-Χαίρετε, ο βαρύς τραυματισμός ενός νέου ανθρώπου εν ώρα εργασίας, ενός αστυνομικού και οι αναμενόμενες από το τραγικό γεγονός κυβερνητικές αποφάσεις, σκιάζουν τη σημερινή ημέρα. Ο Μητσοτάκης δεν έχει πλέον περιθώρια για ημίμετρα και ανοχή γιατί απλούστατα σε αυτό το θέμα υπάρχει κυβερνητική ολιγωρία από τον Αύγουστο που, έπειτα από ένα άλλο οπαδικό έγκλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που τότε είχε περάσει.

Σιγή ασυρμάτου

-Χαρακτηριστικό της δυσκολίας και της πολυπλοκότητας του θέματος είναι το ότι η σύσκεψη υπό τον ίδιο τον Μητσοτάκη το Σάββατο δεν έβγαλε λευκό καπνό. Αντιθέτως, δόθηκε εντολή από τον Κ.Μ για σιωπητήριο προς τους συμμετέχοντες υπουργούς και αξιωματούχους επί… ποινή απολύσεως και έτσι περιμένουμε να ακούσουμε τις αποφάσεις του αργότερα μέσα στην ημέρα.

Πιθανά σενάρια

-Τα πιθανά σενάρια είναι κυρίως δυο, το πρώτο να διεξάγονται όλοι οι αγώνες δίχως θεατές για μερικούς μήνες (2-3) μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι οπαδικές θύρες και οι συμμορίες των χούλιγκαν, αλλά και να ονομαστικοποιηθούν όλες οι θέσεις στα γήπεδα. Εν γένει να εφαρμοστούν όλες οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου ή και να αυστηροποιηθούν. Το δεύτερο σενάριο είναι πιο σκληρό βέβαια, να σταματήσει το πρωτάθλημα, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι τόσο πιθανό, υπό την έννοια ότι έτσι, απλά, θα διαλύσουν το ποδόσφαιρο.

Η σύλληψη

-Η χθεσινή εξέλιξη με τη σύλληψη του δράστη και τη διαφαινόμενη εξάρθρωση της συμμορίας των χούλιγκαν διευκολύνει την κατάσταση και φυσικά μπορεί να αποτελέσει μια αρχή. Για όλα αυτά που γράφουμε… απομένει και να δούμε το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί γιατί τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα και όλοι οι «παίκτες» είναι ισχυροί και με εξίσου ισχυρή πρόσβαση στην εξουσία.

Η μισή μου καρδιά στη Νέα Υόρκη βρίσκεται

-Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη όπου ξεκινά το συνέδριο της Capital Link με διαδικτυακή ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και τη σκυτάλη να περνά αμέσως μετά στον δικηγόρο Δ. Διακόπουλο που συντονίζει συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με ομιλητές τον Θ. Φιωτάκη της Barclays, τον F. Taddei της Goldman Sachs, τον Μ. Αργυρού του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τον Roberto Sifon -Arevalo από τη Standard & Poor. Για τις ανάγκες του Συνεδρίου της Capital Link βρίσκονται στη Νέα Υόρκη οι Κ. Χατζηδάκης, Χ. Σταϊκούρας, Θ. Σκυλακάκης, Χ. Παπαθανάσης, Β. Λαζαράκου, Δ. Τσάκωνας, Γ. Δημητριάδης, Γ. Πιτσιλής, Γ. Κοντόπουλος κ.ά. Μεταξύ των Αμερικανών ομιλητών στο Συνέδριο σημειώστε πως είναι και ο πολύς John Paulson.

Η EBRD στο ομόλογο της Ideal Holdings

-Σήμερα επίσης ξεκινά και διαρκεί ως την Τετάρτη 13/12 η δημόσια εγγραφή για την ομολογιακή έκδοση της Ideal Holdings, ύψους έως 100 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα δίκτυα των τραπεζών και δικαιολογημένα, καθώς το εύρος του επιτοκίου είναι 5,50% με 5,90%. Σημειώστε πως ακούγεται στην αγορά ότι στην έκδοση θα συμμετάσχει με 10-15 εκατ. η EBRD.

Ελληνες επενδυτές για τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

-"Ψήνονται" πολλές και ενδιαφέρουσες δουλειές που θα δούμε, εκτός απροόπτου πάντοτε, να ξεδιπλώνονται τον νέο χρόνο. Μάλιστα σε κάποιους hot κλάδους μπορεί να δούμε ανακατατάξεις που θα αλλάξουν ακόμη και τους επιχειρηματικούς συσχετισμούς όπως τους γνωρίζουμε σήμερα. Και σταματώ εδώ τις γενικού χαρακτήρα μαντείες, για να δώσω την πληροφορία: Θυμάστε τη mega επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας; Ξεκίνησε ως σχέδιο του κατασκευαστικού ομίλου των Αρφάνη-Χιώνη, πέρασε στην ΑΕΓΕΚ και μετά την κατάρρευση της τελευταίας κατέληξε στον έλεγχο των τραπεζών. Το επενδυτικό σχέδιο ήταν της τάξης των 500 εκατ. και προέβλεπε την ανάπτυξη του λιμανιού και της γύρω περιοχής, περίπου 1.800 στρεμμάτων. Τελευταία φορά που είχαν ακουστεί νέα για τον Αστακό ήταν πριν από αρκετό καιρό και είχε συνδεθεί τότε με αραβικά συμφέροντα. Οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο γιατί η δουλειά δεν είναι κλεισμένη, αλλά αυτή τη φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον έρχεται από ελληνικά συμφέροντα και αυτό είναι ευχάριστο γιατί όταν αναφέρεσαι σε δουλειές με Αραβες, οι υπογραφές (αν πέσουν ποτέ) πέφτουν πέντε δευτερόλεπτα πριν ξεψυχήσεις. Αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν να είναι σοβαρά και είμαστε σε ένα σημείο που αναμένεται η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και η συμφωνία με το Enterprise Greece.

Oι ενεργειακές Business του Μαθιού Ρήγα της Energean

-Πολύς λόγος έχει γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και την προοπτική αυτός να υλοποιηθεί και να φέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και, ίσως κάποτε, της Ελλάδας στην Ευρώπη. Πριν από λίγες μέρες, πάντως, η Energean, εταιρεία με ελληνικές καταβολές που είναι στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου και έχει τον East Med ως πιθανή προοπτική στους σχεδιασμούς της, έδειξε... τον West Med, ο οποίος είναι ήδη εδώ. Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι εισέρχεται στην αγορά φυσικού αερίου στο Μαρόκο, παίρνοντας συμμετοχή τόσο σε διαπιστωμένο κοίτασμα όσο και σε περιοχές με στόχους που μπορούν να δώσουν ανακαλύψεις. Το ενδιαφέρον είναι πώς από τη μια άκρη της Μεσογείου πήγε στην άλλη - για την ακρίβεια, στην ακτή του Ατλαντικού. Το ψάξαμε και βρήκαμε ότι το διαπιστωμένο κοίτασμα που φιλοδοξεί να αναπτύξει μαζί με την Chariot του επιχειρηματία Άδωνη Πουρούλη μπορεί να συνδεθεί πολύ εύκολα με τον υφιστάμενο αγωγό φυσικού αερίου CPF στην στεριά, ο οποίος με τη σειρά του είναι ήδη συνδεδεμένος με τον αγωγό Magreb- Europe-Gas Pipeline που φέρνει αέριο από τις αφρικανικές χώρες στην Ισπανία. Ο εν λόγω αγωγός λένε όσοι γνωρίζουν, υποαπασχολείται (μόλις 25% τα τελευταία χρόνια) ενώ η ισπανική αγορά διψά, όπως και η Ευρώπη συνολικότερα, για φυσικό αέριο, με κατανάλωση γύρω στα 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, δηλαδή 7 με 8 φορές παραπάνω σε σχέση με την Ελλάδα (για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης). Άρα, πέρα από την αναπτυξιακή διάσταση, η κίνηση του Μαθιού Ρήγα και του επιτελείου του για... Go West έχει και στρατηγικό χαρακτήρα: αν περισσέψουν στην Energean ποσότητες από την εγχώρια αγορά, αυτές βγαίνουν εύκολα και άμεσα προς την Ευρώπη από το δυτικό μονοπάτι. Γιατί ο East Med, αν γίνει, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του - όπως και τα όποια εγχώρια κοιτάσματα.

Ο χορός της Hellenic Bankers Association

-Το περασμένο Σάββατο στο ballroom του Grosvenor House δόθηκε ο ετήσιος χριστουγεννιάτικος χορός της Hellenic Bankers Association (HBA). Δεν θα πω ότι δεν έπεφτε καρφίτσα, αλλά ότι οι προσκλήσεις ήταν sold out στην εκδήλωση που ο κεντρικός ομιλητής ήταν ο CEO της ΙΝΤΡΑΚΑΤ Αλ. Εξάρχου. Το δείπνο των τριών πιάτων συνοδεύτηκε με κρασιά Σεμέλη ενώ η εκδήλωση τράβηξε ως αργά, με τη βοήθεια και του dj Αντώνη Δημητριάδη που είχε φροντίσει η HBA να είναι παρών για να διασκεδάσει τους καλεσμένους της.

Περί όνου σκιάς

-Ένας… χαμούλης, όπως θα έλεγαν οι νεολαίοι, έγινε το Σαββατοκύριακο με τη HellleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) μετά την ολοκλήρωση του placement για τη διάθεση 11% του ομίλου. Τα τηλέφωνα άναψαν και οι ανακοινώσεις έβγαιναν από τον φούρνο σαν μελομακάρονα, μέρες που είναι, καθώς κάποιοι ανακάλυψαν θέμα χωρίς να υπάρχει, με το εάν το Δημόσιο διατηρεί τα δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας στην εταιρεία. Ακούστηκαν ξανά τα περί ξεπουλήματος στα συμφέροντα και απώλειας ελέγχου, ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική καθώς μετά την ιδιωτική τοποθέτηση των 33,6 εκατ. μετοχών της HelleniQ, η συνολική έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων νομικών προσώπων και φορέων του Δημοσίου, εξακολουθεί να υπερβαίνει το ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας και κατά συνέπεια το Δημόσιο διατηρεί όλα τα σχετικά δικαιώματα. Όσο για την εκπροσώπηση στο ΔΣ, με την επικείμενη τροποποίηση του καταστατικού (εκκρεμεί έκτακτη ΓΣ στις 28/12), σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι μεταξύ 25% και 35%, τρία μέλη θα διορίζονται απευθείας από το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Placement ήταν η αύξηση της διασποράς και πως ο όμιλος Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησαν μέρος της συμμετοχής τους στα 7 ευρώ/μετοχή.

Νοικάρηδες στην Μπλε Κέδρος οι αδελφοί Ευμορφίδη

-Το ποσό των 23.500 ευρώ τον μήνα ή 282.000 ευρώ τον χρόνο φιλοδοξεί να εισπράττει η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ από ένα κτίριο, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό της και βρίσκεται στη Μεταμόρφωση. Με βάση αποφάσεις που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα, η Μπλε Κέδρος έκλεισε συμφωνίες μίσθωσης των χώρων του εν λόγω κτιρίου επί της οδού Αρτέμιδος 26 στη Μεταμόρφωση με τρεις εταιρείες. Βέβαια και οι τρεις είναι ελεγχόμενες από την οικογένεια Ευμορφίδη που είναι και η βασική μέτοχος στην Μπλε Κέδρος, αλλά οι business είναι business… Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η πρώτη συμφωνία αφορά την εκμίσθωση από την Μπλε Κέδρος προς τη Zealots Of Nature Α.Ε., εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία καλλυντικών, χρηστικών ειδών ατομικής και γενικής υγιεινής, ειδών προσωπικής περιποίησης, λευκών ειδών, επίπλων και πάσης φύσεως ειδών οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Η εταιρεία ελέγχεται εμμέσως από τον Μιχάλη Ευμορφίδη και Αντιπρόεδρός της είναι ο αδελφός του Παύλος. Αυτή μίσθωσε τα δύο υπόγεια του κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 2.941 τ.μ., με το δικαίωμα στάθμευσης έξι επιβατικών οχημάτων στον ακάλυπτο χώρο, ενώ το μίσθωμα θα ανέρχεται στο ποσό των 11.500 ευρώ μηνιαίως αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον ΔΤΚ και η διάρκεια της μίσθωσης είναι τριετής. Η δεύτερη συμφωνία αφορά την Coco-Mat, δηλαδή τη γνωστή εταιρεία οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού των αδελφών Ευμορφίδη, η οποία μίσθωσε ολόκληρο τον δεύτερο όροφο του κτιρίου, επιφάνειας 1.180 τ.μ., με το δικαίωμα στάθμευσης τεσσάρων επιβατικών οχημάτων στον ακάλυπτο χώρο. Το μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ μηνιαίως, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον ΔΤΚ, και η διάρκεια της μίσθωσης είναι τριετής. Η τρίτη συμφωνία έγινε με την Coco-Mat Farms, τη νέα εταιρεία του Δημήτρη-Αλέξανδρου Ευμορφίδη (γιου του Μιχάλη Ευμορφίδη) που εμπορεύεται βιολογικά προϊόντα διατροφής (ελαιόλαδο, μέλι, τσάι του βουνού, ανθό αλατιού, ρίγανη κ.λπ.), που μίσθωσε ολόκληρο τον πρώτο όροφο του κτιρίου επιφανείας 1.180 τ.μ., με το δικαίωμα στάθμευσης τεσσάρων επιβατικών οχημάτων στον ακάλυπτο χώρο. Και εδώ το μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ μηνιαίως, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον ΔΤΚ, ενώ η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι πενταετής.

«Αξέχαστος» ο ΣΥΡΙΖΑ για την Capital Economics

-Όσοι διάβασαν προσεκτικά το πρόσφατο report της Capital Economics για το πώς οι εκλογές επιδρούν στην οικονομία, δεν μπορούσαν παρά να σχολιάσουν την άκρως αρνητική αναφορά στην Ελλάδα και την περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα. Η Arian Curtis, Global Economist της Capital Economics επισήμανε ότι η αύξηση της δημοτικότητας των υποψηφίων που έχουν ατζέντα κατά της ΕΕ στις ευρωπαϊκές εκλογές υποδηλώνει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι μελλοντικές εκλογές θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τις προοπτικές του εμπορίου και της γεωπολιτικής στην περιοχή. Για παράδειγμα η Curtis επιλέγει να αναφέρει την εκλογή του Τσίπρα στην Ελλάδα το 2015, η οποία ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς παραλίγο να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Επίσης, η ήττα της υποψήφιας της γαλλικής προεδρίας Le Pen, που ήταν κατά της ΕΕ στις γαλλικές εκλογές του 2017 και του 2022, σήμανε ότι η ΕΕ απέφυγε ακόμη μια πιθανή κρίση. Οι πρόσφατες ολλανδικές εκλογές, που είχαν ως αποτέλεσμα ο ακροδεξιός "λαϊκιστής" Geert Wilders να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, είναι μια υπενθύμιση ότι το μέλλον τα προβλήματα είναι σχεδόν βέβαια. Το ότι ο Τσίπρας μπαίνει στο ίδιο κάδρο με τη Le Pen και τον Wilders, νομίζουμε ότι σημαίνει πολλά για πώς συνεχίζουν να εκλαμβάνουν τον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη.

Η προίκα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι επίμονοι μνηστήρες της ΤΕΝΕΡΓ

-Όσοι ποντάρατε ότι ο Γιώργος Περιστέρης θα πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να χρηματοδοτήσει άλλες επενδύσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, λυπάμαι, αλλά χάσατε. Αυτό τουλάχιστον ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μάνος Μουστάκας, αποσαφηνίζοντας τη δήλωση που είχε κάνει προ καιρού ο Γ. Περιστέρης «η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι καλά και μαζί και χωρίς την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Ερωτηθείς για το αν η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί μία λύση για να χρηματοδοτηθούν άλλες επενδύσεις του Ομίλου, το εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. του Ομίλου δήλωσε: «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 1,4 δισ. ευρώ (ενδεχομένως τα μεγαλύτερα από κάθε άλλη εισηγμένη, με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία). Παράλληλα, σημαντική επιπλέον ρευστότητα παράγεται από όλες τις βασικές δραστηριότητες που είναι αρκούντως κερδοφόρες, όπως τα έργα παραχωρήσεων που αναμένεται να συνεισφέρουν προβλέψιμες και επαναλαμβανόμενες ελεύθερες ταμειακές ροές 11 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της ζωής τους, από την κατασκευαστική δραστηριότητα που διατηρεί διαχρονικά υγιή περιθώρια, αλλά και από τον τομέα της ενέργειας σε συνέχεια της καθετοποιημένης του δομής. Επίσης, τη δεδομένη στιγμή ο καθαρός δανεισμός της μητρικής εταιρείας διαμορφώνεται σε 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική δανειακή θέση διέπεται από ανταγωνιστικούς όρους, όσον αφορά στη διάρκεια και το κόστος. Τέλος, όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, το σύνολό των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου είναι υψηλής αξίας, άκρως εμπορικά και εμπορεύσιμα. Τα ανωτέρω, λοιπόν, παρέχουν τα μέσα για την απρόσκοπτη υλοποίηση, τόσο του υφιστάμενου επενδυτικού μας σχεδίου, όσο και για την εκμετάλλευση νέων ευκαιριών. Άρα, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο Γ. Περιστέρης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι καλά και μαζί και χωρίς τη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν το τέλος των συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αντιθέτως δείχνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι παραμένουν κι επιμένουν, αφού όπως είπε ο Μ Μουστάκας: «...η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ένα πολύτιμο asset του Ομίλου" και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της "όπως επισήμως έχει δηλώσει η Διοίκηση, την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική και παραλήπτρια πολλαπλών προτάσεων εξαγοράς".

Μεγάλοι τζίροι, μικρή διακύμανση του Γενικού Δείκτη

-Τα δύο μεγάλα γεγονότα της χρηματιστηριακής εβδομάδας που ξεκινά σήμερα είναι το Rebalancing (αναδιάρθρωση) των δεικτών FTSE που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή που ταυτόχρονα είναι και η «μέρα των 3 μαγισσών», δηλαδή έχουμε την τριπλή λήξη παραγώγων για τα συμβόλαια επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Δεκέμβριο. Εδώ και έναν μήνα ακριβώς (από τις 11 Νοεμβρίου) ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται σ΄ ένα εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης 30 μονάδων (1.250-1.284) αλλά με αυξημένη αξία συναλλαγών που κατευθύνεται σε πακέτα προσυμφωνημένων πράξεων και σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Αύριο και μεθαύριο, συνεδριάζει η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Federal Reserve, αλλά όπως θα συμβεί και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κυρίαρχη άποψη της αγοράς είναι ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σταθερά στο 5,25% έως 5,50% για το δολάριο και στο 4% για το ευρώ.

Έρχονται καλά νέα από το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

-Τα στοιχεία που καταφθάνουν σωρηδόν στο Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι φέτος το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών, θα περιοριστεί στο 6%, σε σύγκριση με το ανησυχητικό -9,7% της περασμένης χρονιάς. Η θεαματική βελτίωση -κατά 25%, περίπου- του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται σίγουρα στη μείωση του κόστους εισαγωγής Ενέργειας και στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, οφείλεται σίγουρα στη θεαματική βελτίωση των τουριστικών εσόδων αλλά και στη βελτίωση της εξαγωγικής δυναμικής της Ελληνικής Οικονομίας, παρά την κρίση στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Επίσης, αυξάνεται αξιοσημείωτα η υποκατάσταση εισαγωγών με εγχωρίως παραγόμενα αγαθά και υπηρεσίες…

Συνδικαλιστικές δυσκολίες στην ψηφιακή αναβάθμιση του Κτηματολογίου και της χώρας

-Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των Συμβολαιογράφων η οποία -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες- θα αποφασίσει άρση της αποχής τους, αφού φαίνεται πως απαντήθηκαν όλες οι επιφυλάξεις τους, σχετικά με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Σήμερα όμως ξεκινούν τη δική τους απεργία οι… υπάλληλοι στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η συνδικαλιστική τους ηγεσία -που αρέσκεται σε selfies με τον Στέφανο Κασσελάκη- έχει πολύ σοβαρά αιτήματα: Αφενός αντιδρά στην απόφαση να μένουν ανοικτά μέχρι τις 7 το απόγευμα τα Scanning Center Hubs, δηλαδή τα γραφεία του Κτηματολογίου στα οποία θα πραγματοποιείται η ψηφιοποίηση των αρχείων ώστε να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Επιπλέον, οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου, διεκδικούν όχι μόνο τα bonus παραγωγικότητας που θεσμοθέτησε το Υπουργείο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης, αλλά και αναδρομικά bonus για τη σκληρή δουλειά προετοιμασίας που έκαναν την περασμένη χρονιά.

Οι γκρίνιες για τα επαγγελματικά ταμεία και τον νόμο Τσακλόγλου

-Τραπεζίτες, επώνυμοι εφοπλιστές, εκπρόσωποι του ΣΕΒ, πασίγνωστοι επιχειρηματίες ακόμη και συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, έχουν επισκεφτεί τον τελευταίο καιρό το Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιώντας με στοιχεία και επιχειρήματα ότι το νομοσχέδιο εμπνεύσεως Τσακλόγλου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (που καλύπτει τις 105 από τις συνολικά 120 σελίδες του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή), οδηγεί ουσιαστικά σε κλείσιμο των ΤΕΑ και κάνουν λόγο για κατάρρευση του 2ου Πυλώνα του Ασφαλιστικού μας Συστήματος. Ισχυρίζονται ότι το νέο νομοσχέδιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης ουσιαστικά επιβάλλει φορολογική και μόνο εξίσωση (όχι το πλαίσιο των όρων λειτουργίας τους) των συνταξιοδοτικών παροχών των μη κερδοσκοπικών ΤΕΑ με τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια (ΟΑΣ) των ιδιωτικών κερδοσκοπικών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. Υποστηρίζουν ότι υπονομεύεται έτσι η προστασία των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, επιτρέποντας το arbitrage υπέρ του 3ου Πυλώνα και ότι πενταπλασιάζει το κόστος λειτουργίας των ΤΕΑ και ακυρώνει τις σκέψεις δυνητικών εργοδοτών να προχωρήσουν στην ίδρυση ΤΕΑ έναντι ΟΑΣ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα γίνει αυτή την εβδομάδα και ο Τσακλόγλου εμφανίζεται ανένδοτος, υποστηρίζοντας ότι γινόταν φοροδιαφυγή.