγού της (Αξιωματικής;) Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό (για ΣΥΡΙΖΑ)…

Σφιξίματα, λείπουν 3 μύρια

Και μπορεί ο Κασσελάκης να … ξεπουλάει, αλλά το κόμμα πάει για ξεπούλημα, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση. Μου λέει λοιπόν η ίδια πηγή ότι είπαν στον νέο αρχηγό… με τρόπο ότι το κόμμα χρειάζεται κανένα τριάρι μύρια τον χρόνο, επιπλέον της κρατικής επιχορήγησης, για να σταθεί στα πόδια του. Ξέρετε τώρα, έξοδα, γραφεία, τρόλια, υπαλλήλους, media. Ο αρχηγός μάλλον ως γνήσιο αμερικανάκι δεν κατάλαβε ή… έκανε τον Ιταλό. «Ε, τότε να οργανώσουμε χορηγικές εκδηλώσεις στην ομογένεια και αλλού», είπε στους συνομιλητές του και όσο τις είδατε αυτές (και τα λεφτά) εσείς, τόσο τα είδαν και εκείνοι.

Ψυχραιμία, δεν είναι δημόσια πρόταση

-Νομίζω ότι η ισορροπία που επήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ με την πτώση στη μετοχή της Alpha Bank αλλά και των άλλων τραπεζών, απηχεί μια πιο υγιή κατάσταση. Για την Alpha Bank έχουμε μια πρόταση αγοράς από τη Unicredit του 9% που κατέχει το ΤΧΣ. Δεν είναι δημόσια πρόταση ώστε τρίτα πρόσωπα αγοράζοντας τώρα χαμηλά, να έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν ψηλότερα αργότερα. Πωλητής θα είναι το ΤΧΣ και αγοραστής η Unicredit. Αν κάποιος πιστεύει ότι η Alpha Bank, πλήρως ιδιωτικοποιημένη και με έναν μεγάλο Ευρωπαίο παίκτη στο μετοχολόγιό της έχει καλές επιχειρηματικές προοπτικές, αγοράζει μετοχές. Αν δεν το πιστεύει, απλώς παρακολουθεί την ιδιωτική συναλλαγή ΤΧΣ – Unicredit να εξελίσσεται.

Η Lazard ανέλαβε τη πώληση του 9% της Αlpha Bank

-Και με την ευκαιρία που φέραμε τη συζήτηση στην Αlpha Bank, να προσθέσω πως η πιο ενδιαφέρουσα σχετική εξέλιξη κατά τη χθεσινή ημέρα, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης το ΤΧΣ προσέλαβε τη Lazard για να τρέξει τη διαδικασία πώλησης του 9%. Δεν ξέρω με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή, πάντως η Lazard διαθέτει εμπειρία σε συναλλαγές που αφορούν τράπεζες οπότε το έχουν πάρει ζεστά και το χειρίζονται με σοβαρότητα.

Αυξήσεις

-Και ολοκληρώνω την τραπεζική ενότητα του Dark Room με πιο ευχάριστα θέματα και συγκεκριμένα με την 3829268/24/10/2023 καταχώρηση στο ΓΕΜΗ της “Πειραιώς Financial Holdings ΑΕ” για την “αύξηση κατά 59%, αρχής γενομένης από το ημερολογιακό έτος 2023 της ακαθάριστης ετήσιας σταθερής αντιμισθίας του Διευθύνοντος Συμβούλου , κ. Χρήστου Μεγάλου…”. Όπως διαβάζω στα σχετικά έγγραφα της KPMG, από 365.000 ευρώ σε 580.000 ευρώ.

Η Βουλή μισθώνει το Μέγαρο Μποδοσάκη

-Αλλάζω πίστα τώρα και περνώ στο ακίνητο του Ιδρύματος Μποδοσάκη επί της Λ. Αμαλίας που στεγάζει τα κεντρικά της Εurobank, γιατί βρέθηκε ο μισθωτής και μάλιστα τα πράγματα είναι προχωρημένα. Η διοίκηση της Εurobank θα φύγει στο τέλος του έτους για το ακίνητο στη συμβολή της Ομήρου με τη Σταδίου και στο Μέγαρο Μποδοσάκη θα στεγαστούν υπηρεσίες της Βουλής. Κατά πληροφορίες, την Τρίτη συνεδρίασε το ΔΣ του Ιδρύματος και πρόκρινε την προσφορά της Βουλής που είναι 250 με 260 χιλιάδες μηνιαίως. Κατόπιν αυτού ξεκινά μεταξύ Βουλής και Ιδρύματος μια προσπάθεια βελτίωσης του μισθώματος, αλλά αν το κατάλαβα καλά η δουλειά είναι τελειωμένη. Η Βουλή θα ξενοικιάσει τους χώρους που έχει σήμερα στο Μέγαρο Αρβανίτη, στη Σέκερη και στη Βουλής και θα μεταφέρει τις υπηρεσίες της στο Μποδοσάκη, καθώς της ανήκει το διπλανό κτίριο, που επίσης στεγάζει υπηρεσίες της. Στόχος είναι να συγκεντρώσει τις υπηρεσίες στα δυο αυτά κτίρια και το κτίριο Μητροπόλεως και Φιλελλήνων να στεγάσει γραφεία των Βουλευτών. Η Βουλή είναι AAA μισθωτής και επιπλέον επειδή η χρήση θα είναι γραφειακοί χώροι δεν χρειάζεται μετασκευές, άδειες κ.λπ., οπότε πληρώνει ενοίκιο από την 1/1/24.

Όταν ο Γ. Χρυσικός κατέρριψε το ρεκόρ του Θ. Δουζόγλου

-Tο One & Only Aesthesis στη Γλυφάδα είναι βέβαιο ότι μόλις ολοκληρωθεί και ο περιβάλλων χώρος θα είναι ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο της Grivalia Hospitality με μοναδικά χαρακτηριστικά. Με το συγκεκριμένο όμως ξενοδοχείο η Grivalia Hospitality του Γ. Χρυσικού καταρρίπτει κι ένα ρεκόρ: Το συνολικό κόστος για κάθε ένα κατάλυμα που προσφέρει ξεπέρασε σε κόστος τα 2 εκατομμύρια ευρώ! Συγκεκριμένα, διαθέτει 127 δωμάτια και μπάνγκαλοους και επιπλέον 14 κατοικίες. Το όλον 141 κλειδιά με την επένδυση να είναι στα 300 εκατ. ευρώ, οπότε το μέσο κόστος φθάνει τα 2,12 εκατ. Αυτά με βάση τα επίσημα νούμερα, γιατί στην πιάτσα κυκλοφορούν και μεγαλύτερα ποσά. Μπορεί φυσικά η Grivalia Hospitality να πουλήσει τις κατοικίες και να καλύψει ένα μέρος του κόστους της επένδυσής της, αν και ακούγεται στην αγορά πως οι κατοικίες κρατήθηκαν για συγκεκριμένα πρόσωπα μεταξύ των οποίων Π. Γουάτσα, Γ. Χρυσικός κ.ά. Οπότε ο Γ. Χρυσικός έχει κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση ανά κλειδί, καταρρίπτοντας και μάλιστα συντριπτικά το ρεκόρ που ως τώρα κρατούσε επάξια ο Θ. Δουζόγλου όταν έδωσε περίπου 23 εκατ. -αν θυμάμαι καλά- για να αγοράσει το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο με ισάριθμα δωμάτια. Τότε ο Γ. Χρυσικός που είχε συμμετάσχει (και χάσει) τον διαγωνισμό, έβρισκε εκτός λογικής το 1 εκατομμύριο ανά δωμάτιο. Τώρα ο ίδιος δίνει απλόχερα 2,12 εκατ. και είναι λογικό.

Η ΔΕΗ ετοιμάζεται για το Investor Day

Έπεσαν λοιπόν οι υπογραφές για το μεγάλο deal της ΔΕΗ με την Enel για τις δραστηριότητες της τελευταίας στη Ρουμανία. Με βάση το τίμημα των €1,24 δισ. ευρώ, η συνολική αξία της επιχείρησης ανέρχεται σε €1.9 δισ. περίπου. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του ομίλου ΔΕΗ, οι επενδύσεις την πενταετία 2022-2026 θα ανέλθουν σε 9,3 δισ., από τα οποία 15% θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά τώρα τα οφέλη για τη ΔΕΗ από τις συνέργειες, στη ΔΕΗ υπολογίζουν πως με μία συντηρητική προσέγγιση μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. Τώρα, ο Γ. Στάσσης και η διοίκηση θα τρέξουν για το Investor Day της Επιχείρησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο για να παρουσιάσουν και το νέο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ.

Orilina: Αλλαγές και προετοιμασίες για το Χρηματιστήριο

-Προετοιμάζεται για την εισαγωγή - μέχρι το τέλος του έτους - στο Χρηματιστήριο η Orilina ΑΕΕΑΠ, εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα συμφερόντων Τρύφωνα Νάτση. Ήδη τροποποίησε το καταστατικό της και, μεταξύ άλλων, έγιναν προσαρμογές στο μετοχικό της κεφάλαιο (πλέον ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ), ενώ εκδόθηκαν και νέες μετοχές οι οποίες θα διατεθούν δωρεάν σε εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και σε επιλεγμένα στελέχη της εταιρείας. Παράλληλα, αναπροσαρμόστηκαν και άλλα άρθρα του καταστατικού (για τη γ.σ., δικαιώματα μετόχων, Δ.Σ. κ.ά.), ενώ προ μηνός εξελέγησαν και τα μέλη του ΔΣ στο οποίο συναντάμε τη Μιράντα Ξαφά (μη εκτελεστικό μέλος) και τον Πλάτωνα Μονοκρούσο (πρόεδρος), o οποίος αντικατέστησε τον Στέλιο Ζαββό. Καθήκοντα CEO ασκεί ο Μάριος Αποστολίνας, ενώ ο Τρύφων Νάτσης κατέχει θέση μη εκτελεστικού μέλους. H Orilina, με βάση τα τελευταία στοιχεία, διαθέτει χαρτοφυλάκιο 17 ακινήτων αξίας 146 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως μέσα στο καλοκαίρι η ΑΕΕΑΠ απέκτησε δύο οικόπεδα εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, έχοντας ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατασκευή 20 πολυτελών παραθαλάσσιων κατοικιών. Το project με την ονομασία MARINA RESIDENCES by Kengo Kuma, εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ.

Πολλά παρασκήνια γύρω από την πλατεία Συντάγματος…

-Σε κλίμα χαλαρό κι ευχάριστο συζητούσαν χθες οι κεντρικοί τραπεζίτες. Έχουν ανεβάσει τα επιτόκια του Ευρώ από το 0% στο 4% χωρίς να υπάρξει ύφεση στην Ευρωζώνη. Αλλά και χωρίς να έχουν νικήσει το τέρας του πληθωρισμού ακόμη. Ο στόχος για πληθωρισμό 2% στην Ευρωζώνη μετατέθηκε για το 2025 αλλά και αυτό τελικά θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών. Άλλο στόχο θα έχουν, σε περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης και άλλον αν η ευρωζώνη μπει σε ύφεση. Σοβαρό πρόβλημα που απασχόλησε χθες τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι η μεγάλη διόγκωση του Ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ήδη ξεπέρασε τα 5,3 τρισεκατομμύρια Ευρώ. Σήμερα το μεσημέρι, η Λαγκάρντ θα μας πληροφορήσει ότι τα επιτόκια του ευρώ παραμένουν σταθερά μέχρι νεωτέρας. Κατόπιν θα αναχωρήσει ασμένως για σημαντικά προγραμματισμένα ραντεβού στις Βρυξέλλες. Οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες θα μείνουν για το δείπνο στο εστιατόριο των 2 αστεριών Michelin στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Γιάννης Στουρνάρας, ως καλός οικοδεσπότης δεν έλειψε ούτε λεπτό από το κέντρο της Αθήνας, χθες και σήμερα, ώστε να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση των προσκεκλημένων του. Αποκάλυψη της χθεσινής βραδιάς: Η σύζυγος του προέδρου της Bundesbank και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοαχίμ Νάγκελ, είναι ελληνικής καταγωγής και τον ενημερώνει τακτικά για τα συμβαίνοντα στη χώρα μας.

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Trade Estates

-Περισσότερες από 2,9 εκατ. μετοχές της Trade Estates βρίσκονται στο «Green Shoe» της εταιρίας ακινήτων. Πρόκειται για ένα απόθεμα μετοχικών τίτλων που θα επιτρέψει στον βασικό μέτοχο να αντιμετωπίσει -εάν χρειαστεί- τυχόν κερδοσκοπικές επιθέσεις των πρώτων ημερών διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Ο τίτλος της Trade Estates θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή του στο χρηματιστηριακό ταμπλό την 8η Νοεμβρίου, ενώ η δημόσια εγγραφή ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και η ανώτατη τιμή έχει οριστεί στα 2,13 ευρώ (την κατώτατη θα τη μάθουμε στο τέλος της διαδικασίας).

Κινήσεις τακτικής στο Χρηματιστήριο

-Μετά τις συναρπαστικές και «βαριές σε αξία συναλλαγών» συνεδριάσεις των δύο πρώτων ημερών της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο της Αθήνας χθες έκανε συντήρηση δυνάμεων, ίσως και να έσβησε τις μηχανές λόγω έλλειψης καυσίμων. Ο τζίρος ξαναγύρισε στα παλιά καχεκτικά επίπεδα των 77 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 11,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Η συντριπτική πλειοψηφία των χθεσινών συναλλαγών αφορούσαν κινήσεις τακτικής χαρτοφυλακίου στον δείκτη FTSE 25 ενόψει της λήξης του Οκτωβρίου και του κύκλου των δημόσιων εγγραφών που θα ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου. Η αγορά επιβράβευσε τον ΟΛΠ για τα πολύ καλά αποτελέσματα που έδειξε ενώ πολλές συναλλαγές έγιναν στην Mytilineos ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 9μήνου.

Περιμένοντας έγκριση έπειτα από... 33 απορρίψεις

-Δεν υπάρχει μια «θεμελιώδης άγκυρα», δεν υφίσταται μια πραγματική χειροπιαστή υποκείμενη αξία για να μπορέσει κάποιος να εκτιμήσει ποια είναι η πραγματική αξία ενός κρυπτονομίσματος. Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές παραμένουν έρμαιο στις ιδιοτροπίες του επενδυτικού ενθουσιασμού και στις φήμες που επιδιώκουν να τονώσουν τη ζήτηση. Τελευταία φήμη που έχει διαδοθεί στα πέρατα της οικουμένης είναι ότι σύντομα η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) θα εγκρίνει να τεθεί προς διαπραγμάτευση ένα Bitcoin ETF, ένα Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Exchange Traded Fund ETF) που θα βασίζεται στη spot αγορά. Τις προηγούμενες 33 φορές που υποβλήθηκε ανάλογο αίτημα, η SEC το απέρριψε. Τώρα το αίτημα έχουν υποβάλλει 8 μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι ανάμεσά τους και η Blackrock. Με αφορμή αυτή την «πληροφορία» η τιμή του Bitcoin, τις τελευταίες 10 μέρες, έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 30%. Ξεπέρασε ακόμη και τα 35.000 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022. Από τον περασμένο Μάρτιο, η τιμή του bitcoin είχε καθηλωθεί στα 25.000 δολάρια και κατόπιν ξεκίνησε το πρόσφατο πάρτι. Και άλλα κρυπτονομίσματα, όπως π.χ. το Ether, έχουν επίσης κινηθεί σημαντικά υψηλότερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Δεν είναι μόνο η Grayscale και η BlackRock που περιμένουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών: η Fidelity, η Invesco και η Ark Investment Management είναι μεταξύ των πολλών εταιρειών που έχουν υποβάλει αίτηση για την κυκλοφορία παρόμοιων προϊόντων κρυπτογράφησης ETF. Εάν κι εφόσον εγκριθεί η διαπραγμάτευση του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (Exchange Traded Fund ETF) σε bitcoin από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υπάρχει μια επίσημη αποδοχή ότι η κρυπτογράφηση μπαίνει για τα καλά στην επίσημη καθημερινότητα των αγορών.