-Χαίρετε, καταρχάς να ευχηθώ καλό τριήμερο, το οποίο βλέπω ότι το ευχηθούμε δεν το ευχηθούμε, μάλλον οι περισσότεροι εξ υμών το έχετε προγραμματίσει, αφού όλες οι πτήσεις εξωτερικού είναι τίγκα (θα αναστενάξουν τα Λονδίνα και τα Παρίσια, όπως παλιά) αλλά και οι εγχώριοι προορισμοί. Στην κυβέρνηση ασχολούνται με τις επιδοτήσεις κυρίως στο ρεύμα αυτές τις ημέρες, γιατί είπαμε ότι ο Μητσοτάκης ξέρει ότι «όποιος κοιτάει τη δουλειά του, κρατάει τη δουλειά του» και δεν αφήνει να ασχολούνται με τα Συριζαϊκά, τουλάχιστον εμφανώς.

Τσίπρας-ΣΥΡΙΖΑ

-Τώρα ο Stefanos, άρτι αφιχθείς από το Αμέρικα, κάτι κατάλαβε, ότι δηλαδή οι διαγραφές που του είπαν να κάνει μέσω τουίτερ γίνονται, αλλά μόνο στις επιχειρήσεις, ή αν είσαι παντοδύναμος αρχηγός και τα ελέγχεις όλα. Επειδή αυτός δεν ελέγχει τίποτα (παρά μόνο τον Τάιλερ, άντε και τον Πολάκη) μάλλον το ξανασκέφτηκε για τις διαγραφές καλύτερα. Στο μεταξύ ο Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος ότι πάμε για αμέρικαν μπαρ στον ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό ερώτημα «Αλέξη, φταις εσύ που μας παρέδωσες σ’ αυτό το τρελό παιδί», άρχισε τις κινήσεις. Μαθαίνω από την πηγή μου ότι είπε δια αντιπροσώπου κι όχι στον ίδιο τον Κασσελάκη «μην κάνεις άτσαλες κινήσεις γιατί θα πας σε τοίχο, οι διαγραφές δεν περνάνε». Όταν ρώτησα γιατί δεν τον πήρε ο ίδιος, μου είπε (η πηγή): «Τρελός είσαι, να αρχίσει να λέει ο Κασσελάκης ότι μιλάει με τον Τσίπρα και να μπλέξει πάλι;». Επί τη ευκαιρία, μου είπε μάλιστα (η πηγή) μια ιστορία που την επαναλαμβάνει τώρα ο Αλέξης: «Όταν μου τον γνώρισαν τον Κασσελάκη, μου ζήτησε να πάει για περιφερειάρχης ή δήμαρχος Αθήνας αλλά απάντησα ότι οι θέσεις των υποψηφίων έχουν κλείσει, αντιπρότεινα υποψηφιότητα βουλευτή, αλλά δεν ήθελε. Έτσι καταλήξαμε σε μια τιμητική θέση στο τέλος του Επικρατείας. Αυτός τελικά από εκεί κατέληξε στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, μη με μπλέκετε άλλο εμένα, τέλος, εγώ έφυγα». Μάλιστα.

Το ευχαριστώ της Λαγκάρντ στα Ελληνικά

-Κομψή και στις αποχρώσεις του μωβ - μπλε, η Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και την (ομόφωνη) απόφαση για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων, άφησε ένα παράθυρο ανοικτό προειδοποιώντας πως ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια δεν αποκλείεται και νέα αύξηση στα επιτόκια στο μέλλον. Η συνέντευξη Τύπου έγινε σε ευχάριστο κλίμα, με τη Λαγκάρντ να σχολιάζει αστειευόμενη το γεγονός πως πολλές ερωτήσεις είχαν 2 και 3 σκέλη και... υποερωτήσεις. Απάντησε όμως σε όλες όσες της απευθύνθηκαν, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψή της στην Αθήνα (σε πολύ καλύτερη περίσταση σήμερα φυσικά) αλλά και για τη φιλοξενία, ευχαριστώντας σε άπταιστα... Ελληνικά. Κλείνοντας, ευχήθηκε στους ξένους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, να απολαύσουν την Αθήνα κατά το υπόλοιπο της διαμονής τους.

Κριστίν όπως Εντίθ: Non, je ne regrette rien

-Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Η Λαγκάρντ στη συνέντευξη ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάτι για το οποίο έχει μετανιώσει αυτά τα τέσσερα χρόνια που είναι στο τιμόνι της ΕΚΤ και απάντησε, ''no regrets''. Υπάρχει μια Γαλλίδα τραγουδίστρια που το έχει πει καλύτερα και πληρέστερα με τον στίχο C'est paye, balaye, oublie, Je me fous du passe, δηλαδή όλα είναι πληρωμένα, περασμένα, ξεχασμένα, σκοτίστηκα για το παρελθόν.

Το μυστικό

-Αυτό πάντως που δεν αποκάλυψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι η «γερακίσια» πρόταση που κατατέθηκε από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για αύξηση των άτοκων καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών στην ΕΚΤ ως ένα ακόμη μέτρο για τον περιορισμό της ρευστότητας, αντί της αύξησης των επιτοκίων. Σίγουρα αυτή η πρόταση δεν είναι δημοφιλής, το ερώτημα όμως είναι αν θα χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και -κυρίως- για να μειωθεί ταχύτερα ο βαρυφορτωμένος (5,3 τρισ. ευρώ) ισολογισμός της ΕΚΤ.

Σε 2,5 χρόνια έγινε... ένα family office

-Από τα βασικά χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής διακυβέρνησης είναι να αναγνωρίζεις ότι κάτι δεν δούλεψε -πιθανόν από δικό σου λάθος- και να το διορθώνεις ώστε να φέρεις αποτελέσματα. Η στήλη αναφέρεται στον νόμο για τα family offices, που απέτυχε πλήρως καθώς στα δυόμισι χρόνια που είναι σε ισχύ απέφερε την ίδρυση μόνον ενός family office. Ο λόγος είναι ότι η προσέγγιση στην υιοθέτηση του θεσμού έγινε με τα ελληνικά κριτήρια του δήθεν πονηρού δημόσιου υπαλλήλου που πιστεύει ότι ξέρει τα κόλπα και αυταπατάται πως κλείνει “παράθυρα”. Έτσι, σήμερα μπορείς να κάνεις family office αλλά πρέπει να κατοικείς στη χώρα, καλύπτει τα παιδιά σου αλλά πρέπει να είναι ανήλικα, αν είναι ενήλικα λυπάμαι πολύ δεν γίνεται, κοκ. Το αποτέλεσμα ήταν μια τρύπα στο νερό, καθώς τα family offices απευθύνονται σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες που κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να τους ζαλίζει ο πονηρός Έλληνας έφορος σε Κύπρο, Λουξεμβούργο κ.ά. και σε αρκετές περιπτώσεις με λιγότερα έξοδα. Προσπαθείς ως χώρα να προσελκύσεις τη διαχείριση της περιουσίας των πλουσίων γιατί έχεις σημαντικά έμμεσα οφέλη αν είναι στην επικράτειά σου. Οι έχοντες family office επιλέγουν ό,τι τους βολεύει και δεν παρακαλάνε για την κατανόηση του ελληνικού Δημοσίου, γιατί έχουν επιλογές. Τέλος πάντων, αυτά τα θέματα μου λένε ότι τα καταλαβαίνει καλά η Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ, Μαίρη Ψύλλα. Αν ισχύει, ας συμμαζέψει την κατάσταση.

Ξεθώριασε η υποψηφιότητα

-Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά δεν νομίζω πως η υποψηφιότητα προέδρου τράπεζας που ήθελε διακαώς να αναλάβει διοικητής στο Άγιον Όρος συγκέντρωσε ποτέ σημαντικές πιθανότητες στο Μ.Μ. Εξαρχής οι πηγές το παρουσίαζαν ως ένα απίθανο ενδεχόμενο. Τώρα πάντως η υποψηφιότητα φαίνεται πως έχει ξεθωριάσει για τα καλά.

Intralot: Ασκήθηκαν πλήρως τα δικαιώματα – Βγαίνει από την επιτήρηση

-Ολοκληρώθηκε επιτυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΜΚ της Intralot, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς της επιτήρησης και την αλλαγή σελίδας για την εταιρεία. Χθες ολοκληρώθηκε η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων και όπως προκύπτει δεν έμειναν αδιάθετες μετοχές, κατά συνέπεια δεν θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης από τους αναδόχους που χθες το βράδυ έκαναν λόγο για υπερκάλυψη. Υπενθυμίζεται πως οι βασικοί μέτοχοι Σ. Κόκκαλης, Σου Κιμ (Standard General) και Κ. Αντωνόπουλος προχώρησαν στη διάθεση μέρους των δικαιωμάτων τους και γνωστά επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα έλαβαν θέση στο μετοχικό της κεφάλαιο της εταιρείας, είτε άμεσα, είτε μέσω των family offices που έχουν συστήσει. Χρηματιστηριακές πηγές έχουν αναφέρει πως μεταξύ των νέων μετόχων περιλαμβάνονται εταιρείες συμφερόντων των επιχειρηματιών Π. Γερμανού, Ευτ. Βασιλάκη και Β. Κάτσου και για έτερα εφοπλιστικά κεφάλαια, πέραν του κ. Μουνδρέα ο οποίος αποκτά ποσοστό της τάξης του 4,8%. Με δεδομένη την επιτυχία της ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ. η μητρική εταιρεία θα επιστρέψει σε θετική καθαρή θέση θεραπεύοντας το ζήτημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων. Κατά συνέπεια, αμέσως μόλις πιστοποιηθεί η καταβολή της ΑΜΚ, η εταιρεία θα αιτηθεί την έξοδο από το καθεστώς της επιτήρησης. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει οριστεί για τις 7 Νοεμβρίου 2023.

Μια... ασυνήθιστη είδηση

-Το αναφέρω γιατί όπως και να το κάνουμε στις μέρες μας, είναι μια ασυνήθιστη είδηση: Φαρμακοποιός έστειλε πίνακα με τιμές προϊόντων της Procter & Gamble (Pampers, Always, Tampax κ.λπ.) που μειώνεται η τιμή τους κοντά στο 5% με 7% από 1ης Δεκεμβρίου. Μπορεί το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τις πολυεθνικές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους χωρίς να υπάρχει αιτία και νομίζουν πως η Ελλάδα είναι μπανανία, να αρχίζει να πιάνει τόπο.

Μικροί χρηματιστηριακοί σεισμοί

-Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Οι χρηματιστηριακές αγορές μοιάζουν να διαισθάνονται ότι κάτι μεγάλο πρόκειται να συμβεί, απλά δεν μπορούν να το προδιαγράψουν. Είδαμε έναν κολοσσό στον χώρο των πληρωμών, τη Worldline, να χάνει περίπου το 50% της αξίας της, ξαφνικά εξαιτίας μιας αστοχίας στην κερδοφορία του 9μήνου, της τάξης του 5%-7%. Είδαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα της Βρετανίας, τη Standard Chartered να χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Ξεκίνησε χθες με μια μεγάλη βουτιά -17% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής, επειδή ανακοίνωσε μείωση κερδών κατά -33%, μετά τη ζημιά 1 δισ. δολαρίων από την έκθεση στον προβληματικό κλάδο real estate στην Κίνα. Είδαμε τη Siemens Energy να γκρεμίζεται έως και 30% σε νέο χαμηλό όλων των εποχών καθώς η εταιρεία ανεμογεννητριών αναζητά κρατικές εγγυήσεις. Η μονάδα ανεμογεννητριών σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες για ορισμένες πλατφόρμες. Καθαρές ζημιές, ταμειακές ροές που αναμένεται να υπερβούν τις προβλέψεις της αγοράς. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των μικρών χρηματιστηριακών σεισμών είναι η μεγάλη αβεβαιότητα και η ανασφάλεια όσων διαχειρίζονται κεφάλαια αυτή την εποχή στις αγορές. Συνήθως τέτοιου είδους συμπεριφορές προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις.

Ακόμη μία «τεχνική» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

-Τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη βρίσκονται σε αναταραχή αλλά το ελληνικό στηρίζεται στα καλά νέα και στα καλά λόγια των κεντρικών τραπεζιτών και των αναλυτών, για να διατηρήσει τα τεχνικά του στηρίγματα, χωρίς να παρασυρθεί σε υπερβολές. Από τα 97 εκατ. ευρώ των χθεσινών συναλλαγών, τα 25 αφορούσαν προσυμφωνημένες κινήσεις σε πακέτα οι οποίες ωστόσο κράτησαν τον Γενικό Δείκτη μέσα στα τεχνικά όρια των 1.175 μονάδων. Με απώλειες έκλεισαν τα blue chips με μεγάλη εμπορευσιμότητα αφού είναι προφανές ότι κάποιοι μαζεύουν τα κέρδη τους και μετρητά για να έχουν να κινηθούν τον επόμενο μήνα. Η κατάσταση στις διεθνείς αγορές δεν εμπνέει ενθουσιασμό. Ο περίφημος δείκτης S & P 500 της Wall Street έχει χάσει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του, από το υψηλό του στις 27 Ιουλίου. Οι αγορές διολισθαίνουν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Μάιο του 2023, συνεπώς όλοι συνειδητοποιούν ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον. Την τελευταία φορά που ο δείκτης S&P 500 ήταν στα σημερινά επίπεδα, πραγματοποιήθηκαν 3 διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Σήμερα όμως οι αγορές φαίνεται πως κάτι φοβούνται…

Τα κακά μαντάτα για την INTRUM

-Δεν υποδέχθηκαν με θετική διάθεση, επενδυτές και αναλυτές, τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε προχθές το βράδυ, η μητρική INTRUM στη Στοκχόλμη. Ενώ τα έσοδα του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με πέρυσι (+5% σε ετήσια βάση), τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) σημείωσαν μεγάλη πτώση (-18%). Το 75% αυτών των EBITDA προέρχεται από την ελληνική θυγατρική της INTRUM. Η καθαρή κερδοφορία είναι αρνητική (-34 εκατ. ευρώ). Οι αγορές αντέδρασαν με μεγάλη πτώση της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης (-15%) ενώ αμέσως η FITCH υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τα ομόλογα της INTRUM. Προφανώς το πρόβλημα εντοπίζεται στο ισχνό ταμείο της INTRUM (μόλις 750 εκατ. ευρώ) τη στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό από λήξεις ομολόγων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι αναλυτές πιστεύουν πως η INTRUM θα συνεχίσει να κλείνει δραστηριότητες (όπως συνέβη στην Εσθονία και τη Λευκορωσία) και θα υποχρεωθεί στην πώληση περιουσιακών στοιχείων ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

H αποτυχία μιας ελληνικής εταιρείας νανοτεχνολογίας

-Άσχημη εξέλιξη για τον Γιώργο Παλικαρά και την εταιρεία του, MetaMaterials στην Αμερική. Μία πολλά υποσχόμενη εταιρεία νανοτεχνολογίας, με στιβαρή οικονομική υποστήριξη από το καναδικό κράτος, εισήχθη στον Nasdaq μέσω reverse merge, με στόχο να κατακτήσει την αμερικανική και την παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν καλά και σωρεία λανθασμένων επιχειρηματικών αποφάσεων, όπως ελέχθη, οδήγησε στην αποπομπή του Γιώργου Παλικαρά από τη θέση του CEO της εταιρείας. Η μετοχή, παρά τις ανοδικές εκλάμψεις, έχει γκρεμιστεί και το μέλλον της εταιρείας διαγράφεται δύσκολο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια, η ίδια εταιρεία είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών Venture Capitals από όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη της Endeavor -κυρίως του Greek chapter- λόγω του ιδιαίτερου «disruptive patents portfolio» της συγκεκριμένης εταιρείας.

Έρχεται ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος

-Θέμα λίγων εβδομάδων αν όχι ημερών, θεωρείται πλέον η κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, αίτησης για άδεια λειτουργίας ενός νέου ασφαλιστικού ομίλου, ιταλικής προέλευσης, που φιλοδοξεί να φέρει καινούργια προϊόντα στον ελληνικό ασφαλιστικό ανταγωνισμό. Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί, τα απαραίτητα κεφάλαια έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του Μονακό, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες προσεγγίσεις για τη στελέχωση και περιμένουμε τα επόμενα βήματα προφανώς τη νέα χρονιά.